:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,490,598
Активни 125
Страници 16,745
За един ден 1,302,066
Минало непредсказуемо

Професия ром *

Иван Илчев
Идната седмица София ще е домакин на поредното сборище, призвано да търси мястото на ромите в нова Европа. Или, както са прокламирали организаторите - "десетилетие на ромското приобщаване към Европа". Когато завърши, ще отбележим юбилей - четвърт век от напразните усилия за приобщаването на ромите. Като "Напразните усилия на любовта" на Шекспир. Ще речете, черногледство. Пък и не отива на историк да предсказва бъдещето, когато безопасно може да си остане в миналото. Само че баш в този случай рисковете да пропадне пророчеството не са големи. За съжаление. На ромите, но и на всички нас.

Та те не са нито десет, нито двадесет и пет години в Европа. Повече от десет века живеем заедно, рамо до рамо. Десет века, които не са направили много за взаимното опознаване, но доста - за взаимната неприязън. Прекомерен оптимизъм би било да очакваме за десет или за двадесет и пет години да се преодолеят вековни наслоения.

Показателен е съставът на участниците. Предимно представители на държави от нашия край на Европа. Държави, които търсят с блеснали очи пещерата на Аладин нейде на Запад. Държави, в които делът на ромите сред населението им е значителен (България, Румъния и Словакия спорят за съмнителната чест да имат най-голям процент роми сред съгражданите си).

Интересно ще е какви ще са новите идеи. Щото през последните петнадесет години идеи не са липсвали, десетки организации, стотици личности опитваха, ако не да приобщят ромите, то те да се приобщят към техните проблеми. Резултатът - мижав. Всъщност не е мижав. Утвърдиха у мнозинството роми идеята, че за хала им са виновни всички други, но не и те самите.

Възпитахме цяло едно ивървим към второ поколение роми, което не уважава държавата,в която живее. Не че няма достатъчно българи, които я гледат с пренебрежение. Но ромите знаят, че тя и обществото, в които живеят, са им длъжници. Убеждението прехвърля границите и вече Европа като цяло им е длъжна. Здравната каса твърди, че една от причините за високата цена на лечението у нас са тези един и половина милиона граждани, които не плащат осигуровки. Проява на дискриминация ще е да се каже колцина от тях са роми. Затворен кръг. Българинът, който се страхува да има деца поради високите разходи, драгозорно плаща наложения му от държавата данък, свързан с медицинското обслужване на децата на ромите, които подобни страхове нямат.

Колега показваше снимки на жилищен блок, в който са настанени роми. Подчертавам настанени, защото не са купили апартаментите. След разпердушинването на жилищата, обитателите им са започнали да ги изяждат - черчевета, дървени подове, тоалетни чинии - всичко е поело пътя към битака. Та накрая почнали да вадят арматурното желязо от бетонните основи и зданието се килва. Резултатът - предприемчива НПО сигурно скоро ще съди общинската управа, че допуска ромите да живеят в опасни за живота им условия - нищо чудно и да я осъди. Та Страсбург е името на града, което назидателно се размахва при всеки опит да се търси равнопоставеност не само във вземането, но и в даването.

Вина за това, което стана и става, имат и правителствата, за които ромите са само повод да протегнат ръка към фондове. И политиците, които ги разглеждат като консуматори на кебапчета в сюблимни моменти. И някои ръководители на неправителствени организации, които охотно подхващат всяка идея и препоръка, дошла от бленувания Запад - колкото и нелепо да изглеждат в нашите условия.

В тази безпросветност и липса на оптимизъм като че има една оптимистична струя. В последните години се роди нова професия. Все още невписана в номенклатурата, но жизнена, добре платена, професия с бъдеще и с европейски контакти, професия по линия, на която в България влизат европейски пари. Това е професията ром. Смея да твърдя, че за обучаването й бяха хвърлени едва ли не повече усилия, отколкото за подготовката на компютърни специалисти - то не бяха семинари, не бяха съвещания, не бяха работни групи. Професията има аура сред ромите - когато са малки - искат да станат фолк певци, когато израснат - да работят в НПО.

Какво направиха професионалистите за сънародниците си през последните години? Току нищо. Кой ще се осмели и кой може да направи одит на милионите, които се изсипаха у нас по най-различни програми, за да бъдат похарчени понякога с полза, но по-често неразумно. Дали пък не можем да кандидатстваме за рекорд за съотношението вложени средства - получени резултати.Тези роми, с професия ром, ще бъдат главните действащи лица на срещата.Те са успели. Изтръгнали са се от гетото, от махалата. Колко от тях поглеждат назад? Колко са готови да използват не само средствата, идещи от Европа, а и своите средства, за да подпомогнат братята си. На една среща в Лом преди години спомням си от три-четири черни мерцедеса се изсипаха петнайсетина роми, които бодро подрънкваха с дебели златни гривни и висулки. Обидени бяха, че не са поканени да участват в обсъждането на беднотията на техните си люде.

И в крайна сметка какъв е смисълът на написаното. Независимо от това, което ще се каже на срещата, трябва да стиснем зъби - и ние, и ромите. Трябва да знаем, че десет години е срок нереален, срок лозунг. Не десет години, а десетилетия ще трябват за изравняването що-годе на положението на масата роми с масата останали техни съграждани. Търпение му е майката. Търпение и труд, труд със слаба надежда, но труд, без който не можем. Търпение и от двете страни. Защото има и друга вероятност. С тъга наскоро видях, че и един от интелигентните роми, които познавам, се е увлякъл от политиката. И той на свой ред иска да се привърже към един от задъхващите се политически шлепове, та с негова помощ да стигне спасителния бряг. А примерът на А. Доган показва, че не е толкова трудно да се манипулира електорат, който е сравнително по-слабо грамотен и в който са развити вътрешни традиционни йерархични връзки. Търпение, което започва да се изчерпва. И двете страни започват да озверяват. Не си вярват. А това е страшно. Защото води към пропаст. Не само българите, но и ромите.

И накрая да кажа, че е срамно, че специалистите по тази проблематика у нас - не тези, които са протегнали нож и вилица към баницата, а специалистите - се броят на пръстите на двете ръце. И то оптимистично погледнато. И едно от нещата, които трябва да направим, е да се загрижим за подготовката на професионалисти. И българи, и роми. Тези, които ще уякчат моста между двете общности. И ще съединят двата бряга.*Текстът бе публикуван през януари 2005 г. Проф. Илчев предложи да го пуснем пак. По очевидни причини.
Снимка БГНЕС
През февруари 2005 г. основателят на фондация "Отворено общество" Джордж Сорос бе в София по повод инициативата "Десетилетие на ромското включване 2005 - 2015 г." . На снимката - Сорос се наслаждава на песен за самотните роми, изпълнена от Джаго, наричан циганския Павароти.

Април, 2005 г. По повод международния ден на ромите в столичния квартал "Факултета" се проведоха полицейски демонстрации и футболен мач роми срещу полицаи. Тържеството откри тогавашният гл.секретар на МВР Бойко Борисов.

 Април, 2005 г. По повод международния ден на ромите в столичния квартал "Факултета" се проведоха полицейски демонстрации и футболен мач роми срещу полицаи. Тържеството откри тогавашният гл.секретар на МВР Бойко Борисов.


61
7027
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
61
 Видими 
30 Юли 2017 19:16
Твърде кратък период, за да се каже как историяра се повтаря като фарс. Просто алчността на някои люде е безгранична, намерили са ниша да печелят десетки и стотици милиони на гърба на циганите (стига някой да не надцака, в опит да добара баницата; цената на циганските гласове се покачи значително, и ще продължава да расте с нарастването на популацията им). А и циганите, окрилени от пазителите си, стават все по-безсрупулни - знаят, че тях закони не ги ловят, или БХК ще завие до небесата в тяхна защита, затова бият, убиват, изнасилват, крадат, грабят, хулиганстват и т.н. Прикривано в голяма степен и от проробовладелската (по Ганий, тм) медийна среда.
Два начина има за справяне с тази сган - първият е кастрация след второто дете (така няма да имат оправдания, че са много и не им стигат парите), а вторият - орязване на помощите, силен полицейски и правосъден апарат (или ще се научат на труд, или ще са в затвора с труд в полза на обществото; няма да мрат, защото имат изключително силен инстинкт за самосъхранение). И за двете опции има задължително общо условие - премахване на всякакви "посредници" от типа на Цветелин Кънчев, ДРОМ, БХК и т.н.
30 Юли 2017 20:04
Тази снимка ми прилича на фотомонтаж.
30 Юли 2017 20:09
за 2005 и отново -за 2017
30 Юли 2017 20:22
РОМИТЕ (ЦИГАНИТЕ) В БЪЛГАРИЯ – ИСТОРИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД И ПРАКТИЧЕСКИ ИЗВОДИ
Автор: gindev Категория: Други
Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
http://gindev.blog.bg/drugi/2017/07/12/romite-ciganite-v-bylgariia-istoricheski-pregled-i-praktiche.1556473
30 Юли 2017 20:25
...Не десет години, а десетилетия ще трябват за изравняването що-годе на положението на масата роми с масата останали техни съграждани. Търпение му е майката...

***
И нито дума за методологията на изравняването. Вземане от българи и даване на "роми", както е загатнато за здравната каса и данъците преди това. В интерес на истината - изравняването се наблюдава още от преди 1989, просто на ромите е дадена възможност да се изравняват по собствено усмотрение. А, както казват французите: "Апетитът идва с яденето!"
30 Юли 2017 22:20
Не знам, има доста роми, които живеят и работят като всички, просто тях никой не ги брои за роми. Но не са се социализирали последните 10-15г, доста по- рано ще е било. Освен това ромите са различни племена, аз не ги различавам, обаче те помежду си- да. Някои се поддават на социализация, други- не.
30 Юли 2017 22:40
Политически игри, глупост и малодушие поощряват разрастването на асоциална и нездрава част от населението на България. Не се правят или публикуват анализи не само колко от "неработещите, неучещи и нетърсещи работа" са цигани, но и с какви средства живеят нашироко много от тези неработещи, колко от обществените фондове потребяват, колко от здравните фондове, колко струва на държавата и всички нас неограмотеното дете, неграмотната майка, лошо гледаното дете, престъпникът, контрабандистът и т.н.

Като казвам "нездрава част" имам предвид не само социално деградирала/деградираща, но и буквално нездрава. Влезте в коя да е поликлиника или болница и обърнете внимание колко висок процент от болните са от ромски произход.
А ето и едно свободно достъпно изследване на Колумбийския университет в Ню Йорк, Сорбоната и български и румънски специалисти за изключително високия процент психични и поведенчески разстройства сред ромските деца в сравнение с останалите деца в училище (да, сред онези по-добре гледани ромчета, които ходят на училище):

Mental health disparities between Roma and non-Roma children in Romania and Bulgaria
https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-014-0297-5

Докато се подкрепят семействата само за бройка деца и няма санкции за лошо гледане на децата, не може да се защитят самите дечица - и бъдещето на нацията.
Докато и роми, и българи зависят от изцяло корумпирана съдебна система, продажни и глупави политици, безпомощни учители, полиция и пр. - ще продължим да деградираме като общество. Какво гледат децата ни? На какво вярват, на какво разчитат?

Кого лъжем - нас си лъжем, и децата си, и бъдещето си.
30 Юли 2017 22:56
Всяко туниско село. От където и да идваш, първо те посреща табела " Planing familial". Всички контрацептиви са напълно безплатни. Това е пътят. Че ще се чукат е ясно, поне да не правят деца . Плюс строг контрол. Задължително прилагане за малолетни, след второ дете, лишаване от пари за ракия.
31 Юли 2017 05:14
Много расистка статия! Нищо подобно не би могло да се появи в страните със свободно слово. Автора със сигурност ще бъде линчуван ,съден и изгонен от работа. Ако е някакво успокоение, паразитните класи са във възход навсякъде по света. Оказа се,че имат права (задължителни) и малко задължения( пожелателни).
31 Юли 2017 08:25
Абе роми ?! Какви роми ?! Гюпти от Египет . И защо ли ги е довлякъл от Индия чак в Александрия , един Господ знае .
Сигурно да му свирят на сватбата , мангалите . Интеграцията им е химера , кауза пердута .
31 Юли 2017 08:26
Професор Илчев, благодаря! Почти липсват в българските медии текстове по наистина сериозните въпроси на обществото, които да се осмелят да кажат истината с точните думи, отвъд лицемерната политкоректност, от която вече ни се повръща.
Благодаря и на редакцията за повторната публикация - много навременна! Можете спокойно да публикувате този текст ежегодно - както самият той е убеден, нищо няма да се промени в положителна посока. /крайно неполиткоректно/ Уви!
31 Юли 2017 08:41
Усилията за приобщаване на човек , който не иска да се приобщи се наричат насилие. В общи линии се тюхкаме , че парите дадени за насилие над ромите не дават резултат.
31 Юли 2017 08:49
Ади сега "насилие над ромите". Всеки гражданин на държавата - ромите се водят такива и оашапорти даже си имат - е длъжен да спазва законите, има не само права, но и здължения.
Професорът ти е писал горе в прав текст обаче, че аз имам задължение да им плащам здравните услуги, което ме ощетява мен лично, а те имат само права - да бъдат лекувани безплатно, неограничено и неотговорно, да крадат ток и вода, да унищожават общински жилища и собственост. За сметка на всички останали. Това ли наричаш насилив? Интересно що се не забелязва подобно насилие над останалите етнически общност - арменци, гърци, евреи, власи и пр.? А?
Насилие, хайде холан. Да пишеш за насилие над ромите при зверските убийства, извършени от роми, само в последните седмици... е престъпна политкоректност.
31 Юли 2017 08:57

toly
31 Юли 2017 08:41
Мнения: 4,803
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Усилията за приобщаване на човек , който не иска да се приобщи се наричат насилие

Кат "човекът" не иска да се приобщи, не се възползва и от благата на приобщаването. А тук случаят е наопаки: само права без задължения. На гърба на всички останали.
Кат не щат да се приобщят и да спазват обществените и законовите норми, да им се купи необитаем остров и да се поселят там, където никой няма да упражнява върху тях никакво приобщаващо насилие, под което ти явно разбираш необходимостта да се спазват законите. Впрочем това не се отнася само до циганите, доколкото беззаконията вече не са само техен приоритет - циганизацията е плъзнала като отровна плесен от "елита" надолу.
31 Юли 2017 09:11
Toly, държавата има монопол върху насилието, както го наричаш, или с други думи - когато някой не спазва законите й, има правото да го въдвори, накаже. Затова са я упълномощили гражданите й.
31 Юли 2017 09:15
Да Лиза , държавата и Европа харчат пари за да може циганите малко от малко да спазват законите. Спазването на законите би следвало да се постигне по други начини.
31 Юли 2017 09:19
Един приятел ми разправяше за негова съседка, римлянка, купила къща извън гетото и решила да се дециганизира. След време я попитал как се чувства в новата среда и тя му казала, че ич не е добре, и ще се връща отново в джунглата, защото тук трябва да плаща ток, вода, данъци, а там, в небитието, всичко е без пари.
И милиарди да се изсипят, и безброй конференции да се организират, новите римски поколения живеят като анархисти-глобалисти, без да зачитат държава, власт, закони.
31 Юли 2017 09:22
Че лесните мангизи за "включването" направиха повече поразии отколкото полза - няма спор.
Ама то така е и със земеделието и селските райони където изсипаните европски милиарди върнаха България неколкостотин година назад във феодализма. Когато някой се усети и му дойде времето ще "анализира".
А иначе авторът на този текст между 2005-та и сега беше ректор на СУ май.
Което си е срам за всички българи, роми, турци, арменци и пр. живеещи по тези земи.
31 Юли 2017 09:22
Правилно се отбеляза, че асоциалното поведение се разраства и то не само сред циганите.
Т.н. глобалистки натиск за разушаване на традиционните общества
преднамерено подкрепя всички десоциализиращи процеси в обществото.
Самото въвеждане на събирателното название Ром, вече е голяма победа на десоциализаторите.
По нашите краища има поне 6 вида цигански разновидности.
От тях, който живее цигански се нарича циганин.
А който живее като редови гражданин, си е редови български гражданин.
Въвеждането на ново име е преднамерена технология за сегрегиране.
И колкото повече официални усилия се полагат за "интегриране", толкова сегрегацията се заякчява.
...
Трябва..., в един момент имунната система на обществото да се задейства и
да се престане с този смешен театър на "приобщаване на ромите".
31 Юли 2017 09:47
Статията е безумно тъпа и неграмотна. Това е все едно авторът да твърди, че всички българи са престъпници, използвайки статистика от затвора!

Много ясно, че циганското гето, в което живеят най-бедните и неграмотни цигани и няколко цигански барона, който ги експлоатира и има полза те да са бедни и неграмотни е развъдник на престъпност. И какво от това? Нима всички цигани в България живеят в гетата? Изобщо не е така. Има огромни количество цигани, които просто си живеят и работят. Интегрирали са се напълно в обществото и затова никой не ги забелязва. И подозирам (защото статистика няма) че те са болшинството от циганите в България. Просто има едно много шумно малцинство, което постоянно е в камерите на медиите.

В завода в който работя е пълно с цигани. Повечето работят от дълги години, понякога няколко човека от семейство. Някои от тях са ненадминати професионалисти (особено някои от жените). Знам такива, които говорят само български. Децата им учат без изключения, някои са висшисти, а родителите им работят на две работи, за да ги издържа в София. Тези, които са от селата, след работа работят и на полето.

След такива статии все ми идва да хвана фотоапарата и да направя една серия снимки – "Циганите, които медиите не показват". Но хич не ме бива в тая работа и едва ли ще се получи както трябва.
31 Юли 2017 11:08
Статията е именно за тези в гетото.
Другите, за които пишеш, всъщност не са цигани в поведенческия смисъл на думата.
А и как да се разграничи? Как ти звучи ром-копанар или ром-бургуджия...
А в затворите...
70 пpоцента от излежаващите пpиcъди в бългаpските затвори са цигани, наyчи “24 чаcа”
... там... се попълва формуляр. В него хората се самоопределят по етнос и много роми избират да напишат, че са българи”

Лъжат ли?
В крайна сметка - не.


31 Юли 2017 11:44
дъртреалист
31 Юли 2017 11:08
Статията е именно за тези в гетото.


Не е, защото според медиите и според това, което 99% от гражданите виждат, други цигани не съществуват въобще. И затова всичко се интерполира до безкрайността "всички цигани". А както казах, подозирам, че тези дето "не били цигани" според тебе са повече от тези, които създават проблеми.

Така че, вместо да използват циганите като плашило, нашите политици по-добре да се борят с първопричината. В гетата проблемът се решава елементарно – трябва да се изолират хората, на които невежеството на циганите им е от полза и които печелят от невежеството и престъпността. Циганските барони и всякакви които се занимават с престъпност – наркотици, контрабанда, проституция, търговия с крадени вещи, изкупуване на крадени метали. Всички те са известни и публични личности. Въпрос на политическа воля е да бъдат разследвани и вкарани в затвора. А за беднотията трябва да се осигури работа. Нормална работа, за нормална заплата. А не да им се подхвърлят подаяния, като на кучета!
31 Юли 2017 11:51
десетилетия ще трябват за изравняването що-годе на положението на масата роми с масата останали техни съграждани.


Те почти 3 десетилетия минаха и масата българи почти се изравниха с ромите по стандарт
31 Юли 2017 12:28
Статията не е никак тъпа и неграмотна, но дразни с липсата на каквато и да е идея "какво да се прави?". Някой по-горе роптаеше срещу насилието. Без наличието на принуда и насилие над издънките/изцепките на обществото, същото не може да съществува. Всяко общество функционира на базата на писаните и неписани закони. Който ги нарушава - задължителен шамар. Ще ми каже някой, че никога не е насилвал децата си - по "макаренковски" или вербално? Казано е отдавна - "Бий дупенце, да не те бие гъзище". Та за циганите - с индийски или изсконно български произход:
1. Отнемане на родителски права при констатирано престъпление от типа на неходене на училище и отнемане на "социала". При липса на приемно семейство - детски интернати... При документиране на родителски престъпления като алкохолизъм, наркозависимости и прочие - същото. Отделям го заради трудностите при вземането на решение с оглед защита на човешките права. В първия случай говори неподлежаща на коментар документация.
2. Възстановяване на родните трудови войски - всичкото циганин, ако като завърши седми клас, не продължи да учи - на чакъма - да работи за родината, може и занаят да научи, пък и пътища трябва да се правят, кариери има за разработка...
3. Като написах кариери, та се сетих за "високо културните" държави - Франция, Англия... Едните си изпращали каторжниците в Канада, другите в Австралия... Ние си имаме Странжа планинина...
Имам и други идеи, ама нейсе
31 Юли 2017 12:35
А за беднотията трябва да се осигури работа

Ей това е циганският начин на мислене.
Да му се даде. Даром.
Тези, които не чакат някой да им подари работа, че и с нормално заплащане ,
не са в гетото и не са цигани. Но и някакви хипотетични "роми" не са.

31 Юли 2017 12:44
липсата на каквато и да е идея "какво да се прави?"

Идеите ти са хубави, но пък ти не казваш
"КОЙ да ги прави"...
Щото българската политическа каста изпълнява глобалисткия натиск отгоре - да руши единството на обществото.
А циганизацията и ромизацията са много добри в това, и затова не ги пипат.
Иначе казано, докато националният елит (неполитическият) не реши:
българското управление да подобрява живота на българите,
(натиск отдолу нагоре)
и не го постави като задача на властта,
НЕ МОЖЕМ да очакваме от властта каквото и да е рационално поведение...
а напротив...
31 Юли 2017 12:51
А за беднотията трябва да се осигури работа. Нормална работа, за нормална заплата. А не да им се подхвърлят подаяния, като на кучета!

Да се осигури, значи. А не да си намерят?

И каква е тази "Нормална работа, за нормална заплата." - каква квалификация имат стотици хиляди безработни неграмотни и полуграмотни? Какъв е успехът в започване на работа даже след курсове за обучение?

"за нормална заплата." - какво е това? Че много от безработните роми отказват работа със заплата, която е "нормална" за специалисти висшисти...
31 Юли 2017 13:02
дъртреалист
31 Юли 2017 12:35
Ей това е циганският начин на мислене.
Да му се даде. Даром.


Абсолютна демагогия!

Всеки човек има правото да си изкарва прехраната с труд! Това не е даване "даром", защото човек си изкарва заплата с труда си. А условията това да се случи е длъжна да ги създаде държавата!

Даването даром, е точно сега, когато от разни фондове се раздават помощи по повод и без повод. Получаването на нещо без труд разрушава човека и го свежда до животинско ниво! И после се учудвате, че в гетата хората се криминализирали. И най-гнусното, отдавате го на някакъв особен "цигански характер", който трябвало да се променя и интегрира. Глупости! Поставете българи в същите условия и ще видите как 9 от 10 деградират по абсолютно същият начин. И това не е в никаква връзка с националността. В страните в които няма етнически малцинства, по същият начин деградира същият процент от основния етнос.

31 Юли 2017 13:14
Инспекторе, това с работата и е е.а си работата... На пътчето пред вилата бях оставил безпризорни права и крива лопата. Месеци наред. Никой не се наведе, та да ги открадне. Виж, през деня ми разбиха колата, че да приберат каса бира...
31 Юли 2017 13:17
Отнемане на родителски права при констатирано престъпление от типа на неходене на училище и отнемане на "социала". При липса на приемно семейство - детски интернати...

Ами то и досега си е така. Стотици милиони на година се дават за отглеждане на деца, които, както казват ромите, те "дават на държавата". И като отнемат "социала" за едно изоставено или отнето заради лоша грижа ромче, вече е на път следващото, и за него ще има социал поне известно време. Има майки с по 8-10 деца отглеждани от държавата.
Спирачка ще има само ако родителите носят финансова отговорност даже да изставят или им отнемат детето - нека плащат издръжката му, която на държавата излиза поне 1000 лева на месец. А сега я плащаме ние, които не можем да плащаме достатъчно за нуждите на собствените си деца.

Ако нямат пари (в държава с такава сива икономика като нашата не е трудно да се изкараш последен бедняк) - нека ги отработват тия пари за издръжка на детето си, общественополезен труд изчислен според стойността на уменията им.
Мисля, че това ще доведе до по-разумно поведение от онези родители, които не мислят изобщо за доброто отглеждане на децата си или раждат, за да получават социал (не са само роми). Китай показа, че подобни решения работят. При политиката за едно дете китайците инвестираха страшно много в развитието на децата си.
31 Юли 2017 13:27
Деградацията на циганския етнос е налице. Точно както и на българския такъв. Циганите крадат, но измерено с числеността им, откраднатото е несравнимо по-малко от откраднатото от българския "бизнес". Нещо да сте чули за цигани - кредитни милионери? Ама сте чули за неграмотни цигани, които без тяхното знание са се оказали собственици на фирми, пропаднали с милиони, нали? Циганите не искали да се интегрират. И това ми говорят граждани на една абсолютно дезинтегрирана нация! Десет години преди господин професора съм писал, че проблемите на малцинствата са проблеми на мнозинството. Само че мнозинството е сляпо и безпомощно пред проблемите си. Затова то търси причините в циганското малцинство и в Брюксел, Америките, Путин, etc. Май не ромът, а българинът се е превърнал в професия.
31 Юли 2017 13:31
А виж ти! Постави въпроса ребром и се раждат разумни идеи. Сега уж се отнемат правата на "социал", по-скоро се стимулират някои практики, като водене на мъртви души в училищата... Нужни са ред и неотменност на принудата. Абе накратко - гьостерица за всичкото циганин - ром, исконен българин или друг папатак. Кой ще го направи ли? Те бунтовете вече започнаха...
31 Юли 2017 14:53
byrd, toly, Megre

Илчев трябва да посети едни курсове по чувствителност. Да, съгласен съм, че нещата трябва да се назовават с истинските им имена, но с една доза съобразяване.
Как така, типично по нашенски ще слагаме всички цигани в един кюп? То като сме тръгнали нека и това да се запитаме - всички българи ли са идиоти както предават медиите!?! Съвършено ясно е кой управлява тази държава(и дали)! Тогава? Кой е виновен? Смешно е да твърдим, че циганите решават какво да се случва в България. Според мене, баш българите са си виновни, ама нейсе. Няма да казвам защо, за да не пощръкля форумната гордост. Наскоро казаха, че по някакви програми в България са влезли 11 млд лв за интеграция на циганите. Някой вярва ли, че циганите са ги "усвоили"?
А за наци-тата по форума една тема за размисъл: Вчерашните цигани са ли днешните българи (вж. И.Костов, В.Симеонов...)? И не са ли сегашните цигани утрешните българи?
31 Юли 2017 14:55
А условията това да се случи е длъжна да ги създаде държавата!

И тя ги е създала.
Има пазар на труда. Има и контролни органи, които го регулират.
Излизаш на този пазар, намираш си подходяща работа, КАНДИДАТСТВАШ за нея и ако те одобрят - работиш.
Представата, че някой трябва да ТИ НАМЕРИ работа, е ... забавна...
31 Юли 2017 17:06
дъртреалист
31 Юли 2017 14:55
И тя ги е създала.
Има пазар на труда. Има и контролни органи, които го регулират.
Излизаш на този пазар, намираш си подходяща работа, КАНДИДАТСТВАШ за нея и ако те одобрят - работиш.
Представата, че някой трябва да ТИ НАМЕРИ работа, е ... забавна...


Пазарът на труда не може да осигури работа за всички. Това просто противоречи на капиталистическата система. Броят на безработните трябва винаги да остава достатъчно голям, защото в противен случай ще се вдигне прекалено цената на труда, което е силно неизгодно за капиталистите. Те по-скоро ще затворят заводите, отколкото да наемат всички безработни.

Пак да кажа, ако ги нямаше циганите, тези мизерни, деградирали хора, щяха да са чистокръвни българи. Но без значение от етносът им, такива хора, когато труда се разпределя на пазарен принцип ще има винаги!

Именно поради това, че тази система гарантира наличието на маргинализирани малцинства, които толкова не харесвате, следва, че държавата не си е свършила работата както трябва. Капиталистите следва да се принудят да наемат всички безработни на работа. Дори в ущърб на собствените си печалби. Така или иначе, те на загуба няма да излязат, а като общо произведените блага ще се увеличат. Тоест, цялото общество ще спечели, с изключение на много малка група хора, които пак ще спечелят, но просто по-малко.
31 Юли 2017 17:22
Драги инсп. Мегре, след като ''нормалните'' хора си ''търсим'' работата, правим си труда да работим, да се качваме по стълбицата на йерархията, да си сменяме работата, защото сме намерили нещо по-подходящо, или просто защото обстоятелствата са се променили за нас и така по 30-40 години от живота ни минават в работа, защо някой някому трябва да дава работа по етнически признак, а ?! Абе, защо българските турци не чакат на държавата? Ами българските арменци, евреи...
***
Никой не отрича, че има трудолюбиви, ученолюбиви и много свестни роми, имала съм и аз такива колеги . Най-сладките дини и пъпеши, най-хубавото зеле купувам от каварненски ром, който всяко лято си плаща такса ''тротоарно право'' в моята част на квартала. За съжаление, мисля, че тези хора са притеснително малко на фона на неграмотната, крадлива, смрадлива и нагла, неподлежаща на интегриране, маса цигани, която става все по-многобройна.
31 Юли 2017 17:26
дъртреалист
31 Юли 2017 14:5
31 Юли 2017 17:31
Капиталистите следва да се принудят да наемат всички безработни на работа. Дори в ущърб на собствените си печалби. Така или иначе, те на загуба няма да излязат, а като общо произведените блага ще се увеличат. Тоест, цялото общество ще спечели, с изключение на много малка група хора, които пак ще спечелят, но просто по-малко.
Инспекторе, ти изби рибата. Спадът на безработицата под един ''здравословен'' процент е в ущърб на икономиката. Тук има хора, които със сигурност ще ти обяснят много по-добре от мен защо това е така.
Как така ще принудиш когото и да било да наеме на работа, разбирай да плаща заплата и осигуровки на човек лишен от грамотност, чувство за ред и трудови навици?!
31 Юли 2017 18:29
Спадът на безработицата под един ''здравословен'' процент е в ущърб на икономиката.
защо? спада безработицата, сиреч предлагането на работна ръка. търсенето се повишава и, за да отговорят на нарастналото търсене, а и за да си запазят кадрите, работодателите почват да се чувстват лекичко принудени да повишат с по малко заплатите. щото то търсенето, още повече за квалифицирани кадри, далеч не се изчерпва само с обявите по агенциите за работа.

и защо всичко това да е в ущърб на икономиката?
31 Юли 2017 19:46
Роми, роми и пак роми. И нито веднъж - цигани. Сами слугуваме на лъжата, а уж искаме нещо да се промени.

Промяната ще тръгне от нас, когато забравим тази измислена дума ром. Иначе всички ще сме под циганския нож.
31 Юли 2017 20:03
Много е лесно и политкоректно да изкараш всички цигани жертви на българско насилие. Имало и такива дето работели - може и да има, но приказката не е за тях. Приказката е за организираните паразити. Аз се сещам за едни цигани, които се водят турци, наричат българите гяури и редовно вадят брадвите. Сещам се и за "неосъзнати" такива дето все още се водят българи (но само след като попаднат в панделата и след като преди това са изнасилили някоя бабичка по селата преди или след като са заклали дядото за едни 5 лева). Сещам се за всякакви подвизи и си мисля, че докато има българи дето все още вярват в платената интеграция и в насилието българско над ромите ще има още много конференции - поне докато всички българи станат цигани...
31 Юли 2017 21:25
Здравка
31 Юли 2017 17:22
Драги инсп. Мегре, след като ''нормалните'' хора си ''търсим'' работата, правим си труда да работим, да се качваме по стълбицата на йерархията, да си сменяме работата, защото сме намерили нещо по-подходящо, или просто защото обстоятелствата са се променили за нас и така по 30-40 години от живота ни минават в работа, защо някой някому трябва да дава работа по етнически признак, а ?! Абе, защо българските турци не чакат на държавата? Ами българските арменци, евреи...


Ще се опитам да го обясня по-подробно. Пазарната икономика работи така: Имаме някаква група хора. Примерно 100 човека. Ще се съгласите, че не всички хора са еднакво способни, амбициозни, образовани, талантливи. Влизат на пазара на труда, кандидатстват за работа, явяват се на конкурси и в резултат се получава една класация, където на първо място ще стои най-способният, а на последно място най-неспособният. Този на последно място може да не е пълен имбецил. Нищо чудно да е и горе-долу квалифициран работник, ако общото ниво на тези 100 човека е достатъчно високо. Според тази класация, първият ще го назначат на най-високоплатената работа, вторият на малко по-неприятна и така нататък.

Сега внимание, идва тънкият момент! От тези 100 човека, ще бъдат назначени само първите 90. Защо? Ами защото за капиталиста е винаги удобно да има резерв. Първо, може да му потрябва още някой и ще има откъде да го вземе. Второ, ако някой от първите 90 започне много да наглее, примерно да иска висока заплата, винаги може да му се обясни, че на портала чака опашка за неговото място, така че ако се мисли за много умен, да ходи другаде да се прави на умен.

От гледна точка на либералната теория, това, че 10 са останали без работа е добре. Създава нормална конкурентна обстановка на пазара. Тези 10 ще се амбицират, ще си повишават квалификацията и ще изместят някой от онези 90, които имат работа. И така обществото ще прогресира. Това е на теория.

Разбира се, тези 90 с право могат да смятат, че те са способни и кадърни, а тези 10-те са недостатъчно кадърни и въобще неудачници, които сами са си определили лузерската съдба. Това е така.

Но тези 10, останали без работа, започват да деградират. Пропиват се. Започват да крадат. Да търгуват с наркотици и проститутки. Стават агресивни и злобни (защото завиждат на тези 90-те, които имат заплати, ядат пържоли и не им треперят мартинките, когато през нощта ровят някъде кабел). И започват да си отмъщават. Бият отбора по гребане, правят золуми навсякъде. Забележи, че не е само злобата. Те просто са деградирали и не различават добро от зло и правилно от неправилно. Децата им също деградират, защото никой не ги учи, че трябва да се работи. Учат ги, че тези 90-те са надменни гадняри и трябва да се мразят. Деградацията започва да се възпроизвежда.

И тука възниква въпросът какво да ги правим? Можем например да ги репресираме. Методът на силата винаги работи. Можем да ги натикаме в гетата, да се построят огради. Можем буквално да ги съберем на едно място и да ги разстреляме (в името на анализа ще се абстрахирам от хуманизма, за да илюстрирам, че проблема е чисто рационален).

Но има тънък момент. Всички тези мерки, ограничават золумите, които тези деградирали хора правят. Но и ефективно ги изваждат завинаги от пазара на труда. На този пазар остават само първите 90, които вече си имат работа. Резервът безработни от 10 човека изчезва. Това всъщност е идеално положение за тези 90-те. Няма вече конкуренция. Работодателят може да се хване за топките и да се накара да вдигне заплатите.

Но няма да стане така. Капиталистите, както по-горе обясних, имат огромна полза от това да има безработни! А ние сме получили ситуация в която няма безработни. Изходът е елементарен. Съкращава се производството и нови 10 човека се уволняват. Да, да именно от онези, 90-те кадърни, способни и амбициозни. Които образуват нова група безработни да балансира пазара. И които започват да деградират, също като предишните 10.

Тоест, решението, което изглеждаше идеално, се оказва, че не работи. Винаги ще има група, която ще се окаже на дъното, колкото и тази група да е съставена от кадърни или некадърни хора. Просто защото всяка произволна човешка група може да се раздели на две.

Аз никъде в този анализ не използвах никакви етнически аргументи. Същата ситуация се повтаря във всяка капиталистическа страна, независимо дали там има цигани, етнически малцинства или държавата е населена само от един етнос. Винаги някаква група аутсайдери са изхвърлени зад борда и създават проблеми на всички останали.

Единственото решение на проблема е, капиталистите да бъдат принудени да работят на пазар без безработица. Тоест да се задължат по някакъв начин да наемат цялата достъпна трудова сила. Това може да бъде направено по много начини. Но всички те ще срещнат огромна съпротива. Но ако искаме да живеем в спокойно общество, това трябва да бъде направено!

Между другото, нещо такова се е случило при въвеждането на 8 часов работен ден. Дотогава, работниците са работили по 12..16..18 часа на денонощие, а армията безработни е била огромна. След всеобщото въвеждане на 8 часов работен ден (по примера на СССР, между другото) армията безработни буквално изчезва, драстично намаляват маргиналните елементи.

Надявам се, че с този дълъг пост, тезата ми е станала ясна.
31 Юли 2017 22:06
Изключително некомпетентна статия от историческа гледна точка! През 2005 г. вече бяха излезли доста научни съчинения, посветени на историята на циганите. В Етнографския институт при БАН вече работеше специална научна група, която да проучва циганите. Така че годината на първото публикуване не е оправдание за научната безпомощност на автора. Не е оправдание и това, че проф. Илчев се смята за изявен специалист по въпросите на първата половина на ХХ в. Значителна част от изводите му са верни, но статията си остава умозрителна и изсмукана от пръстите. Щом основата е халтава, дори и градежът да е добър, то къщата пак ще падне! Редакцията злепоставя автора с тази повторна публикация!

Първо, общоприетият научен термин за етноса, разглеждан от проф. Илчев, е ЦИГАНИ! Като "роми" се означават САМО ония цигани, които идват от Византия. Тоест, всички роми са цигани, но не всички цигани са роми. Докато авторът на статията говорейки за "роми", очевидно има предвид всички цигани. Разбира се, знаем, че авторът прави това както от незнание и несправяне с научната литература по въпроса, така и от характерния за проф. Илчев натрапчив колаборационизъм с всяка власт. И всичко това от научна гледна точка вече е било напълно уточнено дори през 2005 г., да не говорим за наши дни.

Срамна авторова некомпетентност е и твърдението, че циганите обитават нашите земи заедно с българския етнос "от десет века". НАЙ-РАННОТО СВЕДЕНИЕ ЗА ЦИГАНИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ Е ОТ XV в.!

Тъй като авторът вече се опита веднъж да заблуди читателите с "превода" си на израза "Агоуповы клѣти" от Рилската грамота на цар Иван Шишман, като ни го представи емоционално като "агупти клети", вместо вярното селищно име "Агупови колиби", то му предлагам никога повече да не ни занимава с разсъжденията си на циганска тематика, докато не прощудира задълбочено научната литература по тозивъпрос. Етнографският институт е съвсем близо до Софийския университет и съм сигурен, че за проф. Илчев няма да представлява никакъв проблем да почете там в специализираната "циганска" читалня няколко седмици. Ако той има някакъв проблем с ръководството на института, то аз обещавам пълно съдействие под формата на ходатайство пред директора на института доц. Петко Христов.
31 Юли 2017 22:16
„Циганския проблем“ не е само наш проблем! И досега все още не е намерено универсално решение на проблема. Всяка страна търси на местно ниво, ако не решението на проблема , то поне неговото ограничавне…
Така например законовите привилегии у нас в подкрепа на раждаемостта стимулират тази раждаемост осезателно най-вече при циганския етнос по обясними причини!!! Не би ли могло на първо време като най-актуална мярка да се обсъди възможността и формата за прилагане на законовите привилегии у нас в подкрепа на раждаемостта при ограничителни условия, например:
- минимална възрастова граница на майката и задължителен аборт под тази граница,
- минимален социален статус за издръжка на младото семейство и задължителен аборт под тази граница,
- задължително начално образование на циганския етнос.
31 Юли 2017 22:21
stru
31 Юли 2017 22:16


Всички тези измислени проблеми се решават както е описано в предишния ми пост. При това, решението е единствено. Ако то не ни устройва, би трябвало да приемем маргиналните елементи, такива каквито са, като нормално положение на нещата.
31 Юли 2017 23:06
Не знам дали тукашните правозащитни историци и философи си дават сметка, че носят вода от девет дерета в десето на практика прокламирайки имунитет за циганията.
31 Юли 2017 23:17
Drug, ако изказването ти е продиктувано от моя пост, трябва да те уверя, че едва ли има по-голяма защитничка от мен на идеята за пълно и цялостно задължително цивилизоване на циганите на всяка цена и без оглед на използваните методи. На циганския проблем, на фаворизирането на циганите в България може и трябва да се сложи край веднъж завинаги!

Обаче нищо не може да оправдае научната некомпетентност. Научната правдивост не пречи, а винаги помага!
31 Юли 2017 23:19
Drug
31 Юли 2017 23:06
Не знам дали тукашните правозащитни историци и философи си дават сметка, че носят вода от девет дерета в десето на практика прокламирайки имунитет за циганията.


Глупости. Аз показвам единственото решение на проблема. Решение, което определено няма да е никак лесно за никой, включително участващите в него маргинализирани маси (било те цигани или не). Пътят към труда и съзидателното е труден, особено за хора, които трайно са отвикнали от него или още по-зле никога не са били научени.

Това е сложен и труден път, свързан с принуждение и насилие за всички участващи! При това, силните на деня – всякакви бизнесмени, политици и всякакви "елити" ще са категорично против, ще противодействат активно и имат средствата и властта да го правят.

Но това е единственият възможен път за решаване на проблема въобще. И това също го доказвам.

Разбира се, има и алтернатива. Алтернативата е просто приемане на съществуващото положение и осъзнаването, че подобни инциденти и конфликти ще съществуват винаги.

Утешителното за офис планктона е, че за повечето от тези конфликти и инциденти ще знаят само пострадалите. Периодично, в периоди на кризи, средствата за масова информация ще се концентрират върху последните произшествия, за да отвличат вниманието от други по-сериозни проблеми. И споменатият офис планктон до припадък ще пише емоционални постове по форумите, призовавайки за възмездие за злодеите. После всичко пак ще затихва, до следващата криза. (Впрочем, в момента сме в период на затихване. )
01 Август 2017 05:36
Уважаема Мика, нямах предвид точно вас или гусин инспектора. Питам се обаче до колко на циганите им дреме за научната правдивост или за пазарната икономика. Постингът ми бе провокиран от термина "насилие" употробен към субекта циганин, ром или както комуто е изгодно да нарича върпосната популация. За мен нещата са си простички - определена и нарастваща с времето бройка цигани се занимава с организиран или спонтанен бандитизъм още от времето на перестройката когато простия българин се редеше в 6 часа сутрин за купичка мляко, а те просто спираха влакови композиции, които просто разбиваха и ограбваха. За мен бе достатъчно шокиращо и странно на фона на правата на простия (или среден, както ви изнася) българин. Аргументите на инспектороподобните срещу моите обикновено се изчерпват с дежурните отконения в посока дискриминация, фашизъм и т.н. прояви на чуло-недочулата нашенска псевдоинтелигенция. На работещите, дори и не съвсем честно цигани или други български граждани моите пожелания за успех и добруване, на бандитите от всякакъв етнос, пол и занятие - да бъдат трижди проклети.

Вярвам, че пазарно-икономическата лекция на инспектора адресирана до Здравка ще има особен принос за интеграцията на въпросните нетрудови елементи (както ги наричаха едно време). Аз за съжаление съм скептик от рождение и си спестих удоволствието от прочита и.
01 Август 2017 07:42
Уважаеми Drug, не разбирам защо на нас трябва да ни дреме дали на циганите им дреме за научната правдивост? На тях им дреме единствено дали са наядени, напити и нае****. Обаче на нас трябва да ни дреме за научната правдивост, защото единствено строгият научен подход ще ни помогне да решим циганският въпрос. Предполагам, че не се налага да припомням, че именно поради масовата управленска самодейност на българската политическа класа, съчетана с изключителна крадливост, сме на сегашното си дередже. Под "управленска самодейност" имам предвид невежественост и вродена некадърност, разбира се.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД