:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 338
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лекарите вече могат да определят срок на ТЕЛК решенията и над 3 г.

Някои комисии обаче спряха да правят експертизи поради липсата на указания от МЗ
Хаосът в работата на експертните лекарски комисии в страната се задълбочава, а от здравното министерство продължават да твърдят, че проблем няма. Новите правила за работата на комисиите са в сила, след като съдът отмени важни текстове от наредбата за медицинската експертиза. Така вече лекарите би трябвало да определят по своя преценка срока на експертните решения, който досега бе максимум три години за хора, които не са в пенсионна възраст. В същото време обаче е отменена методиката за определяне на вид, процент и степен на увреждане и лекарите не знаят дали да издават нови решения и дали те изобщо са легитимни.

В отменения текст срокът на решенията за инвалидизиране беше до три години. В новата редакция на наредбата пише, че "срокът на инвалидността е в зависимост от характера на увреждането, динамиката на неговото развитие и възможностите за възстановяване". Това означава, че лекарите би трябвало да могат по своя преценка да дават и по-дълги срокове. Другият огромен проблем е отменената методика за определяне на степента на увреждането. Лекарите от териториалните експертни лекарски комисии са в безизходица и не знаят как да работят, а инструкции от МЗ няма. Би Ти Ви показа лекари от Хасково, които сами започнаха да звънят в здравното министерство да ги питат как да работят, но никой не им отговори. Във Варна, където само през една от комисиите дневно минават около 30 души, признаха, че имат решения и от понеделник и от вчера и изобщо не знаят дали те са легитимни.

В София в Пета градска болница вчера не издаваха нови решения за инвалидизиране. "Няма да издаваме решения, докато не получим писмени указания от МЗ. Аз вчера няколко пъти звънях в НЕЛК и не мога да се свържа. Преглеждаме хората, взимаме им документите, сваляме анамнеза и определяме статус на едно листче. Поели сме ангажимент, като ни дадат указания от МЗ, да им се обадим по телефона, че можем да издаваме решения", обясни пред "Сега" председателят на сдружението на лекарите от ТЕЛК-София д-р Боряна Холевич. През нейния кабинет са минали вчера около 10 човека, на които трябва да се издаде ТЕЛК решение. Стотици хора на ден чакат да минат през преглед - по оценка на сдружението на лекарите от ТЕЛК в София около 700 човека дневно.

От здравното ведомство трябва да приемат новата наредба, но тя все още не е обсъдена в тристранния съвет. Няма никаква яснота кога ще се случи това и как ще работят дотогава 70-те комисии в страната. Вчера от ведомството увериха пред "Сега", че "не намират основания за притеснения, тъй като няма правна пречка органите на медицинската експертиза да имат затруднения в работата си". Оттам обясниха, че при определяне на трайната неработоспособност органите на медицинската експертиза следва да продължат да се ръководят от досегашните критерии в наредбата.

Зам. социалният министър Зорница Русинова обяви пред "България он еър", че няма опасност хората, на които им предстои да минат през процедурата за ТЕЛК, да останат без пенсии. Не е ясно какво дава тази увереност на Русинова, тъй като, ако нещата не се изяснят скоро, може да се стигне до спиране на парите за хората, които имат нужда от ново решение.

ПРОПУСКИ

"Няма фалшиви ТЕЛК, има неадекватна наредба за медицинската експертиза, в която са включени заболявания, които не инвалидизират и това позволява хора с несериозни болежки да получат група инвалидност", заяви д-р Холевич пред Би Ти Ви. Като пример тя даде типичните за напредналата възраст заболявания, които протичат с продължителни ремисии и обостряне.
1
1436
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
23 Май 2017 19:58
Всички хора без крайници, както и всички с диагноза шизофрения трябва да бъдат пенсионирани пожизнено.
Каква е тая гавра с хората, все едно за три години ще им израстнат карака и ръце, или от луди ще станат нормални.
Болните и близките им от села от майна си райна трябва да идват на всеки три години в градските ТЕЛКови центрове и да висят с часове по опашки, а по някога да идват и два-три дни по ред. Това струва пари. За някой 10 лева може да са нищо пари, ама за хората от селата 10 лева за билети за рейс, или влак до ТЕЛКов център са 10 хляба.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД