:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,315,890
Активни 127
Страници 3,492
За един ден 1,302,066

Ако ГЕРБ изкорени шуробаджанащината, ще престане да съществува

Позицията на ГЕРБ и на Бойко Борисов по скандала с Делян Добрев е абсурдна, казва политологът Страхил Делийски
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Страхил Делийски е завършил политология в СУ "Св. Климент Охридски". В момента е асистент в катедра "Политология" и преподава политически комуникации и политическа антропология. Роден е в с. Дерманци, област Ловеч. Автор е на над 60 публикации в различни издания.
- Г-н Делийски, легитимира ли ГЕРБ шуробаджанащината в общинските и държавните структури с отхвърлената оставка на Делян Добрев?

- Позицията на ГЕРБ и на лидера й Бойко Борисов е абсурдна. Управляващите ни казаха: "Ние така си управляваме, не виждаме никакъв проблем в това, което се случва в Хасково". Напълно очевидно е, че ценностите на ГЕРБ и на премиера Борисов се различават напълно от ценностите на обществото. Нали не си представяте, че той не знае как се управляват общините в България? Следователно приема това управление за норма. Естествено е управляващите да търсят по някакъв начин да защитят своя човек. Така те трябваше да докажат, че симптомите за напрежение в партията не са толкова силни, колкото изглеждат. С реакцията в защита на Добрев ГЕРБ казаха: "Ние сме сплотени". В същото време обаче Борисов защити порочния модел на назначения и кадруване, което е недопустимо. Все пак той не е просто партиен лидер, той е премиерът на държавата. Неговата институционална роля предполага друг тип оценка на подобни събития и взаимоотношения.

- Вярвате ли в думите на Борисов, че ще изиска структурите по места да проверят и прекратят всички роднински назначения?

- Това го слушаме от десет години. Не вярвам нещо да се промени, защото не става дума за изключения, а за модел. Колкото и да ми се ще нещо да се промени, не го вярвам. Скандалът с Делян Добрев показа, че не само Хасково, а огромна част от българските общини се управляват по начин, характерен за тоталитарните и феодалните режими. Наблюдаваме видима йерархична връзка между кмет и депутат или областен лидер. Самата функция на местната власт изглежда подменена. Говорим по-скоро за управление от тип, подчинен на член първи от конституцията на БКП. Местната власт е тотално приватизирана по партийна линия. За никого не е тайна, че от много години местната власт няма нищо общо с партийната политика. Там борбата е напълно различна. Местните бизнес интереси от феодален тип просто търсят покровител, който в момента по естествен начин се явява да е ГЕРБ. Ако от казуса с Добрев искаме да произтече нещо в интерес на обществото, това е тежкият разговор, който трябва да започнем да водим. Случаят в Хасково не е отклонение, което да оправим и всичко да е наред. Той е норма за правене на политика в цялата държава. Ако ГЕРБ изкорени шуробаджанашките назначения, това означава партията да престане да съществува.

- Делян Добрев също изглежда искрено обиден, че го обвиняват в шуробаджанащина. Сякаш партийните номенклатури са скъсали напълно с обществените представи за морал?

- Не става дума за партийни номенклатури. Нека не се заблуждаваме, ГЕРБ не е партия. Тя не успя да се превърне в партия в онзи смисъл на думата, който демократичната теория и практика показват. ГЕРБ е изключително мощна клиентелистка структура, в която липсва какъвто и да е смислен политически живот. В нея не се говори за нищо друго освен за разпределение на публичен ресурс. В този смисъл аз не бих нарекъл партийна номенклатура хората, които политически отговарят за възпроизводството на този модел. В случая с Добрев няма начин да очакваме моралът на тези хора да се доближи до обществения. Ако ГЕРБ беше партия, щеше да има естествен натиск отдолу, от низови структури, от хора по места. Те щяха да питат: "Какво правите?". При ГЕРБ такова нещо няма. Там подобен партиен дебат не съществува. Аз често се шегувам, че в ГЕРБ най-вероятно Цветан Цветанов знае поименно всички около 800 000 души, които традиционно гласуват за партията му. Това е местната власт плюс бизнес клиентелата. Погледнете таблиците с електоралната подкрепа за ГЕРБ на избори и ще откриете изключително любопитни тенденции по места. Електоратът на ГЕРБ е интересен феномен, който липсва в цяла Европа.

- Как да си обясним различното отношение на ГЕРБ към депутата със суджука и към Добрев? Излиза, че рекет за 1 т. месо се счита за по-тежко престъпление, достойно за прокурорско разследване, от влияние при разпределението на десетки милиони от обществени поръчки?

- Отново опираме до същността на това, което наричаме "партия ГЕРБ". Явно тук не става въпрос за някаква идеологическа и ценностна лоялност. Става въпрос за клиентелна лоялност. В такава среда е естествено този, който е по-близък до патрона, да получи по-добро отношение от този, който не е достатъчно приближен и лоялен. Ако нещата бяха на принципна основа, особена разлика в отношението не би трябвало да има. "Суджукгейт" и "Кумгейт" са две различни изяви на един и същ модел, само технологиите са различни.

- Да очакваме ли след това гласуване ГЕРБ да продължи да повтаря, че не разпъва политически чадър над никого, а Борисов - че отстранява дори при най-малко съмнение?

- Понятието "политически чадър" има смисъл тогава, когато има разделение на властите. Представете си през 1972 г. генералният секретар на БКП да каже: Ние не разпъваме политически чадър. В начина, по който функционира ГЕРБ и по който функционира неговият модел на управление на местно равнище, това понятие няма никакъв смисъл. То е празна фразеология.

- Очаквате ли скандалът в Хасково да предизвика по-сериозни процеси в ГЕРБ - разломни или консолидиращи?

- Сигналите от първите последващи действия са, че скандалът ще има консолидиращ ефект върху партията. Само че той е и ясен сигнал, че в ГЕРБ има проблеми, които не са само в Хасково. Пак ще кажа, че ако ставаше дума за истинска партия, тези проблеми щяха да се решават вътре в нея. Но понеже случаят не е такъв, проблемите започнаха да излизат навън. ГЕРБ не притежава характеристиките на истинска политическа организация, която успява да регулира проблема вътре в себе си. Проблемът на партията се превръща в проблем на държавата. Което е още един ясен знак, че партията и държавата все повече се сливат.

- Как оценявате чувствителността в обществото към историята в Хасково?

- Мисля, че той се следи с голямо внимание. Това са неща, за които хората по места си говорят постоянно. Само че си говорят, когато се съберат на по чаша. Това е някаква форма на апокрифна публичност. Нещо като "Десет неща, които знаем за правенето на политика в моя град, но ни е срам да ги кажем". Това се дължи на факта, че в огромни територии на България хората не живеят добре. Зависими са икономически и живеят във феодална среда. Няма граждани, там има господар и слуги. Занимавам се и с антропология, а и съм роден в малко населено място. С очите си виждам и познавам всички проблеми, за които говоря. Това е страхотната драма на България в ХХI век и в ЕС. Имаме структура на бананова република и отношения като между феодал и слуги. Напрежението тлее и в някакъв момент ще избие. Когато има партии, те могат да канализират тези отношения. Само че у нас на местно равнище партии няма.

За мен много важна в целия процес е ролята на опозицията - и парламентарната, и извънпарламентарната. Знаем, че в българското публично пространство скандалите бързо отшумяват. БСП вътре в НС и всички отвън могат по сериозен начин да поставят въпроса за начина на управление на държавата и в частност на местната власт. Проблемите не трябва просто да се идентифицират. На хората, които живеят в малките и не толкова малките градове, те са толкова ясни, че няма къде повече. Трябва да се стартира някакъв процес по тяхното преодоляване. Според мен това е единственият път, по който обществото като цяло ще извади позитиви от скандала в Хасково.

- След събитията от последните дни смятате ли, че парламентът се готви да приеме работещ закон за борба с корупцията по високите етажи?

- Дълбоко се съмнявам в желанието на тези, които предлагат законодателни промени, да спазват правилата, които сами обещават да създадат. Това е големият проблем на борбата с корупцията. Тук не става въпрос за изначална корумпираност на политическия елит. Става въпрос за структурен проблем. У нас и политическата, и икономическата конструкция е изградена върху най-различни корупционни практики. В същото време какъв дебат се води в момента? Кой ще оглави някакъв нов орган, който ще се занимава с нещо. Това не е същинският проблем. Трябва да стигнем до корените на корупцията и да си дадем сметка, че всички приказки за нейното изкореняване са абсурдни. Корупция в България и по света е имало и винаги ще има, но в България корупцията трябва да стане това, което е по света - отклонение от нормата, а не самата норма, както е у нас.
23
6937
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
04 Октомври 2017 20:34
Това се дължи на факта, че в огромни територии на България хората не живеят добре. Зависими са икономически и живеят във феодална среда. Няма граждани, там има господар и слуги. Занимавам се и с антропология, а и съм роден в малко населено място. С очите си виждам и познавам всички проблеми, за които говоря. Това е страхотната драма на България в ХХI век и в ЕС. Имаме структура на бананова република и отношения като между феодал и слуги. Напрежението тлее и в някакъв момент ще избие. Когато има партии, те могат да канализират тези отношения. Само че у нас на местно равнище партии няма.


Партии на местно равнище все още има. Но са в състояние на хибернация. А иначе - да, "структура на бананова република и отношения между феодал и слуги"
04 Октомври 2017 20:34
Пак да ви го кажа - МС да назначава кметовете, а народът по места да си избира членовете на общинския съвет! Нека премиеринът носи отговорността за назначенеца свой, кмета (в крайна сметка премиерът дава парите на Общината), а народът, чрез общинарите си, да го гледа в кунките премиерския назначенец как ги харчи парите, спазва правилата за обществените поръчки, или ги гази за фаворити на партията, кому заплати плаща, с конкурс ли е решил да ги тури на заплата от общината! не го направим това, все такива л****айна из общините ще ни се налага да кусаме, със злост и омерзение!
04 Октомври 2017 20:45
04 Октомври 2017 21:19
Партии на местно равнище все още има
Точно на местно ниво НЯМА и намек за партии. Има динамично променящи се мнозинства при всяко конкретно гласуване в общинските съвети. Те там точно е еманацията на шуро-кумо-балдъзовщината. Всеки местен депутат си влачи едни трийсетина, минимум, бозаещи роднини, съученици, приятели, съпрузи на любовници. Партиите изчезнаха първо на местно ниво много отдавна. Странно е, че не го знаеш.
04 Октомври 2017 21:31
Много добро.

04 Октомври 2017 21:47
Партиите изчезнаха първо на местно ниво много отдавна. Странно е, че не го знаеш.


Прибързано съдиш за партиите единствено чрез представителството им в общинските съвети. Нещата далеч не са еднозначни.
04 Октомври 2017 22:42
Благодаря на автора за анализа и обоснованите заключения.
04 Октомври 2017 23:48
Смислени работи казва това момче и добре ги казва. И други, по - дърти, отдавна казват същото. Валентин Вацев, например. И мойте 5 стотинки: Социализмът, червеният проект, издърпа България в модерна. За ушите, със зор, но издърпа ни. За други страни същият проект не беше толкова добър, щото те си бяха в модерна - Чехия, Полша, Унгария, например. И се бунтуваха, тях ги бавеше.Но на нас, исторически, добре ни дойде.
Демокрацията, след 89 -та, трябваще да ни издърпа в пост-модерна. Но не би. Няма да се спирам на причините, геополитически ми се видят, но нас ни суринаха обратно във феодализма. Ние се плъзнахме обратно във времето.
Затова политически партии, в западния смисъл на думата, няма и няма да има. Политики не могат да се правят и те нямат и няма как да имат смисъл. Нищо не се решава тук и времето у нас тече обратно. Има смисъл само разпределянето на ресурс, с други думи - краденето. На еврофондове, на обществени поръчки, на контрабанда, на к,вото падне. В този смисъл ГЕРБ имат ясно целеполагане и множество присъдружни и подчинени групи. И са най добри в това което правят - те са държавната машина за крадене. Да споделя с автора, че като част от целокупното население ГЕРБ са толкова, колкото беше на БКП членската маса спрямо всички българи преди 89 та.
04 Октомври 2017 23:58
Напълно очевидно е, че ценностите на ГЕРБ и на премиера Борисов се различават напълно от ценностите на обществото.

Глупости ! Това са точно ценностите на обществото. Ценности съществуващи без особени изменения над 140 години. Ценности плод на изкуственото създаване на нация и на държава отвън. На общество останало на нивото на родовите отношения и нямащо нито необходимост, нито желание, нито политическа култура, нито манталитет, които да го накарат да привиди политиката, като политики и личната полза през тях, а не като келепир от упражняването на властта, без конкретните политики въобще да го вълнуват.

Ако днес Герб е на топа, то е единствено, защото има претенции да е нещо различно и е любопитно да се гледат гърчовете на Борисов, докато Цветанов го обслужва отзад.
05 Октомври 2017 00:04
Begemot
04 Окт 2017 23:48
05 Октомври 2017 00:08
Да споделя с автора, че като част от целокупното население ГЕРБ са толкова, колкото беше БКП членската маса спрямо всички българи преди 89 та.

бъркаш "гласували" с "членове".
05 Октомври 2017 00:17
Мисля, че не бъркам. В широкия смисъл на думата, именно "гласували" включват тези споменати от мен присъдружни и подчинени групи, които са към ГЕРБ, за да им се решат няккави въпроси и основно, да им се даде и на тях да крадат. Едро, дребно - няма значение, трябва си разрешение и цаливане на пръстена.
За едно допустимо опрощение - ами това е масата на ГЕРБ. Точно както членската маса на БКП съдържаше толкова много хора, които просто си решаваха някакви проблеми, лични.
05 Октомври 2017 00:25
В широкия смисъл на думата

както и в тесния, "гласували за партия" не е същото като "членове на партия". Съответно няма как двете категории да бъдат сравнявани.
05 Октомври 2017 01:02
автора ГЕРБ е чистопробна клиентела, а политолигархията е Обединени клиентели.
05 Октомври 2017 02:03
Ако ГЕРБ изкорени шуробаджанащината, ще престанат да съществуват сичките партии...
05 Октомври 2017 05:03
Ако имаш вуйчо владика, ще станеш поп.

Народ, който има подобна поговорка, има и такива ценности. И ГЕРБ е стъпил точно на тях! Сега пак партиите са ООД-та, но друг разпределя..порциите. За това хората по места и бизнеса гледат да се присламчат към партията, за да си намерят работа и да получат поръчки. За това и гласуват за техните кметове, защото чакат пари отгоре. И като питат Борисов за каквото и да е, той говори само за пари и проекти, демек: Ние сме онези, които даваме! Факт! Защото ЕС се управлява от ЕНП и парите идват най-вече от Германия, чиято фондация е създател на ГЕРБ. Т.е. всички са наясно, че трябва да изберат правилния човек /него/, за да пристигат в пълен обем, иначе ще бъдат спрени. На ЕС му е все таз кой и как ще изпълнява нарежданията му. Роднинските назначения са най-малкото! Проблемът е, че повечето умници, които са в партията, са зависими по някаква причина, имат петна в миналото. Включая Добрев, за чиято диплома се твърди, че е фалшива. И че има в Бг осигуровки за периода, в който е учил в чужбина. Тези истории в Хасково не са от днес, а публикациите са повече от година. Да не би Борисов да не знае за тях??? Няма как, ако е премиер, който получава всички сведения от службите. Проблемът излезе наяве, защото кметът и кохортата на Добрев нещо не съумяха да разделят..баницата.
05 Октомври 2017 05:47
Страхиле,
Живея в сравнително голям град (СтЗ). Кметът ни е от ГЕРБ. И аз, въпреки че съм човек с леви разбирания, гласувах за него на кметските избори. Защото в предишния си мандат направи много за града, а и не се е чуло лично той да е замесван в някакви далавери.
Кметът е и шеф на областната организация на ГЕРБ. От мои колеги, работещи в комплекса, знам, че не възможно да започнеш работа в Мини МИ или ТЕЦ 2, без негова санкция. Може и да не е 100% вярно, но сигурно има голяма доза истина. Случаят "Хасково" не е изолиран, а повсеместен, за съжаление.
05 Октомври 2017 07:13
Автора би ли казал, поне една партия която ще просъществува ако се изкорени шуробаджанащината, защото аз не се сещам в момента да има партия с идеология.
Пресолявате манджата с едни и същи бълнувания!
05 Октомври 2017 07:43
Пак ли стигнахме до киселото грозде?
05 Октомври 2017 08:58
Делийски Спасов

No comment!
05 Октомври 2017 08:59
Евала, Страхо!!!
05 Октомври 2017 09:21
Много добър анализ.Бих добавил само, че всичко това е възможно,защото Борисов и Ко на практика ликвидираха контролните органи в държавата на ГерБ. Гарантирана безнаказаност на управляващите шуробаджанаци- крадци.
05 Октомври 2017 11:36
СВЕТОСЛАВ СПАСОВ
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД