:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 432,007,616
Активни 191
Страници 17,809
За един ден 1,302,066
Писмо от “България”1

Мекото подкоремие на Европа

Димитри Иванов
Стефан Цвайг написал романизирани биографии на Талейран и на Фуше. Те двамата били майстори на коварни ходове с цел, проличаваща след време. В романизираните биографии Цвайг вплел една легенда. Когато Фуше умрял, политиците се питали: Интересно с каква цел?

Неотдавна Александър Йорданов, някогашен български посланик в Скопие, бе запитан с каква цел тъкмо на 24 май 2017 г. Путин изрече нелепицата, че славянската азбука дошла от "македонската земя", когато нямало нито Македония, нито дявол, имало България. Александър Македонски е гръцкото прозвище на пълководеца Александър, който се родил в Гърция и умрял във Вавилон.

Закръгленият "демократ" Ал. Йорданов предположи, че понеже подполковникът от разузнаването Путин е школуван за шпионин, той е бос в историята и културата.

Кръгла глупост! Путин настоя Валерий Георгиев да концертира в залата с най-добрата акустика на света и в "Мариински" да има повече страдивариуси, отколкото в Нюйоркската и Берлинската филхармонии.

Говорителката на руското Външно Мария Захарова каза, че нито България, нито Русия имат интерес от този "изкуствено създаден скандал". Вярно, изкуствен е, но кой го направи? Путин. С каква цел? Невъзможно е той да не знае, че академик Дмитрий Лихачов и британският историк Рънсиман са единодушни, че българите са най-древните държавотворци, сътворили първата държава на духа.

Путин не е елементарен шпионин, той предизвика скандала с цел. Прицели се в Балканите, които Чърчил наричаше "мекото подкоремие на Европа", the soft underbelly of Europe. Путин препятства пълзенето на отживелицата НАТО към Русия. Свръхосведомен е за политиката на руската империя на Балканите; знае как да я продължи след решението на Коминтерна от 1934 година да има Македония и македонски език по коварния замисъл на товарищ Сталин.

Юз Алешковский пееше "Товарищ Сталин, вы большой ученый, а я простой советский заключенный ... " В тази песен Алешковский не търсеше комичен ефект. Само лишените от чувство за хумор говорят за хумора си; нито Марк Твен, нито Джеръм К. Джеръм, нито Алеко, нито Чудомир са споменавали хумора си.

Австрийски професор ни посъветва да преминем към латиница, а техен културолог ме запита: "Още ли пишете с руски букви?"

Не бях тежка категория, само суперсредна, но достатъчна да му отвинтя главата; лявата ми ръка сама се надигна и овреме се спусна, сграбчи вратовръзката му, а дясната ми затягаше разхлабения възел, докато той зашепна: "Да, дан ...данке, не ми оправяйте връзката повече, задушавам се."PS за форума: Даскал Цеко ме надмайтапи и затапи. "Туше!", казваше на френски учителят ни по фехтовка, белогвардеецът Свещников след сполучливо контриране. Чувството за хумор е рядко цвете. Омразничето не е рядко, хейтъри много, но аз и тях насърчавам. Плюейки ме, те изплюват тровещата ги злоба.

Сталин бил большой ученый. Разгромил филолога историк Н. Я. Марр, обяснил какво е нация чрез принципи, най-важните от които са два: хора, обитаващи обща територия и говорещи общ език. Сталин се изразявал по-ясно от българските "експерти" и професоря, които пишат неразбираеми учебници за деца, а на седмокласниците дават сбъркани задачи по геометрия, които можеш да решиш само по неевклидоватата геометрия на Лобачевски, при която сборът на ъглите в триъгълника не е 180 градуса. "Експертите" не са чували за неевклидовата геометрия, министерството на просвещението е кукувиче гнездо.

Путин доразви Сталин. Азбуката дошла от македонската земя, когато нямало Македония. Паднала от небето. Путин ритна мекото подкоремие на Европа, за да всее раздор между туземците натовци и кандидатнатовци, християни и мюсюлмани.Не всички мюсюлмани са терористи, но засега в България всички терористи са мюсюлмани. Бомбата на бургаското летище Сарафово. Бомбата във вагона за майки с деца на 9 март 1985 г. във влака Бургас - София, поставена от мюсюлмани. Направиха им паметник, щото били борци срещу тоталитаризма и България стана единствената страна с паметник на терористи.

DI copyright

 Стефан Цвайг писал романизирани биографии. Когато Фуше умрял, политиците се питали: интересно с каква цел
 Мария Захарова завоалира скандалните думи на Путин на 24 Май 2017 г., че азбуката им дошла от Македония, когато нямало Македония
 “Александър Македонски” е гръцкото прозвище на Александър, който се родил в Гърция и умрял във Вавилон

“Товарищ Сталин, вы большой ученый ...

 “Товарищ Сталин, вы большой ученый ...
`
 ...а я простой советский заключенный ”, пееше Юз Алешковский
117
37190
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
117
 Видими 
06 Юни 2017 19:53
Майсторе,недай си Боже всички отвратени да напуснем,щото ще останат отвратителните!А Вам-Хвала!
06 Юни 2017 20:02
Речите на Сталин трябва да се изучават днес. Говорел е ясно, разбрано, смислено, логично. Често дава определение и аргументите последователно отделя - първо, второ, трето... Не използвал чуждици, камо ли терминология, предназначена да демонстрира "познания". При него няма мъглявини във вижданията, липсват неопределености. Конкретен - туй, туй, туй...
Тюрлю гювеч като фонтаните на Борисов и сие - никога. Изчерпвал е темата докрай, преминавал е на друга - но само на свързани с общия проблем. Никога приказки заради приказките...
Препоръчвам на платените демократи да прочетат някоя негова реч /между другото - никога никакви редактори не са работили над речите му, камо ли някой да му ги пише!/. И ги сравнете с днешните празнословия, хаос, откровени нелепици на политиканите у нас и по света...
---------------------------
Сайтът на Генек
06 Юни 2017 20:05
Александър Македонски е гръцкото прозвище на пълководеца Александър, който се родил в Гърция и умрял във Вавилон.

Мхъ. По него време не е имало никва Гърция, бре "майсторе".
И е роден у Бела, дето данайците са й казвали Пела.
Щото нали си немат Б...
06 Юни 2017 20:16
Първооткривателите на неевклидовата геометрия са Гаус и най-вече трансилванецът Янош Бойяи.
06 Юни 2017 20:58
Неотдавна Александър Йорданов, някогашен български посланик в Скопие, бе запитан с каква цел тъкмо на 24 май 2017 г. Путин изрече нелепицата, че славянската азбука дошла от "македонската земя", когато нямало нито Македония, нито дявол, имало България.

Древното Македонско царство (или "македонската земя" е съществувало преди новата ера и е унищожено през 168 пр.н.е. от Рим. Каменните надписи, открити във Вардарско доказват, че в древна Македония не е имало друг писмен език освен древногръцки и че древните македони са пишели на северозападен древногръцки диалект. В древното Македонско царство не е имало славяни и не се е говорило и пишело на славянски.
Иначе славянобългарската азбука (българската кирилица) е създадена в Първото Българско царство.
06 Юни 2017 20:59
Говорителката на руското Външно Мария Захарова каза, че нито България, нито Русия имат интерес от този "изкуствено създаден скандал". Вярно, изкуствен е, но кой го направи? Путин. С каква цел?
....
Путин не е елементарен шпионин, той предизвика скандала с цел.
......
Путин ритна мекото подкоремие на Европа, за да всее раздор между туземците натовци и кандидатнатовци, християни и мюсюлмани.


Нещата са по-простички. Няма тук умисъл и търсене на раздор. То репликата на Путин и не предизвика друг "раздор между туземците" извън обичайния който и така си го има.

Не трябва да се надценяват руснаците, особено в случаи като този. Те имат някакво елементарно схващане че като заявят някакви общи елементи с някоя друга страна - позиции, интереси, исторически факти или нещо друго - като го заявят на най-високо ниво, това им носи някакви дивиденти. А това съвсем не е така.

Та и сега. Отишъл Георге Иванов в Москва. Почесали се руснаците по главата – Абе ние какво общо имаме с Македония, какво хубаво да му кажем на тоя човек дето ни е дошъл на гости? Та се присетили за кирилицата, оттам за Охридската школа, пък то - в Македония се пада. Та разгеле - Ще кажем че кирилицата е дошла от македонските земи.
Което, както казва и Божидар Димитров, фактологически е вярно и прецизно, щото все пак казват "македонските земи" а не "Македония".

Обаче, нас българите това ни издразни. Защото сме с изострено чувство по отношение произхода на кирилицата. И защото кирилицата все пак е историческо явление, не географско. И затова коментарите за произхода й трябва да се правят в исторически контекст, с исторически обстоятелствени пояснения, а не с географски такива.
Руснаците по същия начин биха се издразнили примерно ако някой им каже че хитлеристите са били победени на източния фронт, без да се споменава Червената армия, макар че ние пък не бихме намерили нищо нередно в такова едно изречение.

06 Юни 2017 21:24
Не трябва да се надценяват руснаците, особено в случаи като този. Те имат някакво елементарно схващане

Ще да напомним на преждеговорившите, че Русия съществува 1000+ години нон-стоп, последните 500 като световна супер сила. Със своя академия, външна политика, икономика и т.н.
Това че не сме съхранили в националните си граници съседни български територии не говори за наша дипломатическа мъдрост. За капак тезата колко сме умни, а руснаците не, неам думи.
06 Юни 2017 21:40
Отишъл Георге Иванов в Москва. Почесали се руснаците по главата – Абе ние какво общо имаме с Македония, какво хубаво да му кажем на тоя човек дето ни е дошъл на гости? Та се присетили за кирилицата, оттам за Охридската школа, пък то - в Македония се пада.
Същото си помислих, когато разбрах за думите на Путин. помислих си и нещо друго - Путин не е бил наясно колко сме чувствителни на тема славянска азбука.
06 Юни 2017 21:43
Що се отнася до балканската и изобщо европейската писменост язе вервам на тънък познавач като Георги Сотиров.
Ако е истина, че Кадъм е донесъл финикийска писменост към края на 15 век пр. Хр. първо в Тасос, а после в Беотия и Македония, и е истина, че Лин е пригодил тази писменост за нуждите на трако-пеласгийския език, и е също истина, че тази писменост е ползвана включително от Пронапид – учителя на Омир, от това би трябвало да следва, че тази писменост вероятно е била пригодена за гръцкия език от самия Омир, както свидетелства и Дион Хризостом. Преди омирово време всяко сведение за писания на така наречените “елини” трябва да се разбира като сведение за фригийска (трако-пеласгийска) писменост,практикувана от едно или друго от многобройните тракийски племена. Но какво да кажем за писмото Линеар Б, което не е същото като финикийската азбука и което би трябвало да е ползвано преди времето на Лин? За да се изгладят накъдрените локуми, разтеглени от професор Чадуик, ни е необходима архаична дъска за гладене от Македония.
Линеар Б трябва да се счита за предкадмийско, трако-пеласгийско писмо, отчасти идеографическо и отчасти сричково. Списъкът със сиконски царе, който ни се дава в “Хроника” на Евсевий, започва с имена от третото хилядолетие преди новата ера, което само по себе си предполага писменост и записки. Сикон е била важна област на Кокония –тракийска страна.
Трябва да се посочи също, че думи, които са открити на таблички с Линеар Б, се срещат дори в съвременния език, говорен в Тракия и Македония, но не и в гръцкия език1.
Освен това някои идеограми на Линеар Б пасват повече на някои думи от Македония, особено от покрайнините на Атон, както и от Тракия, но нямат съответстващи гръцки думи. И накрая, някои символи присъстват както в Линеар Б, така и в глаголицата, с която са написани някои църковни книги, откривани на Атон и на други места, където е имало пеласгийски селища от древни времена и където Кадъм, Дионис, Орфей и Тамир са царували поколения преди Троянската война.

Не че тов. Путин и останалете гебисти са наясно с теа тънкости и нещо им дреме за истината...
06 Юни 2017 21:46
Генек,
извърши светотатство, като сравни Сталин със...всички останали!

Дразни ви какво бил казал Путин, а не ви дразни, че гърците смятат и пишат, че Двамата братя са гърци, защото са родени в Солун. Щото Солун е в Гърция.
06 Юни 2017 22:01
че гърците смятат и пишат, че Двамата братя са гърци, защото са родени в Солун. Щото Солун е в Гърция.


А тъй ли? А да не е щото баща им е ромей? Или пък, че са възпитани и образовани като ромеи? Подстригани като ромеи и служили като ромеи?
06 Юни 2017 22:08
Да ме простите за невежеството, ама не беше ли Александър убит някъде по- наизток - към днешен Пакистан и Индия, а? Пък после тялото му е донесено в Македония /географска де/, консевирано в мед и там погребано.
06 Юни 2017 22:13
Джуджеро си направи хибриден т–шак и българските комплексари изпаднаха в амок. Какво значение има какво е казало дребосъчето от Твърдината над Мътната Река? То целеше точно това - да разлае кучетата в двете български държави и го постигна. Правилното решение беше да се подминат задявките му с презрение. А още по-правилен отговор би било светкавична смяна на името на катедралния храм в София от А. Невски на Св. Св. Кирил и Методи. Каквото повикало - такова се обадило. А джуджето Ботокско щеше направо да се задави от бяс, защото щеше да разбере тънкия намек.
06 Юни 2017 22:13
а не ви дразни, че гърците смятат и пишат, че Двамата братя са гърци,

Ще ти споделя една своя тайна - Аз не се дразня, че американците смятат двамата братя Буш за американци. Само защото са родени в Тексас, САЩ.
06 Юни 2017 22:16
А тъй ли? А да не е щото баща им е ромей?

Ромей не значи грък.
Както и американец не винаги е англичанин.
Освен туй баща им се казва ЛЪВ. Се пак...
06 Юни 2017 22:17
ама не беше ли Александър убит някъде по- наизток - към днешен Пакистан и Индия, а?


Не. Александър умира три години след като се завръща от похода си в Индия. Тялото му след смъртта му е имало знаково политическо значение. Водили са борба за него и накрая е отнесено в Египет.
06 Юни 2017 22:19
Колкото до мекото подкоремие - няма ги сега времената на Чърчил и Сталин, и въобще я няма онази Европа отпреди век.
Сега целия континент е меко подкоремие на себе си. Няма Европа гръбнак, няма топки, само корем, и главните й занимания са да усвоява евровурстчета в корема се, и да си тананика либерални маанета преоблечена като Кончита Вурст. Сега цяла Европа е болният човек на Европа.

Ние за нашата демография се вайкаме, но тя е лоша по две причини – естествен прираст и миграция. Ако обаче гледаме само първото, без миграционните вълни вътре в рамките на ЕС, на запад от нас демографията е също тъй зле. При това там е станала по-зле от нас още доста преди края на Студената война. После те получават бонус под формата на европейски имигранти в работоспособна и детеродна възраст - от изтока и донякъде от юга на континента, но тоя кладенец е до време и вече пресъхва.

Към края на века, а може и по-рано, наследниците на коренните европейски народи ще са свряни в анклави, както белите днес в Южна Африка. Такава е демографията по целия континент - някъде малко по-добре, другаде по зле - но във всички страни има ентически и/или религиозни малцинства, засега недоминираци, но с експлозивна демография на фона на имплозивна демография на държавообразуващите етноси.

При това положение да се обсъжда бъдещето на ЕС - дали щяло да е федерация, конфедерация, да се разпадне, разхлаби, или нещо пето или десето - има толкова смисъл, колкото и индианците преди векове да обсъждат бъдещето си по времето когато белите вече са започнали да налазват континента им. Тогава на това са му казвали велики географски открития. Сега ние, европейците сме в ролята на индианците, и на същото му казват евро-атлантическа интеграция.

Макар че в случая става дума за евро-средиземноморска интеграция. Но пък в древността средиземноморието е било атлантика на тогавашния свят. Финикийците са били тогавашните атлантици - те обичали парите, занимавали се с търговия, били изкусни в корабоплаването и владеели морето - точно същите неща дето са най на сърце и на днешните атлантици. Капитализма и атлантизма са проекция на древността в настоящето, но вече на по-високотехнологично равнище. Рим е бил континенталната сила - те строели крепости и пътища, и то такива че и днес ги има. А финикийския Картаген - морската сила.

Впрочем, НАТО, съвременният Картаген трябва да бъде разрушен!

Само тъй пред Европа ще се отвори исторически прозорец за друго бъдеще освен това което се готви при сегашното статукво - континента плавно и без съпротива да се превърне в нов голям Близък Изток, тъй щото ако някога пак има голяма война в Европа, тя вече няма да е от вида германците срещу останалите, а ще е нещо от вида сунити срещу шиити или Мюсюлмански братя срещу Ислямска държава.

06 Юни 2017 22:21
А да не е щото баща им е ромей? Или пък, че са възпитани и образовани като ромеи? Подстригани като ромеи и служили като ромеи?
Баща им е жител и поданик на Римската империя. Тя не е гръцка. Известни са прабългарските имена на Братята.
06 Юни 2017 22:22
Освен туй баща им се казва ЛЪВ. Се пак...


Аз викам да се доверим на ... Св. Климент Охридски, а? Да пише някъде в житието на Константин някой от родителите му да не е грък? Когато умира, папата кои нарежда да го погребат - гърци и римляни. Нещо за славяни да е споменато? Нещо за ... българи? Нещо за ... траки? Пропуснал е Св. Климент Охридски ... да си вземе грях с лъжа и изопачаване.
06 Юни 2017 22:26
Просто, кратко и банално-известно - ако не беше Българската държава тогава - днес руснаците щяха да ползуват йероглифи получени от Чингиз взети назаем от китайците. То пък нещата се извъртяха така, че и монголците прописаха на кирилица. Пък какви били създателите и, откъде били - биг дийл. Той и Сталин не е руснак. Напълно споделям мнението на Димитри за тази Путинова провокация. Вкара си автогол гъделичкайки вардарските мижитурки чиито дни са преброени. Типично за руснаците - първо сами плюят в кладенеца, после все някой ги предава. Като гледам обаче голия македонски задник, та ми става ясна и дивата македонска пропаганда. А у нас народеца и пастирите му спят непробуден сън докато усетят, че са последвали македонците.
06 Юни 2017 22:26
Известни са прабългарските имена на Братята.
Пижо и Пендо.
06 Юни 2017 22:27
Аз викам да се доверим на ... Св. Климент Охридски, а? Да пише някъде в житието на Константин някой от родителите му да не е грък?

Щом Св. Климент изрично не е писал, че НЕ са гърци, то значи са биле гърци.
Те на туй му се вика фанариотщина.
Прочее, Св. Климент е мизиец...
06 Юни 2017 22:29
А у нас народеца и пастирите му спят непробуден сън докато усетят, че са последвали македонците.


Утеши се - праведниците умират в съня си.
06 Юни 2017 22:30
Има ли някой да се съмнява, че Светите Братя са съз(и)дателите на глаголицата? И че тя е предназначена за Моравско?? "Кирилицата" - къде и от кого е създадена, - е доста спорно явление. Може нам да не ни изнася, но медицински факт е, че Светите Братя не са я създали...

Soft underbelly Натисни тук = "меко подкоремие" Натисни тук- за кучета, псета, котки и крокодили - вероятно за тях може да се употреби. За хора - баш си е слабини, една от най-слабите брънки в човешкото тяло. Пък и дали Чърчил го е казал - може да е само хипоте(ну)за, не е документирано черно на бяло.

Ето и друга препратка по темата "(меко) подкоремие" Натисни тук -
06 Юни 2017 22:33
Ама вие тука ли се пренесохте за азбуката от македонската земя, бе? А аз закъснях! Пак същият казус: земята македонска - така се казва, де, от две хиляди и петстотин години до днес. Държавата обаче българска. Върху древната македонска земя разпростряна. Ха сега, де! Казус не, ами casus belli, както ми се случи вече да отбележа.

Разбирам възхитата от лапидарния стил на И. В. Сталин. Казано е кое първо, кое второ, кое трето. Четвърто няма и не може да има. Както не може и без третото. Удобно за записване и запомняне. Особено за тези, които са приучени да им говорят с първо, второ и трето.

А да се РЕВиЗИРА писание на Джимо е тънка работа. Обикновено фактите при него са проверени. Освен когато нарочно (май) ни пързаля, за да ни види колко знаем. Е, Даскал Цеко винаги знае, но да се види останалите как сме. Та казвам, щом Джимо пише, че неевклидовата геометрия е открита от Лобачевски, така е. Има Гутъл и Уикипедия, там ще прочетете кога я е открил "трансилванецът" Бояй и къде я е скрил Гаус, за да не го уличи полицията на мисълта.
06 Юни 2017 22:34
Ще да напомним на преждеговорившите, че Русия съществува 1000 години нон-стоп,

Нещо за монголите да си чувал ?
06 Юни 2017 22:37
Има ли някой да се съмнява, че Светите Братя са съз(и)дателите на глаголицата? И че тя е предназначена за Моравско??

И за кое Моравско става въпрос. Щото има Моравско на Балканите в границите на България при Борис.
Има и Моравско у франкската империя. Ма там са писале на латиница. И никогиш на глаголица.
Така и досега...
06 Юни 2017 22:39
Не. Александър умира три години след като се завръща от похода си в Индия. Тялото му след смъртта му е имало знаково политическо значение. Водили са борба за него и накрая е отнесено в Египет.

Мерси!
06 Юни 2017 22:40
ако не беше Българската държава тогава - днес руснаците щяха да ползуват йероглифи получени от Чингиз взети назаем от китайците.

По-скоро на латиница. Като поляците и пр.
06 Юни 2017 22:44
И така може.
06 Юни 2017 22:45
Не съм съгласен:

Юз Алешковский пееше "Товарищ Сталин, вы большой ученый, а я простой советский заключенный ... "

Това пееше Владимир Висоцкио... Не е трудно да се намери в мрежата творчеството му... Ако Алешковски ко е преправил - припял в стил "Висоцки" нека тежи НЕМУ...

Имам разпечатка на песните на Вл. Висоцки от преди 1989...

Товарищ Сталин,
В большой ученый
в язикознании познавший толк,
а я простой советский заключенный
и мой товарищ серий брянский волк...

и т.н.

Преработката на Висоцки в цитатът не е коректна...
06 Юни 2017 22:48
Съжалявам за глупавите правописни грешки - от вълнение в бързината не си проверих написаното...
06 Юни 2017 22:48
Не ме разбрахте!
Всеки може да пише каквото си иска. В България Братята са българи, в Македония са македонци, в Гърция - гърци. Всеки може да цитира източници, да произвежда източници и да се позовава на тях.
Вниманието ви трябваше да е на последното ми изречение. Били в Солун като емигранти?
06 Юни 2017 22:49
Бежанци,а
06 Юни 2017 22:51
И за кое Моравско става въпрос.


Дето му е княз Ростислав

Докато философът се радваше в Бога, появи се друга задача и друг труд – не по-малък от предишните. Моравският княз Ростислав по божие внушение направи съвет със своите князе и с моравците и изпрати [пратеници] при цар Михаила с тия думи: "Нашият народ се отметна от езичеството и държи християнския закон, но нямаме такъв учител, който да ни обяснява на наш език истинската християнска вяра, та и други страни, като видят това, да направят като нас. Затова, господарю, изпрати ни такъв епископ и учител, защото от вас всякога изхожда добър закон за всички страни."
Царят свика съвет, повика Константин философа и като го накара да изслуша тази молба, рече му: "Зная, философе, че си уморен; но потребно е ти да отидеш там, защото никой друг не може да свърши тази работа като тебе." Философът отговори: "Макар че съм уморен и болен тялом, аз с радост ще отида там, стига само да имат писменост на своя език." А царят му рече: "И дядо ми, и баща ми, и мнозина други са търсили такова нещо, но не са намерили; как мога аз да го намеря?" Философът рече: "Кой може тогава да пише думите си на вода и да си спечели име на еретик?" А царят заедно с вуйчо си Варда му отговориха: "Ако ти поискаш, това може да ти го даде Бог, който дава на всички ония, които се молят без съмнение, и отваря на ония, които чукат."


Това Михаил и вуйчо му Варда също ще да са били славяни. Щото на Константин хич му се не ще да си спечели име на еретик, но те го насърчават. А пък и според Михаил тази идея е поне на ... две поколения
06 Юни 2017 22:53
Били в Солун като емигранти?

Баща им Лъв е бил градоначалник на Солун.
Каква е логиката да са емигранти не е ясно...
06 Юни 2017 22:53
Не знам доколко произхода на двамата братя е толкова важен. В крайна сметка, от значение е кой финансира и дава зелена светлина пред "проекта" - Константинопол и целта - прокарване на още едно средсво (азбуката) за засилване и разширяване на влиянието върху доскорошните варвари и други непокръстени славяни. Мисията на Кирил и Методи не е солова акция и не случайно среща съпротивата на папството. Нищо, че по късно получават признание.

Климент и неговите съратници по същество само адаптират "интелектуалния продукт" на Кирил и Методи към конкретните условия, така че техният принос е сравнително скромен и не може да се говори за съавторство. Българският принос в общи линии е в съхранението и разпространението. "Авторски права" за "аранжимент" не се дават, колкото и да е сполучлив и креативен.
06 Юни 2017 23:04
Баща им Лъв е бил градоначалник на Солун.
Според Св.Климент Охридски,

В град Солун имаше един благороден и богат мъж на име Лъв, който заемаше друнгарска длъжност под властта на стратег.


Хилядник е бил благородният Лъв. Друнгът е една трета от турмата и се състои от 5 банда, а бандът е от 200 души
06 Юни 2017 23:10
Някакъв руснак (съветски?) написа "лошо е, ако викаме на помощ мъртвите". Ако ние ДНЕС не сме достойни, никакви прабългари или мизийци Кирил и Методи няма да ни направят велики. Само показваме комплекси.
06 Юни 2017 23:19
Вместо да си затраем по стар навик.
06 Юни 2017 23:21
Не знам доколко произхода на двамата братя е толкова важен

Важен е щото от туй се прави извод и за произхода на азбуката. Дали е българска или неква друга.
А по тоя въпрос Юрий Венелин е категоричен:
“...от де се взе у нас този чужд неруски език, който от времето на Нестор с такова мъчителство притесняваше русите. Словесност, която и до сега владее църквите не само в просторната Российска империя, но и в Галиция... и в Североизточна Унгария /маджарите не са славяни/...Дали това не е бил народен език и на някакъв народ... Кирил и Методий преведоха Свещеното Писание не на някакъв друг език, а на български, несъмнено на български; или, все едно, църковният език, който се употребява сега в Русия, Унгария, Сърбия, Далмация и истинска България, е езикът български, който в другите страни е мъртъв, но е жив и народен език и до сега в България /”Критически издирвания за историята българска”, превод Ботю Петков, Земун, 1853 г., част І, стр.71/.

Те така...
07 Юни 2017 01:36
https://www.youtube.com/watch?v=kISE0ualkp0
07 Юни 2017 04:19
Важен е щото от туй се прави извод и за произхода на азбуката. Дали е българска или неква друга.


Ако горното и цитата под него са вярно излиза, че не сме разпространявали азбука, която не е най-подходяща за група сродни езици (славянски), а сме разпространявали направо българския език. Още по-малко вероятно е Константинопол да спонсорира и подкрепя създаването на азбука "произхождаща" от българския език - т.е. да работи в интерес на сериозен противник какъвто е българското царство, а не да се търси някаква допълнителна форма на влияние паралелно с приетото от Константинопол православие. Отново подчертавам - Кирил и Методи не са солови играчи, а висши дипломати и служители на империята. Направили са каквото са им казали да направят.
07 Юни 2017 05:24
Майсторе.... хубаво е в сряда сутеин да се чете... Благодаря!!!!
07 Юни 2017 07:41
Не очаквах че и Джимо ще даде своя принос в цялата комплексарска истерия около изказването на Путин.
Всъщност какво толкова е станало? Какви последствия има това за бъдещето на България?
Казал бил Путин нещо дето географски погледнато е вярно, ама не било исторически издържано. Е и?
Когато мухльото, когото си бяхме избрали за президент година подир година упорито не споменаваше Русия в речите си за 3ти март каква беше реакцията от руска страна? Изреждаха ли се руския президент, премиер, председател на парламента (Думата т.е.) и т.н. с пяна на уста да бранят честта на родината си?
Когато Клинтън не знаеше името на българския президент, каква беше реакцията?
Когато френския президент в лицето ни ни заяви, че сме 'инфантилни' каква беше реакцията? Май нещо в стил "абе не е баш така".
Когато американски сенатор (демек нищо повече от депутат) дойде и заяви че американските интереси са над българските, каква беше реакцията?
Когато на два пъти откриваха паметници на убийци на български цивилни , вкл. жени и деца, каква беше реакцията? Това исторически беше ли издържано? Или просто момчетата са изпълнявали заповеди, а по собствена инициатива садели дръвчета (по Д.Иванов)?
Аман!
07 Юни 2017 08:26
Има един детайл Путин не споменава за ..България Днешната, а не тогавашната За него я няма на неговата карта.
07 Юни 2017 08:53
Щурчо,
... И за кое Моравско става въпрос...
- Не килифарствай излишно!

... 863 berief der mährische Herrscher Rastislav die beiden byzantinischen Mönche Kyrill und Method, die das Christentum einführten...
-
07 Юни 2017 08:55
Жалко че България липсва на руския атлас. А Димитри Иванов е великолепен както винаги.
07 Юни 2017 09:26
т.е. да работи в интерес на сериозен противник какъвто е българското царство, а не да се търси някаква допълнителна форма на влияние паралелно с приетото от Константинопол православие


По това време България не е царство и не е сериозен противник на Византия. Точно това е допълнителната форма на влияние - богослужебният и административният език да е един и същ и той да е славянски. И целта е много разумна - да се спре влиянието на Рим на Изток. И не само на Рим. Защото Методий е заточен в Елванген не от папата - папата, всъщност, го освобождава - а от баварците, от епископа на Пасау Ерменрих фон Елванген. Всъщност, ако трябва да сме честни, подкрепата за каузата на славянската просвета се случва в контекста на един "прозорец" на разведряване в трудните отношения между Константинопол и Рим, през 867 година. По едно и също време делото на Методий и Кирил получава благословия първо в Константинопол, после и в Рим. От това можем да съдим, че в определен момент, макар и за кратко, Рим е бил благосклонен към идеята за евангелизиран и просветен славянски "буфер" между зоните на влияние на Рим и Константинопол в Централна и Източна Европа.

И наистина, когато години по-късно, Кирил е отдавна починал, Методий също, делото им остава в ръцете на учениците им, именно превесът, който баварците взимат и промененото отношение на Рим към славянската просвета, дават шанса на ... българския просветен възход. Те стават причината учениците да напуснат централна Европа и да се спуснат по Дунав до земите на княз Борис и българите, където са приети и делото им достига апогея си. Така е в историята и в живота - клише - кризата става възможност.
07 Юни 2017 09:28
Ако утре Захарова, подметне че първия комп идва от индианските земи и съвсем ще се разплаче гордата ни нация и великото ни племе.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД