:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 224
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БСП успява да е опозиция на себе си, но не и на ГЕРБ

Дори скандалите покрай оставката на председателя на парламента показаха удивителната импотентност на социалистите
Снимка: Юлиян Савчев
Успехите на Нинова на вътрешнопартийния фронт показват, че е способна жена, би имала сполука и на парламентарния, на него обаче е далеч по-лежерна. Защо? Въпрос, на който бъдещето вероятно ще дава интересни отговори.
БСП няма късмет. Месец откак ни управлява "Борисов 3", а големите властови скандали преминават като експрес край нея. Стои БСП в опозиционния коловоз, уж е най-големият опонент на ГЕРБ, клати "стабилността", ама реално с нищо не допринася за нейното безпокойство. Абсолютно всички политически скандали до момента на управляващите са породени или от самите тях, или от фактори извън БСП. Вчерашната шумна псевдодрама с главата на Главчев е от най-скучните, безсъдържателни и слаби учебници по политическо поведение.

Прощъпалник на новата власт бяха нацистките изцепки и общите кадрови назначения. Последва скандален законопроект на националистите (за опазване на земеделските земи), спешно изтеглен от старшия партньор ГЕРБ след граждански протест. Президентът Радев и премиерът Борисов се поскараха около въоръжаването на армията. Като фон на всичко това граждански организации продължиха да искат промени в правосъдната система, Слави Трифонов седна пред парламента заради пренебрегнатия референдум. Няколко медии продължиха да настояват за разсекретяване на стенограмата за КТБ. В отговор на всичко това БСП имаше единствено последваща реакция, при това избирателна - поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов и "прати" в Европа нацисткия скандал,



обаче се отчете с оглушително мълчание по повод на Мария Габриел,



ползвала преференциално общинско жилище в София, докато е била евродепутат (данните бяха изнесени от медии и неотречени от бъдещия комисар). А каза ли думичка БСП за скандалното назначение на Румен Порожанов като министър на земеделието? Венец на това нищоправане и замазването му бяха вчерашните баталии в парламента. Слаба утеха е, че председателят на парламента Главчев оцеля с едва 4 гласа и депутатите на "Воля" пропукаха широкото мнозинство - Веселин Марешки не е тръгнал да сваля властта, просто си вдига цената; след няколко месеца без никакъв проблем абсолютно същото гласуване може да събере и 140 гласа в полза на председателя на Народното събрание.

Залисията около оставката му заслужава специално внимание. В БСП сигурно са полудели, но решиха да се занимаят с нея точно в този момент. А моментът бе повече от крещящ, но в друга посока. Преценете сами - има скандал с поправка "Наглите", сътворена от предишните сегашни управляващи, криминално гласувана на финала на стария парламент, благодарение на която двама известни и хиляди неизвестни тежки престъпници можеха да се окажат на свобода, лицемерно оплакана от Цветан Цветанов... Ако това не е топка на тепсия за всяка опозиция, кое е?

Вместо разплитане на тази история, подобна на поправката "Ванко 1", БСП тръгна да събаря Главчев, който... Само чуйте Корнелия Нинова: бил виновен за липсата на законодателна управлeнска програма (ами да иска оставката на Борисов, главата на коалицията!), не наказвал депутати на ГЕРБ , не разпределял закони към комисии, а даже някак бил виновен за езика на омразата и нацистките драми!? От всичките тези "грехове" само забатачените законопроекти на БСП са личен минус на Главчев, при това недостатъчен, за да се иска отстраняването му. По-важното - дали Главчев ще е председател на НС или Данаил Кирилов, това няма никакво значение. Ако цялата тази парламентарна драма не е псевдоопозиционност, кое е? Все пак вчера БСП внесе спешно в деловодството на парламента поправки "Анти-Наглите", но шумът по Главчев заглуши това действие. Като цяло "гневът" на Нинова по този въпрос е далеч от добре познатата й по други теми острота.

Може би е имало наивници, които са се надявали БСП да порови около друго скандално назначение освен Порожанов - икономическия министър Караниколов; или пък да види с какво толкова е ценен най-младият правителствен кадър - Нанков, чиято почти цяла професионална кариера тече из коридорите на властта. Излъгани надежди. Очакваше се изявени обществени лица като Тома Томов, Елена Йончева и Иво Христов да обогатят съдържателно парламента - не се получава засега. Младата надежда Деница Златева пък за малко не забърка президента Радев в скандал - канил ли е или не Владимир Путин като патрон на честванията за 3 март догодина и ако да, тя отде знае, а всички ние не. А може би е имало хора, които очакват Нинова да спази ясно артикулираното предизборно обещание за внасяне на законопроект за мажоритарен вот.

("Ще поискаме смесена система", бе казала тя.) Но и това не се случи. Ако законопроектът на ГЕРБ за 100 процента мажоритарен вот изглежда неконсенсусен сега за партиите,



къде е БСП да предложи обещания по-приемлив вариант?



Всъщност БСП е лява партия, поне такава се афишира. Извън факта, че чества 1 май и полага венци пред бюста на Тодор Живков, други белези за лявост няма. Омбудсманът Мая Манолова и председателят на КНСБ Пламен Димитров внесоха на старта на парламента пакет с доста предложения. Може да са спори около полезността им, но няма две мнения, че са леви, а именно: възможност наемните работници да искат производство по несъстоятелност при неплатежоспособност на работодателя, поставяне на вземанията на работниците на първо място сред привилегированите кредитори, фирми с неплатени заплати и осигуровки да не могат да участват в обществени поръчки и т.н. До момента обаче БСП не е припознала тези идеи.

Прави впечатление, че успоредно с това опозиционно нищоправене в партията тече бурен вътрешнопартиен живот, далеч по-съдържателен. Корнелия Нинова използва "ЦУМ-гейт", за да вземе главата на доскорошния си съратник Георги Гергов. Без някакъв гейт бе натирен още един човек, който много й помогна в избирането за председател на БСП - Красимир Янков. Представителите на т.нар. ляво крило пък почти са се преквалифицирали в журналисти, защото място за тях на "Позитано" 20 няма - преселили са се из маргинални телевизионни студиа. В момента текат интересни регионални конференции, цялата власт се консолидира в Нинова и нейното "консилиери" Кирил Добрев. Видно, че на този вътрешен фронт се полагат далеч по-големи усилия. Щом толкова Нинова иска да разкара старите си другари и да се разправи с вътрешната си опозиция, нейна си работа. Обаче основната функция на БСП е да бъде опозиция на правителството, не на себе си. Успехите на Нинова на втория фронт показват, че е

способна жена, би имала сполука и на първия, на него обаче е далеч по-лежерна. Защо? Въпрос, на който бъдещето вероятно ще дава интересни отговори.

Практиката сочи, че никакви вътрешни драми при ГЕРБ и партньорите й в управлението не наливат вода в мелницата на БСП. Т.е. ако днешната власт тръгне някой ден да се събаря сама, това не значи, че след падането пак няма да управлява Борисов и ще дойде БСП... Затова на Нинова и компания е нужен нов опозиционен подход. Знаят ли го?



Юлиян Савчев
Веселин Марешки не е тръгнал да сваля властта, просто си вдига цената; след няколко месеца без никакъв проблем абсолютно същото гласуване може да събере и 140 гласа в полза на председателя на Народното събрание.
21
4074
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
01 Юни 2017 19:59
*
01 Юни 2017 20:10
Николай Георгиев - преди няколко деня плю по Радев, днес - по Нинова...
Кой ли ще е следващия оплют?!
ПП Странно разбиране за опозиционност - значи ако не викаш силно, не се караш за щяло и нещяло и не пречиш на управляващите - не си никаква опозиция...
Тва дали не е некой ник на Баце
01 Юни 2017 21:41
Николай Георгиев,
01 Юни 2017 23:24
Само 4 гласа!
02 Юни 2017 08:12
Николай Георгиев,
02 Юни 2017 08:57
Юряааааа...
Гласът на опозициията.
02 Юни 2017 09:04
На мен пък ми изглежда, че Нинова го играе огледален образ на Борисов, защото това се харесва на матриала. Резултат- НС става терен за тотални простотии. Не че досега не беше, де.
02 Юни 2017 09:18
Този цирк няма да има край , докато не се допуснат до властта нормални политически организации , не обременени с явлението "ПРЕХОД" , което сътвориха заедно и уж поотделно. Така , че все тая по всички линии....
02 Юни 2017 09:56
Всъщност БСП е лява партия, поне такава се афишира. Извън факта, че чества 1 май и полага венци пред бюста на Тодор Живков, други белези за лявост няма.
02 Юни 2017 10:05
Авторът доста се е увлякъл да се взира в дребулиите и да ги преекспонира. Например, историята около апартамента на Мария Капон.

Но не е пропуснал да направи обобщения, като цитираното над мен. Оставя впечатление за необективност и поръчковост.
02 Юни 2017 10:42
Практиката сочи, че никакви вътрешни драми при ГЕРБ и партньорите й в управлението не наливат вода в мелницата на БСП. Т.е. ако днешната власт тръгне някой ден да се събаря сама, това не значи, че след падането пак няма да управлява Борисов и ще дойде БСП... Затова на Нинова и компания е нужен нов опозиционен подход. Знаят ли го?


Ами ... не. Не го знаят. Не виждат и часовника над главите им, който тиктака и отброява, превръщайки политическия нокдаун в политически нокаут.

Истината е, че Борисов демонстрира завидна адаптивност. И тази му адаптивност му дава от системна гледна точка възможността да запази контрола върху системата. Както казах, часовникът тиктака. Хора около Борисов му подсказаха, а и той сам се усети, че ножът отива до кокала и следващият път няма да му се размине с номера да хвърля кърпата малко преди да го наритат окончателно. В това му "полувреме" той ще насочи ресурси за решаване на остри социални проблеми - основно този с доходите, били те през социалните трансфери или не. Повишаване на заплатите на учителите. Повишаване на пенсиите. Запазване на ръста на минималната работна заплата, въпреки мрънкането на пишман-бизнеса. Последващо тази логика повишаване на заплатите и в други публични сектори. Това са ... пожарникарски техники, съобразени с поведението на пожара, които позволяват контрола върху него. Избухване на огъня, социален взрив, както през 2013, Борисов няма да позволи. Взе си поуките.

В тази ситуация, съзнава ли го или не, БСП е в незавидна позиция. Малък скеч, ако позволите. Онзи ден Кутев, споменавайки баща си - стар комунист, питаше управляващите я, бе, я станете да ви видим тези, дето сте били членове на БКП. И мислеше си той, че нещо много умно е казал. О, не. Но нямаше умни в ГЕРБ да му поемат топката, да се изправят тези 15 или 20 и да му рекат ние, сме, бе, Кутев, ние сме. А СЕГА избери, ти ги избери, пет аратлика бащини ти, стари комунисти, и ги повикай, па да ги питаме, кой СЕГА е по-близо до БКП - БСП или ... ГЕРБ. Ти кой си мислиш ни избира нас бе, момче младо? Я си виж данните по групи за подкрепата. Устатник ... И щеше тогава другарят ми Кутев да си седни на туй, що баща му, старият комунист, му е направил за седене.

Какъв трябва да е опозиционният подход на БСП в тази ситуация? Ами ... простичък трябва да е. Неравенство - Бедност - Експлоатация - Неравенство - Бедност - Експлоатация. И така, с упорството на китайската капка - във всяко и във всички, що има да минава през Народното събрание. Неравенство - Бедност - Експлоатация. За "разнообразие" - ефектите им в контекста на регионалните диспропорции и демографията. И пак - Неравенство - Бедност - Експлоатация.

Защо така ли? Ами просто е. Наемният труд не е представен в Народното събрание. Факт. Няма изразител. Няма говорител. Няма застъпник. Няма лява партия. Заместват я квазифашизоидни патриотарски сурогати. Слава богу, квазифашизоидни все още, щото са на ниво гротескно подражание на външни белези, тъй както маймуна се кълчи в огледало с нацистки поздрав. Но знаем и за маймуна, дето се кълчи пред огледалото ... с бръснач в ръка, нали?

Впрочем, това е и причината БСП да "успява" да е опозиция на себе си. Че как друго! Как! Как лява партия, яхната от герговци и ниновките им, да не опозиция на себе си. Имунната и система на лява партия сработва и отхвърля чуждите тела. Ако не успее да ги отхвърли - смърт. Ако развие автоимунно от имунна хиперактивност, засега рискът е теоретически само - смърт. Това е. Справяй се или умри! - по Джоузеф Конрад.

Лява партия, изразител на интересите на наемния труд, свръхексплоатиран и докаран до мизерия от местни олигархични и банкстерски групировки, криминалитет на върха на публичната власт, както и световната мрежа на плътоядните корпорации, ще има. Дали това ще е, все пак, БСП? Кой да ти каже? Общо взето, на наемният труд това не му е много интересно. Връзката му с БСП е твърде изтъняла, разкъсана на места, без вътък. Ако не е БСП, друга ще е. Къде е, светейши ми другари, ПАСОК? Къде е партията на френските социалисти? Къде? Запитайте се и ... защо.
02 Юни 2017 11:10
Firmin 02 Юни 2017 10:42

Точно!
Освен, че няма системна лява партия, няма и дясна.
Защото ако ги има ще има и съответните им официални политики, с цели и задачи, т.е. обективно проверими неща.
А това е анатема за мафията.
Тя Нинова затова форсира на място.
Освен, че си е достигнала нивото на некомпетентност.
02 Юни 2017 13:38
Няма как да стане комунистите да са опозиция, защото повечето олигарси са техни произведения и те се хранят от контакта с държавата, просто няма как да се скъса връзката. Вижте ги, Нинова, Гергов, Контрабандиста и много други другари милионери на гърба на държавата, просто няма как да стане, докато БСП не се катурне и на нейно място дойде нормална лява партия. Ще има да чакаме...
02 Юни 2017 13:56
Firmin
02 Юни 2017 10:42

02 Юни 2017 17:32
Firmin прави си че БСП не е лява партия, както и че такава (лява) просто липсва в парламента.
Та няколко последващи въпроса в тази посока:
1. Има леви партии които не успяха да влязат - Коалиция АБВ-21, Българска Левица - та те що не спяха да влязат след като ситуацията вляво е плачевна?
2. Как се прави лява партия и как една лява партия може да се издържа ПРЕДИ да влезе в парламента?
3. Каква част от политиката на Тиквата може една лява парламентарно представена партия да промени?
4. В ЕС (а и глобалния) контекста как оцеляват левите партии и какво изобщо могат да променят?
Въпросите са чисто практически, не теоретични.
02 Юни 2017 17:46
Та няколко последващи въпроса в тази посока:
1. Има леви партии които не успяха да влязат - Коалиция АБВ-21, Българска Левица - та те що не спяха да влязат след като ситуацията вляво е плачевна?
2. Как се прави лява партия и как една лява партия може да се издържа ПРЕДИ да влезе в парламента?
3. Каква част от политиката на Тиквата може една лява парламентарно представена партия да промени?
4. В ЕС (а и глобалния) контекста как оцеляват левите партии и какво изобщо могат да променят?
Въпросите са чисто практически, не теоретични.


1. По същите причини - подгизнали от компромиси. Единствен светъл лъч - Константин Проданов начело на АБВ. Но наследството на Първанов е като воденичен камък на шията. На Проданов ще му трябва много време да разчупи леда на недоверие и съмнението, че все пак е прокси на ... Първанов и обкръжението му.
2. Както Бърни Сандърс направи своето "крило" в Демократическата партия и финансира кампанията си. Днес се вижда, че е бил последният и шанс да се спре Тръмп. Но така също - и как този шанс бе унищожен и от кои.
3. Цел на парламентарно представена лява партия не следва да бъде промяна на политиката на отделно взета Тиква. Ако ще и това да е Тиквата. Уви, ще и предстои да налее акъл в сонм тикви по пътя към успеха и. Парламентът не е най-лошото място за такава дейност.
4. Много добре си оцеляват, даже и управляват тук-там. Българските леви предпочитат изборите за европейски парламент, за да раздават шамарите на когото си е заслужил. На предстоящите европейски избори необходим шамар е ПЕС да не получи подкрепа. Но, за разлика от предния път, подкрепа следва да получат леви партии, а с това и шанса си за (ново) начало. Може пък и някой в БСП да се освести. Ама ... надали.
02 Юни 2017 18:27
1. Не е само Проданов новото лице има и други, но са неразличими на веобщия фон. Посланията на АБВ са много силни и не мисля че старите кучета са воденичния камък - ако беше така нямаше да влязат още в предишния парламент.
2. Както Бърни Сандърс направи своето "крило" в Демократическата партия и финансира кампанията си - аз не знам как се е финансирал, факт е обаче че ползва "готови" партиини структури (и тяхното финансиране), а не прави просто отделна партия. Ако знаеш къде мога да прочета как се е финансирал, моля сподели.
3. Въпросите ми както писах са практически насочени вкл. срещу сегашното статукво, теоретично ... всичко е ясно, на практика не работи.
4. Да оцеляват, но от много време де факто власт не помирисват - говоря за истински леви, а не псевдо такива. Третия път смаза просто лявото мислене и резултатите се виждат навсякъде.
Зададох ти въпросите щото съм участвал в дискусии за създаване на новя лява партия (необходимост има огромна) и заключенията бяха много прости:
1. Всички партии се спонсорират основно фирмено а леви хора с пари уви няма.
2. Медиите принадлежат на хората с парите, значи като 1.
В подкрепа на тези 2 точки, виж как бързо се скалъпиха 2-3 измислени (псевдо) десни - имаха и пари и медии.
02 Юни 2017 18:32
Firmin, според мен си плаче за отваряне на нова тема на форумците?
02 Юни 2017 19:10
Не се оправдавайте с "няма пари". А за какво са ви? Да издавате вестници? Днес не е времето на лениновата "Искра".Малко хора четат вестници, и то жълти. Има Интернет, а за него почти не трябват пари. Има телевизия - от де Волен намери пари?
Много удобно е да повтаряш "не мога щото не ми дават". Еми чакайте да ви дадат!
02 Юни 2017 20:37
Неверния Тома
02 Юни 2017 19:10
Не се оправдавайте с "няма пари"

Не членувам (все още) в партия за да се оправдавам, а питам. Щото критикуването е в пъти по-лесно отколкото създаването.
03 Юни 2017 16:48
Последните няколко реплики ме карат да задам въпроса:
- имало ли е някога въобще истински леви партии и ако 'да' - кой и как ги е финансирал ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД