:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,150,593
Активни 132
Страници 17,148
За един ден 1,302,066

Даскале, имам една молба...

Издирването на отпадналите от образователната система приключва, но същинската работа по връщането им в училище тепърва започва
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Ислямизацията на ромското гето в Пазарджик забули и децата.
Как така нямаш лична карта? Загубила си я? Не-е, не си на 18! Лъжеш ни! Момичето се подсмихва, отстъпва леко назад и ловко се измъква от внезапния обръч на тротоара. Засилва крачки по улицата. На вид е около 14-15-годишно, току-що е напазарувало от месарския магазин торба с кокали, от тия, дето стават за чорба или за кучета. За годините си лъже, но не крие, че не стъпва в училище. Кой знае откога. Срещаме я на улицата, в най-търговската част на пазарджишкия квартал "Изток", най-голямото ромско гето в града.

---

Внезапната улична проверка на работния екип по връщане в класната стая на отпадналите от образователната система деца в случая е по усмотрение, не влиза в дългия списък с адреси из кривите улици на гетото. До първия учебен ден работещите на терен трябва да издирят 3483 деца в ученическа възраст. Толкова са необхванатите от образователната система в цялата Пазарджишка община. Участниците в обиколката на адресите в списъците са 30, но с тях тръгват и привлечени на доброволни начала педагози от трите училища в квартала, медиатори от ромската общност, психолози, представители на бюрото по труда, на отдела за Закрила на детето, инспектори от детските педагогически стаи. На този етап комисията само констатира и записва наблюденията си. Същинската работа по връщането на децата в класната стая и задържането им в училището тепърва предстои и хич няма да е лесна.

Екипите по издирването могат да разчитат само на обясненията на съседите и на собствените си наблюдения. Наистина ли тази къща е празна, дали все пак не дава някакви признаци на живот? Най-честият отговор на живеещите в съседство е: "В чужбина са". Голяма част от махалатасе е преселила в турските квартали на Германия,най-вече в Кьолн, Дрезден, Берлин. Много от пазарджишките роми са и на френска територия - в Бордо, Лион. Гетото присъства, макар и спорадично, и в Испания и Англия.

Водач на екипа, към който се присъединяваме, е Яшар, пазач на прогимназията "Св. св. Кирил и Методий". Яшар е момче от махалата и по думите на директора на основното училище Веско Чавдаров - много отговорно и съзнателно. В обиколките по адреси са включени представители на РУО - Пазарджик, на общината, на отдел "Закрила на детето", детски учители, преподаватели от трите училища в квартала, социални работници, инспектори от Детската педагогическа стая.

Асфалтовата улица, на която Чавдаров казва "Шан-з-Елизе", бързо свършва, а вън от най-цивилизованата си част гетото често сменя лицата си. Малко след "Шан-з-Елизе" къщите му са все още са пищни, цветни, разточително украсени,заключени зад врати от ковано желязои високи зидове, но махалата вече е друга - ориенталска, намирисва задушливо, жужи предимно на турски, а пред българския свива рамене. Криволичещата на своя глава улица "Спартак" е без асфалт и тротоари, без канализация и със затворени очи да тръгнеш по нея, пак ще усетиш кусурите й. Дворчетата на къщите са се снишили на педя под черния път. Нивото на улицата скочило нагоре, след като цялата пръст, изгребана от мястото на строящите се къщи - всички до една незаконни, била метната безхаберно на пътя.

"Даскале, днес ходих при кмета, дойде един камион, ама малък, та не можа да продуха шахтите...", отваря приказка на улицата мъж, гонещ петдесетака, после минава на друга тема: "Даскале, ама аз имам една молба към тебе... Записан съм в седми клас в твоето училище... "Аха, ами почвай де, чакаме те на 20-и", потупва го по якото рамо директорът.

Ангел изкласил шесто отделение преди двадесет години, оттогава свидетелството му си стои в шкаф "като архивче", казва. Сега дундурка на коляно пет внучета, но чака с мерак първия си учебен ден на 20 септември. Зарекъл се е да избута и седми клас. Купил кола, а без диплома за основно не го пускат да изкара шофьорска книжка. Сега ходи по пазарите, купува стока, ама някой трябва и да я прекарва насам-натам. Като си вземе дипломата, ще запраши отново към Германия, че там е парата. Пък и немския ошлайфал. Немската гимназия да беше завършил, нямаше така да шпреха.

Миналата година в самостоятелната форма на обучение от пети до осми клас в прогимназията на Чавдаров се записали 84 дангалаци,учебниците и тетрадките хванали и 50-годишниОсновната причина за ентусиазма на гетото и масовия му мерак за четмото и писмо пак са шофьорските курсове. Народът накупил скъпи коли, а няма кой да ги кара.

В долната си част ул. "Спартак" прилича на крив и тесен комин, по който двама души се разминават само след като отрият рамо в рамо. Къщите приличат на безразборно разхвърляни смачкани кибритени кутийки - мрачни, миризливи, мухлясали, пред които децата ровят в прахта с боси крака.

Къщите ли ще ни бутате, а? Даскале, ама къде ще одим зимъска?- тръгват по петите ни забулени възрастни жени. Млад човек в махалата рядко се мярка. Гетото е на гурбет, диша западноевропейски въздух, попива чужди езици и получава заплати в евро.

А защо в тая къща уж няма никой, пък в дъното на двора й съхне бельо? А кой храни това куче? Въпросите ни са към старец, който ни отговаря с оживено ръкомахане. На помощ се притичва голо до кръста хлапе. Янко, 13-годишен по думите му. Завършил пети клас. Кога? "О-хо-о!- извива глас. - Майка ми отиде в чужбина, на Франфурк, и не ме писа на училище... Трябваше да ме пише на голямото училище, ама тя не поиска." За Янко се грижи леля му, пак на ул. "Спартак" №150. Случаят е ясен, но комисията тепърва ще го издирва и отмята по домашния му адрес. На много от адресите, особено в най-окаяната част на гетото, живеят по три-четири семейства.

В списъците за издирване децата присъстват по азбучен ред. "Веднъж намерим някое от тях, след това друго, та се налага по три-четири пъти да чукаме на една и съща врата", казват издирвачите на сбогувалите се преждевременно с училищата хлапета.

Ул. "Спартак" №108. По данни на бабата и дядото - единствени обитатели на голямата къща в момента, внучката живее от три години в Кьолн. И е много добре там, ав немското училище все я хвалели, хвалели...В малка част от случаите причината за изпадане на деца от образователната система са забрадките. През последните години пазардишкото гето стана прочуто със засилената си ислямизация и радикалния си ислям, забулиха глави дори децата. Законът забранява забрадки в училище, а за да прекрачат прага му, момичетата трябва да открият косите си. "Нищо не можем да направим, борим се за влизането на всяко дете в училището, но този проблем трябва да се реши от институциите", казва Чавдаров. Един от големите проблеми в момента за децата на гетото според него е липсата на целодневни училищни занимания. Малките идват в училището с оскъден български речник. Сядат на чина, научат - какво научат до обяд,връщат се в махалата и тя ги засмукваЦелият учителски труд от сутринта потъва като в черна дупка. Ако има целодневно обучение до осми клас, каквото имаше навремето, резултатите щяха да са много по-добри, отчита директорът на основното училище малко след като мургавата Роза е скочила на врата му и го стиска в гореща прегръдка с пискливото си "Даскале-е-е-е!". Сега е в девети клас, ама Чавдаров си е на сърцето й.

"Г-н Чавдаров (ударението е на първото а-то), елате да ви почерпя кафенце, чайче", разперва като за прегръдка ръце мъж на средна възраст. Друг път, кима с глава директорът и разказва: като учител двайсет години въртял волана на такси все из махалата, че храни ли се семейство с една учителска заплата. Оттогава познава гетото на пръсти, а и то него. Пък и в училището се налагало да подръпва ушите и на дядовците, и на бащите на днешните малчугани, та хора да ги направи.

Разлистваме отчетите в директорския кабинет. Според тях в понеделник екипите са обходили 85 адреса в квартал "Изток". Във вторник - 111, в сряда - 128. В 95% от случаите семействата са зад граница - в Германия, Франция, Испания, Англия. Около 2% от момичетата, навършили 16-годишна възраст, вече са семейни, имат и собствени деца. Малчуганите, за чието връщане в училището тепърва ще се води битка, до този момент са едва осем. Докато изръшкат всички останали адреси, да станат най-много 10. С техните родители и близки ще работят седем институции, сред които и социалните служби. Голяма част от тези деца не са влизали с години в училище. Не знаят български, неграмотни са. А законът позволява в един клас да се насочват до 15% от отпадналите от образователната система ученици. Но влизайки с дефицитите си в учебния част, те ще дезорганизират учебния процес...

Работата на екипите на терен всъщност е само началото от трудния процес по връщането и приобщаването на етноса към образователната система. До 30 септември директорите на училищата ще трябва да подадат информация в регионалното управление на образованието, от която ще се отчете ефектът от първия етап - работата на терен.

"Издирването затвърди очакванията ни, че повечето от тези деца живеят извън страната, остава и органите на МВР да потвърдят местонахождението им. Оттук нататък специалистите от Детската педагогическа стая ще работят с всеки конкретен случай. Тъй като става дума за деца в риск, с тях ще работят и местните комисии за борба с противообществените прояви. Издирваме и младежите между 16- и 20-годишна възраст, за да се предприемат спешни мерки. Екипите ще преценяват към коя институция да подават всеки конкретен случай.

След края на първия етап ще се опитаме да приберем в училищата откритите на адрес деца, около 10-15% са. Занапред ще е по-лесно, кръгът се стеснява, но ни предстоимного работа по задържането на върнатитев училището. Тези деца са с дефицити в социализацията, нямат интерес към образованието, навици за учене, част от тях отпадат от образователната система поради бедност. За да им помогнем, трябва да обединим усилията на много институции", отчита Валентина Кайтазова, началник на регионалното управление на образованието в община Пазарджик. Амбицията им е да успеят да привлекат и задържат в училище и пет-шестгодишните, чиято двугодишна подготовка е задължителна. Така тези деца много по-бързо и лесно ще се впишат занапред в образователната система. Ще говорят по-добър български, ще напредват по-лесно.

В двора на основното училище четири дребни дечицатропат жизнерадостна ръченица- малка, но енергична тренировка за 15 септември. Основното училище е чисто, лъснато, свети цялото, а във фоайето му - наредени купа до купа награди от спортни състезания. На външната му фасада се белее приканващо рекламна табела: "Записваме ученици за първи, втори и пети клас".

"Друго такова училище няма да видите никъде", подчертава със задоволство Чавдаров и ни води в задния двор на прогимназията. Да ни покаже гордостта си - спортната площадка в двора на училището. Казал на онбашиите от махалата никой от квартала да не припарва до училищния двор. Той парите им за наем не ще. Площадката си е само за учениците. И сега полицията отсреща пази двора, пък и никой от махалата не смее да припари, щом така са отсекли и онбашиите.
 Не всички по пътя на проверката са отпаднали от училище - тези двама малчугани влизат редовно в час.
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Роза се стича от някъде и скача на врата на директора на прогимназията Веско Чавдаров.
 Комисиите по издирването на отпаднали от училището деца обикаляха дни наред по повече от сто адреса.
 Повече от децата, които се мотаят из гетото, посещават основното училище в махалата.
Снимка: Юлиян Савчев
Малко ръченица като подготовка за откриването на първия учебен ден.
СНИМКИ: Юлиян Савчев
Децата на гетото и конете живеят врата до врата.
4
2579
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
14 Септември 2017 20:40
В списъците има и 20-годишни. Далеч от изискванията на Конституцията. Още повече, че няма задължение човек да има образование, а да присъства в списъците на училището, дорде стане на 16...
Пореден балон. И едни пари за харчене /на даскалите за търсенията не плащат!/...
14 Септември 2017 20:43
Четивото е читаемо, гледната точка - малко необичайна, ама някои си смучат подноктието от скуки.
14 Септември 2017 21:30
Издирването затвърди очакванията ни, че повечето от тези деца живеят извън страната, остава и органите на МВР да потвърдят местонахождението им.

15 Септември 2017 10:31
Гетото е на гурбет, диша западноевропейски въздух, попива чужди езици и получава заплати в евро.

Заплати?! Ха! 30% от българите в Германия са на социал. Познайте от три пъти кой етнос преобладава сред тях...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД