:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 299
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пускат ни да гледаме през шенгенската ограда

За три мандата усилия Борисов постигна максимума - пасивен достъп до Визовата информационна система
Светослав Терзиев
Очи - пълни, ръце - празни. Ето го максималния резултат, който премиерът Бойко Борисов постигна за три мандата неспирни атаки на крепостта Шенген, чието превземане бе планирано за март 2011 г. Европарламентът, който неведнъж е изразявал мнение (както и Еврокомисията), че България е изпълнила техническите критерии за членство в шенгенската зона, гласува в сряда утешителна премия, предложена от иначе неотстъпчивия Съвет на ЕС (министрите на вътрешните работи и правосъдието). България и Румъния получават пасивен достъп до Визовата информационна система.

Решението на Съвета би позволило на двете държави да проверяват информация в шенгенската система, без да могат да въвеждат, изменят или трият данни, поясни представителството на ЕП в София. Това означава "Гледай, но не пипай!" С други думи, получаваме правото да надничаме през шенгенската ограда, но поради недостиг на доверие ще си стоим отвън. България и Румъния продължават да са нежелани въпреки горещия призив в средата на септември на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер да бъдат приети незабавно в шенгенската зона. Има упорити държави като Холандия и Германия, чиято съпротива не е сломена не само от пледоарията на Юнкер, но и от наближаващата перспектива през 2018 и 2019 г. Евросъюзът да бъде оглавен от непълноценни членове, каквито са България и Румъния.



Обидно, някак си,



и за двете потърпевши държави, и за ЕС.

"България добре знае какво трябва да направи, за да бъде приета в Шенген", заяви миналия вторник пред БНР новият посланик на Германия в София Херберт Салбер. Той обаче отскоро е тук и може би се заблуждава. Как така България знае какво трябва да направи и все не успява? Толкова ли е некадърна или задачата е непосилна? Отговора ни дава току-що гласуваната резолюция на Европарламента. Според нея сме стигнали до равнището, когато можем да четем, но още не можем да пишем.

От какво се състои Визовата информационна система? От имена. В нея държавите вкарват имената на лицата, които не бива да бъдат допускани в шенгенското пространство, защото създават някаква заплаха или по някаква причина подлежат на допълнителна проверка, както и досиетата на проверявани вече хора, изтърпявали наказания или подлежащи на съдебно преследване. Особено важна е информацията от държавите, които пазят външните шенгенски граници. България още не е такава, макар да е външна граница на ЕС. Въпросът е защо да не може да вкарва и тя съмнителни имена в системата и съответно да издава шенгенски визи на проверени и безопасни лица. Защото непрекъснато показва, че не може.



Последното доказателство



даде в края на септември лично главният прокурор Сотир Цацаров. Той посети Брюксел, за да агитира еврокомисарката по правосъдието Вера Юрова и еврократите, събиращи данни за поредния мониторингов доклад, чието издание се очаква към 20 ноември, че България най-сетне е изпълнила критериите за прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). "Не чух мнение, че няма напредък по разследванията. Комисията следи делата срещу магистрати. Към настоящия момент прокуратурата е обвинила 22-ма съдии, прокурори и следователи, от тях четирима все още са обвиняеми, 18 са подсъдими", похвали се обвинител №1. Ако се търси общ знаменател на всички причини страната да е подложена на унизително наблюдение почти 11 години, откакто е член на ЕС, проблемът може да се резюмира в следното: системна грешка в комуникацията.



Брюксел иска имена, а България дава числа



За какво става дума? От нашата законодателна, изпълнителна и съдебна власт се очаква да дадат доказателства, че се борят с организираната престъпност и корупцията на високо равнище. Доказателствата не могат да бъдат други освен имената на осъдени и вкарани в затвора ръководители на организирани престъпни банди (особено на силови групировки), министри от бивши и настоящи правителства, депутати, магистрати и пр. Това е работа в крайна сметка на съда, но условия за неговите резултати създават законодателите и управляващите - т.е. отговорността е на всички власти. Когато през есента на 2006 г. се решаваше кога и дали България да бъде приета още през 2007 г. в ЕС, тя отчаяно увери, че е взела мярката на три големи престъпни групировки, и обеща бързо да ги разгроми. Никой не назова публично имената им, но се смяташе, че става дума за три трибуквени групировки, придобили международна известност.

Така бе поставено началото на играта: Дай име - на ти число! Още на другата година МВР отчете пред Брюксел за първия мониторингов доклад, че е разгромило не три, а 300 престъпни групировки, защото в Наказателния кодекс пише, че всяка злонамерена група от поне трима души може да се разглежда като организирана престъпна група (ОПГ). Нещо повече, тя може да бъде такава "и без наличие на формално разпределение на функциите между участниците, продължителност на участието или развита структура", което означава, че всяка квартална



банда келеши може да се определи като ОПГ

Това развърза езика на поредица вътрешни министри да се хвалят в Брюксел с успехи в борбата с организираната престъпност, докладвайки фантастични числа. Междувременно въпросните силови групировки се трансформираха в крупни бизнес структури, а България започна да твърди, че са изчезнали от само себе си, уплашени от нейните решителни мерки.

Най-пресният пример е от 3 октомври. Съществуват организирани престъпни групи по най-различни дейности, но престъпността е различна от начина, по който е била структурирана преди 7-8 години, каза в интервю за радиостанция "Хоризонт" на БНР директорът на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) главен комисар Ивайло Спиридонов. Съществуват групи в почти всеки един регион, които тормозят местното население, отбеляза той и подчерта, че вече няма силови групировки. В Наказателния кодекс също няма понятие "силова групировка". Излиза, че България се е преборила с нещо, което по принцип не съществува. Откъдето следва, че и престъпни босове не е имало, щом не са в затвора?

Все пак главният комисар Спиридонов добави, че българските престъпници не странят от международната организирана престъпност и според информация на ГДБОП българи продължават да участват в международния трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа, "но те основно са на ниско и средно ниво". Как да очакват тогава европейските партньори на България, че тя е способна да напише в шенгенската информационна система нещо повече от бройки ситнежи в престъпния свят.



Да изследваме актуален казус,

изкарал на светло име с международна известност: Евелин Банев-Брендо. В средата на септември т.г. той бе осъден окончателно на 20 години затвор в Италия, след като извървя цялата стълба на тамошната съдебна система. Остава само да излязат мотивите на присъдата, за да влезе в сила и Брендо да бъде потърсен за изтърпяване на наказанието си в италиански затвор. Той бе признат за виновен заради участие в престъпна група за международен трафик на кокаин. Три месеца по-рано излезе и окончателна присъда в Румъния срещу него за 10 години и половина затвор заради трафик на 51 кг кокаин. Румънските власти пуснаха още през 2014 г. името му в червен бюлетин на Интерпол за издирването и залавянето му. Официално не се знае къде е, но очите са вперени към българската правоохранителна система.

Брендо продължава да е подсъдим в България, като на 25 септември т.г. Върховният съд не успя да даде ход на делото срещу него за пране на пари от наркотрафик в размер на 20 млн. лева. Делото стигна за втори път до последната инстанция, след като и обвинението, и защитата не останаха доволни от решението на Апелативния съд. През март той намали присъдата на Брендо на 6 години затвор вместо наложените от първата инстанция 7 и половина години. Един от адвокатите на неговата група бе изпратил болничен лист и затова процесът бе отложен за ноември. Делото се точи от 2009 г.



Какво имаме до момента?

Две държави от ЕС са признали окончателно Брендо за крупен престъпник, но за България официално е невинен, защото нейният съд още не може да постанови противното. Как да прати името му в Брюксел или да го запише в която и да е предупредителна информационна система? Ясно е, че и в ноемврийския доклад на ЕК няма да фигурира неговото име. А щом дори той не е узрял за такова внимание, какви други имена да подаде България?

Затова нека сме благодарни, че поне ни позволяват да надничаме през оградата на Шенген и да гледаме как правосъдието в другите държави си върши работата. Те си имат съд, ние си имаме Цацаров, Бойко, Брендо и другите. Не е малко.
Снимка: БГНЕС
Вместо да премахват граничните контролно-пропускателни пунктове помежду си, България и Румъния откриха във вторник ГКПП Кайнарджа-Липница, защото са наясно, че скоро няма да влязат в шенгенската зона без вътрешни граници. Така на шосето през границата се появи нещо като врата в полето, която само пречи на свободното движение, колкото и да е опростена процедурата за проверка на пътниците и техните превозни средства. Премиерите на двете страни Бойко Борисов и Михай Тудосе неизвестно защо се похвалиха, че това е голям успех.
Карикатура: Христо Комарницки
---
6
4362
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
04 Октомври 2017 20:14
Безспорен успех на външната ни политика !
...би казала гусжа Захариева или всезнаещата Караянчева, например.
04 Октомври 2017 22:22
За какво става дума? От нашата законодателна, изпълнителна и съдебна власт се очаква да дадат доказателства, че се борят с организираната престъпност и корупцията на високо равнище. Доказателствата не могат да бъдат други освен имената на осъдени и вкарани в затвора ръководители на организирани престъпни банди (особено на силови групировки), министри от бивши и настоящи правителства, депутати, магистрати и пр.

Да не би Брюксел да иска репресии по сталинисткият модел ? Спуска се план колко врагове на народа, пардон на Брюксел трябва да бъдат осъдени и Вишински, пардон Цацаров, изпълнява плана ? Да тече съревнование кой ще разкрие и вкара в затвора повече врагове на народа, пардон на Брюксел ? Абсурдно, дори и като официални оправдания пред България и Румъния.

Истината е по-простичка. И България и Румъния са православни и балкански страни, т.е. не принадлежат към протестантската и дори към католическата култури. Колкото и да имитират толерантност, дълбоко в себе си западните (католически и протестантски) народи са нетолератни към различните. На това ги е възпитала цялата им история на религиозна и културна несвобода, на клади, инквизиция, вартоломееви нощи и 30 годишни религиозни войни избили една трета от населението на Германия. Нещо непознато на Балканите.

Та, понеже западните политици го закъсаха и не могат поради класовите си интереси и зависимости да предложат реални политики в интерес на хората, то тръгнаха да четкат предразсъдъците на избирателите си. Особено в напъна да конкурират откритите расисти и националисти. Българите и румънците са удобна боксова круша за разлайване на кучетата и бъзикане на предразсъдъците на избирателите. Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, като ходиха да бият баби по границата за да печелят гласове, съвсем не бяха оригинални.

Та, със шапка и без шапка, България и Румъния няма да бъдат приети в Шенген. Затова и няма никакъв смисъл да си губят времето по въпроса. Усилията на България, Румъния, Сърбия (да и Сърбия), Македония, Гърция, трябва да се насочат към създаване на Балкански шенген. Друг реално не ни и трябва, защото основният брой пътувания са в рамките на Балканите.
05 Октомври 2017 07:09
Другарю Терзиев, вашите, като дойдат на власт/Тези които ви пратиха в Париж/ и ще довършат започнатото, не се кахърете толкова, още малко и ще стане.
05 Октомври 2017 07:29
Усилията на България, Румъния, Сърбия (да и Сърбия), Македония, Гърция, трябва да се насочат към създаване на Балкански шенген


Дали балкански шенген, дали балкански клуб за взаимозащита на държавите с православие, ще го наричаме, е без значение, важното е, че Борисов вече прави реални стъпки в тази насока - Варненската 4-ка! А тя в неявен вид включва и БЮРМ-ата, без значение дали на заседанията нейната Влада ще говори чрез сръбската или българската уста! Важното е, че сред целите на това формирование е да бъдат възпирани албанските мераци ( с косовската и м "екстензия"!
05 Октомври 2017 09:30
Истината е, че печатането на пари не стига за всички. Освен това за да има за едни при демокрацията, от други /страни/ трябва да се вземе. Щото демокрацията не може сама да се самоиздържа, затова и дълговете растат номинално. За да може другите с малко дългове да са донори на тия с дълговете.
05 Октомври 2017 11:43
Светослав Терзиев
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД