:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,459,355
Активни 83
Страници 6,643
За един ден 1,302,066

Не ни трябва Министерство на културата, за да подкрепяме културата

Гражданите, а не чиновниците трябва да решават кой и какво да бъдат финансирани
Шефът на НИМ Божидар Димитров много обича да демонстрира "реставрирани" обекти на културата на премиера Бойко Борисов. Точно срещу тези чалга ремонти протестираха изявени дейци на културата.
Темата с финансирането на културата беше за кратко актуална преди изборите, но бързо отпадна от дневния ред, след като популистките позитиви бяха ожънати. Основните коментари се въртяха около това "да се увеличат парите за култура", както всъщност се случва във всяка сфера. (Почти) всеки министър, когото питате какво трябва да се случи с парите за еди-кое си, би казал, че те трябва да се увеличат.

Всъщност в това няма нищо лошо. Действително, за да бъде здравеопазването по-добро, то там трябва да има повече, но и по-добре управлявани пари. Така е и в образованието, екологията, културата. Разликата между етатисткото, централизирано управление и капиталистическото е, че при второто тези пари не е нужно да минават през държавата, да се отнемат насилствено от гражданите и голям процент от тях да потъват в ненужни чиновници и ненужни техни прилежащи разходи. Примери за такива дейности има безчет в Черната книга на правителственото разхищение - като там са само най-фрапиращите. Затова "повече пари за култура" не означава "повече пари в Министерството на културата". Всъщност е точно обратното. Парите за култура са тези, които достигат до крайните създатели на култура - актьори, сценаристи, режисьори, музиканти, музейни работници, галеристи, художници, артисти, археолози и прочее. Парите за чиновници, министри, гориво на министъра, церемонии за награждаване на някого, ток и ремонт на сградата на министерството и прочее са излишни разходи.

Основният аргумент на тоталитарно настроените наши съграждани и управленци е, че народът е твърде неграмотен ине би давал доброволно пари за култураИ ако дава - не би ги давал на правилното място, за качествена култура. Затова парите трябва да се съберат централно и някой чиновник да реши коя галерия е по-добра от другата, кой музей заслужава повече от другия, кой археологически обект заслужава повече от трети; или по-генерално, кой ресор, кой вид изкуство заслужава повече от другия вид изкуство.

Този централизиран, на практика тоталитарен принцип за разпределение на средствата за култура създава не само много излишна чиновническа бюрокрация, а и едно силно оръжие за политически натиск. Ако някой не е удобен на управляващата власт по някаква причина, му се ограничават средствата. Така културното наследство в "неудобните" градове се разпада, а в "удобните" се разпределя по непазарен, политически принцип, който води и философията зад работата на културните институции - на политически принцип се назначават археолозите, реставраторите, строителите.

И макар и понякога качествени хора да стигат до реализация, то по-често се случва "успехът" на тези хора да бъде просто, че са близки до управляващата власт - и резултатът е рушаща се чисто ново ремонтирана Национална галерия, унищожена археология на Сердика, пародия по всички реставрирани крепости в страната, които между другото се посещават и от изключително малко хора - тъкмо защото са направени неадекватно и скучно.

И докато тези милиони от нашите данъци, които мнозинството от нас нито се е съгласило да дава, нито има контрол над тяхното разпределяне, се раздават, за да бъде по-тих съответният кмет, то частният бизнес - този "неграмотен народ", който иначе не би давал пари за култура - всъщностработи по-смислено и активноАко изгубеното под формата на данъци остава в частни ръце, спокойно можем да очакваме, че хората ще продължат да инвестират в култура.

Ето само два най-скорошни примера, но подобно поведение има навсякъде и постоянно. Във всеки град и регион бизнесът под една или друга форма често подкрепя съществуването на някакъв вид култура.

Преди няколко дни се проведе концерт, организиран от веригата хипермаркети BILLA. Целта на кампанията е съвсем конкретна - да се съберат средства за реставрация на Мадарския конник. Състоянието му е проблемно, откакто изобщо присъства в научната литература (разбира се, и от преди това). Състоянието на множеството крепости, в които се изсипаха огромни средства, обаче си беше съвсем прилично. А нито една от тях не е оценена на световно ниво от UNESCO (и да беше, вече щеше да е изключена). Толкова за умението на държавата да насочва средства към най-проблемните места.

Какво ще е бъдещото развитие, предстои да разберем - колко средства ще бъдат събрани, дали ще бъдат достатъчно, дали ще се изхарчат качествено. Въпросът е, че събраните средстваса дадени доброволно от българските гражданив подкрепа на опазването на един обект. Въпреки че те вече губят 40% от изработеното си под формата на различни видове данъци - част от които трябва да отиват за културно наследство, то българите и българските фирми все още са склонни да отделят от доходите си за това. Ако изгубеното под формата на данъци остава в частни ръце, спокойно можем да очакваме, че хората ще продължат да инвестират в култура.А инвестирането в култура е освен всичко добър имиджВ надпреварата за този добър имидж се създава един своеобразен вид конкуренция. Така например друга верига хипермаркети - LIDL, също обяви, че ще инвестира част от печалбата си в културно-историческо наследство. Компанията ще финансира проекти в сферата на културата - както и образователни, екологични и др. - от собствената си печалба. А тази печалба се формира от нас, потребителите, които избираме да пазаруваме в LIDL или в друг хипермаркет. Така за нас, потребителите, става по-престижно да пазаруваме в един или друг магазин, или една или друга стока. Пак трябва да се подчертае, че това са само два примера - подобна спонсорна дейност организират огромно количество бизнеси из страната, понякога афиширайки се, понякога - не.

Така че въпросът "Кой ще даде пари за култура, ако не Министерство на културата" не е адекватен. В Министерството на културата вече са нашите пари, над които нямаме никакъв контрол. Ако парите там и като цяло в държавния апарат намалеят, отново ние ще даваме парите за култура. Разликата е, че ще имаме повече контрол за какво ги даваме, а те ще са много по-близо до самата култура - която ще се създава и на по-свободен принцип, без да преминават през ръцете на политически ангажирани чиновници.
 Визуализация на крепостта "Кракра" в Перник за 6 милиона лева, която дори Божидар Димитров определи като несполука.
 С помощта на дарения от граждани и фирми, а не от държавата ще бъде реставриран Мадарският конник.
5
2787
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
21 Юни 2017 01:43
Гражданите, а не чиновниците трябва да решават кой и какво да бъдат финансираниАко граждани като автора, който изписва "Лидъл", "Била" и ЮНЕСКО на латница, започнат да решават кое и какво да се финансира било за реставрация на археологически обекти, било за друго, ще се докараме до финансиране на "Пайнър", пародон - Payner.

Бел(д)ите, сторени от ГЕРБ с паметниците на историческото ни наследство, са работа на съда и компетентните специалисти - историци, археолози, реставратори, а не на гражданите. Впрочем никой не обръща внимание на възраженията и протестите на археолозите - ето в това трябва да се включат гражданите - да подкрепят специалистите, а не да решават кое и кой да получава финансиране.
21 Юни 2017 05:09
Отделно, че част от чалгарските реставрации и нямеси се извършват по европроекти и други, нетоталитарни, специалисти отпускат средствата и проверяват извършеното, ама нали трябва да са псува "тоталитаризма" дето седнем и дето станем.
21 Юни 2017 07:08
ето в това трябва да се включат гражданите - да подкрепят специалистите, а не да решават кое и кой да получава финансиране.
21 Юни 2017 12:27
Идеята е не да се подкрепя културата, а да се финансират кръг от хора твърдящи, че се занимават с изкуство и култура. Тази идея успешно е реализирана и няма тенденция за промяна.
Давам пример
http://www.bgcino.com/%D0%BF%D1%83%D0%BA-2015/

Бюджет: 1 000 000 лева
Приходи: Няма данни

Няма и да има! Продукт излязъл 2016 г. с драматургията и естетиката от 1980-та. Качество на анимацията е разсмиващо, а озвучаването е на гаражно ниво тип "кабеларка". Приходи може и да има за някого, защото очевидно поне половината (дори 2/3) бюджет не е влязъл в изпълнението на проекта. С другите пари е скалъпено ето това нещо, което е неспособно на гледаемост и възвращаемост.
https://www.youtube.com/watch?v=5eHGWDggTKk

Бюджетът е държавен!!!
21 Юни 2017 16:24
Точно срещу тези чалга ремонти протестираха изявени дейци на културата.


Там е проблемът, че т.нар. изявени дейци само ръчкат с шпаклите и с четките, а за пресъздаване и строителство , не ги търси .
Поне да не сме виждали средновековни замъци в Европа, които се поддържат и пристрояват постоянно, сякаш бароните и графовете ей сега ще дофтасат на бял кон.
А туристите си вървят и ахкат, защото виждат нещо досущ като техните представи за старина. Което няма как да се случи , когато им показваме само основите на нашите къде по-стари крепости. И слабо ги грее туристите, като им разказваме , че камъните са отишли за градеж на някоя джамия, или ЖП гара !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД