:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,514,743
Активни 90
Страници 19,086
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Обади грешника

Бойко Ламбовски
През петнайсети век в Испания бдителни католици донасяли за евреи, които уж били приели християнството, ама тайно грешали. Почитали съботния ден, не постели, когато трябва, а особен грях било, че не употребявали свинско. Да не ядеш свинско, а да се преструваш, че го почиташ, си било голям грях - и пряко доказателство за верско преструванство. Евреите правели едни такива хитри наденици - уж свински по форма, и ги окачвали да висят на видно място у дома, за да заблудят комшиите, че нагъват прасешко. Обаче пълнели надениците не със свинско, а с други разни ингредиенти, вкл. постни. Бдителни граждани следели тези неща зорко и разобличавали преструванковците. После с престъпниците се заемала Инквизицията.

Ако пиеш ракия пък, или лапаш свинско,днес може да те сполетят много сериозни беди - да речем в Кувейт или Катар. А едного поета мюсюлманина пък - Ашраф Фаяд, съвсем наскоро го постигна голямо нещастие в Саудитска Арабия. Издал книга със стихове, но наблюдателен и грамотен негов другар донесъл, че поетът не вярва в Аллаха. От стиховете му си личало. Бил атеист - тоест непростим грешник. Властите тутакси туриха прангите на Ашраф и го осъдиха на смърт чрез обесване. После, поради огромната възмута по света, отмениха смъртната присъда и я замениха с бой. Ама голям бой - 800 удара с камшик. Бедният Ашраф се кълнеше, че е натопен, и че - вервайте - вярата му в Аллаха и пророка е непоклатима и огромна. Но правосъдието си е правосъдие. Очевидно и президентът Тръмп го признава, защото изтанцува нещо като ритуален танц със саби със саудитските принцове при посещението си в тази загадъчна страна.

Защо ви разказвам това ли? Защото е поучително, затова.

През всички епохи има хора, които бдят и донасят. Някои го правят, защото завиждат, други - да се натегнат пред властите. Трети - по дълбоки, искрени убеждения. Такъв е бил уж и малкият съветски Павлик Морозов, който донесъл, че татьо му и чичо му крият жито от властите. С което изхранвали същия Павлик, вероятно. Авторът на съветския химн - Сергей Михалков (баща на Никита Михалков и Андрей Кончаловски, впрочем), е автор и на текст за песен за героя Павлик:Был с врагом в борьбе Морозов Павел

И других бороться с ним учил.

Перед всей деревней выступая,

Своего отца разоблачил!*Този мастит химнописец и поет - Михалков, бидейки вече стар и председател на изпитната комисия в Литературния институт в Москва, скочи срещу моя другар - поета Вадим Степанцов, и нарече стиховете на последния порнография, педофилия и педерастия. С това Михалков се доближи до Хрушчов, нарекъл художниците модернисти - "абстрактисти и пидораси".

Сега тезисамите думи са морално укорими.Дори думата "малцинство" стана уязвима. Нашите гей активисти скочиха срещу жената на президента Радев преди дни, загдето в социалната мрежа ги посъветвала да обръщат внимание на риска от зарази. Тя изтъкна, че малцинството им било малко по-рисково за болести. Те се обидиха на думата "малцинство". Мартин Карбовски обобщи обидата им така: "Сакън обаче днес да наречеш рискова група педерастите. Ужас. Вие не сте в рискова група, вие сте на власт, копелета."

Може би пак ще попитате защо ви разказвам всички тези неща. Защото времената и нравите се менят, наказанията също, но бдителността остава. Бдете, ерго.

Има един такъв термин, добил популярност в най-свободния и най-демократичния свят. Нарича се virtue signaling. Можем да си го преведем както искаме - охрана на добродетелта, нишан за пороци, сигнализиране за морални девиации и прочее. Аз лично си го превеждам като "Обади грешника!" Вярно, че днес наказанията в цивилизованата част на света не са както едно време - инквизиция, бесилка или разпъване на кръст, но електронни и печатни медии, форуми и общ стаден хор се сдружават срещу грешника с непостижима преди скорост.

Едного блогъра в САЩ например, който благодарение на остроумните си коментари и огромната аудитория печели немалко пари, големи медии и малцинства обвинихав какви ли не греховеЧовекът мисли, работи, понякога бърка - но е ярък. А ярки с показване по телевизора водещи и политици каканижат без умора винаги казват най-коректните от сегашна обществена гледна точка неща. И е видно и от Марс, че няма нито мисъл, нито искреност в ни една тяхна дума. Мисля си, че най-достойният за сигнализиране порок е глупостта, но глупостта няма навик да сигнализира срещу себе си. Иначе най-често сигналите праща тъкмо тя.

-----

*Бореше врага Морозов Павел,

като пример той се отличи!

Сам пред цяло село се изправи

и баща си сам изобличи!

(Преводът мой, Б. Ламбовски)17
4902
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
19 Юни 2017 20:39
Ей, откога чаках нещо свястно... Макар с известни пропуски - нищо за НПО контрола върху американските филми, нищо за следенето нейде кой спазва съботния ден и тем подобни... Но, като начало - бива...
-------------------------------
Сайтът на Генек

19 Юни 2017 21:12
Начало?!...

Пък може ли без Павлик Морозов? Следващия път пък за Матросов. Диверсификация да има, разбийш ли. Да се хареса на целия спектър, пък дали или не всеки съди сам за себе си.
19 Юни 2017 22:16
Пък може ли без Павлик Морозов?

Някъде из Америчко , един български емигрант си седи на терасата на къщата и си пише в български форум.
Оплаква се че не може да запали цигара защото съседът му афроамериканец ще го наковлади за това .
Но дрогата била разрешена.
Те ти равновесие.
20 Юни 2017 07:05
rorik, вие да не би да сте съседа отсреща?
20 Юни 2017 10:42
„Lidé, měl jsem vás rád. Bděte!“
А пък това няма да го превеждам на български. Пак става дума за бдителност. "Репортаж..."
20 Юни 2017 10:52
"...Човекът мисли, работи, понякога бърка - но е ЯРЪК."
20 Юни 2017 11:26
Другарко, другаркооо..., а па тука упоменават с лошо Павлик Морозов и критикуват Михалков-старши.
20 Юни 2017 11:48
1. Искам да напомня, че младият поет Сергей Михалков е автор на текста на химна на СССР, а възрастният поет Сергей Михалков- спечелил конкурса за текст на химна на Русия - на същата мелодия, т. е. който може нещо, си го може и като млад, и като стар, независимо че някой намира възгледите му за ограничени
2. Хора живели в Германия са ми казвали, че там, ако хвърлиш торбичка с боклук от балкона, след малко идва полицията да те глобява ЗАЩОТО бдителен съсед се е обадил. Така че доносничеството има още един аспект: в някои държави може би хората считат, че държавата е тяхна и работи в техен интерес, а не против тях; и затова трябва да помагат?
20 Юни 2017 13:35
Има един такъв термин, добил популярност в най-свободния и най-демократичния свят. Нарича се virtue signaling.

Ако ти влезе крадец в къщата и съседите "донесат" на полицията, пак ли ще се счита за донос?
В белите държави съседите се оглеждат и донасят за такива неща. Донасят и за непозната кола, паркирана близо до къщата им, защото може и да е крадена.
Такива "доноси" помагат доста някои квартали да са спокойни и престъпността в тях да е ниска.
20 Юни 2017 14:32
Не съм много сигурен за греховете на Павлик Морозов, че е издал тейко си и чичо си, ама хайде да не го правим на въпрос. И да не смесваме "доноса" със "сигнал за извършено престъпление".
20 Юни 2017 23:07
Аз пък си мисля, че Павлик Морозов си е просто ърбан ледженд или рожба на пост-революционната пропаганда в СССР от онова време. Нищо обаче не оправдава злоупотребата с неговото име и то на фона на знамените предателства с които БГ историята изобилствува. Съсредоточете се по-добре върху БГ мистерията "Кой по-пръв натопи ЦСКА в УЕФА!" щото за другите предателства всички мълчат като...
20 Юни 2017 23:09
Пък Михалков и синове баш като нашта поетеса на вси правителства метреса. Страдалци с кадилаци...
20 Юни 2017 23:45
21 Юни 2017 10:16
"
Аз пък си мисля, че Павлик Морозов си е просто ърбан ледженд или рожба на пост-революционната пропаганда в СССР от онова време.
"


И аз така си мисля.
Митев, благодарско за линка. Много ми беше полезен.
21 Юни 2017 11:05
Ами да, Гнек, лошо е доносничеството срещу евреи и либерални демократи и техните парични интереси, друго доносничество не съществува просто!

Ако си честен наполовина, честен ли си?

21 Юни 2017 11:19
Доносът винаги е бил презиран. За това сега няма доноси, има сигнали.
21 Юни 2017 19:37
...а някои сигнали:

1. се налагат щото тия дето би трябвало да си вършат работата не го правят;
2. са твърде добре платени за да се намерят сигналоподаватели дори там където никакви сигнали нме са нужни.
3. ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД