:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,976,797
Активни 184
Страници 7,307
За един ден 1,302,066
Пл. "България"1

Тръбачът, шпионинът и пешкирът

Димитри Иванов
Прочетох как една детска учителка казала на едно момченце, че "бъзикам" е неприлична дума. Не мисля така. На всяка възраст можеш да станеш за смях и после .... Ще разкажа как ме бъзикаха, когато бях "тръбач":

Работното ми място беше до тръбата, от която падаха ролките с новините от 27 агенции, четях набързо колкото да разбера кое е за бюлетина, с едната ръка го давах на преводачите, с другата хвърлях непотребната хартия в грамаден кош, иначе се натрупваха нови падащи от тръбата рула. Четях бързо, както Уди Алън се бъзикаше:

"I took a course in speed reading, learning to read straight down the middle of the page, and I was able to go through War and Peace in 20 minutes. It's about Russia".

Като повтаряш едни и същи движения, те стават механични; свалил съм си очилата да ги изтрия, не съм ги дал на преводачите, а съм ги хвърлил в коша. Ровихме в хартията, намерихме ги и се смяхме, включително Петко Бочаров, който работеше в съседната стая като заместник главен редактор, но виждаше какво става през едно прозорче за комуникация помежду ни. Петко ме замести на тръбата да сляза на партера да поиграя пинг-понг, за да се отпусна. Щото "бъзикам" не е неприлична дума, но не спираха да ме бъзикат за очилата.

Преводачите работеха на норма, те също бързаха и за да пестят време, питаха Петко или мен как да преведат нещо, вместо да ровят в речници. Когато "нещото" беше на френски, а не на английски, питаха мен. Коста Данев се надвеси от парапета на стълбището на третия етаж и се провикна към мен, който играех пинг-понг на партера: Джимо, какво е сервиет? - Папка с цип - викнах нагоре към него. - И салфетка. - Какво? - Кърпа, бе. Пешкир.

В Алжир се водеше война. Дойде на власт Големия Шарл, генерал Дьо Гол, и поведе в Евиан преговори за мир в Алжир, за което генерал Масю и французите в Алжир се опитаха да го застрелят, ако сте чели "Денят на Чакала" или сте гледали филма. Алжирски шпионин проникнал в стаята на френския преговарящ в Евиан да му преснима инструкциите от Дьо Гол в папката, но чул шум от приближаващи се стъпки, грабнал "ла сервиет" и офейкал. Така БТА съобщи, че преговорите са прекъснати, понеже на френския преговарящ му откраднали пешкира и докато играех пинг-понг, вестникарите почнали да пишат възмутени коментари колко е лош френският колониализъм, дето прекъсва преговорите за мир заради един откраднат пешкир.

След работа Нели Доспевска, Петко Бочаров и аз превеждахме книги вкъщи. Аз превеждах Фицджералд и Хемингуей и в A Moveable Feast се натъкнах на: Богатите хора не са като нас - казал Скот Фицджералд. - Да, те имат повече пари - казал Ърнест Хемингуей.

После Ъруин Шоу написа един роман, озаглавен Rich man poor man . Преведох романа "Богат беден", написах му предговора, телевизията купи телевизионната му екранизация в сериал, който беше хубав за разлика от сега излъчваните сериали и докато цяла България гледаше на телевизора "Богат беден", неподражаемият Радичков така ме бъзикна, че паднах от смях. Без да споменава сериала или мен, той написа:

На богатия човек всичко му е богато, и детето му, и шофьорът му, и яхтата му; на бедния човек всичко му е бедно - и детето му, и шофьорът му и яхтата му.

Понякога виждах Радичков, но не го питах какво е искал да каже, понеже никога не трябва да питаш един автор какво е искал да каже. Каквото искал да каже, казал го е, дори то да е като на Хемингуей "добле дичо", дето и обратно да го кажеш, пак е същото: "Един мъж може да бъде победен, но не и сразен" и "Един мъж може да бъде сразен, но не и победен", ако си спомняте разказа "Непобеденият" за бикобореца и за "Старецът и морето", където има мъжество, без да има стрелба, нещо непостижимо в екшъните на Самуел Голдуин и Маер от Метро Голдуин Маер и другите холивудски евреи. Но в Хемингуеевата повест "Да имаш и да нямаш" много се стреля и тогава Ъруин Шоу написа "Богат беден".

Не съм виждал Хемингуей, той отговори единствено на въпросите на "Плейбой" срещу много пари, но той отговаряше на моите писма и на Иван Кашин еднакво акуратно, въпреки че преводите на Кашин на руски излизаха в милионни тиражи, а моите на български само в стохилядни. Отговаряше ни, защото не го питахме какво искал да каже, а как да преведем нещо. Например обясни ми, че "мала агуа" или "португалска фрегата" го виждаш като един мехур, който вятърът гони по вълните, а е страшно отровна медуза.

В Париж младият Хемингуей бил все гладен. Само веднъж ял стриди, понеже били скъпи. Мисля, че черномоските стриди се наричат "бели миди", но не съм сигурен, ако греша, поправете ме, моля ви. Българските рибари се събраха преди две седмици в Бургас да протестират, че забраняват траленето за "бели миди" не само през размножителния им период, а целогодишно.

- Жорж набери миди - командваше ме Васил Цонев-Бъзото, който ме бъзикаше, викайки ми Жорж. Слушах го, защото с него беше весело. Гмурках се, откъртвах обикновени скални миди, не знаех, че в пясъка има бели миди. Бъзото слагаше една тенекия на три камъка, децата наклаждаха огън под тенекията, донасяха лимони и чер пипер, от сол нямаше нужда, понеже мидите са пълни със солена вода, която те попиват, когато се отворят и пекат на тенекията. Ядяхме и черпехме който мине. Едни германци минали, когато бяхме изяли мидите и мислейки, че това е някаква екстра като безплатните плажни чадъри, се оплакали на Стоилков, директора на международното летовище на журналистите, че другите получили печени миди, а те не получили. Стоилков довтаса запъхтян и изпотен в официалния си костюм и каза да не черпим минаващите. Бъзото, децата и аз изпопадахме от смях.

Сега пътувам с Томски и жена му Калина с автобус за остров Корфу. Ще видя там черпят ли с миди.

На всяка и всеки от вас желая от сърце прекрасно циганско лято, indian summer, бабье лето. А ние - Иншаллах, ако е рекъл Бог, утре през Игуменица на ферибота към Корфу.

Когато Петко стана на 40, почерпи и каза: Ако след 40, като се събудиш, нищо не те боли, да знаеш, че си умрял. Ако след две седмици не получите писмо от Джимо, да знаете, че съм умрял.

DI copyright Уди Алън се бъзикаше с the speed reading.
 Големия Шарл, генерал Дьо Гол, вървеше изправен и невъзмутим, когато куршумите чаткаха по паважа около него и жена му, която той водеше под ръка. После тя каза "Какво по-хубаво от това да умрем заедно".
 "Денят на Чакала"
 A Moveable Feast. Богатите хора не са като нас - казал Скот Фицджералд. Да, те имат повече пари, казал Ърнест Хемингуей.
 Всички споменати шедьоври ги преведох, включително романа "Богат беден" и "телезрителите" гледаха телевизионната му екранизация в сериал ....
 .... а Йордан Радичков ни избъзика всички, както единствен той умеешe.
96
20336
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
96
 Видими 
29 Август 2017 20:06
Дано последното не е вярно...скоро! Е, все някога ще се случи. Но на мен ми се чете Д.Иванов. Заради това, бъдете жив и здрав, г-н Иванов!
29 Август 2017 20:18
И аз се присъединявам към коментара на wvw.
29 Август 2017 20:52
Ако след 40, като се събудиш, нищо не те боли, да знаеш, че си умрял.

А един мой приятел викаше : Като станах на 35, разбрах че съм имал и други органи...
И на теб, бат Джимо го желаем ! Корфуанско l'ete indien
https://www.youtube.com/watch?v=BT_ZQdY0h8o

29 Август 2017 21:02
В добра форма е кучето!
29 Август 2017 21:04
бялата са мидичките по плажа. стрида като в Брюксел-на Камен бряг, но след петия метър. до след седмица. инш аллах
29 Август 2017 21:27
една детска учителка казала на едно момченце, че "бъзикам" е неприлична дума.
Каждый понимает по мере своей испорченности.
29 Август 2017 21:37
"бъзикам" има конкретно значение и то не е "да станеш за смях". означава да се бръкне с пръст в едно конкретно отверстие. ако това действие с пръст е причина някой да стане за смях... не е свързано с нищо друго освен с конкретното действие. когато и да случи, по какъвто и повод да се случи. Джимо.

за превода идеше реч. когато е причина да станеш за смях.
29 Август 2017 21:41

На всяка и всеки от вас желая от сърце прекрасно циганско лято, indian summer, бабье лето.
И ти, Джимо, да имаш фън!*
----------------------
Уф, дано да не съм прекалил с евроатлантическия.
29 Август 2017 21:44
не си играл на "бъз". освен в града да сте си бъркали по отверстията? идеята е да носиш на болка, не да получаваш множестврн оргазъм
29 Август 2017 21:45
какво сте правили във вашият град си е за там...

осваен това "бъз" и "бъзикам" едно и също ли са?

защото в нашия град "бъз" беше поради звукът, който издаваха участниците. при вас как е било...
29 Август 2017 21:49
Когато Петко стана на 40, почерпи и каза: Ако след 40, като се събудиш, нищо не те боли, да знаеш, че си умрял. Ако след две седмици не получите писмо от Джимо, да знаете, че съм умрял.

Да ги нямаме такива.
Длъжен си да избуташ поне колкото Петко.
29 Август 2017 21:54
Киряков бъзикна на терена Балъков при един гол. И Гаскойн правеше тоя номер...
А играта на "бъз" изисква бърза преценка - кой те е пляснал през ръката, докато с другата закриваш очи.
Бъз си е и дърво, и страх. Много значения на една дума, много думи за едно понятие...
29 Август 2017 22:00
при вас как е било...
При нас беше от "бъзикам". Мисля, че и при други е било така.
Всъщност, за турските думи съществуват какви ли не заблуди.
29 Август 2017 22:02
Ще ги избута.
И ще пише, много ще пише !
Всеки път ще му благодарим !
29 Август 2017 22:03
Сега пътувам с Томски и жена му Калина с автобус за остров Корфу. Ще видя там черпят ли с миди.
Добра компания, хубаво място!
Грехота ще е, господин ДИ, да се разбързате за другаде.
29 Август 2017 22:05
генек
29 Август 2017 21:54
Вярно, Киряка беше безпощаден. Чудя се как Балъка не му заби един. Но радостта беше голяма, бихме Мексико на дузпи. Балъка вкара победния с удар точно под средата на напречната греда, не беше перфектна дузпа, но беше гол.
29 Август 2017 22:08
"...съществуват какви ли не заблуди..."

да, включително това дали ЖП линията Каспичан - Русе минава през Шумен. което все пак не пречи на заблудения да твърди това, което твърди... от позиция на не знам каква истина. безхаберие по-скоро, облечено с безпочвено самочуствие.
29 Август 2017 22:11
възикам идва точно от играта в стил "майтапя се, уили". те те "бъзикат" грубо, ти и кръв да ти тече от носа се усмихваш. гражданчета-метросексуали.
29 Август 2017 22:21
еее, щом във вашия град "майтап" и "бъзик" са били едно и също... в нашият "майтап" си беше "майтап" и т.н. още по-вече си нямахме уили насреща. такива бяха времената.
29 Август 2017 22:25
да, всъщност до някъде е добре, някой те бъзика, а ти си мислиш, че е майтап... найс.

обяснява светоусещането... или както някой го каза по-горе - оргазма.
29 Август 2017 22:33
играта няма правила. в нея не можеш да победиш. само да загубиш като се разревеш и казват че "не носи на бъзик". заставаш с гръб и оставяш на фантазията на участващите какво ье измислят. декларираш че си готов да понесеш всичко. бъркането по отверстията е интересна диагноза за средата в която си искал да се впишеш като първолак.
29 Август 2017 22:43
твърде ми е интересно да разбера поради що се стремиш да вкараш разбирането ти за някаква игра в това какво точно означава едно понятие?

особено поради внушенията, които се стремиш да направиш с това?

мене ме интересува единствено това, че една ДУМА /понятие/ означава точно това, което означава! и следва да се употребява по предназначение! а не по въображение.

ПП никога няма да забравя какво ни каза учителката ми по литература в 9-ти клас, в моя град, и държеше да си го запишем и да не го забравяме - че една наука се определя от ТЕРМИНОГИЯТА Й!

с течение на времето разбрах, че същото важи и за думите. поради което се стремя да ги използвам по предназначение. а не поради какво сам си мисля, че означават. ти си дрънкай каквото искаш. в полза на собствените ти представи. които си оставят само такива - твои.
29 Август 2017 22:53
И аз винаги съм разглеждал човешкото тяло като съвкупност от клетки.
29 Август 2017 22:55
опитах се да обърна внимание на автора, ако чете форума, че когато използва термин с конкретно значение, е добре да посочи, ако го използва в друг смисъл. защото не е нужно да питаш Хемингуей, а е достатъчно да провериш идиомите в българския език... за да разбереш как точно следва да се използва това, което е използвано.
29 Август 2017 22:56
а плахо се надявам, че на човешкото тяло това му е през онази работа... кой как...
29 Август 2017 22:58
Шегите със смъртта не са шеги за смях.
29 Август 2017 23:02
което не применя че мижи на те.екия е нещото което Хемингуей е пропуснал
29 Август 2017 23:03
Кой бъзика баба ми по пъпа а дядо ми по рунтавия саксофон (2)
ай сиктир, ай сиктир а дядо ми по (рунтавия) саксофон (2)
29 Август 2017 23:08
освен всичко друго, "применя" се в руския...

да. и горкият "пропусквач"...
29 Август 2017 23:21
Мръсно ли е значението на думата бъзикам?
https://dariknews.bg/novini/liubopitno/mrysno-li-e-znachenieto-na-dumata-byzikam-1523037
29 Август 2017 23:32
Един "избъзикан" вече го доказа с 333 поста. Да влиза следващия!
30 Август 2017 00:30
Филмът „Богат беден„ помня, и остана един от малкото хубави филми за мен. Друга Америка, друга култура, не това, което после започна да бълва Холивуд.
Може би тази Америка все още съществува някъде там. Може би тя гласува за Трамп?

Жената на Де Гол била невъзмутима. Достойно!
Обаче жената на Кенеди доста притреперила за кожичката си. Човешко.

На Керкира ще ви почерпят! Ако кажете, че и сте от България, със сигурност ще Ви почерпят. Гърците уважават България!...оная, която БЕШЕ.
Весела почивка!
30 Август 2017 01:01
РЕЧНИК НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК
http://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%B1%D1%8A%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BC/
бъзикам
-аш, несв., прех. Разг.
1. Занимавам се, обикн. продължително, с нещо, като го пипам, бърникам, обикн. за да го видя или поправя, оправя, подготвя и под.
2. Подигравам, закачам, задявам. бъзикам се страд.
От тур. bazýklamak

Учителките (както и някои форумци) би трябвало да имат рефлекса първо да проверяват в речника, преди да се излагат пред децата (и съфорумниците).


Благодаря, Джимо, че ни напомни за Дон Базилио и Радичков, царство им небесно!
Лек път и весело прекарване!


30 Август 2017 07:52
Не е важен пръста а жеста, както казвахме като малки. Думата "бъзикам" се употребява в смисъл на турянето на пръст на неудобното място, нещо като "майтап на гол г*з". Редица турцизми в българският език имат значение, което не отговаря на "оригиналното" значение на думата в турският език. Например звучната българска дума "манаф" означава зарзаватчия, а "кересте" - склад и в тази връзка, в началото на демокрацията имаше една много интересна история за български бизнесмен, турски домати и бизнес-партньори и балканска гордост и предразсъдъци.
30 Август 2017 08:28
... На всяка и всеки от вас желая от сърце прекрасно циганско лято, indian summer, бабье лето...
- Много ми е интересен тоз израз "циганско лято"... Политкоректно СЕГА би трябвало да е "ромско лято". Ама пък и като "лято с ром" може да се схване, макар че ще е доста тежко туй преживяване...

И друго - по нашенско на тоз времеви отрязък (от средата на септември до след средата на октомври) се нарича "сиромашко лето". Индианци, бабички , цигани, ромци - все сиромаси клети. Що работа и набавяне на зимнина изостанали, през сиромашкото лято се наваксват...

... Иншаллах, ако е рекъл Бог
- И тук замяна на термини във фразеологизъм. "Ако е рекъл Господ" - другояче едва ли върви...


30 Август 2017 09:26
товарищ Маузер само за манафа си прав, кересте, обаче значи дърво, а складът е депо
30 Август 2017 09:26
После Ъруин Шоу написа един роман, озаглавен Rich man poor man . Преведох романа "Богат беден",

Ех ДИ, ех ДИ! А "Празни мисли на един празен човек"? Поне чел ли си ги?
Или и ти предпочиташ "писането" пред "четенето".
30 Август 2017 09:58
Случката с "пешкира" е много cool. Напоследък ни затрупват с peshkir news, за да ни образуват празни мисли. Видно е, че дават известни резултати...
Майсторе, приятно стридиране и да поздравиш Томата за словото му в парламента! Блазе ти, защото какво са стриди и шприц без сладки приказки... До скоро!
30 Август 2017 10:12
На богатия човек всичко му е богато, и детето му, и шофьорът му, и яхтата му; на бедния човек всичко му е бедно - и детето му, и шофьорът му и яхтата му.
... и осела му!


Джимо за написаното, а Радичков - той вече е събрал, там горе, голямата компания и ги разсмива! Ти не бързай, ще сколасаш. Господ си знае работата.
30 Август 2017 10:49
Щото "бъзикам" не е неприлична дума, но не спираха да ме бъзикат за очилата.
Думата "бъзикам" идва от играта "бъз". Тя е спемената в "добрият войник Швейк", като "месо". У нас беше много разпространена, особено в армията. Един застава с гръб към другите и си слага ръката на задника. Някой от другите го удря по ръката и всички виката "бъззззз". Той трябва да познае кой го е ударил. Ако познае ударилият заема неговото място.
На богатия човек всичко му е богато, и детето му, и шофьорът му, и яхтата му; на бедния човек всичко му е бедно - и детето му, и шофьорът му и яхтата му.
Типично самозаблуждение на българина тогав, че на Запад всички и бедните имат яхти. Как пееха наивниците 'Развод ми дай, развод ми дай,..... вземи се трабанта .." и т,н, вярвайки, че като дойде капитализма всички ще си купят яхти.
Самуел Голдуин и Маер от Метро Голдуин Маер и другите холивудски евреи.
Доколкото знам са унграски евреи.
30 Август 2017 10:50
Тръбачът, шпионинът и пешкирът

Това заглавия ми припомни за бетеанските тръбачи от http://www.segabg.com/replies.php?id=228579 (see Singing in the Rain).

Бетеанският тръбач седеше в позиция "готовност за превод" до една месингова тръба, по която радистите от горния етаж пускаха ролки с разпечатки на радиоемисиите на 27 осведомителни агенции. Скоро станах виртуоз и само по звука от падането на хартията, разпознавах чии са новините: на Ройтерс, на Франс прес, на ТАСС или на ДПА. Това е все едно сутрин, по шума от канализационната тръба, да определите какво е вечерял съседът ви от горния етаж.
30 Август 2017 11:13
На богатия човек всичко му е богато, и детето му, и шофьорът му, и яхтата му; на бедния човек всичко му е бедно - и детето му, и шофьорът му и яхтата му.
Типично самозаблуждение на българина тогав, че на Запад всички и бедните имат яхти. Как пееха наивниците 'Развод ми дай, развод ми дай,..... вземи се трабанта .." и т,н, вярвайки, че като дойде капитализма всички ще си купят яхти.


Поне малко усет за ирония и бъзикане не е зле да имаш.
То е едно и също, де.
30 Август 2017 11:22
"Балъка вкара победния с удар точно под средата на напречната греда, не беше перфектна дузпа, но беше гол."

Извинявай, Лечков вкара последната дузпа, беше най-отдолу като му се хвърлиха всички да го прегръщат.
Балъков май не си вкара дузпата, а Бончо Генчев я вкара "по английски" с горна греда и Папагала въобще не реагира.

А бай Димитри да продължава да пише и да ни радва. Рано му още да се преселва в по-добрия свят, тук още има нужда от него.
30 Август 2017 11:22
Високо, високо...!
30 Август 2017 11:44
Ами, какво им остава на на магаретата и петлите в една набутанска "държава", освен да продават брестови цепеници на пазара, пеейки в дъжда? Може би кило бонбони, ама на сън!
Благодаря, Майсторе! Не го бях чел.
30 Август 2017 11:48
звучната българска дума "манаф" означава зарзаватчия,
правилното за продавач на зарзават в турския е "манав" "manav" с в "v" накрая , а на санскрит Manav`(Sanskrit: मानव, pronounced 'Maanav'/ Mɑnʌv, meaning "human" е първия 3D принтиран робот - хуманоид.
"Кересте" означава отрязано дълго парче дърво, не само цилиндрично, а и по-често дялано или бичено, " кириш" се казва на билна греда на покрив.
кересте на жаргон (хасковско) се използва за голямо лайно, краставица , избщо за голямо цилиндрично тяло или муй например: "Виж Пенчо какво кересте е напорчил".
за склада колегата е прав на турски се използва думата "Депо", складирам- "демопаламак".
някой път в Турция кересте може да се използва и за връзка моркови или лук, но основно се използва думата "адет".
адет има няколко значения зависи как ще го изплзваш в изречението. адет може да означава обичай, но може и да значава брой , например юч адет сакъз - три броя пакета дъвки.
30 Август 2017 11:57
Преди много години в службата една колежка донесе много стар тълковен речник. Със стария правопис, не помня вече кога е бил издаден.
Гледахме в него нарочно само диалектни и жаргонни думи и се забавлявахме с разминаванията между някогашното им значение и начина по който ги ползваме ние. Думата бъзикам беше пояснена като "чепкам по г.зо". Не помня дали имаше отбелязани и други значения.
Промяната на смисъла на думите, макар и естествен процес, не винаги обогатява речта. Изчистването на някои думи от старото им значение отразява промени в културата на обществото, които често са забрава и изоставяне на цели културни пластове от миналото.
30 Август 2017 12:01
Този последен шедьовър но Отвеяният ерудит е по-къс от предишните,но много поучителен. Не си заслужава да ходиш на лекции по американска литература или политология. Хемингуй е друга манджа,но Фитцджералд е друг отвеян ерудит. Не знам дали са му превеждани късите разскази на балгарски,но бих избрал 'The Diamond as big as the Ritz', а шедьовъра му е The Great Gаtsby, а такива Гетсби-та в съвременна богата и пропаднала България са без брой, които роди Американската Мечта.
30 Август 2017 12:13
>>><<<
Бачо Джимо, не успях да си преведа "да илядиш" на французки, та нека е на български - да илядиш!!!
30 Август 2017 12:16
И този път перфектен г-н Иванов!!!

А отдолу, както винаги има скибуцане с тънки, евро-гейски гласенца. Особено се е проявил този път един таваг. Gruff-проктолог с професионална обсесия...

- Шарен свят!

И още нещо.

В шегуването със смъртта няма нищо лошо - защото и тя си върши работата. Неотдавна я срещнах, размахваше косата наоколо всред клиентелата. Спря се пред мен очи в очи. Попитах я дали ми е дошъл реда, изгледа ме по продължително и каза "Още не!"... Знаменателна среща, беше напълно реална. Те така, да е жива и здрава Тя, за да има кой да ни прибира. Щото много келяви пилци се лутат из дворовете. Пък и много се навъдиха - двукраки, четирикраки - башка паразитите им със следовниците...

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД