:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 354
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

България е сред най-нежеланите партньори в ЕС

Румънци и холандци са разочаровани от държавната ни администрация
България е на 21-во място от 28 държави в класация с коя страна от ЕС останалите членове биха поели "ангажимент за по-дълбока интеграция". Заедно с нас е Дания, а назад в подреждането са Словакия, Полша, Кипър, Чехия и Унгария. След Брекзит логично на последното място е Великобритания. Това показват резултатите от мащабно проучване "Европейските коалиции" на Европейския съвет за външна политика. В него са участвали 421 експерти от всички държави, 11 от които са българи. Те работят в различни сфери - политика, държавни институции, медии и научни организации. България е получила само един процент от вота на 348-те експерти, участвали в споменатия сегмент от допитването. Най-предпочитаният партньор е Германия с почти 13 процента, следвана от Белгия с 12.2%, Франция - 10.8%, Люксембург -10.7%, Италия - 8.5%, Испания - 6.5% и др.

България е в дъното на класацията и по други три въпроса: с коя държава съответното национално правителство трябва да си сътрудничи, с кого то има най-много общи интереси и коя страна откликва най-адекватно на предложения за съвместни действия. Ако някоя от държавите реши да търси партньор за общи инициативи в ЕС, България е 26-ата предпочитана възможност. Тя дели позицията със Словения, а след нас е само Малта. Що се отнася до бързина на реакцията на администрацията, страната ни твърдо е последна. Най-нежелани сме и когато става дума за сътрудничество по теми "външна политика", "икономика" и "фискална политика". България е на 25-о място по темата "сигурност и отбрана", изпреварвайки Ирландия, Кипър и Малта.

Най-често с нашите власти общуват Румъния, Гърция и Словения. Това са и страните, в които най-вече се смята, че имат общи интереси с България. Само един експерт от Румъния обаче е заявил, че с държавата ни се работи лесно. В същото време най-много румънски и холандски експерти са заявили, че са разочаровани от взаимодействието с държавната ни администрация.

България предпочита в ЕС решенията по почти всички важни въпроси да се взимат от цялата общност вместо от коалиции, личи от проучването. Наблюдението важи както за международните отношения, отбраната, граничната охрана, съдебната система, имиграцията, отношенията с Русия и Украйна, така и за еврозоната, единния пазар, енергетиката и климатичните въпроси. Страната ни разчита да следва политика, одобрена от всички държави и се пази от участие в коалиции и "клубове по интереси" от рода на Висшеградската четворка.

---------ВЛИЯНИЕ

"Германия и Франция се открояват със силните си връзки и с влиянието им върху европейската политика. Видимо е и значението на други големи държави членки - Великобритания въпреки Брекзит, Италия, Полша, Испания, както и по-малки държави като Швеция и Холандия. Тези страни се отличават с множеството им общи инициативи с други страни членки и с високата оценка, която получават от тях", се казва в обобщената част от изследването. "В ЕС липсва група от държави членки, които са готови и искат да работят заедно във формат 27 за по-нататъшна европейска интеграция.
4
1436
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
23 Май 2017 23:01
21-во място е много, много достойно предвид истинското положение у нас.
24 Май 2017 10:46
Еврогейският Съюз е сред най-нежеланите господари на БГ!
24 Май 2017 15:06
От 700 страници само това ли успяхте да извадите и да го маркирате с гръмко негативно заглавие. За който се интересува да е по-близко до истината или да си направи собствени изводи на базата на истинския документ, може да се свали от тук: http://www.ecfr.eu/eucoalitionexplorer
24 Май 2017 15:07
на базата на истинския докумен
Той е на шльоковица
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД