:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 248
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Глоба от 1000 лв. грози домоуправителите заради броя на обитателите

Новите правила за определяне на такса смет ще влязат в сила от 2020 г., гласуваха депутатите от бюджетната комисия
СНИМКА: БГНЕС
Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова призна, че базата данни на ГРАО за регистрациите по настоящ адрес е ненадеждна. Затова със задачата да подават реални данни под заплаха от глоба ще бъдат натоварени домоуправителите.
Глоба до 1000 лв. грози домоуправителите, ако от 2019 г. не подават всяка година в общината справка колко души обитават жилищата в етажната собственост. Това тяхно задължение ще бъде записано в Закона за местните данъци и такси. С него се въвежда нов начин за определяне размера на такса смет според реалното количество отпадъци.

Депутатите от бюджетната комисия гласуваха вчера на второ четене законовите промени. Без никакви дебати те единодушно отложиха влизането им в сила с още една година. Така новият начин за определяне на налога според принципа "замърсителят плаща" вместо от началото на 2019 г. ще бъде въведен от 2020 г. Дотогава ще се прилага досегашният метод - данъкът да зависи от данъчната оценка на имота.

За да влезе в сила определянето на такса смет според реалното количество отпадъци, до 31 март 2019 г. всеки "ползвател" на жилищен имот в страната трябва да декларира пред съответната община, че го обитава. С тази формулировка задължение да подадат справка имат не само собствениците на имота, но и лицата с учредено вещно право на ползване, наемателите или просто обитателите на жилището. За жилищните кооперации и блокове с учредена етажна собственост тази задача ще се поеме от домоуправителя.

"При обсъжданията решихме, че е по-добре в градовете да ангажираме етажната собственост, защото така може да се осъществи контрол. В противен случай имаме опасения, че населението рязко ще намалее, а това ще доведе до по-високи ставки за коректните граждани", обясни Менда Стоянова. От 50 до 1000 лв. ще е санкцията за домоуправителите, които не спазят новото законово изискване или подадат справка с невярно съдържание, довела до намаляване или освобождаване от налога. За останалите ползватели на жилища глобата е от 10 до 400 лв., ако са физически лица, и от 100 до 3000 лв., ако са фирми.

На базата на получената информация до 31 октомври 2019 г. кметовете трябва да определят каква база за начисляване на налога избират. Депутатите от бюджетната комисия гласуваха три основи за мерене на боклука - с торби, които всяко домакинство ще си купува и така ще плаща предварително таксата, със съдове - отново за всяко домакинство, или според това колко души живеят в даден имот. Мнозинството в комисията отхвърли предложението на група депутати, което е и настояване на сдружението на общините, за основа на таксата за събиране и третиране на отпадъците да се използва и разгънатата застроена или незастроена площ на имота. "Това на практика не е по-различно от сегашното положение", посочи Менда Стоянова.

До 31 март 2019 г. Министерският съвет трябва да издаде наредба за това какви разходи трябва да се включат в план-сметката за определяне на такса смет, за да може всички общини да работят по един и същи образец. След влизане в сила на новата методика новопридобитите имоти ще се декларират в двумесечен срок. В общините, избрали да мерят боклука индивидуално с торби или съдове за всеки жилищен имот, няма да се налага подаване на годишна справка-декларация за броя на хората, които го обитават.

ОТСРОЧКА

Отсрочката за новия начин на изчисляване на такса смет с още една година дойде след настояване на общините, които предупредиха, че е необходима сериозна подготовка за въвеждането й. Още преди първо четене на законопроекта обаче отпадна друго тяхно искане - вдигането на налога след промяна на методиката да не става наведнъж, а на стъпки в рамките на три години. Очакванията са такса смет да скочи двойно в малките населени места и в крайните квартали в градовете.
41
6234
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
41
 Видими 
12 Октомври 2017 19:52
Това вероятно означава, че най-после и българските домоуправители ще трябва да станат като френските - ЯВНИ сътрудници на МВР! Защото само карта на МВР може да принуди лицето, което евентуално ще отвори пред домуправителя вратата на апартамента (когато той/тя позвъни на звънеца й, воден от намерение да изпълни възложената му от т.нар. народни представители тегоба да уточнява точния брой обитатели в етажната собственост, и да доведе бройката обитатели до знанието на данъчните власти!) да каже ИСТИНАТА за броя на лицата, обитаващи даденото жилище за периода на данъчната година! Разбира се, славните депутати ще трябва да запишат в същия закон в който ще е глобата от 1000 за домуправителя, и същата глоба за собственика на жилището в етажната собственост, който не е оказал нужното съдействие на домоуправителя в изпълнение на длъжността му!

Ако депутатите от ГЕРБ в Парламента си мислят, че обитателите на жилищата в дадена етажна собственост питаят такава колено-преклонна и гъ**зо-подложна обич към домуправителя, каквато те питаят към Боко, и в двоен размер към Цвоко, и като проява на тази си обич са готови да изприкажат на Боко и Цвоко и майчиното си мляко, и другите си интимни тайни, то да знаят, че много, ама много грешат!
12 Октомври 2017 21:02
И пак с тая глупост за индивидуалните съдове! Пред нашия блок контейнерите за боклук са 2 + 2 за разделно за 100 апартамента само в нашия блок + още толкова в съседните, + 2 банки, офиси, очна клиника,църква и какво ли още не! Ако са индивидуални за домакинство и обект- вместо 2 трябва да са поне 300!
12 Октомври 2017 21:10
А в гетата кой ще ги брои?
Или, по традиция, ще вдигат нашите такси за да плащаме вместо тях?
12 Октомври 2017 21:26
Единствено ще се овакантят доста домоуправителски места. Ефект - нулев. Защото домоуправителят не е на щат (заплата), а си работи, има семейство, има задължения. А не да стои на входа и да брои колко чавета влизат в дадено жилище.
12 Октомври 2017 21:49
ПлесNick 12 Октомври 2017 19:52
Казал си го много точно, но и много сложно за тъпите ГЕРБ-аджийски мозакоподобни образувания.
Да опростя малко.
Как аджеба ще задължаваш някой да ти събира информация, след като не си задължил никой да му я предоставя?
Аз тук, при най малкия опит да накарам някой идиот да си изпълни задълженията, започва да пише жалби срещу мен и на МЕН, а не на него му идват на проверки!
Явно от тая държава вече са избягали не само хората с акъл, ами и тези, които са имали някакъв зачатък на акъл и са останали само кръглите идиоти!
12 Октомври 2017 22:09
С една дума имущественият данък се заменя с поголовен, за да могат богатите с многото имоти, дето ядат много и правят много боклук, да не плащат, а бедните и гладните, дето всичко изяждат и нищо не изхвърлят, да плащат двойно и тройно.

Талпата вдигна винетките и билетчетата и леля Цецка го отнесе на изборите. Сега таман ще стане мазалото преди парламентарните избори. Ама който както си го направи. Купил си 6 апартамента за стотици хиляди, а се скрънзариш за 100 лв., като искаш тези, дето нямат пари и са се сврели в едно жилище всичките, да ти плащат на фирмите за боклука, с които правиш и далавери.
12 Октомври 2017 22:34
Поредния грабеж от народа.
12 Октомври 2017 23:23
Един теоретичен въпрос.
На 01.01 подавам в общината сведение колко души живеят във всеки апартамент, но примерно на 31.03 даден апартамент се опразва, защото наемателите се изнасят и той остава празен, а друг, който до сега е бил празен изведнъж се напълва я с наематели, я собствениците са се върнали.
Ко праим тогава?
Пак ли домоуправителят ще плаща глоба? А!

Следва
13 Октомври 2017 01:25
Единствено справедливият начин е да се плаща на количество боклук. Тоест вариантът в цената на торбичките да е включена цената на боклука. Защото ако човек отсъства 2-3 месеца, той не прави боклук.
13 Октомври 2017 01:46
Въпроса е технически, човек в жилището исползва ток и вода. По консумираните кубици и киловати определете норматива за боклука. Ако едно жилище 100 квадрата има за годината 2 кубика и 12 киловата значи никой не живее а периодично идва чистачка пуска прахосмукачката и потапя парцалите.
13 Октомври 2017 02:45
В МВР и други служби има адресната ни регистрация. Еднократно се изпраща уведомително писмо до всеки регистриран адресно, а онези, при които има настъпили промени (зачинали за чужбина, починали, доведени старци за гледане от другаде) сами да ходят да заявяват промените. Обаче на нашенските калинки и делянки толкоз просто решение няма как да им дойде на ум, доколкото разполагат с последния.
Щото едни фирми трябва да се напечелят от торби за боклук.

Индивидуалните торби вече ги обсъдихме - кой ще стои до контейнерите да брои и да тегли? А клошарите, които щ е ги разпиртушинват да си търсят прехраната? Или ще си държим боклука по една седмица у дома, дорде се появи някой да отчита колко сме натрупали? Представяте ли си каква воня и какви хлебарки и плъхове ще се събират, зокато напълним съответния чувал догоре!
В градове като София резултатът ще е масово изхвърляни на боклук през прозорците!
13 Октомври 2017 03:49
Единствено справедливият начин е да се плаща на количество боклук.

И понеже това няма как да стане, а най-много страната да бъде залята от анонимен боклук, то трябва да се сетим, че сметосъбирането е обществена дейност, която се финансира от данъците. По-богатите плащат повече, по-бедните - по-малко. И в конституцията пише, че така се формират данъците. Другото е алчност на богатите, което ще превърне България в сметище. Не че сега е много чиста ,но тогава ще е наистина сметище. И управляващите, които ще го докарат, ще си платят, дори и да им се струва, че сега са на далавера, щото пет от шестте им апартамента ще станат без данък.

Когато ни разправяха за шестте апартамента на Цветанов, трябваше да се сетим. Като им четяхме за имотите на депутатите - също. Цветанов, както я е подкарал ще погребе Герб. Защото тези с многото апартаменти, дето няма да плащат са малко, но тези, на които ще им се вдигне таксата смет са милиони.
13 Октомври 2017 03:56
Сега ще се види и как БСП ще подкрепи промените. Защото само на идиотите не им е ясно, че милионери не могат да са леви. Защото всеки мисли със задника си - според стола на който седи. Що милионерите от БСП, включително и Нинова, да не си намали данъците и да натовари бедняците. Както отдавна е казано - бедните ДГД.
13 Октомври 2017 06:39
Ого,

Приемам изцяло редакцията, която сте направили на моя пост!
Хубав ден от мен
13 Октомври 2017 06:56
ablepsia, стига с това МВР! Прочети закона за гражданската регистрация и се напъни да си спомниш къде си сменяш адресите. В Общината! Ахаааааа!
Отдавна имам предложение да се възприеме западния начин - дркларираш си един адрес и на него получаваш кореспонденцията си. По поща! А не с полиция за всяко НП, акт, фиш или друга простотия. Ама вече не живееш там и не си го заявил? Твой проблем. Приема се за получено. И с такса смет е така. Заявяваш и плащаш. Има адреси с регистрирани 100 човека, които не са го и помирисвали.
13 Октомври 2017 08:56
Освен това, ако някой от друг квартал, улица, блок оставя боклук в нерегламентирани найлонови торби - тогава какво? Ще опнат пазвантин до всяка кофа? Ще окачат камери? Ами ако ония са с качулки и шалове през устата - зима иде.
Това са пълни глупости, неприложими за София. Според адресната регистрация е единственият възможен вариант. Макар че на мен ще ми трябва месец и половина да напълня цяла торба. Вкъщи ли ще си държа боклука през това време?
Нашият законодател съвсем се покалинчи от алчност.
13 Октомври 2017 08:59
FuFighter
13 Октомври 2017 06:56

Не разбирам патоса ти!
Писах по-горе, че няколко ведомства разполагат с адресите ни - и общината, и МВР, и кой ли още не. Пращат ни писма еднократно да ни уведомят, че който междувременно си е променил адресната регистрация, тряябва да отиде в общината да се оправя. И толкоз.
Кви домоуправители, кви пет лева?
13 Октомври 2017 09:04
Дрийм тийма пройзвежда дрийм закони и решения.
13 Октомври 2017 09:31
То сега никой не иска да бъде домоуправител а с таз глоба от хиляда лева виждам как 99% от входовете в блоковете -ще останат без домоуправители...
13 Октомври 2017 09:48
Купил си 6 апартамента за стотици хиляди, а се скрънзариш за 100 лв., като искаш тези, дето нямат пари и са се сврели в едно жилище всичките, да ти плащат на фирмите за боклука, с които правиш и далавери.


Защо когато някой плаща по-голям общински данък да има същото право на глас, като този който плаща по-малък. Не може приносът в бюджета на общината да е различен, а правото на глас еднакво. Имаш 6 апартамента - имаш 6 гласа в общинските избори. Имаш 1 -апартамент - имаш 1 глас. Имаш 100 брат'чеда регистрирани на един адрес - 100-те имат общо един глас.
13 Октомври 2017 11:03
ablepsia ,
Писах по-горе, че няколко ведомства разполагат с адресите ни - и общината, и МВР, и кой ли още не. Пращат ни писма еднократно да ни уведомят, че който междувременно си е променил адресната регистрация, тряябва да отиде в общината да се оправя. И толкоз.

Ако Пешо се премести от Младост 3 в Надежда, без да заяви настоящ адрес, то откъде МВР, Община и сие ще знаят, че е там?! Сега осъзна ли абсурдността на твърдението си? Заявяването на адрес е задължение на гражданина. Всички служби го търсят на този адрес. За да се установи адрес на лице, което не живее на обявения адрес, се предприемат други мерки, но едва ли за всеки брачед ще може да се пусне телеграма за общодържавно издирване.
13 Октомври 2017 11:17
Дотук добре, но какво правим с онези големи дувари зад които се разхождат добермани и питбули ?
А какво правим с депутатските имоти, с имотите на окръжния прокурор, на шефа на митниците и данъчното, с имота на регионалния шеф на Партията, която и да е тя ?
13 Октомври 2017 11:26
Понеже стана дума за Франция, да споделя и нещо ново, което засега е само пилотен проект в няколко града, но няма да е зле да се прилага и тук.
Освен просто охранители на жилищата в комплексите, ще има и вече има заклети охранители (или нека да са лицензирани - лиценз получават след еднодневно обучение). Та тези с лиценз имат право да съставят протоколи за прояви на негражданско поведение (у нас дори термин за такова поведение няма, та някои го наричат "противообществена проява": задръстват общи коридори, мазета и стълбища с мебели и отпадъци от ремонти, не събират разделно отпадъците си, практикуват диво депониране на отпадъци извън контейнерите за боклук, драскат тагове и графити по стените и т. н.). Та за една година в жилищен комплекс, в който живеят 20 хил. души са глобили за такова поведение 40 души и вече намират проблема за решен!!!

Хубаво е нашите законодатели и общинари да се замислят над това, а не да се извиняват, че населението или "хората" цапали в часовете извън работното време на инспектори и общинари!

Като глобят тук няколко души, веднага ще се разчуе, дори без участието на медиите.

Глобата за тези, които не събират разделно, е 35 евро, за диво депониране - 68 евро. За графити и тагове е над 3200 евро!Иначе във входа ни имаше под наем ромско семейство. За година не платиха никакви такси за поддръжка на общите части, не допуснаха да бъдат вписани в книгата, не пускаха и инкасаторите... Няма и водомер, та цялата им рода и близки от други блокове идваха да се къпят и перат там.

После останалите собственици и обитатели платиха общото потребление, тъй като там се води само един човек - собственикът...
13 Октомври 2017 11:52
Поредната тъпня.

Въпросът и в момента е решен удовлетворително - четете ЗУЕС, частта за "книгата на етажната собственост" (по-рано й викаха домова книга) - домоуправителят само съхранява книгата, законът задължава собственика (евентуален наемодател) да я попълва в определени срокове (отговор на питането на колегата-татко).

Проблемът е, че при една от последните промени на закона (2011 или 2016) отпадна задължителната регистрация на тази книга в общината, сега представлява един обикновен тефтер, евентуално проверяван от скучаещ квартален отговорник и толкоз.
Дори собственикът добросъвестно да отразява в книгата промяна на броя на живеещите собственици, ползователи и обитатели, никой не се интересува, нито проверява дали е така.
13 Октомври 2017 11:58
FuFighter
13 Октомври 2017 11:03

Убу де, кво се пънеш, не това обсъждаме. Не измествай темата. Къде се мести Пешо - при гаджето си, или в чужбина, си е Пешова работа. Но като го уведомят писмено на адреса на регистрацията му и не съобщи, че има нов адрес, ще плаща данък смет по адресната си регистрация, а не при гаджето си. Пък ако е заминал на работа в чужбина, ще трябва да уведоми общината, че няма да им плаща данък смет, инак пак ще плаща.
Ти остави Пешо, ами кажи какво ще правим с нелегалните нашественици и голямата част от циганите. И таксата смет ли ще им плащаме наред с тока и водата? А клошарите ще ги разстрелваме ли - щото те от боклука ни си вадят хляба.

Щото далаверата с торбите е неприложима в София, най-малкото понеже няма къде да се складират въпросните торби. То в момента няма място за кофите за боклук, та камо ли за нови сметища от разкъсани и вонящи торби насред града, щото кучета, котки, плъхове, ята от гарвани... Колкото и да им се ще на герберята някой да намаже яко от производството им. Имаше един такъв опит по соца, нищо не излезе точно порадзи посочената от мен причина.
13 Октомври 2017 11:59
@Nafar
За година не платиха никакви такси за поддръжка на общите части, не допуснаха да бъдат вписани в книгата, не пускаха и инкасаторите... Няма и водомер, та цялата им рода и близки от други блокове идваха да се къпят и перат там.
Нафаре, не защитавам циганите-наематели, вписването в книгата праив наемодателят (той и собственик), не е нужно наемателите да "допускат" това вписване.

Това че няма водомер е проблем на собственика (и на "Софийска вода", не на наемателя (друг въпрос е плащането, ама за това нищо не споменавате).

Таксите за управление на етажната собственост се заплащат според закон от собственика, освен ако в наемния договор не е записано друго (остава да речете, че и наемен договор не е имало - тогава наистина няма спасение)
13 Октомври 2017 12:04
@ablepsia
Ти остави Пешо, ами кажи какво ще правим с нелегалните нашественици и голямата част от циганите. И таксата смет ли ще им плащаме наред с тока и водата?
Уважаемий, мисля че грешите - наемателите, пък били те и цигани, нямат никакво отношение към таксата смет - тя се плаща от собственика(те) на имота и представлява % от данъчната оценка - в момента 0,16 % (за сведение, данък сгради е 0,1875 % от същата оценка), дължимата такса се изчислява служебно от общината и се съобщава на собственика за плащане.
13 Октомври 2017 12:15
Поредното тъпотворение на недоразумението Мента.
Общуването и с цар Киро явно не и било от полза.
Изхвъргането няма некакъв правен смисъл, тъй като домоуправителите нямат
никакви права, а оттам и отговорности да установяват кой как си ползва собствеността.
Въпросът е бил многократно обсъждан, но капацитетът на ментата явно не стига
да разбере за какво иде реч.
Информация за това кой живее в обособената собственост може и е длъжен да дава единствено собственикът на имота.
Регистър на имотите се казва това, което госпожата пропуска. Явно обаче не и стиска да засегне интересите на
едрите далавераджии с имоти и затова пуска дим в посока домоуправителите.
Цялата кампания с промяната на такса смет е в угода на едрите собственици.
Цели прехвърлянето на тежестта на таксата върху дребните собственици.
13 Октомври 2017 12:33
наемателите, пък били те и цигани, нямат никакво отношение към таксата смет


Че кой говори за наематели?
13 Октомври 2017 13:06

Че кой говори за наематели?
...хубаво - нелегални нашественици - това не променя нещата - задължението да се плаща таксата е на собственика, а не на самонастанилия се. Независимо дали имотът е празен, дали вътре живее собственика, наемател или самонастанил се, таксата я плаща собственика.
Така бива ли?
13 Октомври 2017 13:06
законовите промени. Без никакви дебати те [депутатите] единодушно отложиха влизането им в сила
Добре казано!
13 Октомври 2017 13:28
Значи, за преведем "плащане на живущ" на практически език, то трябва да си зададем въпроса и на кого плаща. Ако се плаща на общината, то независимо къде на нейна територия живее някой, то той трябва да плаща на нея. Тогава най-простото решение е на всеки човек живеещ в съответната община да му се начислява еднаква сума. Просто така, щото щом е жив, значи цапа. И той може да си я знае, единствено като погледне общинската разценка. С други думи - поголовен данък, който не зависи от жилището и дори от притежаването на жилище, по никакъв начин. Следователно не зависи и от конкретния адрес.

Има обаче един "мааааалък" проблем. Поголовен данък, независещ от доходи и имущество би бил противоконституционен.
Какво казва конституцията :
Чл. 60.
(1) Гражданите са длъжни да плащат данъци и такси, установени със закон, съобразно техните доходи и имущество.
13 Октомври 2017 13:31
..
хубаво - нелегални нашественици - това не променя нещата - задължението да се плаща таксата е на собственика, а не на самонастанилия се. Независимо дали имотът е празен, дали вътре живее собственика, наемател или самонастанил се, таксата я плаща собственика.
Така бива ли?


Тц, смисълът е друг - да се плаща според броя на адресно регистрираните в имота лица, щото и наемателите би трябвало да са регистрирани адресно, а не според големината на имота, както беше досега. Обаче не са, щото отдаващите имотите си под наем не сключват официални договори за наем с тях. Оттам и идеята за торбите, която е просто нелепа за България, и особено за София.

13 Октомври 2017 14:57
да се плаща според броя на адресно регистрираните в имота лица

И различно ли ще се плаща за едно лице, ако не е регистирано в имот А, а в имот Б ? Естествено, че не. Разликите ще са не спрямо имотите, а спрямо общините. Затова няма значение точно кой в кой имот живее. Поголовен данък, който както и да го нарекат, както и да прекарат схемата за плащане, пак ще си остане противоконституционен.

Защото в Конституцията ясно е казано, че данъците и ТАКСИТЕ, се формират върху доходи и имущество, а не на брой хора.

И сега ще проличи има ли в парламента леви, които да сезират Конституционния съд, или са само ояли се алчни богаташи с по много апартаменти, които гледат личният си интерес.
13 Октомври 2017 15:04
А за магазините, които не са свързани с отпъдъци (освен някой и друг кашон), съобразно броя на клиентите ли ще се плаща такса смет? От собственика или от наемателя?
13 Октомври 2017 15:25
Като питам кой ще плаща за боклука на нелегалните, полулегалните, и легализираните нашественици, имам предвид ето това:
http://www.segabg.com/article.php?id=876328

Промяната на закона за такса смет се извършва типично по калинковски - непремислено, несъобразено с никакви български реалности и ураджилъшки.
В угода на производителите на едни торби и на богатите с многото имоти.
13 Октомври 2017 16:43
Промяната на закона за такса смет
...няма такъв закон.
Ето последното решение за 2017 за София
Р Е Ш Е Н И Е No 8 1 6
на Столичния общински съвет
от 22.12.2016 година
За приемане и одобряване за 2017 година на:
.......
- размер на такса за битови отпадъци за жилищни и нежилищни имоти на предприятия и граждани.
На основание чл.21, ал.1, т.7 и ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл.66, ал.1 от Закона за местните данъци и такси и чл.18, ал.2 от Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от
Столична община
С Т О Л И Ч Н И Я Т О Б Щ И Н С К И С Ъ В Е Т РЕШИ:
I. ...
II. Определя размер на такса за битови отпадъци за 2017 година по Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община, приета с Решение No 894 по Протокол No 93 от 23.11.2006 г.:
1. По чл.23 - за нежилищни имоти на предприятия, според количеството битови отпадъци, съобразно вида и броя на съдовете за съхраняването им и честота на сметоизвозване:
- по ал.3 - размер на такса битови отпадъци на един съд за една година за всеки район на Столична община в лева, при честота на сметоизвозване един път седмично, в зависимост от вида и обема на съда, съгласно Приложение Б, като цена на услугата по сметосъбиране и сметоизвозване и обезвреждане в депа или други съоръжения на битовите отпадъци;
- по ал.4 - 4.00%о върху отчетната стойност на имотите за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване.
2. По чл.24, ал.6 - за нежилищни имоти на предприятия, чрез пряко договаряне с фирми, извършващи услугата по сметосъбиране и сметоизвозване:
- 2.30%о върху отчетната стойност на имотите, за обезвреждане в депа или други съоръжения на битовите отпадъци;
- 4.00%о върху отчетната стойност на имотите за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване.
3. По чл.26 - за нежилищни имоти на предприятия:
- 10%о върху отчетната стойност на имотите
Разпределението е, както следва:
.....
.....
4. По чл.27, ал.1 - за имоти на граждани и жилищни имоти на предприятия:
- 1.6 %о върху данъчната оценка на имотите Разпределението е, както следва:
....
Настоящото решение е прието на заседание на Столичния общински съвет, проведено на 22.12.2016 г., Протокол No 26, точка 1 от дневния ред,
по доклад No СОА16-ВК66-11996/18.11.2016 г. и е подпечатано с официалния печат на Столичния общински съвет.

Председател на Столичния общински съвет:
(п)

13 Октомври 2017 17:37
Аман!
Липса на воля, на мисъл, на желание – толкова могат, толкова правят управниците ни...
На практика – удължават още с години несправедливото плащане на такса смет!
Майка ми от 17 г.одини живее сама с около 300 лв пенсия, над нея, в същия по площ апартамент живеят 6 човека с много повече доходи.
Е, къде е справедливостта да плащат еднакво, като 6 човека правят 6 пъти повече боклук?!...
13 Октомври 2017 17:52
Може би най-близо до справедливо плащане е някаква сума върху изразходваната вода – поне за голяма част от градското население...
Все пак, за определяне на тази сума, трябва да се знае колко са минималните разходи на година за събирането, извозването и преработката на боклука – тоест, тук трябва да се търси справедливото решение...
Целта не трябва да е как да се съберат повече пари, а колко са минималните разходи за цялата дейност!
Неотдавна, при откриването на завода за преработка на боклук, Фандъкова каза, че доставянето и преработката на 1 тон е около 10 лв – това е едно семейство всеки ден да изхвърля по 3 кг и следователно трябва да плати годишно за 1 тон 10 лв, което е поне 4-5 пъти по-малко от сега плащаното, определяно върху данъчната оценка...
13 Октомври 2017 17:52
И още – проблем е, че с проблема за боклука се занимават ту депутатите, ту общинските съветници и в резултат продължават да ни скубят несправедливо...
13 Октомври 2017 22:22
Пропуска се нещо много важно - в повечето Западни държави не можеш да започнеш легална работа без адекватна адресна регистрация. Регистрираш се в общината, до две седмици идва районния, констатира в какви условия живееш и издава "става" или "не става". Така трябва и тук, много ги разпищолихме селендурите, точно в момента се занимавам с казус на закована с пирони външна врата, изскубнат контактор в асансьора, изпочупени китки по междустълбищните площадки, някакви анатеми по вратите и т.н. СелЕндура в гоуемио град е като пираня
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД