:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 259
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Партиите сърфират на вълната срещу себе си

Ако мажоритарната система бъде приложена изкусно, тя може да произведе по-стабилно представителство и по-ясна отговорност кой управлява и кой е опозиция
Първан Симеонов
Май опитомиха Слави Трифонов. Толкова подозрително еднакво звучат с ГЕРБ и толкова малко бяха хората пред НС, че явно вълната "мажоритарен вот" вече е дресирана. ГЕРБ обезвреждат тази мина бавно, както се отваря пенливо вино, когато те е страх тапата да не счупи лампата на тавана. Или поне насочиха опасната тапа към политическите си съперници.

Да, Слави предварително го отигра реторично - щял да ходи и бездруго сам пред НС и т.н. Но май наистина изглеждаше сам. Друго би било, ако беше направил усилия за реален протест. Но не направи. Вместо реален протест при изтичането на ултиматума Слави подаде удобна топка на ГЕРБ.



И ГЕРБ я забиват. Сега с рекламна цел,



а защо не и с реални последици.

Реалната последица би могла да е удължаване на политическия живот и властта на ГЕРБ. Защото има разновидности на мажоритарната система, които дават подарък на големите, респективно на най-големите. Например, ако се случи някаква форма на паралелна система, да речем, 120 се избират мажоритарно в добавка към 120 пропорционално. Тогава мажоритарните райони ще са по-големи, следователно по-малки масиви гласове няма да могат до повлияят толкова лесно, колкото при 240 района. И тогава системата не толкова ще вкара случайни местни политически предприемачи (възможен дефект при малки райони), а чисто аритметично вероятно ще свръхнагради най-големите партии (друг възможен дефект - при големи райони).

Това би дало възможност на ГЕРБ да спечели служебен бонус депутати и удобно мнозинство в следващ парламент. Засега става дума само за хипотези, разбира се.

Вариантът "мажоритарна система" може да минава и през главата на БСП и ДПС. БСП вече видя, че ГЕРБ не е непобедима - тъкмо в мажоритарни избори впрочем. А ДПС традиционно се страхува да остави хората си по места да кампанират мажоритарно - защото клановата структура на движението предполага разпад, ако централата не контролира. Но под угрозата ДОСТ и ДПС може да се замисли. Парламент с по-малко партии може да значи по-трудно заобиколимо (следователно по-приемливо във властта) ДПС.

Ако я направят удобно, мажоритарната система наистина може и да остави само три партии в НС.



И за трите това не е задължително лошо



Въобще, ако мажоритарната система бъде приложена изкусно, тя може да произведе по-стабилно представителство и по-ясна отговорност кой управлява и кой е опозиция. В това има и доста приятни страни.

Неприятните са в пъти повече. Да почнем от очевидната: ще излъжем хората. Уж вот срещу партиите и статуквото, а бетониране на партиите и статуквото. Честито на милионите наивници от референдума! Само не е ясно разбира ли Слави какво всъщност прави. Той ли подлъга тези милиони. Или партийното статукво подлъгва Слави.

Кажи-речи цялата изследователска общност от месеци предупреждава за дефектите на предлаганата мажоритарна система. По-важното сега е дали въпросът за мажоритарната система ще събори новата коалиция. Не вярвам. Този риск отдавна е калкулиран от партньорите. Пък и новата управленска формула дава по нещичко на всички лагери и те са доволни. Едва ли някой ще тръгне да се цепи сега.

Или ГЕРБ ще играят красивата роля сами срещу всички в стил "ние искаме мажоритарно, ама те не дават". Или ще има някаква коалиция на желаещи, дори и причудлива. Тази коалиция от желаещи може да прокара и междинен вариант система. Например патриотите по принцип не искат, защото знаят, че предлаганата от Слави Трифонов система очевидно не е в техен интерес. Но



патриотите не биха имали нищо против



някакъв междинен вариант система - германската например. БСП също би могла да мисли по нея. Това е хубава, но сложна система и в сравнение с нейните грешки на растежа феноменът 15/15 ще ни се види като детска игра. ГЕРБ пък наскоро нещо спомена за френска система. Там до балотажа могат да стигнат повечко играчи и резултатът теоретично би могъл да е и по-пъстър. Варианти - колкото искаш.

Ако нищо не стане с мажоритарната система, ГЕРБ ще си направи реклама. Ако пък намерят вариант, ГЕРБ (а и останалите) ще се качат на вълната на Слави и ще я ползват за своите нужди да затворят окончателно партийната система. Приятно ще посърфират на вълната срещу себе си - каква ирония, а?

Каквото и да се случи, остава ужасното



усещане за пропиляно национално време



Казано накратко: избирателната система е последната грижа на България. Първата грижа е работенето, производството, добавянето на стойност. Защото еврофондовете скоро ще свършат. Вместо да кажем на хората това, ние се каним още веднъж да им кажем, че проблемите у нас са процедурни и могат да се решават бързо с някакви промени в правилата.

Разбира се, тук противниците ще кажат, че така ще сменим вмирисаната глава на рибата и лека-полека, като почнем да гласуваме за личности, нещата ще тръгнат. Истината е, че от 2001 г. насам гласуваме все за личности - Сакскобургготски, Сидеров, Борисов, Бареков и кой ли не. Не забелязвам да сме станали по-доволни.

 Цветан Цветанов в "Шоуто на Слави" на 11 май. Ако нищо не стане с мажоритарната система, ГЕРБ ще си направи реклама. Ако пък намерят вариант, ГЕРБ (а и останалите) ще се качат на вълната на Слави и ще я ползват за своите нужди да затворят окончателно партийната система. Приятно ще посърфират на вълната срещу себе си - каква ирония, а?
Снимка: БГНЕС
Слави предварително отигра ситуацията реторично - щял да ходи и бездруго сам пред НС и т.н. Но май наистина изглеждаше сам. Друго би било, ако беше направил усилия за реален протест. Но не направи. Вместо реален протест при изтичането на ултиматума Слави подаде удобна топка на ГЕРБ.
9
2588
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
16 Май 2017 20:12
Казано накратко: избирателната система е последната грижа на България.

16 Май 2017 21:12
Първата грижа е работенето, производството, добавянето на стойност.

В това отношение Първан Симеонов е с нулев принос...
16 Май 2017 21:26
Дет' викат бабите "И ся ко?", ама нЕма кой да подаде отговор на въпроса и да отбие топката. "Идеи" БОЛ, мераклии ЙОК.
16 Май 2017 22:16
Ей още един привърженик на малките партии - златни пръсти и печеливши трети.

Всички "демократи" са срещу спечелилият изборите да управлява.. те искат малките да управляват..
16 Май 2017 23:36

В това отношение Първан Симеонов е с нулев принос...

Ами ти с какъв си?
17 Май 2017 09:20
Гледах снощи В.Найденов в "шоуто на Слави" - отрича всички обвинения за недостатъците на мажор. система. Мисля, че е крайно време да съберат повече спецове "за" и "не" заедно на обсъждане, защото снощи почти наплюха мнението на проф. Константинов, без той да има възможност да отговори.
17 Май 2017 12:32
Ми, без да искам съм бил отговорил, обаче в "Труд". Иначе много уважавам умното и съдържателно шоу на Слави и Тошко и искам да го гледам, но нямам възможност.

https://trud.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%BC%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B8%D0%BB-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4/

Бъдете здрави!
17 Май 2017 13:12
Господин Константинов,
Веднага Ви оборвам - избора на сегашния ни президент!
Познавам лично много НЕсимпатизанти на БСП, които гласуваха за Румен Радев именно защото е личност, която е за предпочитане пред предложената Цецка Цачева.
Включително и симпатизанти на ГЕРБ.
В примера от 1990 г. имаше огромни фалшификации и ако не се лъжа Народното събрание не се е произнесло за законността на изборите за ВНС.
А зощо хората искат мажоритарна система е ясно на всеки (дори и на тези, които я отричат и за това я отричат) - избирателите искат ТЕ да изберат своите представители! Не искат да им спускат парашутисти от централите. Не искат бат Сали да им пише законите и те да се променят още преди да са влезли в сила.
Ако партиите предлагаха читави, а не удобни на ръководствата хора, никой нямаше да е срещу пропорционалната система.
Сега Народното събрание е награда за тези, които са верни на ръководствата на партиите.
Ако предложат читави хора - няма нужда от мажоритарно гласуване.
Не че, мажоритарното ще промени с магическа пръчка нещата - чак на втори, трети избор ще се променят нещата, но самият факт, че го има заплашва хегемонията на тъй наречения партиен елит "ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА". Те вече толкова се самозабравиха, че се имат за нещо повече от хората, които ги избират.
ТОВА не искат повече от 2,5 милиона български гласоподаватели.
17 Май 2017 14:24
Казано накратко: избирателната система е последната грижа на България. Първата грижа е работенето, производството, добавянето на стойност.
Младото Кънчоандрейче лъже убедително като старите. Като нямала значение избирателната система, защо си се запънал като магаре на мост срещу мажоритарната, Първане? Слави бил заблудил тъпите българи и заедно с ГЕРБ ги манипулирал. Глупости. Просто хората вече почти 30 години гледат как сегашната пропорционална система води до отрицателна селекция и издигане на все по-уродливи образи в парламента и правителството. Напоследък най-често основните качества на депутатите са майсторски да лижат задниците и/или други телесни части на партийните лидери, които ги нареждат на избираеми места в листите.. Затова българите искат да пробват с друга избирателна система, надявайки се по този начин да успеят да подобрят малко качеството на хората във върховете на държавното управление и така да подобрят и собствения си живот.
Кажи-речи цялата изследователска общност от месеци предупреждава за дефектите на предлаганата мажоритарна система.
Чак пък изследователска общност. По-скоро пасмина партийни агитатори, прикрити като журналисти, социолози, политолози и социални антрополози, които бидейки на партийна издръжка неизменно "откриват" в "изследванията" си точно това, което е изгодно на съответната изхранваща ги партийна централа.
А ГЕРБ само на думи се правят, че искат мажоритарна избирателна система, предварително знаейки, че ортаците им "патриоти" и др. в парламента ще ги оставят в малцинство.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД