:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,495,293
Активни 121
Страници 21,440
За един ден 1,302,066

С Цацаров не стана, ще пробваме с европейски прокурор

Главният прокурор е на доизживяване и ако има промяна, тя ще е след него
Светослав Терзиев
Ще има Европейска прокуратура и тя ще заработи след 2020 г., решиха окончателно Европейският парламент и Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. 20 държави от 27-те в ЕС се присъединиха (Великобритания няма смисъл да я броим) и най-хубавото е, че България е между тях.

Когато настъпи очакваният момент, ще е завършил тягостният 7-годишен мандат на главния прокурор Сотир Цацаров и ще проблесне светлина, че прокурорската недосегаемост в България не е толкова недосегаема. Нищо чудно най-сетне да бъде повдигнато успешно обвинение срещу някой от любимците на властта и да видим в затвора виден политик, висш магистрат, олигарх или друг пряк или косвен усвоител на еврофондове. Откога чакаме и се надяваме!Новината е 50% добра и 50% лоша- зависи кой как я гледа. За жадуващите справедливост и възмездие срещу корупцията на високо равнище е добре, че Европейската прокуратура ще вземе под пряк контрол изразходването на европейските фондове, които са главната чуждестранна инвестиция в българската социално-икономическа система. По този канал идват пари за сближаване на равнището на живота в България с нейните европейски партньори. Той служи да се забави изпразването на държавата от собственото й население, устремило се да търси другаде по-добър живот или поне социални помощи. Даже в аспекта на последния скандал за отношенията между медиите и властта се разбра от един разлютен вицепремиер, че еврофондовете се използват в България за купуване през министерствата на журналистическо послушание в големи телевизии. Въобще Европейската прокуратура може да си намери доста работа у нас, като има предвид, че едни и същи хора, прославили държавата с корумпираност, управляват както българските, така и европейските фондове.

Това, от една страна, е добра новина, но е лоша за потенциалните потърпевши, които са се чувствали досега в гарантирана безопасност. За тях обаче също има добра новина. Доколкото Европейската прокуратура ограничава мандата си само до еврофондовете и трансграничната престъпност в сферата на тероризма,остава широкото поле на националните фондове,които управляващите и техните приближени могат да продължат да употребяват за свои нужди. Това означава да се върнат във времето отпреди еврочленството, когато финансовите резерви на държавата и населението им бяха достатъчни за "първоначално натрупване на капитали" (както се казваше при старта на прехода, за да не се употребяват грозни думи като "кражба" и "грабеж"). Българската клептокрация се съгласи да присъедини държавата към засиленото прокурорско партньорство в ЕС, защото внимаваше да не се саморазобличи като уплашена от външния контрол и защото бе спокойна, че пак няма да остане гладна. Бюджетните излишъци, които периодично ни показва и после чевръсто разпределя в своите среди, са признак, че в България има достатъчно резерви за усвояване. Скоро брутният вътрешен продукт на държавата ще достигне 100 млрд лв. годишно, а това означава, че зад него се крият нарастващи възможности.

Предстоящото прераждане на управляващата каста бе предсказано от Бойко Борисов още през 2013 г., когато за кратко бе отстъпил властта на Пламен Орешарски и се бе отдал на размисли за битието на политика. Тогава бе издигнат лозунгът"Не пипай европейското, кради българското!",който доби широка публичност благодарение на подслушан разговор между него, бившия му земеделски министър Мирослав Найденов и бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. Той съдържаше забележителна мъдрост. От звукозаписа се разбра, че по повод насочването на еврофондове към любима пиарка на Найденов, Борисов отсича: "Т'ва ти е проблем, щото са европейски пари". Да бяха само български, кой щеше да ти придирва? Много скоро се разбра колко е бил прав, защото никой в Брюксел не се разстрои, че година по-късно през КТБ бяха завлечени 4 млрд. лв. български пари. Еврократите само поискаха да се изплатят от Гаранционния фонд (съответно от държавния бюджет) влоговете, гарантирани до 100 000 евро, а другото оставиха на грижата на българското правосъдие, чието милосърдие към големите разбойници е пословично.

Почти единайсет години Еврокомисията учи България на европейско поведение чрез специален Механизъм за сътрудничество и проверка, но ученичката й още не е готова за зрелостен изпит. Тя не успява да разбере как така еврофондовете ще служат за общественополезни цели, без да ги употребява за лично благополучие? Преди три години Брюксел ахна, че с пари от Програмата за развитие на селските райони неназовани селски стопани кандидатствали с проекти за купуване на яхти с еленова кожа, свръхлуксозни джипове, АТВ-та, самолети, джетове, хеликоптери, моторни шейни. Не е нужно да си брюкселска зелка, за да се досетиш какви лица ползват подобен "селскостопански" инвентар. Тогавашното правителство на Орешарски се оправда, че вината е в първото правителство на Борисов, защото по негово време станало сключването на дефектните договори. Само че, вместо да изкара на светло "земеделците" от задкулисието, придружи вайкането си от резила пред Европа с примирението, че все пак трябва да им даде обещаните суми, но... от държавния бюджет.

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски правилно забелязасбъркания чип в България,но погрешно го приписа на народа. Истината е, че чипът на българския демократичен елит бе програмиран за целите на първоначалния грабеж, след което никой не можа да го пренастрои. А причината е много проста: системният оператор, който можеше да свърши тази работа, бе съдебната система, но самата тя бе програмирана в зората на демокрацията да бездейства спрямо недосегаемия елит. Затова критиките на Брюксел към управленските среди заради корупцията на високо равнище винаги се съчетават с препоръки за реформиране на съдебната система.

Как да се излезе от омагьосания кръг, в който клептокрация и съд се поддържат взаимно в динамично равновесие? Решението е да се сложи прът в безкрайно въртящото се колело. Брюксел има такъв инструмент, който засега използва само за натиск извън ЕС - персоналните санкции. Прилага ги, например, спрямо руски и украински олигарси, но те си имат умалени подобия и в други страни. Заради корупцията на високо равнище България е третирана като непълноправен член и не я пускат нито в Шенгенската зона, нито в еврозоната. Да се превъзпитава клептокрацията чрез санкции срещу цялата държава и нейните данъкоплатци е безсмислено. Крадците не страдат от угризения, когато друг плаща вместо тях. Щастливите собственици на луксозни яхти и джипове, кандидатствали по европроекти, си имат имена. Брюксел би трябвало да ги назовава и да налага поименни забрани за достъп до еврофондове. Досега той бе с вързани ръце, защото неговата служба за борба с измамите ОЛАФ можеше само да надува алармата и да чака националните прокуратури да се размърдат, ако сметнат за необходимо.

Новата служба на европейския прокурор за първи път ще има правомощия да повдигаобвинения срещу конкретни лицаи да ги праща на съд както у дома, така и в други държави от ЕС, ако са вършили трансгранични далавери с еврофондове. Централата ще бъде в Люксембург, където се намира и Съдът на ЕС, но във всяка държава ще бъде командирован европейски прокурор, който няма да бъде подчинен на националната прокуратура. Това е най-хубавото нещо, което можем да очакваме след ерата "Цацаров-Борис Велчев-Филчев-Татарчев". Венецианската комисия огласи на 9 октомври оценъчен доклад за готвения нов български Закон за съдебната власт, в който най-важната препоръка е "да се повиши отчетността на главния прокурор, а Висшият съдебен съвет да въведе процедура, която позволява ефективно и независимо разследване на предполагаеми нарушения на главния прокурор".

Ако се стигне до такава процедура, може би ще разберем по-добре какво е имал предвид Николай Кокинов, казвайки на Борисов в скандалния звукозапис: "Не ми се подсмихвай, ти си го избра".

Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
След ерата "Татарчев-Филчев-Велчев-Цацаров" ще дойде ли ред на правосъдието?
Карикатура: Христо Комарницки
-----
14
5263
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
16 Октомври 2017 20:22
Който и да е новият прокурор.. пак ще е същото. Щото така казва конституцията. Проблемът е системен, а не личностен. При такива огромни правомощия и никакви задължения.. защо човекът да си разваля рахатлъка.. т.е. да облича бронежилетка.. например, той и цялото му семейство? Това всъщност важи за всички прокурори. При съдиите е мааалко по-различно, но и там могат да си тълкуват законите както им е удобно..

Искахме независима съдебна система.. е получихме я. Само дето - никой не се усети, че когато няма външен контрол... рано или късно.. хората стават зависими от Роднините, Приятелите и Парите. Щото тях винаги ги има.
16 Октомври 2017 21:18
Ще трябва да дочакаме и европейски прасчо и европейска тиква.
16 Октомври 2017 21:59
КонстиПАцията, в частност глава шеста, ще получи, не знам точно кога, но ще получи доза ИСТИНСКИ лопедиум! Стига вече ментета, като тези, които досега, пет ли, шест ли пъти ни пробутваха демиурзите на статуквото чрез 240-те си аватарчета в НС!
16 Октомври 2017 22:00
Споделям авторовото отвращение от Цацаров, но не и оптимизма му, че с европейската прокуратура ще бъде по-добре.
.
Нищо чудно след 2020 да почнем да си спомняме за Цацаратурата с умиление.
.
Който е бил на запад и е опознал критично движещите сили на техните общества ще разбере за какво говоря.
.
За новоселектираните от Ционисти и соросоиди прокурори приоритет не класическото римско право, а дневен ред, фокусиран върху разрушаването на Християнските ценности и семейство, най-вече чрез преследване на бащите, и налагането на тотална цензура (под претекста на преследването на езика на омразата).
Феминизирането на младото поколение само на пръв поглед е безобидно - то прави от гойските деца денационализирани, идиотизирани консуматори.
16 Октомври 2017 22:07
Хубавото на Цацаров и всички комунистически прокурори преди него беше, че не пипаха семейството. То зи остана светая свети и при комунизма, и след него.
.
Идеите на ционизма и сорос за световно господство минават през разрушаване на гойските семейства отвътре
17 Октомври 2017 00:11
А дано, г-н Терзиев, ама надали. С цялото ми уважение към вас като чудесен аналитик и талантливо перо, този път няма да се съглася. Не защото казвате неверни неща, а защото не казвате всички верни неща - т.е давате истината, но не цялата истина. Например:
Истината е, че чипът на българския демократичен елит бе програмиран за целите на първоначалния грабеж, след което никой не можа да го пренастрои. А причината е много проста: системният оператор, който можеше да свърши тази работа, бе съдебната система, но самата тя бе програмирана в зората на демокрацията да бездейства спрямо недосегаемия елит.
Първата част е вярна, втората - не съвсем. Както беше програмиран прехода, така беше програмирана и съдебната система, в зората на демокрацията , а и досега : тя, между впрочем, отразява реално класовите интереси на преходната мутро-разбойническа върхушка и е неделима част от нея. И ще продължава да бъде, никакво препрограмиране не е възможно по принцип.
Вие продължавате с оптимистичната теза, че т.нар Европа, колективният запад, е силата отвън, която ще промени нещата, щом не могат да се променят отвътре. Излиза, че "Западът, ЕС" е много добър и много наивен, нашите тарикати го лъжат 10 и кусур години, а той все им се връзва и все се нада да се оправят, пък сега, към 2020 г, ще вземенещата в свои ръце и ще ги оправи, най сетне.
На такава теза трудно може да се повярва. Западът има огромен, многостолетен опит в управлението на колонии, нито е наивен, нито е добър, отлично разбира ситуацията и си знае интересите в детаили. Както и в детайли знае житието-битието на т.нар български елит и най вече под коя офшорна круша са закопали кемерите с жълтици.
Положениет в което сме, вкл. със прякото съдействие на съдебната система, е точно това, в което Западът иска да бъдем. Никакво спиране на оттока на евтина работна сила не му трябва и няма и да има, никакво развитие на националните икономики по перифрията не се и предвижда. Периферията има много малко ресурс, но ще дава всичко, каквото има. От хора до цветни метали и злато, че и територии за бази и войни ще дава. Разните кохезионни и други еврофондове са най големия генератор на корупция у нас, повече от десетилетие вече - и така и трябва да бъде. Плаща им се на нужните хора и им се позволява да крадат, но трябва да следват правилната линия. Бай Туй го курдиса немска фондация, Станишеф - евросоциалистите, всичко с благосклоннотто кимане на американците. Да не говорим за предишните, същата работа, с едно вероятно изключение, което показно биха и унищожиха политически - та да се знае кой командува.
Така че всуе се надате на Запада, мили ми г-н Терзиев, заблуждавате се и нас заблуждавате.
Свободата не ще Екзарх, иска Караджата!
17 Октомври 2017 00:15
Ще трябва да дочакаме и европейски прасчо и европейска тиква

Така е.
Ама дори наште хора от махалата бегат в Мюнхен, а не във Воронеж.
Затва по-добре европейска тиква, отколкото Чайка и виолончелиста дето ни смъкват по 1-2 милиарда с прости врътка "тука-има, тука-нема Белене", КТБ или стиропор по балконите от офшорки всяка година.
Кво ли ще измислят тая година да опапат излишъка?
17 Октомври 2017 01:33
Ама дори наште хора от махалата бегат в Мюнхен, а не във Воронеж.

Абе като те гледам, ти не си и за Воронеж, ама нейсе....
17 Октомври 2017 07:36
Не знам какво би могъл да направи в родната действителност един датски прокурор например... В едно така наречено "общество" с тези характеристики: "Ние сме общество аморфно, съставено от страхливци, кариеристи, конформисти." (Калоян Топалов)
https://clubz.bg/59011-kaloqn_topalov_nie_sme_obshtestvo_amorfno_systaveno_ot_strahlivci_karieristi_konformisti
17 Октомври 2017 09:24
Западът е много добре.. стига да има пари/печатат/ и ресурси/приватизират за напечатани пари, или бомбардират/ на корем. Всичко друго е мижи да те лажем. Все едно при мафията - и там има справедливост между мафиотите и съд си имат и т.н. и живеят много добре като цоцат от останалите. Е Западът е същото - изсмукват всички останали държави за да могат те да живеят добре.
17 Октомври 2017 09:35
Шако, малко си в грешка за Белене. Запознай се с материала, кой спря трите руски проекта и дори се хвали с това. Също погледни цените, на които се строят атомни електроцентрали по света и тогава коментирай. И като скоро брюкселските зелки затворят въглищните централи, какво правим?Не ти ли мирише на дискотека?
17 Октомври 2017 11:52
Светослав Терзиев

Пурпури от „творческата” биография на Сотир Цацаров:
– 26 април 2013 г. Разговор в дома на Бойко Борисов в Банкя. Градският прокурор Николай Кокинов към Борисов за главния прокурор Сотир Цацаров: „Не ми се подсмихвай, ти си го избра”.
– Месец май 2013 г. Пеевски завел Цацаров при Цветан Цветанов. Цацаров заварил Пеевски при Цветанов. Пеевски доведе Цацаров… Твърдения и отричания повторени много пъти. Причината: Пеевски представил Цацаров като най-подходящ за главен прокурор. Цветанов и Борисов се съгласили. Доган също.
– Юни 2014 г. – Прокурори и барети нахлуват в офиси на фирми в сградата на КТБ. Трима са обвинени в готвено убийство срещу Делян Пеевски. Цветан Василев е обявен за организатор. Всичко това се оказва измислица.
Тогава прокуратурата повдига обвинение срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев.
КТБ е фалирана. Започва разграбването на активите на банката. Прокуратурата 3,5 години не реагира, с което подпомага процеса.
– 2015 – 2016 г. – „Яневагейт” – Цацаров е споменаван многократно като част от управляващата тройка заедно с Бойко Борисов и Делян Пеевски.
– Април 2017 г. – Сотир Цацаров се среща с бизнесмена Сашо Дончев в ЦУМ, в кабинета на бизнесмена и член на ръководството на БСП Георги Гергов. Избухва скандал „ЦУМгейт”. Цацаров набеждава всички, само той бил чист.
– 05.08.2017 г. Джоузеф Огъстин, вицепрезидент на вашингтонската консултанска компания JWI (Jefferson Waterman International) в интервю на Ралица Василва по телевизия BIT, отговаря на въпрос: „Кои са хората, които ще бъдат санкционирани в този случай?“
Дж.О.: „Двамата, ,които ще бъдат посочени в иска, което ще стане чрез фондацията „Ричардсън“ ще бъдат Делян Пеевски и главният прокурор Цацаров. Това са конкретните личности, които ще бъдат определени като тези, които са нарушили човешките права на Цветан Василев в много отношения”.
Разбирате ли, че с случаят с Цацаров дори не е просто перверзия, а престъпление към нацията. Пеевски го водил на оглед при Цецо. Цецо го представил на Бойко. Той го одобрил. При някакви условия, които се изпълняват и днес. Цацаров обаче вече е толкова силен, че се намърда сред тримата управляващи.
17 Октомври 2017 13:54
С Цацаров не стана

Г-н Терзиев а случайно да знаете с кой гл. прокурор стана? Велчев, Филев, Татарчев?
ще пробваме с европейски прокурор

Доколкото си спомням европейски прокурор вкара Хохегер в затвора а неговия бизнес-партньор Станишев не беше вкаран. Хохегер беше ползван от много политици от Европа да си гепват държавни пари като първо ги дават на него за маскировка, а той им ги връща и бизнеса върви.
Бившият премиер Симеон Сакскобургготски правилно забеляза сбъркания чип в България,

Май чипът на мадридския шмекер беше по-сбъркан защото същия забърса голям обем имоти и гори от "благодарния" български народ.

17 Октомври 2017 14:41
В България си обичаме хайдуците, това е.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД