:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,026
Активни 267
Страници 1,928
За един ден 1,302,066
Хроники на нашето време

Общите балкански учебници по история

От доста време се говори, че децата на балканските народи трябва да имат общи учебници по история. Мотивът е повече от благороден - историята да не служи за разпалване на омраза между бъдещите балкански граждани на Европейския съюз. И ето, долетя чрез скопския "Утрински вестник" новината, че е подготвен такъв учебник за децата на Албания, Македония и България. Нашето просветно министерство потвърди благата вест.

С нетърпение ще очаквам появата на учебника, който обхващал периода 1944-1989 г. Въпросът как ще бъде представена историята на България и Албания не ме безпокои. Историята, както е известно, се прави по документи. България и Албания, българи и албанци, са стари държави и нации и документи за историята им и преди този период, и за него, има предостатъчно.

Но случаят с Македония е съвършено различен. Македонските белетристи, както аз наричам "историците" им, в никакъв случай няма да се съгласят с текстове, които почиват върху анализ на автентичните исторически документи.

Те - автентичните исторически документи, твърдят, че от VII в. сл. Хр. до 1944 г. в географската област Македония са живели българи, турци, власи, албанци и дори малко сърби. Но за македонци и дума не става в хилядите документи. Както е добре известно, от 5-6 години публично съм обявил



награда от 1 милион евро



за този, който открие документ за наличност поне на един македонец в историята между VII-XIX в. Македонските медии непрекъснато напомнят за щедрата оферта, но желаещ да получи наградата все още няма. И няма да се намери. Защото такъв документ не може да има.

Ако реши да спазва основния принцип на историческата наука (има документ - има история, няма документ - няма история), работната група, съставяща общия учебник, ще трябва да каже на македонските деца следното:

Македонската нация е измислена от сръбския учен Стоян Новакович като средство за дебългаризация на населението в Македония. Тази теза е утвърдена от Балканския лендерсиндикат на Коминтерна в 1934 г. И утвърдена, и утвърждавана в живота след 1944 г. във Вардарска Македония от властите на комунистическа Югославия с цялата репресивна мощ на тоталитарната държава. А и в Пиринска Македония от БКП между 1945-1948 г.

Македонските деца ще трябва да научат, че във въпросния период 1944-1989 г. само затова, че са имали нещастието да кажат, че са българи, 30 хиляди души са били убити и 120 хиляди са минали през страшните титови лагери. Това - при население на страната 1 200 000 души.

Децата ще трябва да научат, че не пишат на азбука, създадена от Кирил и Методий (също обявени за македонци), а по азбуката на сръбския възрожденец Вук Караджич, и че езикът им в лексикално отношение (граматически той и днес си е български език) не се е оформил за векове, а е създаден за няколко седмици, начиная от 08 ч. на 27 октомври 1944 г., от комисия от 12 учители, поети, писатели, воглаве с "академик" Блаже Конески (незавършилият дори трети курс на СУ "Кл. Охридски" студент Благой Конев). По най-простия начин - като се заменят 1500-2000 най-често употребявани български думи с чуждици, главно сръбски, но и западноевропейски. Впрочем някои от тези 12 апостоли по-късно или бяха осъдени като българи, или като Венко Марковски избягаха в България.

Македонските деца ще трябва да научат и за уникалния в световната правна система Закон за македонската национална чест. Според този закон всеки, роден в Македония и обявил се за българин, обижда македонската национална чест и получава от 3 до 5 години затвор. В Македония спокойно можеше да бъдеш влах, циганин, албанец, но



да бъдеш българин вече бе престъпление.



Този закон днес не е в сила, но рецидивите са налице. Не те пращат в затвор, но те уволняват от работа, съседите правят подписка за изселването ти и т.н.

Македонските "историци" в тристранния екип естествено не могат да се съгласят с истината за периода 1944-1989 г. Те пак естествено имат инструкции на правителството си да държат на целия набор от лъжи, съставящ т. нар. им "официална" история. Всяко отстъпление дори от една теза ще доведе до бърза дезинтеграция на т. нар. македонска нация, която и без това, за разлика от всички балкански нации води ожесточен дебат за националната си идентичност и се топи като сняг през юни.

За да има все пак общ учебник, българските и албанските историци в екипа трябва да плюят на научната си съвест и да се съгласят с мародерствата на "македонците" из чуждите истории. Но това, което ще се получи, няма да бъде учебник по история, а сборник с лъжи, с които вече ще се пълнят главите не само на македонските, но и на българските и албанските деца. А лъжата си е лъжа, дори когато привидно е с благородна цел.

Могат ли да се намерят историци у нас и в Албания, които да се съгласят македонските лъжи и мародерства да влязат в общ учебник. Мероприятието се финансира от холандското Министерство на външните работи. Холандия е богата - има много пари. А срещу много пари, признавам, и в нашата историческа гилдия има хора, готови да плюят и на научна съвест, и на професионализъм, и на майка си дори. Да припомним ли глупостите, писани от български учени, характеризиращи османското иго като "турско присъствие" и "контактна зона на мирно сътрудничество между две цивилизации, мирно обменящи културни идеи и рецепти за манджи". Това също ставаше срещу много пари, а оправданието на колегите в личните разговори беше: "Е, не се храни семейство с една факултетска (институтска) заплата".

Затова, българи, бдете! Ако не искате децата ви да бъдат захранвани с лъжи, както бе доскоро, макар и по други исторически въпроси, което неизбежно ще стане, ако общият учебник бъде със съдържание, каквото си мисля, че ще има.
1450
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД