:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 429,233,833
Активни 66
Страници 7,091
За един ден 1,302,066

Северна Корея и Венецуела - две страни на една монета

Страните от Третия свят нямат друг изход освен да се сдобият с ядрени оръжия, когато се почувстват заплашени от САЩ
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
Ким Чен Ун инспектира военни планове за удар по Гуам
Президентът на САЩ Доналд Тръмп намекна, че може да предприеме операция срещу Венецуела за смяна на режима и така ясно показа защо Северна Корея отчаяно се опитва да разработи ядрени оръжия - за да служат като средство за въздържане или защита срещу някоя операция за смяна на режима от страна на САЩ. Всъщност изобщо няма да се изненадам, ако Венецуела или някоя друга страна от Третия свят, която се опълчи срещу империята на САЩ, се опита да се сдобие с ядрено оръжие. Какъв по-добър начин за възпиране на САЩ от операция за смяна на режима на тяхна територия?

Да си спомним кубинската ракетна криза. Американските стратези на националната сигурност предприемат военно нападение срещу Куба в Плая Хирон (Залива на прасетата), изнудват президента Кенеди да бомбардира Куба и след това препоръчват на президента да използва измислен претекст (т.нар. Операция "Нортуудс", планирана от Министерството на отбраната на САЩ през 1962 г., за да предизвика симулиран или действителен тероризъм и насилие срещу американски територии или американските интереси, като прехвърли вината за тях на Куба и по този начин да си осигури обществена подкрепа от страна на населението на САЩ за военни действия срещу правителството на Кастро - бел.ред.), за да предприеме мащабна военна операция срещу Куба.

Ето защо Куба, която никога не е предприемала какъвто и да било акт на агресия срещу САЩ, искаше руски ядрени оръжия да бъдат разположени на нейна територия. Кубинският лидер Фидел Кастро знаеше, че Кубаняма как да победи САЩ в конвенционална войнаВсеки знае, че военното ръководство на САЩ и поддръжниците му са толкова много и могъщи, че лесно могат да смачкат която и да е страна от Третия свят като Куба, Северна Корея, Ирак, Афганистан, Венецуела.

Стратегията на Кастро проработи. Съветските ядрени оръжия в Куба накараха Кенеди да даде отпор на вероломния натиск от страна на Пентагона и на ЦРУ да бомбардира и нахлуе в Куба. Според Пентагона и ЦРУ при така стеклите се обстоятелства Кенеди има пълно оправдание да задейства операция за смяна на режима в Куба. Според Кенеди обаче една операция за смяна на режима чрез бомбардировки и нахлуване лесно може да прерасне в ядрена война между САЩ и Русия.

И се оказа, че Кенеди е бил прав. По онова време Пентагонът и ЦРУ не разбират, че съветските командири на терен в Куба разполагат с напълно оперативни тактически ядрени оръжия и с разрешение да ги използват в случай на американска бомбардировка или нахлуване на острова. Ако Кенеди се бе поддал на диктата на Пентагона и на ЦРУ, това със сигурност би довело до ядрена война между САЩ и Русия. Трябва винаги да отдаваме дължимото за това, че Кенеди сключва сделка, при която обещава САЩ да се откажат от нападение срещу Куба в замяна на това СССР да изтеглят ядрените си оръжия от Куба.

Изводът е, че ако Пентагонът и ЦРУ не бяха опитвали да проведат операция за смяна на режима в Куба, Хавана никоганямаше да почувства нуждада се сдобие със съветските оръжия. Но пък упорството на Пентагона и ЦРУ ни докара Кубинската ракетна криза.

Също толкова важно е, че решаването на кризата показа, че ако един независим и непокорен режим от Третия свят иска да се защити от операция за смяна на режима, налагана от стратезите на националната сигурност на САЩ, най-добрият начин е да се обезпечи с ядрени оръжия. Настоящата криза с опитите на Северна Корея да се сдобие с ядрено оръжие като средство за сдържане на САЩ, се корени в опита на Куба да удържи американските усилия за промяна на режима през 1962 г.

Американците биха постъпили мъдро, ако погледнат на евентуални операции за смяна на режима в Северна Корея и Венецуела в контекста на цялостната външна политика на американското правителство.

Нека си спомним на първо място, че американското правителство има дълга история в интервенционизъм в Латинска Америка, довела единствено до смърт, разруха, страдания, мизерия и тирания. Примери - Никарагуа, Гватемала, Чили, Бразилия, Панама и Гренада.

Всъщност ситуацията в Чили, довела до намесата на САЩ, много напомня на настоящето положение във Венецуела. В Чили социалист бе демократично избран и започна да прилага социалистическа политика, довела до хаос и криза. ЦРУ и Пентагонът съзнателно и тайно направиха всичко по силите си да влошат още повече положението. Американски представители дори участваха в корупция, отвличания и убийства в Чили. Те предизвикаха и насърчиха преврат, в който демократично избраният социалист бе свален от власт и бе заменен от "прокапиталистически" генерал, чиято армия продължи да отвлича, измъчва, изнасилва и екзекутира десетки хиляди хора, включително и двама американци, и всичко това с подкрепата и съучастието на Пентагона и ЦРУ.

Нима не сме виждали същите резултати отоперации за смяна на режимав Ирак, Афганистан, Либия, Йемен, Сирия и къде ли не още? Смърт, разруха и хаос, да не говорим за гигантската бежанска криза в Европа.

Вижте какво причини тази проимперска интервенционистка система и на американския народ. Постоянни, несвършващи кризи и хаос. Северна Корея е последният пример. Безконтролно харчене на федерални средства и дълг, които заплашват американския народ с финансов банкрут и икономическа и валутна криза. Президентът и стратезите му по националната сигурност упражняват почти тоталитарно властта, използват убийства, мъчения и неограничено задържане. Странни и необясними прояви на насилие, които показват същата липса на уважение към светостта на човешкия живот, каквато американските власти показват към далечни страни по света.

Нищо от това не е нужно. Напълно възможно е американците да живеят нормален, здравословен и свободен живот. За това е нужна само промяна в посоката - от империя и интервенционизъм към република с ограничено в действията си правителство и ненамеса в делата на другите страни. Това е начинът да се постигне свободно, благоденстващо, хармонично и приятелско общество.
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп намекна, че може да предприеме операция срещу Венецуела за смяна на режима, а преди това заплаши КНДР с огън и ярост, невиждани от света досега.
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
Венецуелци участват в антиимпериалистически мар в Каракас, организиран в отговор на заплахата за военна намеса от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп
15
6690
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
16 Август 2017 19:59
Заплахите не са срещу страните а срущу режимите в тях, така, че разликата е доста голама.
16 Август 2017 21:09
Ред примери показват, че заедно с "режимите" обикновено пострадват и страните като цяло.
16 Август 2017 21:21
*
17 Август 2017 00:07
Ето защо Куба, която никога не е предприемала какъвто и да било акт на агресия срещу САЩ,
Фулхенсио е работил с американската мафия, т.е. срещу американското правителство.
17 Август 2017 01:21

СатКонг
17 Авг 2017 00:07

Фулхенсио е работил с американската мафия, т.е. срещу американското правителство.


Кое правителство, тва дето работи с мафията или другото.

17 Август 2017 03:22
Хубаво, но пежелателно мнение!
Всъщност целият просперитет на САЩ се дължи на долара. Благодарение на него САЩ произвеждат много по-малко, отколокото потребяват, защото взимат реални стоки, срещу просто едни хартии.
А долърът се крепи именно на военната мощ и издевателството над другите държави.

Тази система няма да се промени, докато Империята не бъде взривена. Няма значение как - отвътре, отвън, от Йелоустоун. Всякакво идилично бъдеще в тази страна, трябва да е ясно - е утопия.
17 Август 2017 04:02
Хубаво, но пежелателно мнение!
Всъщност целият просперитет на САЩ се дължи на долара. Благодарение на него САЩ произвеждат много по-малко, отколкото потребяват, защото взимат реални стоки, срещу просто едни хартии.
А доларът се крепи именно на военната мощ и издевателството над другите държави.

Тази система няма да се промени, докато Империята не бъде взривена. Няма значение как - отвътре, отвън, от Йелоустоун. Всякакво идилично бъдеще в тази страна, трябва да е ясно - е утопия.
17 Август 2017 08:56
Заплахите не са срещу страните а срущу режимите в тях, така, че разликата е доста голама.
хайде бе. Голяма мисла ти е пръкнала в кратуната. Я виж на какво направиха Сирия, Либияи Ирак, пък тогава говори, че не било срещу страните. Във Виетнам вече жертвите се наброяват над 3 милиона поради Оранжевия агент, в Сирия повече от 200 000 хиляди, в Ирак повече от 1 милион, незнайно колко са в Либия. Какво е това страна с избит народ. Каква им е работата на САЩ да се занимават с режимите в чуждите страни. Ти ако мислиш, че тези арабски племена могат да се управляват по Американски модел, жестоко се лъжиш. Чисто и просто САЩ искат послушковци. Защо не нападнат феодалния режим на Саудитска Арабия и другите кралства в Залива. Между другото от там се поражда тероризмът. Ама правителствата им се пишат послушковци, а скрито подпомагат Ислямаката държава. Нашите оръжия за Саудитска държава нали се намериха в редиците на Ислямска държава.
17 Август 2017 09:00
СатКонг 17 Август 2017 00:07
Фулхенсио е работил с американската мафия, т.е. срещу американското правителство.
кой е този Фулхенсио? Да ни сиго сънувал тази вечер. Виж, че батиста е работил с мафията, работил е. Ама нали за него плачат американците.
17 Август 2017 09:19
С такива "правителства" не ти трябват външни врагове...
17 Август 2017 09:52
Oraсle 17 Август 2017 09:19
С такива "правителства" не ти трябват външни врагове...
И тази велика мисла не я разбрах. То наистена САЩ са и външен и вътрешен враг. Плаща на разни мекерета, както у нас и след това очакват действия от тях. Нали Майданът в Украйна беше заплатен с 5 милиарда долара. Там процъфтя една демокрация майка плачи, грамофон свири. Оракле, Оракле, кога ще си свалиш хамериканските очила че да видиш какво става по обширния свят. САЩ са се самообявили за жардам на света, без никой да ги е опълномощил. Аман от задръстени с хамериканска дИмУкрация хора.
17 Август 2017 11:08
В Чили социалист бе демократично избран и започна да прилага социалистическа политика, довела до хаос и криза


В коя страна социалистите не са постигали това, когато успеят да се докопат до властта ?
17 Август 2017 13:35

В коя страна социалистите не са постигали това, когато успеят да се докопат до властта ?
В България преди1989г. След тази дата започна хаоса.
17 Август 2017 14:20
Мъръксъ,
Изясни си, поне за себе си, кои са социалисти, кои са комунисти.
Не манипулирай и не заблуждавай!
До 89 - комунисти, след 89- социалисти.
Различни неща, различни идеологии.
17 Август 2017 18:52
Чак ядрено оръжие не е необходимо. Достатъчно е да водиш независима политика, да имаш популярни политици, добре въоръжена войска и никога да не сключваш сделки с пиндостан. Никога. Никакво доверие на янките. Контакти - до учтивия минимум. Примери: Куба, Еквадор, Никарагуа, Иран и др. Примери за обратното: СССР на Горбачов и Русия на Елцин, Югославия на Милошевич, Ирак на Садам Хюсеин и Либия на Кадафи. Всички те се опитваха да правят сделки с американците.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД