:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 438
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

Как България не загуби Пирин и Родопите

Вячеслав Молотов: „Българи, бъдете спокойни, вашата граница ще остане непокътната.“
Две появили се като по чудо съвсем наскоро снимки от стар семеен албум в Русия хвърлят нова светлина върху работата на Комисията за изготвянето на мирния договор с България на Парижката мирна конференция, върху отхвърлянето на нахалните земски попълзновения на Гърция и оставането на Родопите в българските предели почти изцяло. На снимката вляво член на гръцката делегация разпалено обяснява на британския представител Албърт Александър (1885-1965), първи лорд на Адмиралтейството по това време и бъдещ министър на отбраната на Великобритания, земските фантазии на своето правителство - завземането на една десета от българската земя (Родопите изцяло), обосновавано като "поправка на границата поради стратегически съображения". На снимката вдясно членът на съветската делегация подполковник от авиацията Тимофей Тимофеевич Самарин (1910-1980) се застъпва убедително за българската кауза пред членовете на британската делегация.
(продължение от 21 септември)

Международният ред, създаден на Парижката мирна конференция през 1946 г. и утвърден с подписването на мирните договори със страните-съюзнички на фашистка Германия в годините на Втората световна война има някакъв срок на годност; както всеки международен ред и той не е и няма да бъде вечен. Изградената в Париж преди точно 70 г. система от граници в Европа бе достатъчно устойчива за да не пострада дори при разпадането на СССР и на световната социалистическа система в началото на 90-те години на миналия век, а и при последвалите трагични за източноевропейските държави събития. В наши дни обаче този ред се пропуква все по-видимо; особено в последните няколко години.
Изглежда неминуемо, че скоро - в резултат на ускорените до неузнаваемост обществено-политически процеси в Европа и в околните земи - следвоенният граничен ред ще бъде изменен. Видно е, че определяща черта на тези промени ще бъдат процесите на държавен разпад; най-първо тези процеси бяха предизвикани от Запада под безучастния поглед на Перестроечния СССР и на Елцинова Русия, а днес е все по-видно, че разпадът ще се пренесе оттатък Желязната завеса - очевидно е, че Испания и Обединеното кралство трябва вече да се готвят.
Впрочем, именно миналата неделя се видя цялата неискреност на западната "грижа" за правата на човека, за правото на самоопределение и прочее "глупости"; тая грижа се оказа валидна единствено когато засяга другата страна на Желязната завеса - ставало е тук дума многократно, че това "съоръжение" си стои от хилядолетие и нещо, отделяйки Европа от нейните западни покрайнини; и ще продължи да стои на мястото си още много дълго.
Целият свят видя това както никога досега миналата неделя в Каталуния. Полицейският терор, предизвикан от испанската централна власт, няма да може да бъде нито потулен, нито пренебрегнат; бруталното издевателство над ония, които искаха честно да изразят мнението си за отделянето на автономната област от Испания бе най-показателното западно деяние за последните десетилетия.

Кой сега ще бомбардира Мадрид?

Под измислени поводи преди 18 години Западът безмилостно и престъпно бомбардира Белград и цяла Сърбия за да бъде тя наказана задето не искаше да отдаде на разтерзание - доброволно и с радост - люлката на своята късносредновековна държавност. Днес трябва да се запитаме кой ще бомбардира Мадрид?
Разпадът на Парижката система от държавни граници и оттатък Желязната завеса не е нищо друго, освен израз на свята историческа справедливост; въпреки личната ми привързаност към обединяването, а не към разединението. Ония, които предизвикаха разпадането на Югославия, Чехословакия и СССР е време да платят със същата монета. Това и само това ще е справедливо.
Още едно допитване до народа - макар и не съвсем в Европа, но отнасящо се до една все пак европейска държава - от изминалата седмица вещае дълбоки промени в Парижката система от държавни граници. Резултатът от референдума за независим Кюрдистан - 92,73% гласуваха за независимост на Иракски Кюрдистан на 25 септември; тази почти сигурна независимост ще предизвика "ефект на доминото" за един твърде широк ареал. И това е втори мощен сигнал за разпада на постигнатите през 1946 г. в Париж договорености; ще следва и предоговаряне на постигнатото в Сан Франциско през 1951 г., вероятно.

Рухването на Парижката система от граници вече започна.

И ще продължи несъмнено, дано само да не е твърде кърваво. Нас обаче би трябвало да ни вълнуват последствията за България в този процес, върху който на практика ние няма с какво да въздействаме - България бе почти напълно разорена и обезлюдена, и е управлявана от едно безумно корумпирано марионетно правителство, а народът ни е напълно обезверен в мизерията си; бъдещето на родината ни е повече от проблематично в задаващата се световна буря.

* * *

Не, не беше несправедливо да започнем със съвременните проекции на Парижката мирна конференция от 1946 г.; дано поуките от постигнатия за нас успех в Париж преди 70 години ни помогне да преживеем и задаващата се нова буря. Ще е добре - за разлика от други подобни текстове - да се съсредоточим единствено върху свидетелствата на очевидците и на непосредствените участници в тия драматични събития за да се помъчим да изградим една правдива картина на "българската ниша" в Париж през втората половина на 1946 г. и в началото на 1947 г.
Три са основните опорни точки, които ще ни послужат за изграждането на правдива оценка на тия събития; защото в извратените представи на днешната - в нейната продажна част - българска историография всичко от времето след Балканските войни, и особено от времето на Втората световна война, насам е с главата надолу, та дори най-азбукарските истини напоследък започнаха да звучат като някаква невероятна новост. Основно границите на страната, предвидените за изплащане репарации и статута на корабоплаването по р. Дунав се отнасят най-вече до България.
Трябва да се отбележи още в началото, че подготовката на българската позиция за конференцията започва отрано и е най-важната външнополитическа задача на отечественофронтовските правителства. Вече е ставало дума (вж. Свързани текстове в първата част), че дори прословутото "македонизиране" на Пиринския край ние смятаме като част от тази подготовка - за да бъде неутрализирана вероятна югославска опозиция на българската кауза.

Непокътнатите български граници.

Макар историческата истина около съхраняването на българските граници на Парижката мирна конференция да е широко известна, тя всъщност не е била поставяна - или на мен това не е известно - в по-широк контекст; а това е важно май.
Още преди началото на Парижката сбирка, ръководителят на гръцката делегация Константинос Цалдарис (1884-1970) заявява: "Поправката на гръцко-българската границата е нужна поради стратегически съображения" (посочванията тук и по-долу са по {3}), като под поправка гръцкото правителство има предвид завземането на повече от половината Южна България.
Обичайно е нахалните гръцки искания да предизвикват бурно негодувание у всеки българин - и тогава, и в наши дни, но трябва да сме наясно, че това толкова нелепо гръцко искане е част от много по-мащабна политическа линия, ярко обагрена в абсурден национализъм; едновременно с искането на български земи, гръцката делегация иска и Северен Епир - половин Южна Албания. За мащабността на тази гръцка политическа линия - която впрочем бе продължавана от правителствата в Атина чак до края на хунтата - е показателно едно-единствено изказване на Цалдарис: "Ако за гръцкото национално обединение и кауза е нужно да се бием и в Афганистан [имат се предвид походите на Александър Велики и вероятните остатъци от наследници на неговите войници около съвременната афгано-пакистанска граница], то ние няма да се поколебаем да го направим..." {3; 911}. Ако в днешно Скопие или в някои наши псевдонаучни "експедиции" си мислят, че са първопроходци в афгано-пакистанската тема, то те наистина са твърде закъснели; там, за където са тръгнали, оттам гръцката Мегали идея (в широк смисъл) се връща.
Две новопоявили се в общественото пространство наскоро снимки (вж. след основния текст) от домашен албум в Русия показват нагледно вероятността за успех на гръцките земски искания към България - още по време на предварителните обсъждания в българската комисия гръцките фантазии са слушани от британската делегация разсеяно; както личи, съветските доводи срещу гръцкото безумство се радват обаче на крайно благосклонен интерес.
Е, не минава съвсем без спънки (вж. {2} и особено {1}), но крайният резултат е безкрайно добре известен. В крайна сметка, след обсъждането на земските въпроси, отнасящи се до България, съветският външен министър Вячеслав Молотов убедено обобщава: "Българи, бъдете спокойни, вашата граница ще остане непокътната."
Тази мисъл е толкова експлоатирана в българското обществено пространство, че звучи чак банално. И ако тук сме я извели даже в подзаглавие, то е единствено с цел тя да не бъде забравяна никога; за да знаем кому да бъдем благодарни, все пак.

(следва)

Кратък книгопис:
{1} К. В. Киселeв, Записки советского дипломата// М., 1974
{2} Славчо Васев и Крум Христов, България на Парижката мирна конференция, 1946 г.// с обширен научен предговор от проф. Искра Баева и проф. Евгения Калинова// второ издание, С., 2017
{3} Triantaphyllos A. Gerozisis, ?? Soma ton axiomatikon kai Thesi tou sti sigxroni elliniki koinoni (1821-1975) ["Офицерският корпус и неговата роля в съвременното гръцко общество (1821-1975)"]// Athina, 1996

Свързани текстове:
http://www.segabg.com/article.php?id=873134
(Кой спаси България на Парижката мирна конференция?)
http://www.segabg.com/article.php?id=872166
("Справедливо, скромно и удовлетворимо")
http://www.segabg.com/article.php?id=871152
("Окончателна и вечна")

 Комисията за изготвяне на мирния договор с България на Парижката мирна конференция (29 юли-15 октомври 1946 г.); на преден план вляво е нейният председател Кузма Кисельов, министър на външните работи на Белоруската съветска социалистическа република (БССР). Именно на застъпничеството на Кисельов като председател на специализираната комисия България дължи уравновесения характер на сключения с нея мирен договор.
130
26046
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
130
 Видими 
04 Октомври 2017 20:07
Щом воюващият с България агресор е влючил нарочно и насила Родопите и Пирин в границите на страната, моралът на ГЕРБ изисква НЕЗАБАВНО ДА ВЪРНЕМ Родопите и Пирин на партньорските ни държави!
04 Октомври 2017 20:11
България питае историческа благодарност към СССР не само заради Пирин и Родопите, но и заради родна Южна Добруджа.
04 Октомври 2017 20:33
Ама това СССР-то били много зли окупатори взели, че оставили Пирин и Родопите в границите на България въпреки напъните на някой наши сегашни партньори, щяхте да видите вие кон боб яде ли ако фюрера беше останал жив, язък.
04 Октомври 2017 21:22
България бе почти напълно разорена и обезлюдена, и е управлявана от едно безумно корумпирано марионетно правителство, а народът ни е напълно обезверен в мизерията си; бъдещето на родината ни е повече от проблематично в задаващата се световна буря.


27 години "преход" в едно изречение !

04 Октомври 2017 21:26
morro
04 Окт 2017 21:22
27 години "преход" в едно изречение !


А не така, комунистите, ДС, СССР и КГБ са виновни. Кой не скача е червен или беше кой не скача е москал, все тая комунистите са виновни и точка.
04 Октомври 2017 21:33
Жалко, че не станахме 16 республика.
Можехме даже Алпите и Алтай да не загубим...
04 Октомври 2017 21:40
на преден план вляво е нейният председател Кузма Кисельов, министър на външните работи на Белоруската съветска социалистическа република (БССР). Именно на застъпничеството на Кисельов като председател на специализираната комисия България дължи уравновесения характер на сключения с нея мирен договор.


Нищо, ние имаме :

Паметник на американските летци, загинали в небето на България през Втората световна война, беше открит днес пред посолството на САЩ в София.
04 Октомври 2017 21:45
Представителят на Франция приема с въодушевление искането на гръцката делегация. Когато вижда, че и американския и английският представител започват да се колебаят, заслушвайки се в разпалената реч на гръка, Молотов удря по масата, за да прекрати по-нататъшните разговори с думите „от България нищо няма да се вземе!„
Други времена, други нрави.

В сегашните времена си струва все някога да се напише и за „ефектът на доминото„
Къде сме се забъркали, какво подкрепяме, и какво ще донесе това на България.
Ще се намери ли „в последният момент„както тогава , кой да я спаси?

04 Октомври 2017 21:48
Кой сега ще бомбардира Мадрид?

Кварталните ОФ активисти...
04 Октомври 2017 21:51
Две новопоявили се в общественото пространство наскоро снимки (вж. след основния текст) от домашен албум в Русия показват нагледно вероятността за успех на гръцките земски искания към България

Тцъ, тцъ.
Целата Истинска история е свободно съчинение по снимки и картинки...
04 Октомври 2017 21:53
....при разпадането на СССР и на световната социалистическа система в началото на 90-те години на миналия век, а и при последвалите трагични за източноевропейските държави събития. ...
.
Четох до тук....Обикновените и втръснали петринщини...
04 Октомври 2017 21:57
бъдещето на родината ни е повече от проблематично в задаващата се световна буря.

Каква лирична пролетарска патетика.
Ах, летете ескадрони...
04 Октомври 2017 22:12
Щурчи,
в други времена живееш!
В днешните - няма ескадрони! Няма!
И все някога ще трябва да избираме от това, което се предлага на пазара. От двете злини, да е поне по-малката.

А ескадроните отдавна отминаха, а и ...конете свършиха!
04 Октомври 2017 22:14
Ах, летете ескадрони...
Берегите пенсне, Киса!
04 Октомври 2017 22:24
При задаващата се Световна буря, според Петрински е редно секи да се запаси с брашно, свещи, кибрит, вода, консерви и дърва. И да чека Батюшката да ни освобождава. Сичко друго е мижи да те лажем...
04 Октомври 2017 22:37
като ни приемат в шенген руснаците ще загубят цяла българия
04 Октомври 2017 22:55
Обичайно е нахалните гръцки искания да предизвикват бурно негодувание у всеки българин - и тогава, и в наши дни, но трябва да сме наясно, че това толкова нелепо гръцко искане е част от много по-мащабна политическа линия, ярко обагрена в абсурден национализъм; едновременно с искането на български земи, гръцката делегация иска и Северен Епир - половин Южна Албания. За мащабността на тази гръцка политическа линия - която впрочем бе продължавана от правителствата в Атина чак до края на хунтата - е показателно едно-единствено изказване на Цалдарис: "Ако за гръцкото национално обединение и кауза е нужно да се бием и в Афганистан [имат се предвид походите на Александър Велики и вероятните остатъци от наследници на неговите войници около съвременната афгано-пакистанска граница], то ние няма да се поколебаем да го направим..." {3; 911}. Ако в днешно Скопие или в някои наши псевдонаучни "експедиции" си мислят, че са първопроходци в афгано-пакистанската тема, то те наистина са твърде закъснели; там, за където са тръгнали, оттам гръцката Мегали идея (в широк смисъл) се връща.


Всъщност искат и Източна (Турска) Тракия, Додеканезките острови, Югославска Македония в покрайнините на Манастир (Битоля), а също и Кипър. И зад тези искания - това е изключително важно да се натърти с оглед партийно-класовата насоченост на автора и почитателите му, застава съвсем официално и тогавашната гръцка комунистическа партия , както свидетелства нейният апел до Парижката конференция от 30 юли 1946 , отразен в партийния вестник Ризоспастис 31 юли 1946 г.
Хубаво е все пак да се четe и литература, която не уйдисва на нашия мироглед, най-малкото - за да сме в час с "идеологическата диверсия на противника". В случая препоръчвам статията на Васили Кондис, Гръцките национални искания на Парижката конференция 1946, http://www.yumpu.com/en/document/view/59456751/2488-4976-1-sm. Авторът е от Солунския Институт за Балкански Изследвания (IMXA), научно-пропагандаторска структура, която беше създадена през 1953 г. като филиал на техното македонско дружество, но след края на хунтата, през 1974 г., стана частен институт под шапката на гръцкото Министерство на Образованието, Културата и Религиозните дела. Настрана зле прикрития национализъм в статията, но тя е доста информативна - е за онези, които знаят как да четат.

04 Октомври 2017 23:03
Вячеслав Молотов: „Българи, бъдете спокойни, вашата граница ще остане непокътната.“
Срещу какво насреща?
04 Октомври 2017 23:03
Иван Петрински
04 Октомври 2017 23:10
Запазването на България в довоенните й граници, невъзможността за създаване на югославянска федерация с Югославия, както и оставянето от Сталин на гръцките комунисти да бъдат избити от англичаните, си имат причина и тя съвсем не е емоционална, а изцяло геополитическа. Плод е на споразумението между Сталин и Чърчил от 1943 г., потвърдено и в 1944 г.. България е военна плячка на СССР, а Гърция на UK.

Ако части от територията на България преминеха към Гърция, това означаваше промяна на границата на влияние между СССР и Великобритания. Същото и при федерация с Югославия, където СССР я прилапваше, въпреки споразумението за 50:50.

Ако ангоамериканците бомбардират България и източна Германия, без военна нужда, то е защото знаят, че тя ще премине към СССР и се опитват да му оставят изгорена земя.

България престава да съществува, като независима държава на 5 септември 1944 г., когато СССР и обявява война, а няколко дни по-късно и окупира. Да се търси някакво отношение към България, а не просто борба между победителите, след тази дата е крайно несериозно.
04 Октомври 2017 23:19
Генек и компанията
04 Октомври 2017 23:19
Въпросът е дали гръчките мераци са имале некаква реална подкрепа от други страни. Твърдо нье...
04 Октомври 2017 23:24
От Франция, Щури, от Франция! И то гореща подкрепа.
А гръчките мераци не са намалели ни най-малко. Нито са прикрити.
Но в действителност чрез ЕС, те до някъде са постигнати, и то не само за част от България, а за цялата.
Европейските капитали не идват в България директно, а минават през Гърция. Тук се регистрират седалищата за дейност на Балканите, вкл. и България.
04 Октомври 2017 23:26
Гореща подкрепа сал от френските гаджета.
Инак от френските политици, вълна от яйце...
04 Октомври 2017 23:32
От Франция, ...от Франция!

Тези пък кои са във Втората световна война ? Победени, съюзили се с Германия, англичаните им потопяват флота, и англичаните после си водят маймунка, и става "победителка", че даже и окупаторка на част от Германия.
04 Октомври 2017 23:45
Бе, те и англичаните са цъфнали и вързали.
Фалирала държава, с огромен дълг към Америка, Чърчил го бият на изборите през 45-та, Индия, колониите, мани, мани...
05 Октомври 2017 00:01
Вячеслав Молотов убедено обобщава: "Българи, бъдете спокойни, вашата граница ще остане непокътната."
Taка е, зад това обобщение стоят съветските дивизии и Сталин Й.В., който лично се е ангажирал да запази българските граници. Благодарност и признателност.
Автора
05 Октомври 2017 00:05
Въпросът е дали гръчките мераци са имале некаква реална подкрепа от други страни. Твърдо нье...


Това казва и в статията си Кондис - че реално никой не подкрепя гръцките мераци. Англичаните го правят зорлем , само и само , за да запазят лице (и остатъка от влиянието си) пред гърците. А американците дори не удостояват с отговор молбата за подкрепа на исканията.

05 Октомври 2017 00:22
Вячеслав Молотов убедено обобщава: "Българи, бъдете спокойни, вашата граница ще остане непокътната."


Но е спестил да ги информира, че през декември 1941 г., Сталин бил предложил на Идън българските територии на юг от Бургас да преминат към Турция:
As for Turkey, Stalin was very careful; he made no mention of the Straits, but suggested that Turkey- as part of a far-ranging 'secret protocol' on the post-war European settlement - should acquire Bulgarian territory south of Burgas, together with the Dodecanese islands.
When Eden objected that these were strongly claimed by Greece, he said there could be an 'exchange of islands' between Greece and Turkey. Other points in Stalin's 'secret protocol' were the restoration of Yugoslavia and its territorial extension at Italy's expense, guaranteed independence for Albania, the restoration of Greece to its old frontiers, and an extension westwards of Rumania, at Hungary's expense- it was not clear whether this meant only the return of Northern Transylvania or something more- and a Soviet guarantee of Rumania against Hungary.

Stalin may well have thought that since he was safeguarding Britain's special friends, Turkey, Greece and Yugoslavia, there was nothing Eden could not easily swallow. He perhaps genuinely failed to understand Eden's repeated statement that he could not sign on the dotted line without consulting the Cabinet, and that Britain had promised the United States not to make secret agreements about post-war frontiers. One weakness in Eden's position on this last point was that Britain had already made one exception, in offering to back Yugoslav claims against Italy in Istria. (See pp. 87-8 above.) As Eden told Stalin: 'Mr. Roosevelt was worried because he had heard somewhere that I had offered the
Yugoslav government some territorial extension and he was nervous about this . . . Even before Russia was attacked Mr. Roosevelt sent a message to us asking us not to enter into any secret arrangement as to the post-war reorganisation of Europe without first consulting him.'
The degree of British deference to American wishes was obviously a surprise to Stalin, who did not seem to take it at its face value. The War Cabinet however confirmed Eden's stand on the principle of no postwar commitments, and so deadlock developed over what Stalin regarded as the key issue.

Elisabeth Barker, British Policy in South-East Europe in the Second World, War-Palgrave Macmillan UK (1976), стр 128-9
Online версията
Натисни тук
05 Октомври 2017 01:04
Памфи,
а твоите приятелчета какво казват сега за „ефектът на доминото? Моето село къде ще се падне? В турско, в румънско, у гръчко?
Дай материалче! От първоизточника.
Що за приятелчета! Една информацийка поне!
А толкова труд хвърлиха! Да знаем поне какво ни чака и на кого го дължим.
05 Октомври 2017 06:22
Някак си се неглижира цената с която платихме така нареченото освобождение . Това архиви , това ценности , това злато майната им . Руснаците са знаели за мина
Бухово и какво са правили там германците . Норвегия е нямало как да я налапат , но България им е на тепсия .
05 Октомври 2017 07:57

Четох до тук....Обикновените и втръснали грантоманщини ...

Вие сте умни, но аз съм умен и ви разбирам.
05 Октомври 2017 08:52
Благодарение на БКП и приятелството на Г.Димитров и Сталин , България мобилизира над 400 000 армия която взе участие на страната на Червената армия за разгрома на Германия. Над 30 000 загинаха . Това е причината да си останем в сегашните граници. Другото са лакърдии ! Разтягане на локуми.
Ако бяхме като сегашните управници-мушмуроци и се скатавахме щяхме да бъдем разпарчосани. Майката ни щяха да разкатаят , и Гърция, и Югославия, и Турция.
05 Октомври 2017 09:33
Някак си се неглижира цената с която платихме така нареченото освобождение . Това архиви , това ценности , това злато майната им .


Един българин не може да напише подчертаното!
Колкото до ЦЕНАТА! Първо, свободата няма цена!!!
Второ, за златото четеш някакви фалшиви източници...

http://www.segabg.com/article.php?sid=2010092200040001201
Защо не негодуваш за това?

Злато за над 1 трилион и 500 млрд. евро е изнесено от Челопеч за 2010 г.

Натисни тук

Изобщо, такива неблагодарници като теб вече, слава Богу, в България останаха малко, а и повечето са платени.
Гнус ме е от такива.
05 Октомври 2017 10:10
Стайнбек, туй парите и сметките за нищо ги нямаш. Максималната българска продукция на злато е около 8 тона годишно. В зависимост от цената на унция е да кажем от 300 до около 500 милиона долара. До трилион и кусур милиарда не стигат около трилион и кусур милиарда.
Не е по темата, ама тез лакърдии идват вповече.
05 Октомври 2017 10:15
Благодарение на БКП и приятелството на Г.Димитров и Сталин , България мобилизира над 400 000 армия


Що не си направиш труда да сравниш населението на България през 1912, 1918 и 19144 и да сравниш мобилизираните армии в Балканските войни, в Първата Световна и в заключителната фаза на Втората световна война. Може да се поинтересуваш и за Българската армия в навечерието на преврата от 9.09.1944 г.
За "приятелството" на Г. Димитров и Сталин може много да се разбере - особено , след като се прочете дневника на Г. Димитров , писмата му със Сталин и сборника документи "България в секретния архив на Сталин" - отношенията между господар и роб там са потресаващо очевидни.
05 Октомври 2017 10:48
Благодарение на БКП и приятелството на Г.Димитров и Сталин , България мобилизира над 400 000 армия която взе участие на страната на Червената армия за разгрома на Германия. Над 30 000 загинаха . Това е причината да си останем в сегашните граници. Другото са лакърдии ! Разтягане на локуми.
Ако бяхме като сегашните управници-мушмуроци и се скатавахме щяхме да бъдем разпарчосани. Майката ни щяха да разкатаят , и Гърция, и Югославия, и Турция.


Точно така!!

Това което е сега България , се дължи на българския народ.Всички големи са искали да я делят .Не знам защо едните добри, другите лоши.Никой не мисли за България и българите , всеки иска да я ползва. Колкото и бръмбари да бръмчат у някои българи, да си търсим защитници ,и на изток и на запад, късмет сме имали че в сложни времена , българите са избирали точните хора. Разбира се все само за оцеляването на българския род. Винаги са използване на ситуациите когато вниманието на големите е било отклонено за деленето на други държави и народи и са отстоявали своето, за това сме държава на толкова векове.
Не сме ли на дъното като държава сега? Та кой ни е помогнал??? Време е вече да се земем у ръце и да не сме толкова търпеливи и да мислим , не само за оцеляването си ,това го можем , а и за благоденствието си. Нчмаме благоденствие защото сме много търпеливи.
Те това сега е задачата . А не да сме вечно признателни на тоя или оня. За какво?
05 Октомври 2017 10:54
Злато за над 1 трилион и 500 млрд. евро е изнесено от Челопеч за 2010 г.


А преди 90-та година колко се е добивало и къде е ???

Факт е че няма българи "феодали " които са българи , нали? Вземат от българина последния залък и се запиляват по света.
Нчма ли да има закон , тези "феодали" да инвестират у нас, а не по света. Парите са в неправилните хора.
05 Октомври 2017 10:54
Може да се поинтересуваш...мобилизираните армии в Балканските войни, в Първата Световна и в заключителната фаза на Втората световна война.

Наистина може. А може да погледне и от малко по-друг ъгъл.
Въпреки героизма и саможертвата на българският войник, участието ни Балканските и Първата световна война доведе до две национални катастрофи, а това в заключителната фаза на ВСВ - до частично измиване на лицето ни от участието ни в хитлериската коалиция.
05 Октомври 2017 11:09
Въпреки героизма и саможертвата на българският войник,


Какъв героизъм , каква саможертва. Сборянско време захваща ,едва ли има някой жив оцелял от БСБ и да псува росиянете че така не се воюва. Казват немците кога ще тстъпват на еди коя си дата , а росиянете бързат да избият повече немци и се втурват в атака. На това че не знаят как да воюват му казвате героизъм и саможертва . И какво получихме срещу това?
05 Октомври 2017 11:16
Памфуций,
да не помислиш , че се заяждам!
I период (9 септември 1944 - 1 декември 1944) 550 000 души Първа българска армия, Втора българска армия, Четвърта българска армия, Пета българска армия (действала през септември - началото на октомври 1944), II период (1 декември 1944 - 15 май 1945) 130 000 души

8 337 убити
9 155 изчезнали
22 958 ранени[1]

Та при такова население на България /каквото е и сега/, да мобилизираш такава армия си е подвиг
05 Октомври 2017 11:17
Въпреки героизма и саможертвата на българският войник, участието ни Балканските и Първата световна война доведе до две национални катастрофи, а това в заключителната фаза на ВСВ - до частично измиване на лицето ни от участието ни в хитлериската коалиция.


За Първата световна война - несъмнено, но въпреки поражението в Междусъюзническата война, аз не бих я оприличил на катастрофа. България присъединява над 15 хил. кв. км към територията си с около 250 хил. население, получава и излаз на Бяло море. Катастрофират амбициозните планове - преди всичко тези за Македония. Но плановете и на другите балкански страни не се реализират. Гърция не получава Северен Епир, Западна Тракия и Македония до Кресна, нито Манастир (Битоля), Сърбия не получава Албания и така желаните пристанища на Адриатика. Единствената изцяло печеливша държава от Балканските войни е Румъния, която - с насърчението на Русия , се включва в Междусъюзническата война и получава Ю. Добруджа.
05 Октомври 2017 11:18
Иван Петрински

https://bultimes.com/wp-content/uploads/2017/10/22046669_1438619879561201_4045264766708872893_n.jpg
Само за по-малко от 30 години осъществихме бърз и успешен
преход от държава към колониална територия.»
Костадин Костадинов, Фейсбук

05 Октомври 2017 11:45
Тази статия е пропаганден комунистически миш-маш.
05 Октомври 2017 11:46
Тази статия е пропаганден комунистически миш-маш

Гроздето е много кисело з0а някои българомразци.
05 Октомври 2017 11:55
България престава да съществува, като независима държава на 5 септември 1944 г., когато СССР и обявява война, а няколко дни по-късно и окупира.
Щото преди това е било голяма независимост... Недей така, щото ще излезе че Борис 3 и кохотрата му по собствено желание са изселили 11 хил. българи в лагерите за изтребление.
05 Октомври 2017 11:58
За Първата световна война - несъмнено, но въпреки поражението в Междусъюзническата война, аз не бих я оприличил на катастрофа.
Сигурно покрай шуробаджанашките скандали в Хасково не си забелязал какво събитие се отбеляза там миналата седмица. На фона на жертвите, разорението и издевателствата над нашите сънародници, териториалното разширение (нетно със загубата на Добруджа) ни най-малко отмива пълния крах на страната и народа ни - благодарение на немския цар и кликата му. Ако тогава беше имало Народен Съд - може би нямаше да последват още две национални катастрофи.
05 Октомври 2017 12:06
Стйнбек, понимаю . На някои са им сладки и лимоните, стига да са съветски.
05 Октомври 2017 12:42
Yantar
Съд е имало. Стамболийски съди и царя и министрите му точно за двете национални катастрофи. В резултат на което Фердинанд е прогонен, без право някога да стъпи в България.
05 Октомври 2017 13:33
Yantar
Съд е имало. Стамболийски съди и царя и министрите му точно за двете национални катастрофи. В резултат на което Фердинанд е прогонен, без право някога да стъпи в България.
Никой не е съдил царя - а мисълта ми беше да е имало такъв съд след прървата национална катастрофа. Вижте - в края на краищата, всеки който се разпорежда с човешки живот, особено в такива големи мащаби, трябва да бъде готов да плати грешките си със своя.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД