:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Послание

И надписите върху блузите са опасни в Турция

Подсъдим за опита за преврат се появи на съдебно заседание с фланелка с надпис „Герой“ и започнаха арести на хора, позволили си да облекат този модел
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Демонстранти развяват оранжеви костюми като тези на задържаните в "Гуантанамо" по време на съдебно заседание срещу превратаджиите, след като президентът Ердоган поиска подобни дрехи за обвиняемите. По-късно обаче той промени мнението и обяви, че дрехите ще са кафяви.
Ако пътувате до Турция, може би трябва внимателно да подберете дрехите, които слагате в куфара.

Преди дни азебрайджанец беше арестуван и върнат в родината си от североизточния турски град Карс, а на територията на цяла Турция повече от 30 нищо неподозиращи хора са задържани от полицията в последния месец. Предполагаемото престъпление? Носели са точно определен вид фланелка.

Проблемът възникна на 13 юли т.г. Войникът Гьокхан Гюджлю, обвинен за участие в миналогодишния неуспешен опит за преврат, се появи в съдебната зала с надпис "Герой", отпечатан с черно-бели букви върху предната част на фланелката. Облеклото му предизвика разгорещен дебат в съдебната зала, което принуди съдията да отложи заседанието. На следващия ден гневни демонстранти закачиха фланелки с надпис "Предател" върху малки бесилки пред сградата на съда.

Дразнещата властта блуза е широко разпространена в Турция и се продава от местната компания за облекла Defacto, а избухналият скандал я превърна в символ на съчувствие към превратаджиите и подчерта колко крехко е станало върховенството на закона в Турция. Всеки, заловен да спортува с подобна фланелка, е арестуван и обвинен, че "прави пропаганда на терористична организация" - в частност на движението на живеещия в изгнание в САЩ имам Фетуллах Гюлен, когото Анкара смята за главен организатор на опита за преврат от 15 юли м.г.

Проправителственият в. "Сабах" дори видя тайно послание в надписа HERO. Според изданието това била абревиатура на израза Hoca Efendi Razi Olsun, което в свободен превод може да се преведе като "Учителят да те благослови". Hoca efendi се използва като израз на уважение към религиозните учители - предполага се, че става въпрос за Гюлен, към когото учениците често се обръщат по този начин.

Арестуваните притежатели на такива блузи изобщо не са били наясно със скандала, нито пък със сериозния моден гаф, който са допуснали. "Не гледаме новини. Купихме си блузите от шопинг център. Не знаехме, че са забранени. Облечени сме в еднакви блузи, тъй като искаме да свързват един с друг", казват двама от задържаните студенти.

Над 30 души са задържани от началото на август, като всичките, с изключение на двама, по-късно са освободени. Прокурорите обявиха, че ще разследват сестрата на войника Гюджлю, за която се смята, че е изпратила тениската, както и властите в затвора, които не са му забранили да я облича. Сред арестуваните има и група тийнейджъри, като най-малкият от тях е на 13 г. Той носел черна фланелка с надпис "Герой на половин ден".



Демонстрация на лоялност



Произволни арести и преследвания, основаващи се на фалшиви доказателства, зачестиха през изминалата година. Турция изпрати в затвора над 50 000 души след неуспешния опит за преврат, привидно за да освободи държавата и обществото от предполагаемите привърженици на Гюлен.

Много турци смятат тайнственото движение на Гюлен за подозрително и опасно. Прочистването на членовете му обаче се проточи, като целта вече не са само превратаджиите и доказаните гюленисти, но и всеки гражданин, за когото има и най-малко съмнение за връзка с организацията. Не е необходимо много, за да бъде лепнат етикет "гюленист": банкнота от 1 долар у дома или сметка в банката "Асиа", която е свързана с Гюлен. Подобни неща се смятат от държавата за доказателство за престъпления, свързани с тероризма, и заради тях много турци са изгубили работата и свободата си.

Правителството на президента Реджеп Таийп Ердоган установи значителен контрол върху съдебната система, като оказва натиск върху съдиите да се произнасят в полза на държавата. Участието на правителството в масовите арести на хора с фланелки и други подобни случаи остава неясно. "Не можем да разберем кой е в основата на тези арести", казва Хауард Айзенщат, който е експерт по Турция в нюйоркския университет "Лоранс" и също така работи за базираната във Вашингтон организация "Проект за демокрация в Близкия изток". "Убеден съм, че в голяма степен това е дело на прокурорите със съдействието на съдиите, които се досещат какво иска правителството. То пък се чувства под натиск от страна на проправителствените медии. В тази среда всеки се опитва да покаже своята лоялност", казва той.



Запазената марка на предателите



Страх и подозрения обхванаха Турция след неуспешния опит за преврат. Критиците се притесняват, че демокрацията в страната е в упадък, ерозира светският характер на държавата, увеличава се следенето от страна на властта и потенциалните арести.

Дори и сред верните на властта властва параноя. Страхувайки се от друг опит за преврат, правителството непрекъснато търси врагове в редиците си. Държавните чиновници, които критикуват или действат срещу властта, са уволнявани, разследвани или арестувани. "Ако сте полицай или прокурор, вероятно сте истински верен, но вероятно правите това, което и бюрократите винаги правят - замисляте се за потенциалната цена на действието или бездействието, след което предприемате съответните мерки", казва Айзенщат. "Цената на това да не предприемете преследване или арест може да бъде доста висока".

В един от често цитираните примери, който отправя предупреждение към критиците на правителството, трима съдии бяха уволнени по-рано тази година, след като решиха да освободят група журналисти срещу волята на държавното обвинение. Журналистите незабавно бяха отново задържани.

По нищо не личи, че безумието с тениските се успокоява. Преди дни мъж, облякъл скандалната блуза, беше арестуван, докато вечеря в западния град Адана. Около 500 души предстои да бъдат изправени пред съда заради неуспешния пуч и правителството иска да избегне повторение на случая с подсъдимия Гьокхан Гюджлю.

Президентът Ердоган обяви, че заподозрените за опита за преврат ще носят специални кафяви униформи по време на съдебните заседания. В реч по повод първата годишнина от опита за преврат държавният глава призова подсъдимите да бъдат облечени в оранжеви дрехи, подобни на тези, които носят арестуваните в Гуантанамо. Очевидно обаче е избрал друг цвят.

Без да обръща особено внимание на фактите, проправителственият таблоид "Таквим" вече посочи и следващия скандал с моден привкус. Изданието показа дрехите на други заподозрени за опита за преврат и установи, че носят облекла на американската марка "Келвин Клайн" - вестникът видя в това доказателство, че САЩ са заговорничили с Гюлен, за да свалят от власт Ердоган.



Снимка: turkeypurge.com
Полицията в Анталия арестува двама турски студенти, облечени с тениски с надпис "Герой". Със същата блуза се появи в съда и съденият за опита за преврат Гьокхан Гюджлю, с което разбуни духовете в страната.
Снимка: Си Ен Ен Тюрк
Гневни демонстранти закачиха фланелки с надпис "предател" върху малки бесилки пред сградата на съда, в който подсъдимият Гьокхан Гюджлю се появи с предизвикалата скандал тениска.
Снимка: Turkey Purge
И подобни надписи могат да се окажат опасни в Турция.
1
2051
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
25 Август 2017 13:58
Тия почнаха бавно и полека да си изтрещяват с по няколко века...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД