:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,496,762
Активни 139
Страници 22,909
За един ден 1,302,066

Много ли са университетите в България?

Лъжа е, че намаляването на конкуренцията ще увеличи качеството
снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Проблемът не е в големия брой университети, а в ниското качество на обучението в тях.
Наскоро професор от Маастрихтския университет представи доклад, в който се препоръчва висшите училища в България да се намалят до 10, защото "такава била европейската практика". Според документа, докато не бъде направена тази реформа, всяко увеличаване на финансирането за наука няма да постигне желания резултат, а след като тя се извърши, българските университети ще могат да станат конкурентоспособни на останалите в Европа.

Докладът посочва, че осем университета могат да бъдат създадени на базата на сегашни висши училища, БАН и Селскостопанската академия трябва да бъдат насърчени да създадат свои академични университети за даване на магистърски и докторски степени. 4 от 10-те може да имат не само образователна, но и научноизследователска дейност, а останалите може да са с по-предприемаческа насоченост, пише в изследването, което се позовава на европейската практика на 1 млн. души население да има по един университет. Ако тя се приложи, у нас ще останат само 7-8 университета, затова екипът, изготвил доклада, предлага не толкова драстичен вариант - 10 висши училища.



Какво показват данните?



Първо, европейската практика въобще не е такава. Второ, пълна лъжа е, че намаляването на конкуренцията ще увеличи качеството. Това обаче не пречи масовото мнение в България да е, че "университетите ни са много". Малко сметки. Според уебсайта на ЕС в съюза има 3300 висши училища. Ако приемем грубо, че има 511 милиона души население, това прави едно висше училище на 154 000 души. Това е доста по-малко от лъжата, че били "1 на милион".

В България има 51 висши училища (според регистъра на МОН) на 7 100 000 души население. Значи ние имаме 1 висше училище на 140 000 души. Немного далеч от истинската европейска практика, нали?

Но това не е всичко. Хубаво е да не се равняваме само по ЕС, но и да разгледаме другите добри практики. Нека погледнем първенеца по брой висши училища в топ 100 на университетите в света - САЩ имат 42, докато ЕС общо има 31 в класацията. Според сайта на Националния център за образователна статистика, в САЩ има 4724 висши училища при 325 милиона души население. Това прави закръглено нагоре 1 университет на 69 000 души.

Тоест в САЩ има над ДВА ПЪТИ повече университети на глава от населението спрямо България и средното ЕС.

Сега някой, естествено, ще каже, че има драстични разлики в размерите на университетите. Да, това е вярно - три малки университета може да обучават по-малко хора от един голям. Но и за това има статистика:

В ЕС съотношението е 1 студент на 41 души население;

В България съотношението е 1 студент на 30 души население (по данни на НСИ);

В САЩ съотношението е 1 студент на 16 души население.

Казано с други думи, ние сме между ЕС и САЩ, но по-близо до ЕС. Вероятно това е нормално. Проблемът не е в броя, а в липсата на конкуренция.

Но и това не е всичко. В САЩ около



83% от учените работят в частния сектор



В ЕС говорим за 50%. Това е и една от основните причини САЩ да са много по-напред в сферата на науката и образованието спрямо ЕС - те са много по-пестеливи откъм държавни харчове, а в същото време позволяват образователните им институции да имат много повече приходи.

Ето тук е и разковничето, което можем да потърсим за проблемите в България. Висшите ни училища не са много - проблемът им е, че са предимно държавни! От всички 51 висши училища, едва 13 са частни. Добавете БАН към картинката и ще видите, че при нас процентът е близо до американския, но обърнат наопаки.

Така трябва да стане ясно на медиите, че университетите в България НЕ са много и трябва да спрат да раздухват тази изкуствено създадена тема. Ако броят на университетите бъде съкратен, както често се предлага чрез сливане, това само ще намали конкуренцията, от което още повече ще падне качеството. Проблемът в България се корени в огромната държавна поръчка и вървящата с нея субсидия, която прави така, че всеки, който пожелае, може да запише прекалено и изкуствено евтино висше образование. А изкуствено евтините и достъпни неща хем излизат скъпо на данъкоплатеца, хем не се ценят достатъчно добре от ползвателя им. Това води до роенето на все повече държавни висши училища. И съответно прави трудно съществуването на конкурентни частни такива.
42
3012
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
42
 Видими 
16 Октомври 2017 22:05
Така наречените университети в България са пълна ПАРОДИЯ!
Не ми се навлиза в подробности, но имам поглед към всички университети.
Единствените учебни заведения, които що-годе могат да претендират за това звание, са на 1-во място Американския, на 2-ро НБУ .... останалите са само фасада.
Знам, че сега ще наскачат възпитаниците на останалите, но съм сигурен, че много добре знаят, че съм прав.
16 Октомври 2017 22:27
Филип Петров е доктор по методика на обучение по математика и основната му работа е като преподавател в Софийски Университет "Св. Климент Охридски". Ръководи фирма като част от малък семеен бизнес. Основните му интереси са в сферата на образованието и обучението по математика, информационни технологии и информатика в средните училища.


Методистът лобира в полза на частния си бизнес...

Most universities in Germany are publicly financed. A few universities receive their funding from the Protestant or Catholic Church.
However, there are 120 private universities – most of them universities of applied sciences – whose degrees are recognised by the state.
Most students in Germany are enrolled at public universities. Only around 5.5 percent attend a private university.
This is because private universities often charge high tuition fees.



И тези 50% учени в ЕС дето работели в частния сектор, да беше проверил какъв процент от тях работят именно в
образователни институции.

Излиза, че 25% от т.н. "университети" в България са частни. Само дето в тях не се прави и 2.5% от науката ...


16 Октомври 2017 22:32
Не ми се навлиза в подробности, но имам поглед към всички университети.
Що? Навлез. В Ирландия - 4 млн. население - 60 университета. Ма ти навлез. Да те видим кво знайш.
16 Октомври 2017 22:35
Университетите не са много, а парите за тяхната издръжка са малко. Смешно е цената за една магистратура (около 600 часа аудиторно обучение) да е по-малко от 1000 евро. Дори гледането на филм в киносалон е в пъти по-скъпо!
16 Октомври 2017 22:37
... Много ли са университетите в България?...
- Много са. А преподавателите в университетите създават всички проблеми на образованието ни!
16 Октомври 2017 22:37
Знам, че сега ще наскачат възпитаниците
Университетите, драги ми такова, не са възпитателни среди. Възпитанието си е родителски прерогатив. Татуирай си го, ако не го осмисляш.
16 Октомври 2017 22:40
създават всички проблеми на образованието ни!
Без съмнение - ма как моля те ще знаят повече от вас
16 Октомври 2017 22:47
А що се отнася до качеството на университетското обучение в България, скромната ми оценка е, че за него е, че 50%, ако не и повече, е в зависимост от качествата на обучаваните. В този смисъл, няма как при нулев реален подбор на кандидатстудентите да се постигне качество. Вече се приемат за студенти хора с IQ под 100!!!
16 Октомври 2017 22:51
... Без съмнение - ма как моля те ще знаят повече от вас...
- Лошото е, че те, преподавателите, знаят всичко за нищото... В което е и проблемът на образованието ни...
16 Октомври 2017 23:41
hamel
Иди да си вземеш джипа и успокой нервната система!
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2017/07/12/vuz-ove-na-lov-za-studenti-visshist-stani-djip-specheli.347042
16 Октомври 2017 23:49
Проблемът като всичко останало на Територията е в дребния селски тарикатлък.
Както казах, няма да навлизам в подробности. До началото на 90-те моята специалност се е изучавала само в един университет в БГ, и са завършвали 10-на души.
Моя випуска влязохме 25 човека, завършихме 40. Междувременно само в нашия университет тази специалност вече я изучаваха към 200 човека, а в цяла България поне 500 .... като реализация все така си имаше за 10-на. Ама понеже "престижна" всички университети я въведоха.
Колежка се усети навреме и се изнесе във Франция. По тази специалност я приеха с още 2 000 (точно така ДВЕ хиляди) човека, завършиха 20 (двадесет).
Изводите си правете сами.
Знам, какво ще каже горния "умник" - французите са много тъпи, затова са останали само 20 ....
16 Октомври 2017 23:53
Единствените учебни заведения, които що-годе могат да претендират за това звание, са на 1-во място Американския, на 2-ро НБУ .... останалите са само фасада.


Това виц ли е ?! Тъй наречени университети (НБУ), които са без научен факултет и нивото на научната им продукция е като на кръжок е нелепо да се наричат даже ВУЗ.

16 Октомври 2017 23:53
Иди да си вземеш джипа и успокой нервната система!
Ся, кво да ти кажа - немам джип, даже гоуф немам. Ма, като ми се цопваш за академизъм, там джипове не ми требат. Дали ще ми се драскате, аз си имам представите за академизъм - ноо отдавна. Ся ме чуй фнимателно - университетът е хабилитираният състав - сички останали са преходни. Аз съм ваковски хабилитиран, което означава, че ако си нормален, ще ме слушаш, а няма да напираш аз да те слушам. Манрико го забрави, той и от музика не разбира - не е изсвирил и 4 ноти, а аз съм свирил концерти наизуст на цигулка.
16 Октомври 2017 23:56
които са без научен факултет
Квой тва?
16 Октомври 2017 23:58
*
17 Октомври 2017 00:03
Това е и една от основните причини САЩ да са много по-напред в сферата на науката и образованието спрямо ЕС - те са много по-пестеливи откъм държавни харчове, а в същото време позволяват образователните им институции да имат много повече приходи.

Това не го разбрах защо е упоменато. Защо изобщо се сравняваме със САЩ!? Да не би да можем да "печатаме" левове и целият свят да обира създадената инфлация? Как САЩ са "много по-напред в сферата на науката и образованието" ? Какъв критерий се използва? Само не ми давайте за пример "Нобел"-и и Оскар-и, че май някои награди ще се "повръщат". И изобретенията не се подходящ критерий въпреки, че САЩ продължават да са първи по скоростта на внедряване, но на все по-малка част от заявените.
Ако САЩ бяха "по-пестиливи откъм държавни харчове", нямаше да имат такъв огромен държавен дълг. Авторът знае ли откъде образователните институции имат повече приходи? Дали не са държавни програми, финансирани директно от федералния бюджет или чрез центровете за развитие на науката (Национален инситут за здравето в Синсинати, НАСА, FDA и др., включително и Пентагона)? Да не говоря за съфинансирането, инициирано от частни фирми.
Не разбрах, как висшето образование и науката ще отчете демографската криза у нас? Зелена карта ли ще разиграваме, синя карта (като в Германия) или стипендии на първенците в междунардните олипиади ще се отпускат? При това стипендии не само за кандидат-студенти, ами и за водещи учени.
Що не се сравняваме със съизмери на нас държави - Чехия, Унгария, Финландия, Швеция, Словения, Хърватска, а сме вдигнали жабешко бутче за конска подкова!?

университетското обучение в България, ..., е в зависимост от качествата на обучаваните
Кои са точно тези "качества на обучаваните" ? Да не е мотивацията за изява в "калинчестата" ни администрация или в "полу-сенчестия" бизнес? Щото тая мотивация от образование не се нуждае, а се определя само от наличието на брат'чеди. Как в едно чалга-общество, където простотитята се взема за "върха", ще се мотивират децата да трупат знания и да придобиват умения ...които обществото, на практика, не цени?
17 Октомври 2017 00:07
Що не се сравняваме със съизмери на нас държави - Чехия, Унгария, Финландия, Швеция, Словения, Хърватска, а сме вдигнали жабешко бутче за конска подкова!?
Ми аз ви посочих Ирландия. 4 млн - 60 университета. Ма вий радостно подскачате - 1млн - 1 университет! Българи - юнаци!!!
17 Октомври 2017 00:12
Така наречените университети в България са пълна ПАРОДИЯ!
Не ми се навлиза в подробности, но имам поглед към всички университети.
Серьозно! Ми навлез - пак ли да де подканвам. Айде бе ...
Къде си силен, ама най - дай да те видим бе - ади бе!
Дърдорковци!
17 Октомври 2017 00:20
Кои са точно тези "качества на обучаваните" ?
Кой пита? И какво точно пита?
Когато един от школата на Евклид, попитал - "Учителю, какво ще спечеля?" Евклид казал - дайте му 1 стипендия, той иска да печели от геометрия. Къде ли щяхме да сме, ако като Евклид, не ви изритваха от школите си
17 Октомври 2017 00:20
Тоа па - некъв мияч на епруветки се наврял между шамарите - бе глей си лопатката


Та от кой ПУЦ бяхте ?

Май някъде от Варна ?! Спред вебометрикса ТУ е на полуанонимното престижно 5059 място ....без коментар.

Натисни тук
17 Октомври 2017 00:24
Та от кой ПУЦ бяхте ?
аз съм от ВАК, а ти от кои си ? Фнимавай - сепак знам, отнякъде знам, че си нищо.
17 Октомври 2017 00:31
Спред вебометрикса ТУ е на полуанонимното престижно 5059 място ....без коментар.
Още един път, университетът е хабилитирания състав, атмосферата. Та, драги ми смехурко, къде да те търся да те питам нящо? В миячните не стъпвам. В тоалетните попълваш ли часовия график?
17 Октомври 2017 00:33
аз съм от ВАК, а ти от кои си ? Фнимавай - сепак знам, отнякъде знам, че си нищо.


Спокойно има кой да ме оценява, а за ВАК уважение и толкоз, не че и там няма издънки, бил съм свидетел на такива.
17 Октомври 2017 00:37
Спокойно има кой да ме оценява, а за ВАК уважение и толкоз, не че и там няма издънки, бил съм свидетел на такива.
Естествено ти си непризнат гений, от ранга на Нютон, Ампер, Максуел и Риман. Как иначе! Камунизите те натиснаха и те се разкисна даже и в интегралите на Риман и сумите на Дарбу. Смешник!
17 Октомври 2017 07:43
Според вижданията на някои от списвалите тук що е то университет, академия божем, Кант щеше да мие тоалетните на университета в Кьонигсберг, а Витгенщайн нямаше да го назначат и ведрото му с вода да носи с двете му публикации приживе. Което не е попречило да го обявят за един от най-изтъкнатите философи приживе - ХХ в., когато още науката е била наука, а не сайънтисизъм или наливаща пари в частната фирма на Теодор Рокфелер, ако ме разбирате, за да я признаят за наука.
Пък Платон и Аристотел..., мъ кво да гововрим изобщо за тез мискини, на които цялата им работа е била да се разхождат в една градина, не тяхна собствена даже, ами подарена им от един Академ, и да си бъбрят с хайлази като тях.
17 Октомври 2017 07:46
Братко Хамеле, всуе се хабиш да спориш с неолиберални експертизи, които не знаят и не могат да формулират истинската същност и мисия на Университета според вече над двехилядигодишната традиция. А обяснението вече е написано отколе всъщност:
17 Октомври 2017 07:47
Ето го:

Федър каза, че същото смесване е налице и при университета и затова е трудно да се разбере лишаването от академичен статут. Истинският университет не е материален предмет. Това не е група постройки, които могат да се охраняват от полиция. Обясни, че когато един колеж загуби академичния си статут, никой не идва да го затвори. Няма законови санкции, няма глоби, няма присъди. Заниманията не спират. Всичко си продължава постарому. Студентите получават същото образование, както ако учебното заведение не бе изгубило своя статут. Всичко, което ще стане, каза Федър, е, че ще се получи официално признание на едно състояние, което вече съществува. Нещо подобно на отлъчване от църквата. Ще стане така, че истинският университет, на който никакво законодателно събрание не може да нарежда и който в никакъв случай не може да бъде отъждествяван с някакво си местонахождение на тухли или дъски, или стъкло, просто ще обяви, че това място вече не е „свещена земя“. Истинският университет ще изчезне от нея и всичко, което ще остане, ще бъдат тухлите, книгите и материалният образ.
Идеята трябва да се е видяла странна на всичките студенти и мога да си го представя как чака дълго време тя да проникне в съзнанието им и вероятно след това очаква въпроса: „Какво според вас е истинският университет?“
Бележките му в отговор излагат следното:
Истинският университет, казва той, няма точно определено местоположение. Той не притежава имущество, не изплаща заплати и не получава материални такси. Истинският университет е състояние на духа. Той е онова огромно наследство на рационалната мисъл, което е донесено до нас през вековете от група хора, по традиция имащи професорска титла, но дори и тази титла не е част от истинския университет. Истинският университет е безсмъртната същност на самия разум.
В добавка към това състояние на духа, наречено разум, съществува и една законна юридическа личност, която за нещастие носи същото название, но която е нещо съвършено различно. Това е една нестопанска организация, специализирана щатска институция с точно определени компетенции. Тя притежава имущество, може да изплаща заплати или да получава пари и да се поддава на законодателен натиск.
Но този втори университет, юридическата личност, не може да преподава, не създава нови знания и не може да оценява идеи. Той не е истинският университет въобще. Това е просто храмова постройка, мизансцен, местоположение, в което са създадени подходящи условия за съществуването на истински храм.
У хората, които не могат да разберат тази разлика, непрекъснато съществува объркване, казва той, и те си мислят, че контролът върху сградите на храма означава контрол над самия храм. Те гледат на професорите като на чиновници от втория университет, които трябва да изневеряват на разума, когато им се нареди, без възражения, също както правят чиновниците в останалите организации.

Те виждат втория университет, но не могат да съзрат първия
17 Октомври 2017 07:54
SvSophia
17 Окт 2017 07:47

Хубаво си го цитирала, само че се съобразяваме в този живот с материалните и човешки закони. Духовното не може да се измери, претегли, а често и да се види.
Един пример. Джизъса е проповядвал, имал е философия. Кой го е разбрал преживе? Май само апостолите. Трябвало е един Петър да му направи църква, да посвети много, някои да напишат евангелията, та да се разбере за Христос и какво е имало да каже. Това за храмовете...
Та така.
17 Октомври 2017 08:10
Много, малко - това е без значение. Нашите ВУЗ-ове са свърталища на изкукали пияндури, които бе трябвало да оцеляват с помощи за безработни, за толкова им стигат квалификациите.
Виж им езика, стила, простотиите и простащините, които сипят.
Но все пак по-добре да пишат по форуми, отколкото да крадат.
С такива "преподаватели" - такива "университети".
17 Октомври 2017 08:51

поп Кочо
17 Окт 2017 08:10
Мнения: 1,100
От: 0
Много, малко - това е без значение. Нашите ВУЗ-ове са свърталища на изкукали пияндури, които бе трябвало да оцеляват с помощи за безработни, за толкова им стигат квалификациите.
Виж им езика, стила, простотиите и простащините, които сипят.
Но все пак по-добре да пишат по форуми, отколкото да крадат.
С такива "преподаватели" - такива "университети".

Поп-Кочовите "университети" явно са били приюти за възрастни с умствена изостаналост, квартални капанчета, сборища на клошари и банди на джебчии в страната 0, в която лицето пребивава.
Всеки съди по себе си, в случая поне
17 Октомври 2017 09:13
Много, малко - това е без значение. Нашите ВУЗ-ове са свърталища на изкукали пияндури, които бе трябвало да оцеляват с помощи за безработни, за толкова им стигат квалификациите.


Е не толкова грубо де. По-голямата част от преподавателите ми в България бяха чудесни хора и отлични професионалисти.

А за тов. Хамел ще го отдам на некачествена ракия, за другото не искам да си мисля, но ако е такова нивото на хабилитирания ВАКовски хеле пъл след ВАковски състав олеле мале.

Нито отношението му към колега нито приказките му не съотвестват на титлата, която носи и размахва.

А плювката пък съвсем не беше срещу него а срещу един друг ПУЦ помещаващ се в Овча Купел.

А бегла справка показва къде се намират българските така наречени ВУЗове. СУ някъде след 900, другите пък са съвесем назад.

Мантрите с античността ще ги прошусна. Примерът е поучителен, но в случая неудачен. Обществото за добро или лошо силно се е изменило от тогаз.

Работил съм на много места и мога да сравнявам. За най-голямо съжаление в българските академични организации липсва и изчезва малкото останал ...хм академичичен дух.

Пълно е с буфосинхронисти, неудачници, връзкари и пияници, хора , които не стават за нищо (вкл. във водещото научно звено в България, определено видимо по света).

Кой разбрал разбрал.
17 Октомври 2017 09:33
Обществото за добро или лошо силно се е изменило от тогаз.

В смисъл, че спокойно минава и без някакви си там аристотели, платони, волтери, русота, канти, хегели, маркси, витгенщайни, лукачи, докторкръстевци, иваншишмановци, михаиларнаудовци и останалите "кандидати за помощи за безработни"?
Ми язък за обществото тогава. На такова оПШТество не му трябват университети, а ПУЦове, техникуми за шивачки, фризьорки, бармани и прочее слугинаж на "пазара и бизнеса".
17 Октомври 2017 09:35
Такива текстове са обида за средно и повече образовани хора.
Започва се с някакви твърдения за сравнения България - ЕС, а обсъждането основно е за "сравнение" със САЩ. В общи линии видим проблем на това на което му се казва "четене с разбиране". Няма лошо и със САЩ да се сравнява, стига да не е ставало въпрос за Европа и най-вече да се прави коректно.
Да, ама не. Следват някакви неща които имат не повече от две възможни обяснения - невероятно неумение за работа с елементарни данни или откровено създаване на фалшиви новини.
Фактите.
Това което в България и Европа (а и по останалия свят) се нарича "висше образование" изисква поне 4 (четири) години образоване. Съответно висши училища/университети са такива образователни институции които осигуряват такова нещо. В САЩ доста по-малко от половината от описаната бройка осигурява такова нещо. Студентите в САЩ с поне 4 годишен курс на обучение не са 20 а 13 милиона. Това е първата фалшификация. Втората е с възрастовото разпределение на населението. Обичайно студентите са във възрастов диапазон 20-25 години. В САЩ броят на студентите в заведения за висше образование (в общоприетия смисъл на думата) съответства на около 60% от този възрастов диапазон , в България - на 67%. За ЕС няма да отваряме дума, че ще стане страшно.
За което и от двете да става дума - евтина фалшификация или откровена неграмотност, не е редно да се подминава с лека ръка.
17 Октомври 2017 09:36
В смисъл, че спокойно минава и без някакви си там аристотели, платони, волтери, русота, канти, хегели, маркси, витгенщайни, лукачи, докторкръстевци, иваншишмановци, михаиларнаудовци и останалите "кандидати за помощи за безработни"?


И колко от тия изброените са... хммм, "ваковски хабилитирани"?
17 Октомври 2017 13:48
Търсене + държавна паричка на глава правят предлагането доста изгодно - как да очакваме друго?!? Факлутетите, в които се прави наука и се създават учени вече 20 години виждат зор да си запълнят бройките, иначе всичко искат да имат виШо, ако и единствено на държавна служба да се обръща внимание на дипломи от стотици безсмислени специалности и дипломи по смислени, но с меко казано съмнителна стойност. Бих казал, проблемът е по-скоро следствие, а не причина, а и да се очаква от служби и институции пълни с хора с виШо да отрежат собствената си опашка не е много логично. Боя се, че манията се предава през поколенията и дори и 99% от дипломираните да са изучили единствено дисциплините пиене, издръжка от родата и ходене по дискотеки, пак нищо няма да се промени, докато хората не почна да усещат цената на тия загубени в нищопреавене години. Така, че съм съгласен с онези от форума, които твърдят, че средата и възпитанието са поне половината от нужното за качествено образование, но за да се оцени качеството то трябва да има осезаема стойност, която пък силно зависи от степента на "банановост" на републиката.
17 Октомври 2017 13:57
Ми аз ви посочих Ирландия. 4 млн - 60 университета. Ма вий радостно подскачате - 1млн - 1 университет! Българи - юнаци!!!

Ами 34 са университетите - http://www.educationinireland.com/en/Publications/Education-in-Ireland-brochure-2017.pdf
Броят на студентите е 120 хил. http://www.iua.ie/the-irish-universities/university-fast-facts/ срещу 267 хил. студента в България
при 4.7 млн. души население с годишен прираст от почти 2% за 2006 г. - http://countrymeters.info/bg/Ireland
При това Ирландия е с най-нисък дял на възрастното население в Ирландия - 13%. в сравние с 20% за България http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/04/17/2744372_naselenieto_namaliava_i_zastariava_prez_2015_g/
България е с 14% отпаднали от училище деца (трето място с Португалия след Турция и Испания) при среден процент за Европа от 11,3% - http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do
И не е въпросът само до броя университети и студенти, защото към образованието са закачени и социално-осигурителните системи - здравни осигуровки и осигуровки за общо заболяване и майчинство не се плащат от студентите. А разходите за образование не се приспадат доходите на родителите за облагане.
"Рипнете" един Риманов интеграл за здравните осигуровки на студентите с гранично условие "студентски джоб" и няма проблем да се нацвъкат още университети. Отма 118 млн. лв. от здравната субсидия на републиканския бюджет може да се пренасочат към субсидиране на висшето образование. http://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pressreleases/Education2015_733T907.pdf
267 хил. студента по 36,80 лв. за 12 месеца са 117.9 млн. лв.
17 Октомври 2017 14:00
Единствените учебни заведения, които що-годе могат да претендират за това звание, са на 1-во място Американския, на 2-ро НБУ


Точни тия две "учебни заведения" трябва да бъдат закрити. А за преподавателите... Народният съд ще реши.
17 Октомври 2017 15:20
Леле, тази тема направо е разпалила религиозна война.
Американския, НБУ, СУ,... ама съфорумци, дайте по-спокойно. Във всеки университет има огромна плява, а и доста качествени места за учене.
"Държавно vs. Частно" и религиозния спор преминава в открито анатемосване. Няма значение какъв е стига преподавателите да си водят както трябва предметите. И отново зависи от специалности и лектори.
"Наука vs. Ненаука" - ами който още е жив скача и с кръвясали очи търси враговете. Искам някой да ми даде дефиниция за термина "измерване на научността", защото такава НЯМА никъде. Има отделни замятания в една или друга посока според желанието за държавно стимулиране на една или друга област. Не ми се занимава да давам примери как обявените за псевдонаучни публикации след 10-20 г. стават фундаментални истина, а след още 10-20 г. се тълкуват само като едностранно разглеждане на предметната област.
"ВАК vs. неВАК" - има ли изобщо още живи измежду спорещите ? Ами че това си е чиста природа безумие, както е било изискването да не можеш да защитиш докторска в Германия в края на 19 век ако не знаеш латински. И при ВАК и при сегашната система беше пълно с идиотщини - не напразно когато Капица става академик, първата му приказка е "Никога повече няма да разреша да ме изпитват. Срамно е човек да преживява това унижение от необразовани само защото са по-възрастни от теб." Той е казал и още нещо: "Буквите около името не пълнят името със съдържание. Истината е, че името пълни буквите със смисъл."

П.П. За това къде се учи и какво се учи в България vs. XXX - пак зависи каква е специалността.
П.П.П. Преди да псуваме нашата система да не забравяме, че при нас все пак се влиза с някакво класиране. В много държави това изобщо не е така - присъствал съм във Виенската политехника как персонала се чудеше какво да прави, защото са се записали 970 първокурсници в една специалност !!! И трябваше задължително да ги учат всичките !!!
17 Октомври 2017 17:28
Леле, тази тема направо е разпалила религиозна война.
....
"Държавно vs. Частно" и религиозния спор преминава в открито анатемосване. Няма значение какъв е стига преподавателите да си водят както трябва предметите.

Как няма да е "религиозна войната", когато става дума за пари и то изключително глупаво поискани:
"Ето тук е и разковничето, което можем да потърсим за проблемите в България. Висшите ни училища не са много - проблемът им е, че са предимно държавни!"

При все че никой не е спрял предприемчивите учени да разкриват поредната П.У.Т.К.А. (Пернишки университет по телекомуникации, компютри и архитектура) срещу 3000 евро ирландска студентска регистрационна такса. Ама либертаски рев чуждите пари (държавна субсидия) да следват един заблуден субект (студент) за начесването на частен мерак (частна фирма-университет за генериране на лична печалба). При все че броят на кандидат-заблудените, издържали матура (53 хил. абитуриенти, е едва една четвърт от разкритите студентски места към момента (65 хил. места). Дори и раждаемостта вече е под броя на местата (след 18-20 годни какво ще ги правим новоразкритите университети ... освен да станат старчески домове).

И другата простотия:
"Ако броят на университетите бъде съкратен, както често се предлага чрез сливане, това само ще намали конкуренцията, от което още повече ще падне качеството."

Нали за да се достигне бройката 51 броят на университетите беше увеличен, увеличен четворно. Сиреч "конкуренцията" (неясно между кого и за какво) трябваше да вдигне "качеството". А резултатът са ей такива тъпи статии. По-лошото е, че се внасят и такива тъпи законопроекти от магистри като Делян Пеевски, Йордан Цонев (тоя може да стане и професор по богословие), Данаил Кирилов, Десислава Атанасова (тежката артилерия след Монсанското право по Златановото тефтерче).
17 Октомври 2017 17:32
Не знам дали са много или малко, но има нещо сбъркано във висшето ни образование.
Тази година в Университетът ни с най-висок рейтинг в световните класации имаше четвърто класиране за специалностите с физика, химия, биология , история, почти всички филологии.
Това означава, че човек получил на поправителаната матура 3.05 , сяда директно на студенската банка.
17 Октомври 2017 19:28
Единствения университет в БГ с най-влиятелните учЕни е Библиотекарския. .
.а тук моля ви се, ВАКъфски хабилитации vs. неВАКъфски...
Та нали лобито на ченгесарите и късния комсамол се изявява в момента и е по върхавете на така наречената бгнаука.
Те не останаха функционално грамотни деца ние за университети се разправяме...
Смело твърдя, че в някои инженерни области тук се дава в пъти по-добро образование...

17 Октомври 2017 21:01
hamel
16 Октомври 2017 22:32
В Ирландия - 4 млн. население - 60 университета.

Ти както винаги - "на ангро". Ми 9 (слoвом: девет) са университетите в Ирландия (Recognised as Universities under the Universities Act, 1997). Ходил съм в командировка в 4 от тях - ш'ти пратя снимки, ако искаш.

Другите висши училища в Ирландия - институти и колежи - са над 70.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД