:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 488
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Колко секретна е оградата на границата

Включването й в списъка със стратегическите обекти няма да скрие колко камери не работят и откъде може да се мине със стълба
СНИМКА: СВИЛЕНГРАД 24
Строена от БСП, оградата падна вятъра.
Граничната ограда може и да не спира мигрантите, но пък е идеална възможност наши хора да изпълняват милионни обществени поръчки. И затова нито едно управление не ревизира решението. Всяка партия, която дойде на власт, я строи, за да спира незаконно преминаващите, но и за да покаже колко калпаво предшествениците й са направили стария участък. А когато не се спори дали тя да е едноредова или двуредова ограда, с поцинкована или не тел, винаги може да се повдигне скандал за това дали е секретна. Точно това се случва през последните дни.

Драмата около секретността на съоръжението бе предизвикана от решението на Министерския съвет за включването му в списъка със стратегически обекти. Случайно или не, това решение съвпадна с новината, че



част от оградата е отнесена от силните дъждове



в района на Малко Търново. Така се появи тълкуванието, че се налага цензура върху информация за съоръжението - забранява се да се показват снимки на падналата ограда. Проблемът беше в следното изречение: "Решението ще допринесе за опазване неприкосновеността на държавната граница и недопускане на случаи на изтичане на информация за способите и методите на опазване, както и оперативните възможности за охрана на границата, както и за подобряване на контрола за нерегламентирано преминаване на държавната граница и за превенция за осъществяване на незаконни дейности в близост до държавната граница".

Така се появява въпросът колко секретна е оградата след това решение на правителството. Чисто формално, включването на оградата в списъка се прави с постановление. В случая има промяна на постановление от 2009 г., с което е определен списъкът на стратегическите обекти. Сред тях са например язовирите "Искър" и "Студена", болниците "Пирогов" и Правителствена, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ-овете "Марица",



жп гарата София, летищата в столицата, Пловдив и Варна, БНТ и БНР



Сред стратегическите обекти могат да са и частни компании, които имат голямо значение за функционирането на държавата. Такива са например Мтел и БТК, също включени в постановлението от 2009 г. Впоследствие то е многократно променяно, като са добавяни нови обекти - например летището в Балчик.

Три години по-късно правителството приема и наредба, по която да се определят обектите и инфраструктурата, които да се включват във въпросния списък. Там на термина "критична инфраструктура" е дадено следното определение: "система или части от нея, които са от основно значение за поддържането на жизненоважни обществени функции, здравето, безопасността, сигурността, икономическото или социалното благосъстояние на населението и чието нарушаване или унищожаване би имало значителни негативни последици за Република България в резултат на невъзможността да се запазят тези функции". Т.е. всеки един от обектите трябва да отговаря на него.

Дотук няма нищо секретно. В Закона за ДАНС обаче е записано, че агенцията "осигурява контраразузнавателна защита на стратегически за страната обекти и дейности". В правилника за прилагане на закона това правомощие вече е разширено. Според тези разпоредби



ДАНС издава разрешения за достъп до обектите



и дори организира физическата охрана. Точният текст на разпоредбата гласи, че органите на ДАНС "осигуряват в контраразузнавателно и информационно отношение защитата на стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност".

Има обаче изключения - ДАНС не прави това в обекти на МВР, разузнаването, НСО и служба "Военна полиция". Т.е. тези служби отговарят за собствените си обекти, което значи, че охрана, пропускателен режим, информационно осигуряване и т.н. са тяхно задължение. ДАНС обаче може да ги проверява.

На практика достъпът до граничната ограда не се променя. И досега се искаше разрешение и съгласуване, за да бъде допуснат някой до съоръжението. МВР наистина не се нуждае от специален списък, за да забрани достъп до едно или друго място. Това може да се направи с елементарно полицейско разпореждане - правомощие, което го има всеки полицай. Разбира се, гражданин би могъл да се промъкне до оградата, но ако бъде засечен, ще му се налага да дава обяснения. Практиката обаче сочи, че дори промъкналият се да е каналджия, няма от какво да се страхува - най-много да получи условна присъда.



За забрана за снимане на оградата не може да става дума



По същата логика би било забранено да се снимат сградите на БНТ или БНР или да се правят снимки на летището и гарата. Колкото до разпространяването на секретна информация, ако се приеме, че върху това съоръжение изведнъж е метнато булото на държавната тайна - забраната важи само за хора, които имат достъп до секретни данни. Т.е. само служебните лица имат задължение да я пазят.

Секретността свършва дотук. За оградата и сега се знае достатъчно. И то не е никак оптимистично. Знае се, че независимо дали я строи БСП или ГЕРБ, некадърността е гарантирана. Ако я строи БСП, вятърът ще я бутне. Така се случи преди години, та се наложи граничните полицаи да я подпират с колци, за да не падне. Ако я строи ГЕРБ, дъждовете ще я отнесат. В тези случаи вината се хвърля върху деретата - били водосборни, там водата минава с голяма скорост и как няма да я отнесе. Природа, какво да я правиш.

Отново независимо кой е на власт - или няма да има достатъчно пари за ограда и техника в гранична полиция, или пари ще се намерят, но администрацията ще е толкова некадърна, че ще изпусне сроковете за усвояването им. Справка - спешната помощ от 160 млн. евро, отпуснати от Европейската комисия. Уж беше голям политически успех, а после се оказа, че трябва да се молим, за да ни удължат срока. Добре, че в Брюксел са разбрани, та отпуснаха още година време.

Видеонаблюдението също няма да работи, независимо кой е на власт. Едните го строят, другите не обявяват поръчка за поддръжката му, после първите се оправдават с вторите, а вторите - с некачественото изпълнение на първите.



Дори броят на неработещите камери е публичен -



може да се намери в агенцията за обществените поръчки. В края на миналата година бе обявено, че в участъка Капитан Андреево - Лесово (59 км видеонаблюдение) има 41 камери. Цялата отсечка е разделена 6 участъка. Ток изобщо не достигаше до 7 камери и 6 датчика за движение. Това не е секретна информация. Както не е никаква тайна, че оградата се преминава със стълба.

И затова няма да помогне включването в никакъв списък. Независимо колко е стратегически и секретен.
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Оградата няма да стане по-секретна, нито по-трудна за преминаване след решението на министерския съвет.
СНИМКА: ФЕЙСБУК
А тази на ГЕРБ я отнесоха дъждовете.
8
3461
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
29 Октомври 2017 19:21
некакви виновни?

защо няма мини?
защо няма вкарани в затвора нелегални?
29 Октомври 2017 20:00
защо няма мини?

..и в склада няма, и от Съюза не фнасят, че и страшината не дава
29 Октомври 2017 20:31
Граничната ограда може и да не спира мигрантите, но пък е идеална възможност наши хора да изпълняват милионни обществени поръчки. И затова нито едно управление не ревизира решението. Всяка партия, която дойде на власт, я строи, за да спира незаконно преминаващите, но и за да покаже колко калпаво предшествениците й са направили стария участък.


За колко партии и управления иде реч?
29 Октомври 2017 23:04
Статията по много нечистоплътен начин се опитва да размие отговорността с фрази като "всички са виновни" и "който и да е на власт, управия няма".
Лазар Каганович беше казал някога: "Зад всяка производствена авария стои име и фамилия".
Има ли отговорен за изпълнението на оградата? Няма? Значи има отговорен за подписания по този начин договор.
Докато журналистите не започнат да пишат 'име и фамиля' на отговорния със снимчица, нищо няма да се промени.

ПП Отговорността не е обект на доказване в съдебна зала. Точно обратното. В този смисъл ако публично обявиш отговорното лице никой не би могъл да те обвини в клевета.
29 Октомври 2017 23:08
Не съм специалист, но дупката под оградата някой е помогнал да стане толкова голяма.
30 Октомври 2017 07:34
>>><<<
Трябва да има законосъобразност! ‌Трябва и да се издирят ветровете и дъждовете причинили вреди и да се вкарат в кауша!
Така няма да се хвърлят пари на вятъра и дъжда.
30 Октомври 2017 09:28
Граничната ограда може и да не спира мигрантите, но пък е идеална възможност наши хора да изпълняват милионни обществени поръчки


Поръчките са семки и бонбонки. Същинският келепир - организираният трафик на бежанци - започва след това ... Нали никой няма съмнения, че с тази ограда ситуацията е същата, както с митниците?
30 Октомври 2017 16:18
В тези случаи вината се хвърля върху деретата - били водосборни, там водата минава с голяма скорост и как няма да я отнесе. Природа, какво да я правиш.

Това за природата е вярно, но има няколко въпроса:
1. Има ли проект за построяването на Оградата?
2. Ако да - проектантът какво е предвидил в този и в другите "чувствителни" участъци?
3. Как е изпълнен проекта?
4. И не на последно място - какво е било заданието за проектиране?
Та това е!
Чакам отговори, щото пари съм давал за тази Ограда!
И да не "ограждат" Оградата със секретност щото ЩВЕПМ!

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД