:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прокуратурата влезе в мина и се оказа в Страната на чудесата

Трябваше държавното обвинение да се разрови, за да се разбере, че около "Оброчище" куп институции не са си вършили години наред работата. Колко ли време сега ще трябва да бъдат открити и поне някакви конкретни виновници?
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Телевизионните камери и микрофони чакат прокуратурата и съда не само да проверяват и да се учудват, но и да въздадат справедливост.
"Не е луд този, който яде баницата, а който му я дава." Тази изстрадана с годините чисто истина в пълна степен важи и за вцепеняващата история около мината за добив на манганова руда "Оброчище". След прокурорска проверка се оказа, че не една, не две, а куп държавни институции години наред са го играли ни чул, ни видял. Още по-малко разбрал.

Тази мина месеци наред беше просто място, в което миньори протестират, гладуват. Преди три-четири месеца тя стана особено популярна, след като националният омбудсман Мая Манолова лично се зае с проблема на миньорите. Нещо повече. Тя дори изкара часове наред под земята, редом с тях. Тогава те й повярваха, че ще оправи всичко и излязоха от мината. Тя пък обяви, че има сключен колективен договор и нещата затихнаха. Два месеца по-късно обаче миньорите отново стачкуваха и гладуваха, и то все със същите искания - заплати, условия. Те обявиха, че нищо от подписаното в договора не било спазено и че вече не знаят към кого да се обърнат и кой трябва да ги чуе. В същото време камионите с продукцията им вървели един след друг.



"Работим, изкарваме, искаме си парите",



настояваха рударите.

Тук някъде прокуратурата реши да се намеси здраво. На 5 юни главният прокурор Сотир Цацаров нареди на Окръжната прокуратура-Добрич "спешна проверка по реда на надзора за законност в мината за добив на обогатена манганова руда в "Оброчище". Само за една седмица се появиха резултати от въпросната проверка - образувани разследвания за престъпления по служба, данъчни престъпления, неоказване на съдействие на орган на властта ... И тук човек започва веднага да се пита: "Защо всичко това не се е случило преди години", "защо не се е намесило държавното обвинение до този момент". Тези въпроси стават още по-остри, след като се видят и временните резултати от прокурорската проверка, част от които предполагат бъдещи големи скандали, а други са си скандални още отсега.

Така става ясно, че само през последните три години са образувани три досъдебни производства за причинена смърт или телесна повреда на работници в мината. Едното е за причиняване на смърт на миньор в подземна галерия при трудова злополука през 2015 г. Делото се води за причиняване на смърт по непредпазливост. В обявените резултати от проверката не става ясно дали има, а и изобщо и не се говори за повдигане на обвинение. Още по-малко за предаване на съд, а пък каквато и да е присъда е очевидно мираж.

Както и за досъдебното производство за причиняване на средна телесна повреда на багерист на повърхността през 2015 г. и за причиняване на средна телесна повреда, причинена на миньор под земята при срутване на скална маса в галерия през 2017 г. Според прокуратурата "анализът на водените разследвания сочи, че броят на



пострадалите миньори от трудови злополуки



постоянно се увеличава". Нито дума обаче дали е направено нещо по досъдебните производства. И ако не е направено и няма повдигнати поне обвинения, то каква е точно причината? Очевидно е, че две от тях са от 2015 г., а е очевадно, че по едното дори има смъртен случай.

Иначе окръжната прокуратура в Добрич е извършила проверка на действията на Дирекция "Инспекция по труда" - гр. Добрич. Установено е, че при проверките, извършени от Инспекцията, в мината са били констатирани постоянно извършващи се нарушения на правилата за здравословни и безопасни условия на труд от работодателя. Пак тя е установила, че на работниците не са извършвани никакви периодични медицински прегледи и не е осигурено обслужването им от някоя регистрирана служба по трудова медицина. Инспекцията постоянно е съставяла актове за тези административни нарушения, издавани са и наказателни постановления, с които са налагани глоби на дружеството, но тези глоби просто не са заплатени. Установено било, че работодателят "активно противодейства на инспекторите от Инспекцията по труда да извършват проверки", пише в прокурорската проверка. Въпросните данни послужили за образуване на досъдебно производство срещу "виновно лице" за това, че не е дало съдействие на инспекцията, след като е било надлежно поканено да го стори - чл.275 от Наказателния кодекс. Не става ясно срещу кого се води дело, но пък е достатъчно да се отбележи, че той може да бъде наказан



най-много с пробация или глоба от 100 до 300 лв.



Иначе неплащането на наложените от "Инспекция по труда" - гр. Добрич глоби дало основание на Окръжна прокуратура - Добрич да разпореди на директора на ТД на НАП - Варна, офис Добрич, извършване на щателна проверка за наличие или липса на ликвидни и изискуеми вземания на държавата от концесионера, които не са платени - от данъци, глоби, такси и др. Според прокурорското съобщение тази проверка й била необходима за събиране на данни за престъпление по чл. 227 б, ал.2 от НК (спиране на плащанията и непоискване от съда дружеството да бъде обявено в несъстоятелност). Ако пък концесионерът изпадне в несъстоятелност и това бъде обявено от съда, договорът следвало да бъде прекратен съгласно чл. 31, ал.1, т.4 от Договора за концесия на мина "Оброчище", отбелязва държавното обвинение.

Една от интересните части от проверката на прокуратурата е разказът как окръжният прокурор на Добрич е провел и лична среща с миньори от мина "Оброчище". Те го уведомили, че те добиват много повече руда от това, което се документира, а от държавата се криел действителният добив. Тези данни се проверявали вече чрез изискване на информация от Регионална дирекция "Морска администрация" - гр. Варна. Към момента вече бил получен диск от РД "МА" - Варна с информацията за последните 10 години - от кое българско пристанище какво количество манганова руда е изнесено през всяка една от тези години. Изискана била от Министерството на енергетиката и копия от цялата документация, свързана с конкретния договор за концесия.

В хода на проверката прокуратурата е установила, че



има разминаване между данните за изнесеното количество руда и описаното в



Годишните финансови отчети на дружеството. Според прокуратурата "данните от РД "МА" - Варна и документите, предоставени от Министерството на енергетиката сочели, че лица от Министерството на енергетиката, които в качеството си на представители на държавата по договора и членове на Контролен съвет, е трябвало да извършват контрол на концесията, а те не са извършвали такъв".

Човек направо не успява да следи за всички проблеми и нарушения, установени от прокуратурата. А те и продължават. Защото при прокурорската проверка се оказало, че според Договора за концесия задълженията на концесионера са описани в 24 точки, т.е. има 24 различни по характер задължения. И само едно от тези задължения - по точка 2 "е да се плаща дължимото концесионно възнаграждение при условия и в срокове, определени в договора". И сега познайте дали някой е проверявал останалите задължения?

Прокуратурата пише в прав текст: "За изпълнението от страна на концесионера на останалите 23 негови задължения никой в Министерството на енергетиката никога не е проверил нищо". И сега се изяснявало "дали неизпълнението на задълженията на тези длъжностни лица е било умишлено и с цел да ощети държавата и дали е извършено престъпление по служба".

При проверката били установени данни и за евентуално извършено данъчно престъпление, поради което е разпоредена данъчна проверка и ревизия. Оказало се, че за последния 5-годишен данъчен период концесионерът



"въобще не е бил проверяван от НАП,



а при предходната ревизия, която е била извършена през 2012 г. и е обхващала периода до 2011 г., никой от ревизиращия екип не е проверил какви са били действителните количества изнесена от страната и продадена в чужбина руда".

Установено е било, че по договор било предвидено концесионното възнаграждение да не е някаква постоянна ежегодна сума, а да се формира "като процент от нетния размер на приходите от продажби на крайните продукти на база утвърдена от концедента номенклатура на крайните продукти от добива и преработката на рудата". Това би означавало, че евентуално укриване на част от фактически добито и изнесено от страната с кораби количество руда е укриване на концесионно възнаграждение, дължимо на държавата, от една страна, а от друга, продажбата на контрагенти в чужбина на манганова руда е данъчно облагаема сделка, за която концесионерът пък дължи данъци, разсъждава прокуратурата.

От друга страна, Окръжна прокуратура - Добрич е разпоредила проверка и на ДАНС. "Указано е чрез Дирекция "Финансово разузнаване" на Агенцията да изяснят



дали лица, свързани с концесионера, изнасят пари от държавата



Едно от най-скандалните неща, които са установени при проверката, е оставено в края на прокурорския отчет. В него пише, че "при извършената на място на 05.06.2017 г. проверка лично от окръжния прокурор на Добрич е констатирано, че промишлената отпадна вода, която е била използвана в производствения процес за добив на руда под земята, въобще не се пречиства по никакъв начин". Нещо повече. Тя "директно се изливала в р. Батовска на няколко километра от устието й, което се намира в южния край на курорта Албена", твърди прокуратурата. Помпите, с които тази замърсена с тежки метали вода, се е изпомпвала от галериите на повърхността и от там - по дере в реката, пък били "пускани през нощта, когато няма опасност нещо да бъде видяно". Според прокуратурата тези данни сочели за престъпление, "свързано със замърсяване или допускане да се замърсят почвата, въздухът, водни течения, басейни, подземни води, териториалните или вътрешните морски води или морски води". И че това може да ги направи "опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели".

Всеки и сам може да си изчисли колко образувани досъдебни производства и колко предстоящи изрежда самата прокуратура. Сигурно са повече от дузина. При това става дума само за един обект. Но такива са стотици и дори хиляди. Тях кой ги проверява? Освен това ще е много интересно примерно след три месеца колко от всички тези разследвания и проверки са мръднали и са се материализирали в обвиняеми? И колко точно време ще трябва, за да има осъдени за описваните от самата прокуратура драми? Защото въпросът не е само да се громи в думи и съобщения, а в наказване на цялото това държавно безхаберие. Останалото си е просто и само прах в очите.





6
3199
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
20 Юни 2017 20:32
Неолиберален капитализъм, по Ранд и Хайек!
20 Юни 2017 21:07
ДЪРЖАВАТА Е ЛОШ СТОПАНИН! Никога в държавните мини не са се случвали тия дивотии!
Но пък лошият частник е такъв боклук,че хиляди хора страдат!
Така и не разбрахме кой е собственикът?
20 Юни 2017 21:07
ДЪРЖАВАТА Е ЛОШ СТОПАНИН! Никога в държавните мини не са се случвали тия дивотии!
Но пък лошият частник е такъв боклук,че хиляди хора страдат!
Така и не разбрахме кой е собственикът?
20 Юни 2017 21:57
Демокрация.. всеки с малко пари или власт е - над закона.
20 Юни 2017 23:30
Добро утро,
на 20 км от София, ако отидете в ТЕЦ Република на Ковачки в Перник ще видите, че сероочистителната инсталация се спира през нощта за икономия.

Хаха,
държавата на Боко, Корнелия и спонсорираните от Путин "патриоти" и ДПС.
21 Юни 2017 08:33
Горскио
20 Юни 2017 23:30

Точно така - Путин е виновен.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД