:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,471,590
Активни 121
Страници 11,832
За един ден 1,302,066
Репортаж

Башконтрольорите проверяват билетите на тротоара и твърдят, че е законно

Ако това е така, "Градският транспорт" трябва и да плати разноските, ако някои си счупи крака на улицата и си пази билета
Снимка: Ивелина Гатева
На фона на бомби, взривове и показни разстрели в страната, на заден план остава една "мирна война", която се води от близо 13 години - битката между контрольори в градския транспорт и пътници. Едните измислят всевъзможни начини да "метнат" контролата и да се возят гратис. Другите пък се амбицират и стават дори агресивни в желанието си да вкарат в правия път нередовните ползватели на услугата. А в основата е една твърде прозаична причина - всички са бедни. Хората са бедни и затова ни мразят, нали им бъркаме в джобовете, признават контрольори. Прави са да ни санкционират, но нямаме пари, с какво да си купуваме билети, оправдават ги гражданите. И продължават да се дебнат, да се карат и до бой да стигат заради билетчето.

В последните години на яве излязоха инциденти между пътници и контрольори, които настроиха обществото срещу служителите на градския транспорт. Последният шумен случай бе с журналистката от телевизия "Европа" Диляна Петкова, която обвини контрольора Борис Борисов, че при свада я е ударил и й счупил носа. Според шефката на Центъра за реализация на приходите към Столичния контрол на Градския транспорт Красимира Сапунджиева журналистката сама е предизвикала инцидента. Което означава ли, че трябва да бъде със счупен нос?!

Тепърва ще се доказва вината на служителя, но комисията по разглеждане на жалбите отне разрешителното му.

Много внимателно подбираме контрольорите, не е вярно, че всеки може да започне работа при нас, категорична е шефката им. Въпреки това много хора се отказвали още на първия месец заради стреса и скандалите с пътници.

В моментаСофия кръстосват

над 350 контрольора110 от тях са на трудов договор и на щат към СКГТ. Заплатата им се формира от твърдо месечно възнаграждение, процент от събраните глоби над норматива от 40 билета за нередовен пътник и допълнителен процент от събраните контролни отрязъци. Може и да звучи впечатляващо, но един контрольор на месец си докарва едва около 200 лв., твърди Сапунджиева. Към отдела за контрол на пътниците работят и още 250 извънщатни контрольори. Те взимат процент от събраните глоби - 75%. Затова пък могат да работят по всяко време на денонощието, когато вървят колите на градския транспорт. Докато щатните са на 8-часов работен ден, нещатните могат да проверяват, когато им скимне. Няма сутрин или вечер, няма делник или празник. Дори да си пътува спокойно в някое превозно средство и съзре нередовен пътник, контрольорът може да го глоби. Задължително е обаче да е облечен със синьо елече с надпис на гърба "Контрола", а в двата му джоба ясно да се вижда служебната карта и баджът с номера на контрольора. Той няма право да откаже на пътника да види тези документи. До юни картите на контрольорите са розови, по това ще познаете дали не ви проверява контрольор-менте, който не си е върнал служебната карта.

В системата на контрольорите работят и20 души от Специализирано звено.Те са представителни, цивилни, не са задължени да носят елеци, но винаги трябва да показват специален бадж и служебна карта. Тези контрольори са по-висши - те имат право да проверяват и редовите си колеги, да ги санкционират за лош външен вид или злоупотреби с работата. Ходят със служебни коли и често правят хайки по спирките. Спират превозното средство и проверяват гражданите вътре в него или на слизане. Понякога с тях има и полицаи.

Граждани се чудят как могат да ги глобяват и извън превозното средство.

Красимира Сапунджиева обаче цитира чл. 14 на наредбата, според който пътникът е длъжен да си носи билетчето и при слизане. "Амитогава могат да ме глобят

и в магазина, и вкъщи",чуди се жена, нарамила пазарски чанти. Не, ако превозното средство не е на спирката и не се вижда, че сте слезли от него, няма да ви глобят, обяснява шефката в столичната компания. Чл. 14, ал.1, т.1 обаче гласи, че билетчето пътникът е длъжен "да пази по време на пътуване и слизането си от превозното средство". Т.е. след последното стъпало на абвтобуса, тролея или трамвая нямат право да ви проверяват, твърдят юристи.

Билетчето е вид договор и покрива застрахователни рискове. Ако си счупите крака извън автобуса, столичната компания не носи отговорност. Значи няма право и да ви проверява на тротоара, където бихте могли да си счупите крака, контрират адвокатите.

За да стане контрольор, човек трябва да представи няколко документа - че не е съден, че не се води на отчет в психодиспансера, диплома за средно образование. Трябва да мине и специален психотест, в който се проверява дали може достатъчно добре да общува и да работи с хора. Ако някой не мине психотеста, не се допуска до интервю с комисията за подбор на кадрите. След сглядата се решава дали човекът е годен да стане контрольор.Служебните карти се издават за 3 месеца.Ако случайно срещу контрольора е подадена основателна жалба или е доказано, че е нарушил правилата на работа, той директно си отива, категорична е Красимира Сапунджиева. Тя държи най-вече контрольорите да са комуникативни, да умеят да излизат от трудни ситуации без скандали, да не са агресивни и да могат да се владеят.

За инцидентите между контрольори и пътници служителите на градския транспорт винят гражданите. Според тях нередовните пътници не само че не плащали за ползваната услуга, но и

имали наглостта да предизвикват контрольорите да стават агресивни.

"Имахме случай, когато една жена се хвана за кормилото на водача и отказа да слезе.Наложи се полицай да й сложи белезниции да я свали като нарушител на реда. Цирк!", недоволства Сапунджиева.

Сред контрольорите също има такива, които действат доста силово. Миналата година изгониха 60-70 души заради такива оплаквания, признава Венцислав Вутов. Той има 12 г. стаж като контрольор, 4 от които на щат. Преди това 28 г. е работил в научен институт, специалността му е минна електротехника. Институтът обаче бил закрит и Венцислав потърсил препитание в градския транспорт. "Това е тежка, неприятна работа, стресът е голям, ако не ми се налагаше, едва ли щях да я върша", допълва той. Венци е над 50-годишен, с посребрена коса, представителен и интелигентен. Цял живот е носил риза и вратовръзка, не му се ще да ги оставя и когато ходи на работа в градския транспорт. За 12 г. срещу него не е подадена нито една жалба, няма и нито едно спречкване с пътник. Като се изключи малък инцидент със

студент, който вместо

карта извадил пистолет"С такт, разумно и спокойно, само така можеш да излезеш от такава ситуация", обяснява Венци. Човек трябва да е психолог, да познава хората срещу себе си, допълва той. Неговият колега Румен Петров пък е дипломиран социолог. За него обаче не се намерила работа по специалността. Когато преди 4 г. бизнесмен не му платил 3000 лв. от заплати, Румбата, както го наричат колегите-контрольори, се хванал да проверява пътниците. "Как ще ми харесва работа, която е свързана със санкции?! Човек трябва да е малко извратен или много откачен", смята Румен. Дори в градския транспорт той успява да приложи професията си. Прави си свои малки изследвания и е стигнал до извода, че в България да живеят нормално могат само юристите, икономистите и финансистите. "Всичко останало се оправя, както може. Страшно е!", мисли на глас контрольорът. "Аз обаче съм по-съгласен да ме прекарва държавата, а не частникът. Така ме е по-малко яд", философства Румен.

ПРАВОМОЩИЯКонтрольорите имат право да ви глобят дори ако не е минала една спирка от качването ви. Според новата наредба пътникът е задължен да дупчи билет не до другата спирка, както беше досега, а "незабавно след качване до най-близкия перфоратор". Ако на спирката не се продават билети, трябва да се качите от първата врата и да си купите от водача. Той обаче продава само по изключение. И ако няма билети, това не ви извинява пред контрольора.

Когато контрольорът хване нередовен пътник, той трябва да му предложи да си купи специален билет-глоба от 5 лв. Ако пътникът откаже, контрольорът е длъжен да го застави да слезе на най-близката спирка и да му състави фиш. Стойността му е 10 лв. и се плаща до една седмица. Ако пътникът откаже да го подпише доброволно или не го плати в срок, му се съставя акт за 50 лв.

Контрольорът няма право да ви дърпа, блъска или да ви нагрубява. Няма право да носи оръжие, да е под влиянието на алкохол или да откаже да покаже служебна карта. Няма право и да иска да провери съдържанието на портмонето ви, ако твърдите, че нямате пари. Тогава се пише фиш или акт.

Всеки, който смята, че контрольор е превишил правата си, може да се обади на телефон 92 36 285 на оперативния дежурен или 92 36 294 в отдел "Жалби".
 
"Благодарим ви за съзнанието", пише на входа на Центъра за реализиране на приходи, където нередовните пътници плащат фишове и актове.
 
Подбираме контрольорите си внимателно, твърди шефката им Красимира Сапунджиева.
 
Въпреки висшето си образование, Венци и Румбата са принудени да работят като контрольори.
2739
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД