:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 332
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Стари муцуни тръгват по нов път

Сакскобургготски, Станишев и Борисов очакват да забравим, че са носители на срамните болести на прехода
Карикатура: Христо Комарницки
----
За кой ли път стари муцуни се гласят да ни водят по нов път, сякаш им е за пръв път. Събраха се Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов на форум "Европа отново на път" да решават накъде да тръгне България.



"Знаеш ли ти кои сме?",



би написал Христо Ботев, ако можеше отново да направи разбор на елита в "Царство Баламук". В резюме той изглежда така: "Мене се искаше да погледам лудите братя и да ги сравня с нашите философи, които решават съдбите на народите по кафенетата и по публичните къщя. Трябва да забележа и това, че ни един човек не може да разбере степените на лудостта, ако не изучи мозъците на ония философи и дипломати, които се занимават със социалните и политическите въпроси от бездействие или от немай-къде".

Погледнато в днешен контекст, това означава следното: Станишев и Сакскобургготски са се захванали със социалните и политическите въпроси на България в ЕС "от бездействие", а Борисов - "от немай-къде". Първите двама се показват публично само колкото да оправдаят, че ги има, а третият по принуда се изказва по въпроси, които не му допадат. И тримата обаче имат общ знаменател, който ги събира. Имат историческа мисия, предавана като щафета между техните правителства - да опазят клептокрацията като най-ценен продукт на българския преход. Спокойно могат да отчетат пред когото трябва, че са я изпълнили достойно и че на тях може да се разчита и занапред, защото нищо не се е променило.

Новият път, който трябва да избере България в Европа по техния сценарий, е същият път, от който не са се отклонявали въпреки европейския натиск. Ето само по един общ факт за тримата, който свидетелства за тяхната твърда последователност.



Първо, Симеон:

Щом дойде на власт през 2001 г., реши, че най му отива да бъде християндемократ и поиска неговото движение НДСВ да бъде прието в Европейската народна партия (ЕНП), където не го пускаше от лична обида неговият предшественик на премиерския пост Иван Костов. През януари 2003 г. получи непреодолимо условие от члена на Секретариата на ЕНП австриеца Фридрих Кьониг, първи наблюдател за България в Съвета на Европа заедно с французина Жан Сетланже (също десен консерватор). Той поиска от Симеон да даде доказателство, че се дистанцира от организираната престъпност, защото "въпреки обявеното намерение за по-решителна борба срещу мафията и корупцията "МУЛТИГРУП" (така е написано - бел. ред.), която беше притискана при Костов, сега отново печели влияние". Кьониг и Сетланже наблюдаваха България още от първите дни на прехода й след комунизма и дадоха препоръка за приемането й в Съвета на Европа през 1992 г. с уговорката, че й предстои много работа за изграждане на правова държава. Десет години по-късно страната бе забравила какво е обещала и въпреки въведената специално за нея мониторингова процедура в ПАСЕ, превърната по-късно в постмониторинг, се оказа, че мафията и корупцията са все така необезпокоявани от властите. Симеон предпочете да стане либерал. Сакскобургготски изпълни задачата си и



предаде двете срамни болести на прехода



на следващото правителство, в което бе коалиционен партньор. Станишев като нов министър-председател продължи по стария път, защото видя, че номерът с неизпълнените обещания минава. За да влезе България в ЕС през 2007 г., той обеща през лятото на 2006 г. чрез своя вътрешен министър Румен Петков да разгроми "три големи престъпни групировки" (по думите на тогавашната министърка по европейските въпроси Меглена Кунева). Поучени от опита на Съвета на Европа, еврократите наложиха на България мониторинг от първия ден на членството й в ЕС. Но тя се оказа по-жилав пациент, отколкото е допускала фантазията им, и затова бързо им се наложи да прибягнат до радикална хирургическа терапия чрез наказателно изрязване на еврофондове. Те установиха с ужас, че са дали на клептомани достъп до европейската каса и замразиха насред лятото на 2008 г. 825 млн. евро за България, а през есента окончателно й отнеха 200 млн. евро.

С напредването на болестта Станишев разви дебелокожие и никакъв натиск от ЕС не му повлия. Той предаде на наследника си Борисов непокътнато досието за организираната престъпност и корупцията на високо равнище. С трите си мандата, прекъсвани за кратко, Борисов осигури онази



стабилност на българската клептокрация,



която членството в ЕС периодично поставяше под въпрос. Вместо да разбие организираната престъпност, той й създаде условия за мирен преход от див грабеж към интелигентно усвояване на европейски и национални фондове чрез привилегирован достъп до обществени поръчки, свързано финансиране през удобни банки и офшорни врътки на капитали. Стигна се дотам, че Еврокомисията получи зрителни халюцинации, обявявайки в последния си мониторингов доклад от януари 2017 г., че "променящата се картина на престъпността става все по-сходна с тази в някои други държави членки". Отчаяна от мимикрията, тя добави: "Независимо от това България трябва да покаже, че разполага с функционираща система за борба с организираната престъпност, като постигне трайни резултати, изразяващи се в постановяването и изпълнението на окончателни съдебни решения по дела за тежка организирана престъпност". Вместо това половин година по-късно държавата показа чрез казуса "Наглите", че не само няма да вкара нови разбойници в затвора, но и възнамерява да пусне малцината осъдени. Оправда се, че така изисквали ... от Европа.

За разлика от Станишев ЕК не опозори Борисов със спиране на фондове, но му сложи



крак на прага на Шенгенската зона



- голямата цел, която би увенчала неговите подвизи в сферата на сигурността. През 2011 г. България получи отказ да бъде допусната в европейското пространство без вътрешни граници, защото няколко бдителни държави не повярваха, че с толкова корумпиран управленски елит може да гарантира надеждна охрана на външните граници на ЕС. Както се видя, имали са право, защото щом далаверата с бежанци и незаконни мигранти стана по-доходна от наркотрафика, тя веднага се възползва. Главният прокурор Сотир Цацаров само я злепостави допълнително, като заяви, че лоши чужденци организират трафика на хора през България, а нейните власти са невинни.

Затова на форума в понеделник Борисов подмени досегашната си голяма цел с друга. "За Шенген отговорността не е само наша, но за влизане в еврозоната е в нашите възможности", каза той и обясни: "Еврозоната е задължителна. Когато сме влизали в ЕС, ясно е записано, че трябва да приемем еврото. И като политически елит трябва да вземем решение и да кажем - ще влезем в чакалнята ERM 2 и в еврозоната. Иначе не трябва да се сърдим кой ще ни е виновен, че ще има две скорости в ЕС. Като нация трябва да си изпълняваме критериите и да не даваме никакви основания, за да ни кажат какво не сме свършили".



Ето го чисто новия Борисов-3,



който е пропускал 7 години край ушите си критиките какво не е свършил. При него дебелокожието от болестите на прехода е довело през по-дългия му престой във властта до покриване с рогова тъкан, така че нищо да не чува, вижда и усеща. За негово сведение трябва да се добави, че еврозоната е толкова задължителна за България, колкото и Шенгенската зона, защото и двете са записани в присъединителния договор. Може да си изпълнил формалните (числовите) критерии, но на входа има фейсконтрол, и ако приличаш на мутра, имат право да не те пуснат. Въпросът е, ако ни спрат и там, пак ли другите ще ни бъдат виновни?

Когато загубиш представа за себе си, започваш да гледаш на света като пътник в дерайлирал вагон - килнал си се заедно с вагона, но през прозореца ти се струва, че светът е накриво. Затова Борисов ни най-малко не се смути да направи следния международен обзор: "В момента имаме съседи с много проблеми. Не можем да искаме да променим Европа, ако не присъединим тези страни към ЕС. Страните са готови, но елитите на тези държави не са." И кой го казва? Настоящето лице на българския елит, който нито за миг не пожела да се промени.
 Светослав Терзиев
21
6553
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
06 Юни 2017 19:58
Волейбол!
06 Юни 2017 20:18
Каква срамна болест носи Станишев, бе г-н Терзиев? Дай некви линкове да я разберем ква е, ако обичаш де, ако не обичаш - и така ще ти поверваме.
И ни разкажи за моралното здраве на г-н Борисов, пак ако обичаш де.
06 Юни 2017 20:29
Втори мандат на Костов щеше да бъде фатален за някои родни ОПГта, та затова се наложи спешно докарването на агент "Карточник". Като крайна мярка. Още дълго ще си теглим последствията от успешния зулум...
06 Юни 2017 20:49
*
06 Юни 2017 21:04
памфлетче някакво..
06 Юни 2017 21:28
за всяка дума в текста!
06 Юни 2017 21:54
Рядко се случва, но Терзиев дълбоко не съм съгласен с Терзиев, че "Новият път, който трябва да избере България в Европа по техния сценарий, е същият път, от който не са се отклонявали въпреки европейския натиск.". Подкрепата, която Борисов има в Европа и лично от Меркел е безпрецедентна.
06 Юни 2017 22:15
Терзийка, пропуснал си първата по-важна част на заглавието: След като докараха мамковината доникъде, стари муцуни тръгват по нов път
06 Юни 2017 22:30
Царчок, СърГей и Боко са метаморфози на едно и също нещо - червената мафия, която реално не е падала от власт от 9.9.1944 година насам. България беше приета в НАТО и ЕС единствено по стратегически причини като не покриваше абсолютно никакви критерии за членство. И двете организации решиха да укрепят югоизточния си фланг след 9/11 и така ни взеха на юнашко/тъпашко доверие с надеждата, че с финансови помощи и мониторингови доклади ще влезем в правия път. Не познаха. Парите бяха откраднати, а докладите се отзоваха в тоалентната след като бяха употребени по предназначение съвсем по балкански. Сега Турция започва да става все по-безнадежден член на НАТО, а Русия - опасно агресивна. Българската територия отново става особенно ценна. Ако страната изпадне в изолация тя ще се превърне директно в разбойническо Косово (в добрия случай) или троянски кон превърнал се в бясно руско куче. Съмнявам се, че Западът ще посмее да ни отцепи при сегашната обстановка. Правилното решение е естествено да ни вземат на "ръчно управление", но с това проруско ръководство ще е много трудно. Най-вероятно ще продължат да бутат мангизи на муртака за да си плащат данък "спокойствие" докато укрепят положението в Европа и решат какво ще правят с нас. Разбирам желанието им да ни изритат, но могат да се сърдят само на себе си, че решиха навремето да играят с местните комуняги и да разчитат на тях, че могат да извършат качествен преход. Другарите ги изиграха - размина им се лустрацията, която сполетя навремето фашагите в Германия и Италия, откраднаха активите на държавата и дойдоха трайно на власт. ЕС могат да се сърдят само на себе си. Къорав карти не играе. Мафията не само ги прекара, но ще продължават и да и плащат. Като свършат или бъдат отказани мангизите за крадене, мафията ще си пренесе подопечната територия в Руската Федерация.
07 Юни 2017 00:47
Г-н Терзиев. Прекрасно си ги изрисувал клептократите.
07 Юни 2017 10:09
Терзиев, прав , но донякъде.
Царо си имаше известни основания да докопа туй, що е било на Дедо му и Отца му.
Освен това той направи първия и единствен, след Преврата 1989 г., опит да работи без опеката на ДС.
Успя частично, но именно по негово време банките станаха банки, появи се реално кредитиране, икономиката тръгна нагоре !
При това показа, че може и без реваншизъм, но това за българската политическа каста /май че и за журналистите като теб/ остана непонятно ...
Факт е , че сега Боко с многобройните си Калинки е на другия полюс, за съжаление !
07 Юни 2017 10:20
Грешка, германеца се казва Rudolf Seiters.
07 Юни 2017 10:28
Като цяло - Авторът добре си разбира от професията
В частност, тримата цитирани в статията, както и останалите най-първи колониални администратори у нас - премиери, президенти - са одобрени от Вашингтон и Брюксел при голяма яснота за тяхната неофициална същност. За някои връзки на борисов с поне две ОПГ чрез Уикилийкс стана известно от едно донесение на американския посланик Байърли до Департамента, одобрена и от СИМО, т. е. ЦРУ., няма да я цитирам, известна е на повечено форумци. Разбирам обаче, че журналистите далеч не всички свои изводи и убеждания могат да си позволят да публикуват, от седерастката, "реформаторска" и "правозащитна" общност вече се публикуват списъци на "неполиткоректните, с езика на омразата" и прочие грехове журналисти, редакторите са под постоянен натиск за правоверност към Ония ценности. Става все по-трудно да не се обявяваш за гейпарадист, мулти-култи и симпатизант на дабългаристите, че да си упражняваш професията.
07 Юни 2017 10:47
showstopper
07 Юни 2017 11:31
Светослав Терзиев
07 Юни 2017 11:48
За автора!
07 Юни 2017 12:37
Светослав Терзиев
07 Юни 2017 13:47
Класическо. Ще се чете и след век.

showstopper
07 Юни 2017 23:42
Showstopper, Чунчо и някои други корифеи тук - за да правиш политически анализ е нужно малко повече от три големи водки и безкрайно самочувствие.

Терзиев,
07 Юни 2017 23:48
Грешка, германеца се казва Rudolf Seiters.

Това да ти е само грешката
08 Юни 2017 04:18
Авторът да не се прави на улав моля! Тези персони не само са одобрени от Брюксел, но и получават подаръци. Станишев стана шеф на ПЕС за приноса си, на Бойко му дават еврофондове. Пък докладите на чиновниците са да отчитат дейност. Изредените си изпълняват много успешно задачите да слугуват на Меркел и компания и да хранят олигархията. А пък, че България няма икономика, че чакаме само на ЕС да дава и вземаме кредити, кого интересува? ЕС не желае да сме силна държава с авторитет, така некадърни и уплашени сме си много добре. Проблемът е, че менторките вече не искат да ни дават помощи и искат да ни оставят сами да се спасяваме. И тройката се събра, за да решава как ще се примоли. Но при онези, които решават съдбата ни, играят сметките. Които показват, че файда от нас нямат. И че вече сме докарани до там, че ще си стоим в ЕС като мишоци и дори в задния двор и без да получаваме нищо.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД