:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,536,383
Активни 126
Страници 11,174
За един ден 1,302,066
Вождизъм

Г-н Борисов, не можете да ни забраните да ви обичаме

Управляващото тяло разви синдрома на вълчата бърлога
Снимка: "Сега"
Харизмата на Лидера може да е понамаляла, но не и за партийния актив на ГЕРБ
Когато трябва да бъде "ослюнчена" властта, винаги се намират кандидати. Някога народният поет на номенклатурата беше обобщил: "Другарю Живков, дори и вие не можете да ми забраните да ви обичам". Днес политическата власт създаде собствена номенклатура, която и без да търси трептения в словореда успява да се обясни в любов на партийния лидер. И да изпадне в състояние на невиждан цинизъм е готова да "сведе чело до земята". "Борисов ще ни управлява, докато му омръзнем", заяви с поданическо великодушие конституционалистът Георги Марков, който сам казва за себе си, че е "расъл в дантели". Дори и подхвърлено, за да впечатли, когото трябва, ласкателството на депутата създава впечатления затежката форма на вождизъм,който е хванал дълбоки корени в управляващата партия.

В интервю пред сайта marica.bg Георги Марков извади парфюмирана реторика от типа: "всичко е цветя и рози". По думите му: "Борисов е най-успешният български премиер от последните години" (изборните му победи са неоспорим факт, бел.авт.), икономиката е в растеж, "вдигнахме пенсиите", "прави се всичко възможно да се вдигнат и доходите на хората" и т.н., и т.н. - все в тая позитивна тоналност. Депутатът, който преди година беше хард седесар /"С малко, но завинаги"/, днес добавя: "От БСП пак говорят за вот на недоверие и избори, но Борисов ще ни управлява, докато му омръзнем".

Лъскането на партийната фигура не е нито първо, нито ще е последното. Но е синдром за състояние, което трябва да буди тревога - заради самозабравянето на властта. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов винаги е привличал около себе си подобни герои. Такива имаше и около Иван Костов, и край Симеон Сакскобургготски /Георги Марков гравитира и около тези двамата също с голям успех/. Ще ги има и занапред. Днешната власт обаче превръща сервилността в част от нормалността на политическата сцена. Показва срастването не просто на лидера с партията, а на партията с държавата.

Още в първия кабинет на Бойко Борисов подобни симптоми "даваха искра". Продължават да кънтят пожеланията на зам.-председателя на групата на ГЕРБ в парламента Снежана Дукова. Тя често повтаряше: "Бог да Ви благослови, г-н премиер, Вас и Вашето правителство". Вътрешнопартийните резонанси от харизмата на водача Борисов, неговата "твърдост" беше обобщена тогава от Дукова, че "топли сърцето й". Вождът на ГЕРБ беше "окъпан в строфи" и от ягодинската поетеса Магдалена Димитрова, която написа: "Призван си ти от Бога велик, да ни бъдеш вожд със своя лик". "Партия на великодушието" ще остане като клеймо върху ГЕРБ и определението, което даде известният вече Георги Марков.Пиянството на един партиен актив води до пълно самозабравянеСъщото, от което боледувал някога социалистическият партиен апарат, чийто наследник днес са не само БСП, но и ГЕРБ. Станалата напоследък модерна "шуробаджанащина", разкритията около роднински назначения, раздаването на обществени поръчки на близки хора, това е непоклатимият от десетилетия в България номенклатурен модел на управление. Днешните апаратчици продължават да повтарят строфите на Христо Радевски: "Аз знам, аз вярвам, че си права,/ когато съгрешиш дори!", смятайки, че са вечни и ще са на върха, докато на лидерите "не им омръзне" (отново по марковски).

Самозабравянето е тежко състояние, в което държавата се управлява "на ръчна". В лидерската държава всеки чака не демократично решение, а Вожда - той "да го оправи", той да вземе последното решение, без него не се прави първа копка, не се открива детско отделение в болница. Парите за нови стадиони ги "дава" той, а не българският данъкоплатец. Вече редовно се ходи при лидера на ГЕРБ за всяко нещо - за футбола, за театъра, за музиката, за ремонт на някой храм, за горите, за водите и пътищата... Личността, а не институциите са важни в годините на управление на ГЕРБ - парламентът например беше поставен и продължава да бъде в краката на управленското тяло. И ние свикнахме с това. Защото, както каза Георги Марков ,"Борисов ще ни управлява, докато му омръзнем".

И някак звучи невероятно, когато човек си спомни какво беше написал преди пет години сегашният депутат от ГЕРБ Тома Биков: "Борисов не е диктатор. Той е карикатура на диктатор. Второто не е по-малко вредно от първото. Този човек дотолкова си е повярвал, че е забравил кой е и от къде идва. По-лошото е, че сякаш и ние започваме да забравяме." Край на цитата. Точен е. И днес трябва да благодарим за благоволението да имаме такъв пастир.

Управляващото тяло е развило синдрома на "вълчата бърлога". Последната година на Втората световна война Хитлер прекарва в бункера "Волфшанце", заобиколен от най-верните му офицери. До последно те го величаят, обсипват с похвали грешните му ходове, осъзнавайки, че без своя вожд те също са обречени. До самия крах на Третия райх. Затова и самонадъхването в управляващата партия кънти в кухото пространство на собствената им бърлога.

12
4937
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
02 Ноември 2017 20:44
За снимката
02 Ноември 2017 22:06
ори и подхвърлено, за да впечатли, когото трябва, ласкателството на депутата създава впечатления затежката форма на вождизъм,който е хванал дълбоки корени в управляващата партия.

Не е вярно. Не е хванал корени, самата партия е зачената с него. И няма как да промени генетичния си състав. Ако някой не го разбира, това е много сериозен признак за СПУН....
02 Ноември 2017 22:09
И някак звучи невероятно, когато човек си спомни какво беше написал преди пет години сегашният депутат от ГЕРБ Тома Биков: "Борисов не е диктатор. Той е карикатура на диктатор. Второто не е по-малко вредно от първото. Този човек дотолкова си е повярвал, че е забравил кой е и от къде идва. По-лошото е, че сякаш и ние започваме да забравяме." Край на цитата. Точен е. И днес трябва да благодарим за благоволението да имаме такъв пастир.

Защо да е невероятно?
Човек, дори да е с характера на плужек, понякога изтърсва някои неща, за които после съжалява.
С Антон Тодоров са си лика-прилика - ветропоказателни, празни хора, в чиито глави се въртят единствено интриги и стремеж да си намерят господар. Без него не могат да съществуват.
Някой днес да си спомня за Антончо???
02 Ноември 2017 22:20
Депутатът, който преди година беше хард седесар /"С малко, но завинаги"/
А преди години е бил агент на ДС.
Та въпросът сега е: Как да се отървем от бойковщината и да върнем държавата в демокрацията. Иначе отиваме на еднопартийно управление от времето на Вълко Червенков и сталинизма. а децата ще пеят песнички за бат Бойко какъв юнак е, страната е цъфнала като магнолия и сме на първо място в Европа по добив на тикви. И на последно по всичко останало.
" Няма да намерите
като пионерите
дружни по света"
02 Ноември 2017 22:36
Иначе отиваме на еднопартийно управление от времето на Вълко Червенков и сталинизма

Това вече го гледахме с Костофф.
Сега сме къде края на брежневизма и късния Тодор Живков. Зад океана и в ЕС перестройката вече почна. У нас си е както и преди - "переструвка"
02 Ноември 2017 22:37
Облак, като се разкарат тези, дето поддържат бойкопростотията... Друг начин няма...
03 Ноември 2017 00:49
това е много сериозен признак за СПУН....
СПУН??? Няма такова нещо, не е Придобита... Може да е наследена, може да е порождение, може..., но Придобита не е!
Затова - просто СУН!
03 Ноември 2017 05:06
Иначе отиваме на еднопартийно управление

Ние сме в еднопартийно управление, при това много, много отдавна. Политическата партия в собственият смисъл на тази дума е определени виждания (идеология) за обществото и държавата, за това, кое е добро и кое лошо за него. Има ли различия между "партиите" представени в парламента по такива въпроси ? Няма ! Следователно, всички те са групи, котерии, принадлежащи към една партия.
03 Ноември 2017 08:58
За разлика от автора аз възприемам изказването на Г. Марков не като ласкателство, а като горчива констатация за нас самите.
Живков не го избирахме, но го търпяхме - повече от 30 години.
А този си го избираме. Сами. И му се радваме.
03 Ноември 2017 09:27
Според мен е обратното- настоящото управление подбира хората на разни позиции по лоялност към по- горния, а не по компетентност. Това са хора зависими и с нищо друго не блестят. Какво друго да направят за устойчивост на позицията си, освен да възпяват по- висшестоящия? Лошото е, че се оказват толкова много, че да осигуряват перманентна победа на партията на алчните послушковци.
И не ми споменавайте, моля, всеки път Хр.Радевски и неговото стихотворение за Партията. Доколкото си спомням, го е писал, когато въпросната партия е била забранена и нелегална.
03 Ноември 2017 10:55
tatyana1
06 Ноември 2017 17:33
Та, докога щял да ни управлява Бойко Борисов и кой го каза това?
Днешната власт обаче превръща сервилността в част от нормалността на политическата сцена.

А вчерашната, завчерашната и още по-предишната?
Кажи сега, че не разбрах, докога щял да ни управлява Бойко Борисов и кой го каза това?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД