:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,321,500
Активни 136
Страници 9,102
За един ден 1,302,066

Промените при "Гражданска отговорност" изчистиха от регистрите "мъртвите коли"

За малко повече от половин година е прекратена регистрацията на близо 730 000 автомобила
БГНЕС
Необхванатите от застраховката "Гражданска отговорност" возила у нас рязко са паднали до 3-4% от началото на годината.
Колко и какви автомобили се движат по българските пътища? Приема се за даденост, че автопаркът у нас е сред най-старите в Европа. Но новите правила за застраховката "Гражданска отговорност" могат да променят картината. Много от старите коли не са в движение от дълго време. Служебното им отписване намали драстично броя на автомобилите в базите данни. Едновременно с това се отчита и по-висок обхват на задължителната полица. Това става, след като години наред България оставаше далеч под средното европейско ниво на обхват на тази застраховка.

От началото на миналата година с промяна в Кодекса за застраховане се въведе възможността за служебно отписване от регистрите на КАТ на моторните превозни средства без полица "Гражданска отговорност". Предвидената в закона електронна връзка между регистрите на МВР и на застрахователния Гаранционен фонд, която да позволи онлайн справки и автоматична дерегистрация на нередовните возила, обаче остана само пожелание. Заради липсата на тази връзка служебното отписване се забави почти с година. Плановете тя да заработи от 1 юли 2016 г. се провалиха. Сега обещанията са това да стане до края на септември.

По тази причина обменът на информация между Гаранционния фонд и КАТ за автомобилите с невалидна полица става чрез периодично предаване на списъци. Така от началото до юли тази година е била прекратена регистрацията на близо 730 000 превозни средства, съобщи за в."Сега" Борислав Михайлов, председател на управителния съвет на Гаранционния фонд.Близо 30 000 от тези автомобили са излезли "на светло",след като собствениците им са подновили изтеклата застраховка "Гражданска отговорност". Тя е задължителна и покрива щетите от катастрофи, включително причинени на пътник, но години наред държавата все не намираше начин да обхване всички превозни средства, които са в движение.

Процесът на служебна дерегистрация силно се е ускорил през второто тримесечие. Така например в началото на април служебно заличени от регистъра на КАТ бяха около 300 000 коли, а само 4130 от собствениците бяха подновили застраховката си, за да си върнат правото на движение.

Преди да се пристъпи към заличаване, първо се изпраща уведомление до собственика на автомобила от Гаранционния фонд, обясни Борислав Михайлов. Изчаква се законовият срок от 14 дни той да реагира и ако не представи сключена застраховка, фондът предава номера на автомобила на КАТ. Оттам също изпращат уведомление на водача и отново се изчакват 14 дни за представяне на валидна полица. Ако и това не стане, следва прекратяване на регистрацията, което означава, че автомобилът няма право да се движи.

От Гаранционния фонд заявиха за в."Сега", че до юли са били изпратени уведомителни писма на над 750 000 собственици на автомобили с изтекла полица. По-голямата част от тези возила са без застраховка повече от година. Те не са в движение и собствениците им нямат намерение да ги карат повече или са ги продали зад граница.

Едва след средата на годината е започнала кореспонденцията с водачи с изтекла сравнително наскоро полица. Именно сред тях са тези 30 000 шофьори, които са подновили полиците си, и вероятно в нарушение не са спирали да управляват автомобилите си.

Ефектът от служебната дерегистрация е, чеКАТ вече е изчистил базата си данни от "мъртви" регистрации- стари моторни превозни средства, които едва ли отново ще бъдат пуснати в движение. Така под отчет в КАТ вече се водят около 3.5 млн. возила при 4.130 млн. в средата на миналата година.

В резултат от тази мярка рязко спада делът на необхванатите от задължителната "Гражданска отговорност" возила у нас. Само до преди година те бяха около 20%, а по данни на Гаранционния фонд вече са едва 3-4%, с което се доближаваме до приемливите нива за ЕС.

С пускането на електронната връзка между фонда и КАТ и тези 3-4% може да се свият, тъй като КАТ ще може да проследява всяка преминаваща кола за задължителната застраховка с новите си камери и таблети. Както обясниха преди време от Пътна полиция, идеята е при заснемане на кола системата да изпраща данни до Гаранционния фонд, за да се провери дали тя е застрахована. Ако не е, ще се издава електронен фиш.

Глобите за управляване на автомобил без "Гражданска отговорност" са 250 лв. за физическо лице и 2000 лв. - за фирма. При повторно нарушение наказанието е съответно 800 и 4000 лв. Санкции има и за водачите, които не са собственици на автомобила, но са засечени да се движат без задължителната застраховка. От Гаранционния фонд напомнят, че по закон застрахователят носи отговорност 15 дни след изтичане на срока, независимо че е изтекъл срокът на полицата. Освен това служебното отписване не означава, че се свалят регистрационните табели - просто автомобилът няма право да се движи. В същото време всеки собственик, чийто автомобил е изваден от регистрите на КАТ, може да възстанови регистрацията си веднага след като плати гражданската си отговорност.

Затягането на контрола действа стимулиращо за новите водачи, отчитат от Гаранционния фонд. "Вече всеки, който купува кола, гледа дали е със сключена "Гражданска отговорност", посочва Борислав Михайлов. Проверката става в сайта на Гаранционния фонд, като се въведе един от следните показатели - държавен контролен номер, номер на рамата или на стикера или кодът за сигурност.ЩЕТИ

Затягането на контрола по застраховката "Гражданска отговорност" би трябвало да доведе до намаляване на претенциите към Гаранционния фонд за покриване на щети при пътнотранспортни произшествия, причинени от незастраховани и неидентифицирани моторни превозни средства. Този ефект все още не е проявен въпреки рязкото вдигане на дела на застрахованите автомобили през последните месеци. Причината е забавянето във времето на предявяването на такива претенции, обясняват от фонда.

През първото полугодие на 2017 г. от Гаранционния фонд са изплатени общо 1027 щети. Близо половината от тях са по инциденти в чужбина (493), другата половина (534) - у нас. Спрямо първото полугодие на миналата година броят на изплатените щети нараства с около 16%. Статистиката обаче посочва, че през последните години изплатените от фонда обезщетения за ПТП в чужбина значително превишават тези в страната. Така например през 2016 г. са одобрени 761 обезщетения за ПТП в България, на стойност 6 млн. лв. срещу 1016 обезщетения в чужбина, на стойност 17.6 млн. лв. Голяма част от задграничните инциденти са с автомобили в Румъния. В северната ни съседка бе станало мода да се купува автомобил в България, без да се сменя българската му регистрация, защото така се пестят доста големи такси при прехвърляне на автомобила.

Служебната дерегистрация на автомобилите без сключена "Гражданска отговорност" решава и румънските случаи, коментира Борислав Михайлов.В ОЧАКВАНЕ

От началото на 2018 г. се очаква да се въведе най-после и в България системата "бонус-малус" при определянето на цената на "Гражданска отговорност". Методологията за прилагането й се подготвя от избраната в началото на годината фирма - гръцкото поделение на Ernst&Young. Тя ще определя коефициент, с който цената на застраховката ще се променя нагоре или надолу за всеки отделен водач в зависимост от поведението му на пътя. Изрядните шофьори ще получават отстъпка, а нарушителите - по-висока цена. За новите водачи се предвижда всеки да започва от нулата и да заплаща основната премия.

В момента цената на застраховката варира средно от 170 до 200 лв. и зависи най-вече от кубатурата на двигателя за леките автомобили или теглото при товарните превозни средства. Очакванията са след въвеждането на "бонус-малус" застраховката да поскъпне от 20% за новите водачи до 500% за шофьорите с много нарушения. За изрядните обаче цената ще падне от сегашните средни стойности.

Целта е пo-cкъпaтa "Гpaждaнcкa oтгoвopнocт" дa диcциплиниpa нapyшитeлитe и така инцидeнтитe дa нaмaлeят. Cлeд въвeждaнeтo нa cиcтeмaтa във Франция например щeтитe ca нaмaлeли c 20%, посочват застрахователи.
БГНЕС
Плановете на КАТ са с новите си радари и таблети, с които са в процес на оборудване, всяка преминаваща кола да бъде проследена за задължителната застраховка "Гражданска отговорност".
21
4127
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
24 Август 2017 21:24
Интересно къде са паркирани тия коли без регистрация.. предполагам върху общинска собственост..
24 Август 2017 21:58
... Ефектът от служебната дерегистрация е, че КАТ вече е изчистил базата си данни от "мъртви" регистрации - стари моторни превозни средства, които едва ли отново ще бъдат пуснати в движение...
- Данните за тези "коли" да се съобщят в "маалето" и брането на джелезо ще е от полза и за общините, и за железопреработвателната индустрия...
24 Август 2017 23:08
От началото на 2018 г. се очаква да се въведе най-после и в България системата "бонус-малус" при определянето на цената на "Гражданска отговорност".

Уха!
24 Август 2017 23:14
Очакванията са след въвеждането на "бонус-малус" застраховката да поскъпне от 20% за новите водачи до 500% за шофьорите с много нарушения.

Крайно време беше да се обуят шушоните! Това даже в Румъния е така.
25 Август 2017 01:29
За изрядните обаче цената ще падне от сегашните средни стойности.
С 1-2% - тъй като естествено изрядните са над 99%. Та... кой ша руча пак жабетата из гьоло?
25 Август 2017 01:39
Според директива на ЕС, Гражданска Отговорност трябва да имат поне 95% от превозните средства във всяка страна. След 2009 у нас процента пада все повече и повече и вече е под 90%. От статията разбрах, че нашите "умници" са му намерили колая - дерегистрират служебно всички коли без гражданска.
Само пълен наивник би повярвал, че това ще реши някакъв друг проблем освен статистиката на меверето. "Бракониерите" ще продължат да карат без гражданска и с всяка катастрофа да точат Гаранционния фонд. А на "балъците", които си купуват полици, ще им вдигат цените на застраховките. В България който плаща винаги е балък.
25 Август 2017 08:37
Убаво, ама на фирмените коли как ще се определя бонус-малус, като една кола се кара от няколко човека ?
25 Август 2017 10:43
Що, фирмените не плащат ли застраховки? Този, дето ще я плати, ще намери начин да си върне парЕте, вервай ми.
25 Август 2017 10:47
Убаво, ама на фирмените коли как ще се определя бонус-малус


Би трябвало ГО там да поскъпне яко...
25 Август 2017 12:03
Това с бонус-малус системата би трябвало да се разясни по-детайлно. Сега ГО се прави на кола, а не на водач на МПС. Загатнаха се някои "тънки" моменти. Служебна кола - различни шофьори. Някои с нарушения, други не. Как се процедира? Друго - колата регистрирана на мое име се управлява от сина ми. Де факто съм му я дал да я управлява - негова си е. Той е със стаж под 2 години. Засега се справя повече от успешно - никакви нарушения. Ама като ида при застрахователя те на мен ще ми изчисляват (на колата де) ГО. А аз имам книжка от над 20 години. Нямам нарушения санкционирани с акт или фиш в последните 10 години. И получавам бонус. А как тогава сина ми като млад шофьор ще плаща ГО на нека кажем реалната цена? Няма как докато ГО се прави на кола, а не на водач.
От горното следва - ГО трябва да е персонална на физическо лице водач, а не на ламарина. Опонентите на това изтъкват следното - мога да имам книжка, ама да не карам кола. Отговарям - ГО не се прави насила. Имаш книжка, но не караш - ерго няма да си правиш застраховка. Ама хванат ли те да караш без ГО - девет кожи да ти съдерат. Трябва да стане подобно на винетките - купуваш си ГО за определен срок. Караш лятото, ама не и зимата да речем. Е да - трябва по-гъвкави застрахователи, ама идеята не е на тях да им е удобно само, а и на клиентите.
25 Август 2017 12:27
Очакванията са след въвеждането на "бонус-малус" застраховката да поскъпне от 20% за новите водачи до 500% за шофьорите с много нарушения.

Дрън дрън! Глупости на тръкалета!
За да стане възможно това то "Гражданска отговорност" трябва да се сключва за водача, а не за МПС-то!
25 Август 2017 14:32
tudor-e от това дето си написал нашите хубавци ще съберат 2 и 2 и ще стане задължителна базова застраховка на ламарина целогодишно + винетка към то шофьорската книжка за период от време.

Само дето ще стане двойно и тройно.
25 Август 2017 17:07
За да стане възможно това то "Гражданска отговорност" трябва да се сключва за водача, а не за МПС-то!

Точно така. Другаде се сключва за водача и конкретното МПС.
25 Август 2017 17:11
Друго - колата регистрирана на мое име се управлява от сина ми.

Ваш риск е. Като направи ПТП и застрахователят плати по ГО, на Вас ще Ви вдигнат застраховката следващата година.
А за служебните има също методика. Тоя, който ще я въвежда я знае или има къде да попита. При служебните е по-друго: там има две или три събития на година без последствия в зависимост от щетата. А цената се определя от това колко коли се застраховат. Повече - за по-малко.
25 Август 2017 17:13
Само дето ще стане двойно и тройно.

Май малко давате. Вероятно ще стане 1:1 BGN:EUR, a това ще означава, че по-малко от 1.000 лева едва ли ще има номинал. Може в началото да е наполовина, все пак трябва да се съобразяват малко. Ще видим колко ще е.
25 Август 2017 17:21
мога да имам книжка, ама да не карам кола.

Може, всичко може. Може в семейство от двама души и двамата да имат книжки, пък да нямат коли. Но не им върви бонусът, а ако са имали някакъв, той се загубва след няколко години и човек почва наново със скъпа застраховка.
Пример. Шефът на ADAC цял живот се е возил на служебни автомобили и е карал също такива. Излиза на пенсия и застрахователят му иска 225% от номинала - като на начинаещ, защото той няма никакъв бонус. Не е имал кола на негово име цял живот.
Накрая се разбраха на 125%, защото имал практика, тоест можел да кара. Но и 125% пак са много, защото аз съм на 24% и пак плащам не малко.
25 Август 2017 17:23
Караш лятото, ама не и зимата да речем. Е да - трябва по-гъвкави застрахователи

Със сигурност ще е възможно, както е възможно другаде или както е при мотоциклетите и олдтаймерите, но гъвкавостта е на страната на собственика на автомобила - да си го прибира в гараж, на двора, на село на двора или където намери за добре. Кола без ГО няма работа на "на обществените улици и площади".
25 Август 2017 17:27
Този, дето ще я плати, ще намери начин да си върне парЕте, вервай ми.

Застраховката на фирмена кола е присъщ разход на фирмата и се сваля 100% от облагаемата маса. Поне другаде е така. Все в един момент ще стане и в България, ако не е вече станало.
А за размера на ГО за фирмени автомобили - примерно - ако за частен автомобил номиналът струва грубо 1.000 Евро, за няколко автомобила на фирмата ще бъде по 500 - 600 Евро и то с две-три събития.
25 Август 2017 17:34
Убаво, ама на фирмените коли как ще се определя бонус-малус, като една кола се кара от няколко човека ?

Нали при ПТП се знае кой я е карал с момента. Застраховката плаща, полицията разследва причините - ако има алкохол или други неща - причинителят ще има проблеми и със закона, и с работодателя си. И ако го направи още един път, ще бъде причина да си търси друга работа. А за едно събитие не по негова вина или по стечение на обстоятелства - бутнал някого при паркиране примерно - няма да му отрежат главата - тия разходи са също присъщи на фирмата.
Но например ако кара с 80 на място с ограничение 60 и причини ПТП, (на стеснено място - ремонт на магистралата, широчина 2 метра) а това се установява лесно от вещо лице, може и да си плати сам повредата, защото ГО няма да плати. Или зимата с летни гуми, или с изтрити галоши - също.
25 Август 2017 18:10
Нямам нарушения санкционирани с акт или фиш в последните 10 години.

Нарушенията играят роля в Америка. В Европа нямат никакво значение, ако застрахователят не е плащал по ГО. Примерно - нарушавате ограничението на скоростта с толкова, че да имате глоба и забрана за каране един месец - това си е ваша работа, ако е без ПТП.
25 Август 2017 19:49
Сега остава и да вдигнат колите без регистрация от улиците и тротоарите...
.
Надежди говежди - само за създаване на връзка между две скромни по големина бази от данни им трябваше десетилетие и повече (във частния сектор тоеа съаеа за няколко часа - или ако са им некадърни програмистите - за два неработни дни).
.
Колко ли ходини ще отнеме на неграмотните общински администрации да организират логистиката по физическото прибиране на нерегистрираните коли от улици и тротоари с паяк?
.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД