:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,478,178
Активни 125
Страници 4,325
За един ден 1,302,066

Пернишкият университет възкръсва като феникс

Въпреки оценката за "недостатъчна материална и информационна база" Европейският политехнически университет е получил нова акредитация и т.г. ще обучава в 3 специалности
СНИМКИ: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
--------------
Лятото е време разделно за родните университети. В горещите юли и август става неумолимо ясно колко от топящите се кандидат-студенти ще успее да привлече всеки вуз. За капак върви и реформата във висшето образование, орязваща приема на младежи в слабите специалности за сметка на по-качествените направления. На фона на тежката оптимизация един частен университет, прочул се през годините с незаконно обучение и десетки излъгани студенти без дипломи, се готви отново да възкръсне като феникс. Пернишкият вуз, или както сам се е нарекъл - Европейският политехнически университет, се кани да привлече стотици студенти за наближаващата академична година. Невероятно, но факт, въпреки многото констатирани пропуски частното висше училище т.г. е успяло да получи нова програмна акредитация за три професионални направления, в които може да обучава.

Пернишкият университет е създаден през 2010 г. с акт на НС. Открит е шумно лично от премиера Бойко Борисов, който дава заявка Перник да се превърне от миньорско в академично градче. Оценката, която получава вузът от Националната агенция за оценяване и акредитация, не е от най-високите, но въпреки това той получава правото да обучава студенти по професионалните направления информатика и компютърни науки, комуникационна и компютърна техника и архитектура, строителство и геодезия. По данни на МОН през този период са завършили 120 човека, които са получили и съответните дипломи.

Три години по-късно университетът губи програмните акредитации за всичките си направления и остава само с институционалната, макар ина ръба с оценка 4.01(под 4 се отказва акредитация). В резултат на това МОН определя нулев прием на студенти от 2013 до 2016 г. Въпреки това студенти са приемани и обучавани в нарушение на закона. Колко точно - от просветното министерство твърдят, че нямат данни. В същото време от документи в сайта на НАОА става ясно, че според регистъра на МОН за броя на обучаваните студенти към 1 април 2016 г. в Пернишкия университет се обучават 131 души - 61 българи и 52-ма чуждестранни граждани - в степен бакалавър, в 5 професионални направления - психология, администрация, информатика, енергетика и архитектура, както и още 18 души в магистърска степен.

Как е възможно това? Трудно е да се каже. От МОН твърдят, че не могат да забранят на студентите да се записват в университета. От Би Ти Ви преди месец разказаха историите на Галина и Николай. Те вече трета година чакат дипломи по публична администрация и управление на проекти - все специалности, в които университетът е нямал право да обучава. За обучението си са платили по 750 лв. на семестър, или общо 3500 лв. Съвсем естествено министерството отказва да им издаде дипломи, защото са от периода 2013-2016 г. "Имаме рейтингова система и регистър на университетите. Всичко е ясно, студентите са могли да направят своя информиран избор", е коментарът на МОН.

Отговорът на вуза е изненадващ. От октомври 2015 г. той има ново ръководство - дружеството "Пегасо консултинг", с което става част от мрежата университети, изграждана от "Мултиверсити". А офертата на италианския консорциум от края на май т.г. е студентите да получат диплома от малтийския университет "Пегасо Интернешънъл", в който да (до)учат дистанционно. Идеята епернишките дипломи да се приравнят с малтийскитебезплатно. "Ще бъде изготвено индивидуално предложение. Някои от студентите няма да се наложи да държат приравнителни изпити, а други ще го направят. Курсовете, които имат акредитация в Малта, могат да се провеждат при нас", коментира пред Би Ти Ви проф. Джузепе Саконе, президент на Европейския политехнически университет. В предложението били записани 10 специалности, по които ще се проведе дистанционно обучение - бизнес икономика, бизнес администрация, строително инженерство, туризъм, образователни науки и др. От МОН твърдят, че ЕПУ няма акредитация за дистанционна форма на обучение. Малтийският университет обаче има такава.

От репортажа на Би Ти Ви стана ясно, че през юни т.г. в университета са се обучавали 14 студенти, 12 от които са чужденци. Един от тях е Ивайло Рангелов, дипломант по приложна информатика. "Ocнoвнaтa и нaй-вaжнa пpичинa пopaди ?oятo зaпиcax тy?, e, чe oбyчeниeтo e aнглoeзичнo. Toвa бeшe нaй-вaжнoтo, ?oгaтo избиpax мeждy дpyгитe yнивepcитeти", сподели той. Младежът твърди, чe нe гo пpитecнявa oтнeмaнeтo нa a?peдитaции и нecигypнocттa нa вуза. ?peпoдaвaтeлят нa Ивaйлo дoц. Haйдeн Шивapoв, който yчи нa poбoти?a само двaмa cтyдeнти, пък заявява, че мястото му ?ъм мoмeнтa е именно в Пернишкия университет, ?ъдeтo може да се paзвивa "и ?aтo yчeн, и ?aтo пpeпoдaвaтeл".

"Добре дошли в един Университет с европейски дух и мисия", "Готови сме да записваме студенти". Така посреща сайтът на ЕПУ своите посетители. От него разбираме, че срокът за кандидатстване е 20 септември, а за записалите се в следващите два месеца има бонус - годишната такса за тях ще е "само" 1500 евро, а не 3000 евро. Европейският политехнически университет в качеството си на "кънтри мениджър" (каквото и да значи това) предлага на студентите си да се обучават дистанционно в три чужди университета от мрежата "Мултиверсити" - университет за дистанционно обучение "Пегасо" (Италия) , "Университас Меркаторум" (Италия) и "Пегасо интернешънъл" (Малта), където те имали богат избор от хуманитарни специалности на 9 езика. Освен тези възможности вузът предлага и няколко свои програми - три бакалавърски - строително инженерство, приложна математика и зелена енергетика, и две магистърски -сеизмично инженерствои обновяване на сгради и съоръжения.

Оказва се, че университетът никак не е бездействал през последната година. На 7 юли 2016 г. той е получил институционална акредитация за срок от 3 години - до юли 2019 г. Оценката му е 4.69, а капацитетът на висшето училище е оценен на 1800 души. През същата година е получил и програмна акредитация за три професионални направения. По информатика и компютърни науки вузът може да приеме максимум 240 студенти, като акредитацията е до март 2020 г. Другите 2 направления, получили картбланш, са енергетика с акредитация до декември 2019 г. и капацитет 180 студенти, и архитектура, строителство и геодезия - максимум 450 студенти (бакалаври и магистри) и акредитация до май 2020 г.

Зад дадената оценка за институционална акредитация обаче има твърде любопитни препоръки. Едната е да активизира привличането на преподаватели и да подобри възрастовата им структура. Доста смущаваща е втората препоръка - да се предприемат действия за изграждане на собствена материално-техническа инфраструктура на университета, както и третата - да се изградят специализирани лаборатории в областта на строителните технологии и конструкции, зелената енергетика и комуникациите. Срокът и за двете е 12 месеца (вече изтекъл). Останалите препоръки са да се активизира участието на университета в научно-изследователски проекти и да се увеличи библиотечният му фонд, като се обърне специално внимание на периодичните специализирани издания и др.

Интересни са и изводите на експертната група, оценявала вуза, относно изпълнението на препоръките от предходната акредитация. По първата препоръка - университетът да не провежда обучение на студенти в специалности от неакредитирани професионални направления, заключението е отчайващо - "неизпълнена". Не е ясно защо въпреки това му се дава наново акредитация. На "частично изпълнена" пък е оценена втората препоръка - да се изгради собствена материална база на висшето училище, включително и лабораторна. ЕПУ обаче минава бариерата за институционална акредитация въпреки не само тези, а редица други констатации. Например, че фондът от литература е ограничен и липсва съвременна периодична специализирана литература на английски език. Че информационното обслужване на преподавателите и студентите все още не е на необходимото ниво. И още, че необходимата база на настоящия етап е налична, но не напълно достатъчна, "най-вече по отношение на наличие на съвременна апаратурна екипировка за водене на упражнения по възлови инженерни дисциплини".

Апаратура може да няма, но ЕПУ може да се похвали вече с две патентовани изобретения, става ясно от доклада на НАОА. Това са две устройства за откриване и обезвреждане на бомби от разстояние, към които имало интерес от чуждестранни компании в Косово и от НАСА. В процес на трансфер бил и мобилен робот, който служи за управление на полуавтономно, интелигентно превозно средство за хора с висока степен на инвалидност.
11
2549
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
30 Юли 2017 19:53
Всичко е пари, приятелю... }
30 Юли 2017 21:51
Всичко е пари, приятелю...

Не може да не ви вярваме, професоре ! Все пак сте от УНСС...
30 Юли 2017 23:02
Ето къде е отишъл суджукът!
30 Юли 2017 23:17
Ох, аман от тия заглавия! Почвам да недовиждам и го прочетох "Пернишкият университет възкръсва като пенис". За секунда си помислих, Боже, и там ли смяна на пола?
31 Юли 2017 00:15
Ох, аман от тия заглавия! Почвам да недовиждам и го прочетох "Пернишкият университет възкръсва като пенис".

ТребвАло е да напишат пеникс, че да се разбира хем така, хем иначе. То и на чужбински език се пише подобно - Phoenix/Phœnix/Phönix.
31 Юли 2017 08:06
... Почвам да недовиждам и го прочетох "Пернишкият университет възкръсва като пенис". ...
- Аз го прочетох като "... възкръснал като пенис..." Е това ако се защити в дисертация и след това получи финансиране (за предпочитане - европейско и/или интернационално) и се приложи на практика, такъв възход ще настане не само в Перник... А дано, дано...
31 Юли 2017 08:15
От репортажа на Би Ти Ви стана ясно, че през юни т.г. в университета са се обучавали 14 студенти, 12 от които са чужденци. Един от тях е Ивайло Рангелов, дипломант по приложна информатика. "Ocнoвнaтa и нaй-вaжнa пpичинa пopaди ?oятo зaпиcax тy?, e, чe oбyчeниeтo e aнглoeзичнo. Toвa бeшe нaй-вaжнoтo, ?oгaтo избиpax мeждy дpyгитe yнивepcитeти", сподели той. Младежът твърди, чe нe гo пpитecнявa oтнeмaнeтo нa a?peдитaции и нecигypнocттa нa вуза. ?peпoдaвaтeлят нa Ивaйлo дoц. Haйдeн Шивapoв, който yчи нa poбoти?a само двaмa cтyдeнти, пък заявява, че мястото му ?ъм мoмeнтa е именно в Пернишкия университет, ?ъдeтo може да се paзвивa "и ?aтo yчeн, и ?aтo пpeпoдaвaтeл".

Ко? им? акредитаци? да публикув? текстов? по цитирани? по-гор? начи?, да попитам все пак?
Четете ли се, като се пишете, уважаеми славни списователи?
31 Юли 2017 09:48
То и на чужбински език се пише подобно - Phoenix/Phœnix/Phönix

Та се сетих за оня, дето в съда се оплаквал, че му откраднали "пилипса" и "телепункена", а съдията все го поправял на "филипс" и "телефункен", докато накрая нашенецът не издържал и изригнал: "Фичка ви лелина!" Ако го актуализираме към нашия форум, вероятно е решил, че "фъкането" е проява на grand style.
31 Юли 2017 10:13
SvSophia
Вероятно изречения в текста като:

"в университета са се обучавали 14 студенти, 12 от които са чужденци. Един от тях е Ивайло Рангелов" (ми кво ся, това име чуждоземно звучи)

или

"Ocнoвнaтa и нaй-вaжнa пpичинa пopaди ?oятo зaпиcax тy?, e, чe oбyчeниeтo e aнглoeзичнo. Toвa бeшe нaй-вaжнoтo, ?oгaтo избиpax мeждy дpyгитe yнивepcитeти" (щото преподаването на ингилицки "се случва" само у Перник)

или

"?peпoдaвaтeлят нa Ивaйлo дoц. Haйдeн Шивapoв, който yчи нa poбoти?a само двaмa cтyдeнти" (ноу коментс)

са хвърлили в потрес списуващия и с въпросителните е дал израз на недоумението си.
31 Юли 2017 11:37
Kole
31 Юли 2017 15:08
Sofiaman

Ох, аман от тия заглавия! Почвам да недовиждам и го прочетох "Пернишкият университет възкръсва като пенис". ...


Даскал Цеко

ТребвАло е да напишат пеникс, че да се разбира хем така, хем иначе. ...Пениксът е характерен за нашите земи.
От една страна, това е един, така да се каже, светоустройствен пенис, който аха мислиш, че ти се е разминал, но пак ти се явява като феникс. Винаги.

От друга страна, характерна особеност за фениксите по нашите земи е да се възраждат от пепелищата именно във формата на пенис.
Според някои пироорнитолози, това е защитна реакция, породена от враждебната среда, според други - присъща проява на изначален рефлекс за лидерство, тъй като в биосферата ни всеки си мисли, че е истински бай ... феникс, който ще надхитри всяко пепелище.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД