:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

СМГ обвини просветното министерство в политически натиск

Напрежението в Софийската математическа гимназия заради уволнената учителка Петя Тодорова се покачва. В свой сигнал до медиите от ръководството на учебното заведение обвиниха просветното министерство в политически натиск, упражнен от зам.-министър Таня Михайлова. Тя поискала от временно изпълняващата длъжността директор на гимназията Величка Велкова да отмени заповедта за уволнение на въпросната преподавателка, без да има подобни правомощия. От МОН отричат твърденията за натиск и заявяват, че става дума единствено за търсене на вариант, който да е в полза на учениците от СМГ. В така създалата се ситуация решение на конфликта няма, а протестите на родители в защита на известната математичка навръх 15 септември изглеждат в кърпа вързани.

Петя Тодорова бе уволнена дисциплинарно от директора на СМГ Антони Стоянов в началото на юли т.г., тъй като член на оценяващата комисия за математическото състезание "Европейско кенгуру" не допуснала до национален кръг ученици от СМГ, които са имали необходимия брой точки. После се оказа, че историята е по-различна и произтича от дългогодишната вражда между съорганизаторите на състезанието и спор за членски внос, а Тодорова реално не е ощетила учениците си. Въпреки това тя получи заповед за уволнение. Последваха протести от родители, които недоумяваха как е възможно учителката да дискриминира умишлено децата им, при положение че подготвя десетки златни медалисти на България тъкмо от СМГ.

Въпреки че тогава от МОН коментираха, че става дума за трудовоправни отношения между директор и преподавател и нещата са в ръцете на Стоянов, оттам все пак са се опитали да бъдат посредник между него и родителите, става ясно от обясненията на министерството. Тъй като решение не се намерило, се стигнало до обаждането на зам.-министър Таня Михайлова на 11 август.



ВЕРСИИ

"Казано ми бе, че престижът на училището е поставен под въпрос и от мен се изиска да отменя заповедите на директора г-н Стоянов, с който той прекратява трудовите правоотношения на дисциплинарно уволнената г-жа Петя Тодорова и всички останали колеги, чиито изтекли срочни договори не бяха подновени след 30.06.2017 г.", пише Велкова. По думите й зам.-министър Михайлова заявила, че е напълно наясно, че тя няма правомощия да изпълни искането, но въпреки това е настояла до 16 ч. същия ден да получи исканите заповеди за отмяна на уволненията. Велкова обаче отказала, включително и на повторно позвъняване от Михайлова, докато не получи писмено нареждане от шефа на регионалното управление по образованието. "За мен бе недопустимо лице, заемащо висок държавен пост, да изисква неспазване на закона и нормативната уредба и да упражнява натиск върху мен в тази наистина деликатна ситуация за СМГ", пише Велкова в писмото си, разпратено до премиера Бойко Борисов, просветния министър, омбудсмана Мая Манолова, кмета на София и др.

"Зам.-министър Таня Михайлова е предложила вариант за решаване на конфликта в училището между учители, директор и родители. Тя е разговаряла с г-жа Величка Велкова, защото директорът Антони Стоянов е бил с изключен телефон. Повод да бъде търсен е искането на родителите, участвали в среща с ръководството на МОН, да бъдат върнати на работа учителката Петя Тодорова и двама нейни колеги. Нежеланието на Стоянов да потуши конфликтите в училището, като ги върне на работа, може да доведе до протести и ненормално започване на учебния процес на 15 септември. Като директор той не успява да създаде единна общност в училището, което е във вреда на ученици и учители. Затова се стига до опитите на МОН да помогне за диалог между различните страни в конфликта в името на опазване имиджа на училището и в полза на учениците. Не става дума за натиск, а за търсене на вариант, от който ще спечелят децата", бе коментарът на МОН.
2554
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД