:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,398,676
Активни 128
Страници 15,536
За един ден 1,302,066

Лекарският съюз иска таксата за преглед да скочи на 4.60 лв.

Искането на пари за извинителна бележка било заради недофинансирането
Снимка: Юлиян Савчев
Една от целите на потребителската такса е да възпира пациентите от ненужни посещения при лекаря.
Потребителската такса за преглед при лекар трябва отново да се обвърже с минималната работна заплата, а въвеждането на такса за издаване на извинителна бележка е нормално и така се решава частично проблемът с недофинансирането на личните лекари, обяви пред Би Ти Ви зам.-председателят на Българския лекарски съюз Галинка Павлова.

"В закона за здравното осигуряване е посочено, че Министерският съвет определя размера на потребителската такса. Функцията на тази такса, от една страна, е на регулатор - да няма ненужни посещения и да няма прекомерно потребление на системата и, второ - това е едно подпомагане на практиките на общопрактикуващите лекари и лечебните заведения поради недофинансирането", обясни Павлова.

Тя припомни, че таксата в момента е фиксирана на 2.90 лв. от МС през 2012 г. "Потребителската такса трябва отново да се обвърже с размера на минималната работна заплата. Има 9 категории лица, които са освободени от плащането на потребителска такса. Държавата е най-силният субект на правото и не е редно тя да си създава привилегии, като вменява на лекарите безвъзмездно да извършват дейности. Редно е обаче институциите да поемат плащането на потребителската такса на всички лица, които осигуряват и са освободени от нея", каза още Павлова. Преди таксата да бъде определена на 2.90 лв., тя беше 1% от минималната работна заплата. В момента минималната заплата е 460 лв., т.е. ако таксата е обвързана с нея както преди промените, тя би била 4.60 лв. За ден престой в болница обаче сумата е 2% от заплатата, т.е. 9.20 лв.

Наскоро от националното сдружение на общопрактикуващите лекари поискаха да се въведе потребителска такса и за децата, които винаги са били освободени от нея. Според тях е редно родителите да плащат 1 лв. - както е при пенсионерите, а останалото да се поема от държавата.

Друг начин за дофинансиране според Павлова е личните лекари да искат такса за издаване на медицинска бележка за извинение на отсъствия поради болест. "Таксата за извинителни бележки е по преценка на лечебното заведение. Те са търговски дружества и тъй като са регистрирани по търговския закон, не трябва да работят на загуба. Когато при тях се появи проблем, те трябва да намерят начин да покрият тези дефицити. Не казвам, че с една медицинска бележка ще се реши проблема с недофинансирането, но това е един от механизмите", поясни тя.

Някои лекари вече са въвели подобни такси, а обяснението е, че бележката не е част от пакета, плащан от здравната каса, и щом няма кой да плаща за нея, това трябва да е пациентът. "Медицинската бележка за извиняване на отсъствия на детето от училище или детска градина се превърна в нещо, което решава проблеми, несвързани със здравето на децата, тоест отсъствия по всевъзможни причини. Детето отсъства поради проблем с родителя, детето не ходи на училище, защото прави нещо друго, детето трябва да получава, тоест неговите родители, детски, а без въпросните медицински бележки, извиняващи отсъствията, това не може да се случи. Тоест това се превърна и в лекарство за решаване на много и социални проблеми. Ние решихме, че няма да участваме в процеса на решаване на социални проблеми с медицински документи, очевидно не съвсем с вярно съдържание", коментира пред Би Ти Ви семейният лекар д-р Силвия Стефанова.САНКЦИИ

Според председателя на Районната колегия на ОПЛ в Кюстендил д-р Румен Алексов "няма как да бъдат санкционирани колегите, защото за всяка услуга, която един общопрактикуващ лекар предлага и не му се заплаща от здравната каса, би могъл да поиска съответната сума от този, който иска тази услуга". Според него таксата поне малко би компенсирала бумащината, свързана с издаването на бележки. Според юристи обаче издаването на бележка е като издаването на болничен. Те са резултат от прегледа на пациента, за когото НЗОК плаща, и не трябва да се искат пари. А ако бележката се дава просто за да се извинят отсъствия, без преглед, то това може да се приеме за документна измама.
73
2713
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
73
 Видими 
16 Октомври 2017 21:53
абе направо 46 лева. и по 1 бутилка виски.
16 Октомври 2017 21:58
абе направо 46 лева. и по 1 бутилка виски.
16 Октомври 2017 23:12
Пак журналистически простотии:
Таксата не е заек, за да 'скача'. Тя може да се ПОВИШИ!
16 Октомври 2017 23:25
В условията на дефицит на лекари, българският пациент ще трябва да заплати за да получи медицински услуги. По един или друг начин! Над масата или под масата! Приемете този факт! Няма друг вариант. Логиката на живота е неумолима и не търпи квазисоциалистически лиготии.
16 Октомври 2017 23:50
Българският гражданин плаща за здравни услуги, независимо дали ги ползва. Всеки месец. Солидарно. Нарича се здравноосигурителни вноски.
16 Октомври 2017 23:56
В условията на дефицит на лекари, българският пациент ще трябва да заплати за да получи медицински услуги. По един или друг начин! Над масата или под масата! Приемете този факт! Няма друг вариант. Логиката на живота е неумолима и не търпи квазисоциалистически лиготии.

Тъй ли?!
И от какъв зор тогава всеки месец плащаме здравноосигурителни вноски?!
17 Октомври 2017 00:02
Това не е наш, на лекарите, пробем! Задайте въпроса си където трябва.
17 Октомври 2017 00:12
А "вие" ходете да си търсите там парите.
17 Октомври 2017 00:25
О нееее, скъпи. Паричките ще си ги платиш ти! По един или друг начин. Ние имаме алтернативи, ти- не (е, поне в масовия случай). Ще мрънкаш, ще псуваш, къде под сурдинка, къде на глас. И ще си платиш! Щото дефицит на търсенето отдавна няма, има дефицит на предлагането. Както споменах по-горе, логиката на живота е неумолима и не търпи лиготии!
17 Октомври 2017 00:30
.
17 Октомври 2017 00:35
О нееее, скъпи. Паричките ще си ги платиш ти! По един или друг начин. Ние имаме алтернативи, ти- не (е, поне в масовия случай). Ще мрънкаш, ще псуваш, къде под сурдинка, къде на глас. И ще си платиш!

"Скъпи", и преди съм ти казвал - не си лекар, а търгаш.
17 Октомври 2017 00:44
Сега момчета и момичета, аз си лягам. Прегледам съм над 50 човечЕта днес и с достоинство се оттеглям в покоите си за заслужена, макар и (уви) кратка почивка. А вие мислете и ако имате нещо по същество да кажете - давайте. Ако ми остане време утре, евентуално, ще ви отговоря. Лека нощ. И да сънувате пълни портфейли с пари. Щото ще ви трябват. Евтините доктори в БГ са вече в историята.
17 Октомври 2017 00:53
.
17 Октомври 2017 07:15
Определени хипократи отдавна е трябвало да се преквалифицират в бакали. Официално.
Щото доста от тях веча са, но неофициално.
17 Октомври 2017 07:17
Впрочем, Хипократе, без значение къде учат децата Ви, всеки от техните учители/професори искат ли им за всеки час/лекция по 2,5 безотчетни ойро за правото да им влизат в часовете/лекциите?
Фффффащате, надявам се, приликата?
17 Октомври 2017 08:15
Добро утро! Нищо свястно не сте измъдрили през нощта! Писанието на Св София пък ясно показва пълното непознаване на материята. Айде сега пийте по едно кафе и се пробвайте пак.
17 Октомври 2017 08:24
И да сънувате пълни портфейли с пари. Щото ще ви трябват.

Не съм сънувал портфейли, още повече с пари. Сънувам лъвове като стареца от "The old man and the sea".

Хипократа е прав. Лекарите по света са богати. В медицинските факултети влизат най-умните.
Е, винаги има едно "но". Най-важното между лекаря и пациента е доверието. Как ще го има като системата е така направена, че лекаря гледа пациента в ръцете. Колко може да плати?
17 Октомври 2017 08:31
В Щатите има ли доверие в лекаря - има! За пари говори ли се там - говори се. Не че там определено не са стигнали до крайности по отношение на последното, но пътят е такъв!
17 Октомври 2017 08:33
В медицинските факултети влизат най-умните.

Нашата образователна система (много платена) е позволила и лоботомирани жертви на аборт да се записват. Не че могат нещо, както се вижда, де.
17 Октомври 2017 08:38
За пари говори ли се там - говори се.

Не съм чувал лекар да ми говори за пари. Но съм го чувал и виждал как ти предлагат най-сложно и опасно лечение (операция) и да си премълчават за по-малко инвазивно лечение. Защото по-сложното е и много по-скъпо.
PS като писах за мед. студенти имах предвид US, разбира се. Не ги знам в БГ какви са.
17 Октомври 2017 08:43
Исканията на ОПЛ са си съвсем коректни и разумни. Таксата е била 1% от минималната заплата и 4.60 лв в момента отговаря на тази сума. За идиотизма да се иска бележка за ученици в обем и форма на болничен лист не са виновни лекарите, а малоумни чиновници. Същите малоумни чиновници се опитват безплатно да възлагат на лекарите неща които са задължения на системата за социално подпомагане. Съвсем уместна е аналогията на действията им с известната "циганска сватба", където обещанията са безплатни, но за сметка на другите. Освен другото, парите за ОПЛ не са индексирани още от времената когато минималната заплата беше около 240 лева.
А & А трябва най-накрая да си научат урока, че няма безплатен обяд и да обичаш бедните е хубаво, но не е професия, трябва и да се работи и да си плащаш за желанията за материални неща.
17 Октомври 2017 08:45
Не ги знам в БГ какви са.

Чети пo-горе и се "възхищавай".
Манталитет на магазинер от соца, седнал да обяснява, че трябва всички да му плащат щото дефизит. За качество нито дума.
Чак ми стана интересно как точно ще ме принуди да му кеша.
17 Октомври 2017 08:51
Коле мамин, когато кандидатствах в медицинския университет навремето, се борихме 20 (ДВАДЕСЕТ) човечЕта за едно място. Аз влязох седми по успех. Завърших пълно отличие от държавните изпити, втори по успех сред мъжете и т.н. Такова беше качеството на мат`ряла по онова време. Сега едва ли е точно същото, но е факт, че медицината остана една от малкото специалности, където се влиза с ИЗПИТ! За повечето от останалите е достатъчно просто да си покажеш носа в университета и вече си записан! Разбирам, че те дразня, ама дай малко по-сериозно. Имаш сериозен човек насреща си. Въобще не ти ходи подобен подход! Не си ми в категорията!
17 Октомври 2017 08:52
Би ли се представил с името си, УИН, кога си завършил и какво си специализирал?
17 Октомври 2017 08:59
Завърших в края на 90-те, имам придобита специалност по Обща медицина още от преди 10 години. Останалото ще приемеш на доверие!
17 Октомври 2017 09:02
Изходът от тази ситуация е измислен от англичаните - връщане към системата, която действаше в България преди "сините" да я разградят. /Те какво ли свястно са направили - аграрна рИформа, приватизация и т.н. всичко, до каквото са се докоснали./ И имат частни клиники и болници, където си плащаш по тарифите им. Но държавните са достъпни за всички. Аз съм пенсионер в Израел,, плащам 8% от пенсията на една от 6-те здравни каси. За посещение при личния лекар плащам 5 шекела /0.1% от минималната заплата/ за посещенията за 2 месеца.Направления за всякакъв род специалисти, като за неспешни случаи за някои се чака няколко месеца.За посещение плащам около 8% от минималната заплата. За лекарствата плащам 15% от местно производство и от 20 до 50% от внос. Спукаха ме от изследвания по повод и без повод. Касите имат собствени клиники, лаборатории и болници, оборудвани с каквото им дойде наум. За хигиената да не говорим. И те плащат на лекарите и доколкото знам, не ги обиждат. И не съм чувал някой да им дава нещо на ръка.
Пиша всичко това, за да подчертая, че там, където хората обмислят нещата по начало в полза на всички, има ред и няма обидени.
17 Октомври 2017 09:05
Е, как на доверие? Искаш ми конкретно да ти нося пълен портфейл. Кажи поне на кого да се отчитам, че тая внезапна скромност е озадачаваща.
Представи се: д-р Едикойси Едикойсов, УИН, завършил ... година, специализирал "такова" в клиника по "онакова".
Нека знаем кому сме длъжници.
17 Октомври 2017 09:07
Сбърках, извинявайте - не 8, а 0.8%.
17 Октомври 2017 09:10
Коле, имаш двуизмерно мислене, типично за хората с твоя потенциал. Такива като теб обикновено са най-кротките в кабинетите ни.
17 Октомври 2017 09:20
С моето двуизмерно мислене разбирам, че си около 40-те, въпреки отличните (по твоите думи) оценки не ти е стигнала засилката да запишеш хубава (или "доходоносна" по твоите критерии) специалност, сега си GP и се тръшкаш за пари.
За сметка на това се е развила психопатология, чиято симптоматика се проявява в "Пациент = портфейл" и остра форма на "Всички са ми длъжни".
Вярно не сме в една категория.
17 Октомври 2017 10:12
Казах ти, че не вдяваш. Семеен лекар станах наистина по стечение на обстоятелствата - в края на деветдесетте имаше голяма БЕЗРАБОТИЦА СРЕД ЛЕКАРИТЕ, а не дефицит като сега, но работата много ми хареса и не бих я сменил с друга. Няма нищо по-скучно, поне според мен, от тясната специалност. Пари при нас има, дори и без бележките, но бачкането е убийствено, т.е. цената която плащаме за успеха е прекалено голяма и много колеги просто се носят по течението и не използват финансовия ресурс на практиките си. Работя в собствен кабинет с размер на двустаен апартамент, напълно оборудван с всевъзможни джаджи (единственото което ми липсва, за сега, е ехографът) и преди няколко години си купих нова кола за почти 60 бона, вярно - с кредит. Аз съм сбъднат сън, Коле. Чувствам се отлично в професионалната си кожа!
17 Октомври 2017 10:46
"В закона за здравното осигуряване е посочено, че Министерският съвет определя размера на потребителската такса. Функцията на тази такса, от една страна, е на регулатор -"В закона за здравното осигуряване е посочено, че Министерският съвет определя размера на потребителската такса. Функцията на тази такса, от една страна, е на регулатор - да няма ненужни посещения и да няма прекомерно потребление на системата и, второ - това е едно подпомагане на практиките на общопрактикуващите лекари и лечебните заведения поради недофинансирането", обясни Павлова. да няма ненужни посещения и да няма прекомерно потребление на системата и, второ - това е едно подпомагане на практиките на общопрактикуващите лекари и лечебните заведения поради недофинансирането", обясни Павлова.

Винаги съм се чудил що за вятър трябва да вее между ушите ти, за да искаш да печелиш не от качеството и количеството на вложение от теб труд, ами от таксата за достъп до него?!?!?!?
17 Октомври 2017 10:48
Хипократ2006
17 Октомври 2017 10:12
.....
преди няколко години си купих нова кола за почти 60 бона, вярно - с кредит. Аз съм сбъднат сън, Коле. Чувствам се отлично в професионалната си кожа!

Ми що тогава постоянно ревете по форумите и по телевизионните студия, че живеете тежко и трудно и едва ли не едвам свързвате двата края?!?!?
17 Октомври 2017 10:55
Аз съм сбъднат сън, Коле.

Ъхъ! Мокър блян.
17 Октомври 2017 10:55
"Медицинската бележка за извиняване на отсъствия на детето от училище или детска градина се превърна в нещо, което решава проблеми, несвързани със здравето на децата, тоест отсъствия по всевъзможни причини.

Хайде бе! Аз пък си мислех, че един лекар издава бележка за отсъствие (болничен лист съответно) само когато е убеден, че лицето се нуждае от домашно лечение.
Т.е. преди това трябва да се направи съответния преглед, изследвания и т.н.
17 Октомври 2017 10:55
Питам отново, университетските преподаватели и учителите в училищата трябва ли да искат такса от 2,5 ойро, за да допускат обучаваните в часовете си.
Щото типологическо сходство - йес, а типологическа разлика - йок.
17 Октомври 2017 11:00
купих нова кола за почти 60 бона, вярно - с кредит. Аз съм сбъднат сън

Една лека консултацийка с тесните специалисти от Св. Иван Рилски ич нема да е излишна. Ейгу дега - палиш скъпото таксе и си там. Дерзай!

17 Октомври 2017 11:00
Прочее има разлика - свободното ни време отива за актуализиране на лекционни курсове и подготовка на уроци, четене на нови публикации по специалностите ни и пр.
За разлика от лекарите в момента - в Бургас поне е така, които тичат от общинската/частната болница или ДКЦ до обяд в частния си кабинет следобед. Кога им остава време да четат новостите в собствените си области, за мен е загадка. Впрочем за кво и да четат - изписват се най-новите лекарства, пробутвани им от агентите на фармацевтичните компании.
П.П. Повечето специалисти в частните си кабинети не работят със Здравната каса.
Лични впечатления от дългогодишен горчив опит покрай родители, деца и мой личен.
17 Октомври 2017 11:05
Здравей Федя! Прилагаме този вариант на увеличаване на доходите, тъй като по редовният начин не става. Признавам, че не ме кефи чак толкова, но парите са си пари и ипотеката на кабинета ми се изплаща еднакво добре независимо от произхода им. Що се отнася до ревовете по медиите, от една страна ако не ревеш, никой няма да те отрази, от друга страна както писах по-горе парите наистина ги има, но изкарването им се постига с идиотско натоварване, на което много малка колеги искат да се подложат. Така че борбата е и за човешки условия на труд!
17 Октомври 2017 11:06
Прилагаме този начин на увеличаване на доходите, тъй като по редовнияТ начин не става

Мафията, и тя така.
17 Октомври 2017 11:07
Питам отново, университетските преподаватели и учителите в училищата трябва ли да искат такса от 2,5 ойро, за да допускат обучаваните в часовете си.Щото типологическо сходство - йес, а типологическа разлика - йок.

Ако всеки български гражданин в района на тези университетски преподаватели и учители в училищата има правото по всяко време на денонощието да им звънне по телефона и да застане на прага им, като желае обучение/консултация/изпит/справка/издаване на документ......, и ако това е официална и регламентирана част от възнаграждението им - трябва да искат!
17 Октомври 2017 11:08

Ако всеки български гражданин в района на тези университетски преподаватели има правото по всяко време на денонощието да им звънне по телефона и да застане на прага им, като да иска обучение/консултация/изпит/справка/издаване на документ......, и ако това е официална и регламентирана част от възнаграждението им - трябва да искат!
Има, звънят, консултираме, изпитваме извънредно.

Още въпроси?
17 Октомври 2017 11:08
Питам отново, университетските преподаватели и учителите в училищата трябва ли да искат такса от 2,5 ойро, за да допускат обучаваните в часовете си.

Бе ти правиш ли разлика между частен предприемач и даскал на заплата или просто се правиш на дете със СОП???
17 Октомври 2017 11:12
П?П. Справки и документи издава администрацията, щото ний сме университетски преподаватели. НО, откак все повече се реформира и формализира по англосаксонски тертип образованието, непрекъснато пишем отчети, други справки, документи за акредитация, за следакредитационен контрол и пр., ежедневно. Купиша. Както и учителите.
Още въпроси?
17 Октомври 2017 11:15
Бе ти правиш ли разлика между частен предприемач и даскал на заплата или просто се правиш на дете със СОП???

Мъ Вий кат частен предприемач ли се явявате в тоз форум? Или като лекар? Или като педагог, специалист по обучение на деца със СОП?

Съжалявам - комуникацията невъзможна и безсмислена при това положение на свирене в различни гами
17 Октомври 2017 11:15
Има, звънят, консултираме, изпитваме извънредно.
Още въпроси?

Всички в района или само приетите, записани и плащащи семестриални такси и носещи държавна субсидия? (за частни уроци и консултации няма да питам)
Ако в схемата се включи едно допълнително здравно застраховане, с което не се искат потребителски такси, аналогията с ОПЛ ще е малко по-коректна.
17 Октомври 2017 11:19

Всички в района

Що? Доколкото помня наскоро даже "Пирогов" не обслужва "всички в района".
Хай Ви със здраве, че ми додея от "бизнесмени" и "частни предприемачи" на заплата в общински болници.
17 Октомври 2017 11:20
Каква е тая уравниловка? Какъв е тоя комунизъм?
Не го очаквах от докторите! От тях, дето с адвокатити, бяха в авангарда на борбата срещу кумунизъма!!??

Редно е докторите да се "закачат" до всички приходи на пациентите - заплати, пенсии, дивиденти, влогове и т.н.. И да вземат процент от всичкото.
Еситествено - който дава повече такса, ще влиза по-напред!

17 Октомври 2017 11:22
Не мога да разбера дали някои хора не могат да осъзнаят, че онова време, наречено "соц", отмина окончателно и безвъзвратно или съзнанието им подтиска това осъзнаване някъде, защото не може да го приеме. Няма го онова време, в което държавата ни беше закрепостила и заповядваше на всеки къде и какво ще работи срещу каква заплата. Няма го, бе! Няма кой и как да накара лекарите да ни лекуват колкото и както ние искаме срещу колкото пари искаме да им платим. Лошото е, че са дефицитни, особено добрите лекари - и ще стават все по-дефицитни. И искат пари както всички други. Така че единственият начин да ползваме медицински услуги е да им плащаме много. Не защото са лекари, не защото много са учили, не защото им е трудна и неприятна работата. А защото са дефицитни и имаме нужда от тях. Защото алтернативата да се лекуваме в чужбина е много по-трудна и много по-скъпа. Не е като университетските преподаватели, от които хем си имаме в излишък, хем алтернативата децата ни да учат в чужбина е достъпна.
17 Октомври 2017 11:30
Вдяват, те... вдяваааат, Манрико. Ама не им отърва и за това се правят на улави. Ако мине, както е казал Чудомир!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД