:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Съдията по делото за мръсния въздух в София: И аз дишам отровите

Божана Желязкова си е направила отвод, процесът ще се гледа от Богдана Желявска
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
"Съдията докладчик и семейството му също са сред увредените от мръсния въздух в София, продължават да живеят и работят в нездравословна и неблагоприятна околна среда", аргументира се съдия Желязкова.
Съдията докладчик по делото на софиянци срещу бездействието на Столичната община за мръсния въздух Божана Желязкова от Софийския градски съд си е направила отвод, защото и тя, и семейството й са потърпевши от проблема, съобщи вчера "Дневник". Искът беше заведен от граждани и неправителствени организации, обединени в Група за чист въздух.

"Определеният съдия докладчик, след като детайлно се запозна с материалите по делото, намира, че с оглед предмета на делото е налице основателно съмнение в неговата безпристрастност, тъй като той и семейството му са сред живущите и работещите на територията на Столичната община, като ежедневно търпят твърдяното нарушение - съдията докладчик и семейството му също са сред увредените от мръсния въздух в гр. София през цитирания в исковата молба период, продължават да живеят и работят в нездравословна и неблагоприятна околна среда, която е в несъответствие с установените стандарти и нормативи", пише съдия Желязкова и отказва да гледа делото. То е пуснато отново за разпределение и се е паднало на съдия Богдана Желявска.

Жалбоподателите твърдят, че въпреки замерените високи нива на фини прахови частици във въздуха в периода 2015 - 2017 г., общината не е предприела никакви мерки за намаляването им. Последната приета Програма за чистота на въздуха включваше периода от 2010 до 2015 г. От групата се съмняват в законосъобразността и ефективността на приетата на 18 май и закъсняла с две години нова програма на общината. Те цитираха данни на Европейската комисия, според които българската икономика е ощетена с 3 млрд. евро годишно от непреките разходи за здраве вследствие на мръсния въздух.



ПРОФОРМА

Преди 3 месеца Съдът на Европейския съюз осъди България за мръсния въздух. За да се размине със солените санкции, страната ни трябва да докаже, че предприема мерки за облекчаване на замърсяването. Засега обаче правителството и общините демонстрират активност само на хартия. Това пролича и вчера от отговор на екоминистъра Нено Димов на парламентарен въпрос какво се прави за подобряване чистотата на въздуха в София. Без да посочва конкретни мерки, Димов посочи приетата наскоро програма на общината за управление на качеството на атмосферния въздух, която обаче още не се изпълнява. За националните мерки се разбра, че нещата са на ниво работни групи. Едната трябва да подготви предложения за промяна в законодателството, която цели да се ограничи съдържанието на сяра и пепел във въглищата и брикетите за битово отопление. Другата ще пише мерки, които да ограничат замърсяването на въздуха с фини прахови частици от автомобилния транспорт.
1184
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД