:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 179
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Още една жена плати с живота си дебелокожието на МВР

Колко още убийства трябва да станат, за да получат защита жертвите на домашно насилие?
СНИМКА: Нова телевизия
Стрелецът, заснет от приятелка на жертвата, миг преди да извърши убийството.
"Заканите за убийство сами по себе си са престъпление. Въпросът е, ако ние, а и не само ние, си бяхме свършили работата, дали щеше да се стигне до това".

Това са думи на главния прокурор Сотир Цацаров отпреди малко повече от месец на пресконференция на 11 юли. Тогава медиите бяха извикани, за да им се разкаже какво е правила прокуратурата по многобройните жалби срещу Стефан Станев, обвинен за убийството на приятелката си Виола Николова няколко дни по-рано. Отговорът беше прост - нищо. Нито прокуратурата, нито полицията. Тогава главният прокурор обеща да накаже подчинените си, които не са си мръднали пръста по жалбите срещу един очевидно опасен човек, който в крайна сметка извърши жестоко убийство.

Сега, дали заради отпускарския месец, или по друга причина, главният прокурор мълчи. А има причина да проверява и да мисли за наказания - преди няколко дни в столичния квартал "Лагера" бе убита млада жена. Стрелецът - съпругът й. Местопрестъплението - заведение. Свидетели - толкова, за колкото би си мечтал всеки следовател. Извършителят също е мечта - веднага след стрелбата сам се предава. МВР с гордост може да запише този случай в графата "Разкрити".

Стрелецът вече е в ареста, но от МВР и прокуратурата мълчат и не се хвалят с разкритото престъпление. Защо ли? Може би защото мъжът стреля с пистолет, който е трябвало да му бъде отнет преди 9 (!!!) години. Разрешителното за него е изтекло през 2008 г. А през последните две години убитата жена е подала четири жалби срещу съпруга си, който е заплашвал да я убие, тормозил я е, опитвал се е да я прегази с колата си.

В жалбите си е записала, че мъжът е въоръжен. Получила е нула внимание и от МВР, и от прокуратура. Големите професионалисти от полицията не са си направили труда да разровят



дори собствената си информационна система



Защото в нея е записано кой има разрешително за оръжие, кога изтича и т.н. Има цяла служба, която се занимава с това. Казва се "Контрол на общоопасните средства", или КОС. Там има информация колкото си щеш. Само да имаше кой да я потърси. И да му мине през главата да си свърши работата и да изземе това незаконно оръжие.

Да се говори за формален подход от страна на институциите в този случай, е просто смешно. Това е цинизъм и дебелокожие на ужасно висока цена. Платена от жертвите на престъпления, разбира се, не от институциите. На тях не им пука особено. Кой знае колко още подобни преписки са смотали из чекмеджетата си.

В подобни случаи хора, които разчитат на МВР, прокуратура и съд, на практика нямат никакъв шанс. И да пишат, и да крещят, няма кой да ги чуе. Извършена е проверка, отговарят им: Знаем за случая. Извършителят е неизвестен. И какво от това? На убитата жена са й трябвали цели 2 години само за да получи ограничителна заповед от съда, че човекът, който я заплашва, не бива да я приближава на по-малко от 100 метра.

Ползата от това е била никаква. Нейни приятелки разказаха какъв е бил отговорът на МВР, когато жената им се обаждала, за да сигнализира, че съпругът й нарушава заповедта. "Каза: Няма смисъл да им звъним, защото те ми казаха, че трябва да го задържа. Как да го задържа, аз не мога да го задържа. Какво да му кажеш: "Чакай, недей да правиш еди-какво си".

Как изобщо на някого му идва на ума,



че жертвата трябва да задържи насилника си,



за да може полицията да й помогне?! Следващата крачка е от МВР да започнат да съветват жертвите да си купуват оръжие и просто да стрелят първи. Може и незаконни пистолети. Полицията няма да има нищо против, дори изобщо няма да разбере.

"Вечерта, преди да се случи това престъпление, ме попита: "Дали да не им напиша отдолу на листа: "Чакате да ме убие, за да направите нещо ли?", разказа още приятелка на убитата. С това подозрение горе-долу се изчерпва професионализмът на т.нар. правоохранителни органи.

Всички тези въпроси изобщо не стоят на дневния ред на разследващите. За тях станалото е станало и колкото по-бързо се забрави миналото, толкова по-добре. "Сега" попита Софийската районна прокуратурата какво е правила по жалбите на убитата. Не отговориха. А от МВР казаха, че не могат да дадат информация, защото вече се водело разследване под надзора на прокуратурата.

Любопитно е колко време ще им отнеме това разследване. Това убийство е почти изцяло заснето с телефона на приятелка на пострадалата. Има кадри, на които се вижда как мъжът вади пистолета. Същият, за който няма разрешително още от 2008 г.
18
2469
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
24 Август 2017 22:02
Любопитно е колко време ще им отнеме това разследване

Доста ще отнеме, като се има впредвид и качеството на новоназначения личен състав. Не познавам правната тематика и сроковете, които се изискват, но само като си помисля, че за да наберат кандидати са премахнали и тестовете за интелигентност при назначаване!!! Не че напливът е малък, напротив. Голям е. Ама трудно се прави подбор, а успелите са малцина.
24 Август 2017 22:10
да разбирам ли, че авторът желае до всеки един гражданин, да се назначи по един полицай? нормално е журналистът да не познава правните възможности, които има МВР в конкретния случай. Раздухването на подобни истерии е вече несериозно .. Дупетатите да променят НК и заканата да се наказва със затвор от 10 до 20 години. Тогава ше цъфнем.
24 Август 2017 22:19
Смъртно наказание. Не е евроатлантически, но пък е ефективно.
24 Август 2017 22:41
Няма изцяло лош човек, както и изцяло добър.
25 Август 2017 00:27
Заканите за убийство сами по себе си са престъпление.
Докато искат по - високи заплати, никой не попречи и заканата беше изпълнена.
25 Август 2017 00:30
да разбирам ли, че авторът желае до всеки един гражданин, да се назначи по един полицай?

Що, бе гусин Ушев, КОС не си е свършила работата? Стари униформи, скъсани кубинки, принтери няма... И вас да ви няма, най-добре!
25 Август 2017 06:13
да разбирам ли, че авторът желае до всеки един гражданин, да се назначи по един полицай?


Не, авторът желае когато срещу дадено лице са подадени 5 жалби за домашно насилие, то някой полицай (от тези дето ги имаме в рекорден брой, три пъти повече от другите страни е европа) да си мръдне задника и да извърши някаква проверка/разследване. И тогава някоя жена няма да бъде труп който трябва да се зарине в гробищата.
25 Август 2017 06:21
z-men
25 Авг 2017 06:13

Дойде ден (или по точно нощ) да съм 100% съгласен.
25 Август 2017 09:45
FuFighter,
виждам, че си бил и при другата статия в "България". Що се правиш на улав и питаш същото като вчера? Разрешителното изтекло преди 9 ГОДИНИ и не са сварили в бързината да му приберат оръжието??? И това ли не бива да се изисква? Или служба КОС‌ няма ама нищо общо с полицията? Тя си е сама екзекутивна власт?
25 Август 2017 09:53
Не, авторът желае когато срещу дадено лице са подадени 5 жалби за домашно насилие, то някой полицай (от тези дето ги имаме в рекорден брой, три пъти повече от другите страни е европа) да си мръдне задника и да извърши някаква проверка/разследване. И тогава някоя жена няма да бъде труп който трябва да се зарине в гробищата.
, z-men. Според форумния полицай основен оправдателен аргумент при всеки случай на несвършена полицейска работа е, че до всеки не може да бъде назначен полицай да го пази. Вижда му се много умно, но е всъщност голяма тъпотия. Изглежда фразата е популярна в техните среди и я използват като психотерапевтично средство, когато видят някой, на когото е трябвало да помогнат, легнал в ковчега или болницата и ги зачовъркат гузните им съвести. Но може и нищо да не ги човърка, кой знае.
25 Август 2017 10:19
да разбирам ли, че авторът желае до всеки един гражданин, да се назначи по един полицай? нормално е журналистът да не познава правните възможности, които има МВР в конкретния случай.

Става дума за отнемане на оръжие с изтекло разрешително. Което никой не си е направил труда на направи.
Освен това трябва да има санкции в случай на агресивно преследване, както и закани за саморазправа и убийство. Нарушителят трябва да се предупреди, а при рецидив срещу него да се предприеме наказателна процедура.
Аз разбирам, че няма как да се спасят всички жертви на психопати, но навременните и адекватни мерки могат да спасяват животи.
25 Август 2017 10:49
Някъде имаше статистика, че в Ню Йорк полицаите са по -малко от тези в България. Но пък там са полицаи, а не българските милиционери, дето си бъркат в носа и мрънкат за заплати.
25 Август 2017 11:25
Става дума за отнемане на оръжие с изтекло разрешително. Което никой не си е направил труда на направи.

Не бива да обвиняваме полицаите защото те нямат техническа възможност да следят, на кой кога му изтича разрешителното.
Миналата година си подновявах разрешителното и поне до този момент КОС работи само с хартия...!!! Никакви компютърни програми.
Сега си представете едно средно РУП, което обхваща район с население от около 100 000 души. Там е възможно да има около 10 000 цеви от всякакъв вид - КНО, ловно, спортно, колекционерско. В едно подобно РУП, в служба КОС обикновено работят 3-4 служители. Значи тези четирима косаджии ежедневно трябва да преравят по няколко хиляди досиета, за проверяват сроковете на разрешенията. Контрол може да се извършва само ако даден човек е подал молба за подновяване и е получил отказ. Тогава ще му поискат оръжието и ако не го предаде доброволно ще му го изземат. Ако обаче разрешителното е изтекло и по ред причини собственикът реши да си да не го предаде доброволно, тогава може да минат дори десетки и никой да не го потърси. Така ще е докато българската полиция работи с прийоми от 19 век. Кварталният ни отговорник си носи личният лаптоп защото компа коъто му е даден от МВР е произведен през 2002 година.
25 Август 2017 11:25
Става дума за отнемане на оръжие с изтекло разрешително. Което никой не си е направил труда на направи.

Не бива да обвиняваме полицаите защото те нямат техническа възможност да следят, на кой кога му изтича разрешителното.
Миналата година си подновявах разрешителното и поне до този момент КОС работеше само с хартия...!!! Никакви компютърни програми.
Сега си представете едно средно РУП, което обхваща район с население от около 100 000 души. Там е възможно да има около 10 000 цеви от всякакъв вид - КНО, ловно, спортно, колекционерско. В едно подобно РУП, в служба КОС обикновено работят 3-4 служители. Значи тези четирима косаджии ежедневно трябва да преравят по няколко хиляди досиета, за проверяват сроковете на разрешенията. Контрол може да се извършва само ако даден човек е подал молба за подновяване и е получил отказ. Тогава ще му поискат оръжието и ако не го предаде доброволно ще му го изземат. Ако обаче разрешителното е изтекло и по ред причини собственикът реши да предаде доброволно оръжието, тогава може да минат дори десетки години и никой да не го потърси. Така ще е докато българската полиция работи с прийоми от 19 век. Кварталният ни отговорник си носи личният лаптоп защото компа който му е даден от МВР е произведен през 2002 година.
25 Август 2017 12:10
Хайде моля. Ексел 95 и 4 колонки в него: номер на разрешение, номер на досие, име на притежател и дата на изтичане. Плюс филтър или сортирани по дата. Въвеждане цяла минута на разрешително. За това и Правец 16 стига
25 Август 2017 13:17
Миналата година си подновявах разрешителното и поне до този момент КОС работи само с хартия...!!! Никакви компютърни програми.

И какво? Браво ли да им кажа?
Толкова пари се харчат за МВР и предполагам доста пари за хвърлени за компютри и софтуер, а полза - никаква!
25 Август 2017 22:02
Оставам с впечатление, че огромна част от коментиращите не са виждали на живо с каква материална база работи редовият полицай. Какви компютри, какъв софтуер?! Ако не си дариш собствения компютър, няма техника. Софт? Хахаха... Пак се коментира нещо, което нито е ясно, нито е вярно. Имал бил оръжие, но видите ли ЛЬОШАТА полиция не му го взела. Ама доколкото прочетох, оръжието не е на него, а на фирмата му. Как се изземва оръжие от фирма? Поне доколкото съм запознат, у нашего района, ако на некой му изтича разрешителното, още на следващия ден кварталния и косаджията са на прага му за да го изземат. Значи някъде нещо се премълчава, но разбира се, удобно е да се плюе от всички. Да, в определени случаи МВР не работи. Но когато пък същото това МВР заработи, то тогава отново се надига вой - видите ли що се разработили. Ей, няма угодия!
27 Август 2017 12:16
За статията


Това е случай в който език кости няма а троши кости.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД