:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 37
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Коалиционният партньор на Тереза Мей провалил споразумението за Брекзит

Лондон и Брюксел договорили сделка за ирландската граница, но юнионистите били категорично против
ПОЗИЦИЯ
Коалиционният партньор на британския премиер Тереза Мей - северноирландската Демократична юнионистка партия - е провалила споразумението за Брекзит, договорено в понеделник в Брюксел и включващо решение на спорния въпрос за ирландската граница. Това заяви ирландският премиер Лео Варадкар, цитиран от информационните агенции. Според него високопоставени еврочиновници споделили, че Лондон "е договорил текст за границата, изпълняващ нашите условия". Ирландия и ЕС настояват Великобритания да даде конкретно обещание, че няма да има "твърда" граница между двете страни след Брекзит. След разговора си с шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер в Брюксел в понеделник Тереза Мей се обадила на лидерката на ДЮП Арлийн Фостър, за да я уведоми за договорката. Председателката на юнионистите, чиято партия осигурява на консерваторите работещо мнозинство в Камарата на представителите, заявила, че не може да подкрепи да сделка без "твърда" граница между Великобритания и Ирландия след 2019 г., когато разводът между Брюксел и Лондон трябва да бъде факт. След края на разговора лидерите на Великобритания и ЕС обявиха на пресконференция, че имат нужда от още време за преговори и предстои да се срещнат пак до края на седмицата. Така съдбата на Северна Ирландия блокира споразумението за Брекзита, което Тереза Мей и Юнкер се надяват да бъде постигнато преди Европейския съвет на 14 и 15 декември. Тогава се очаква лидерите на страните от ЕС да вземат решение за стартирането на преговори за търговско споразумение с Лондон - вторият етап от преговорите за Брекзит.

Ирландският премиер Лео Варадкар заяви, че е "изненадан и разочарован, че британското правителство, изглежда, не е в положение да завърши това, което е било договорено". Той обаче изрази надежда, че може да бъде постигната сделка преди срещата на върха на ЕС в Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че времето за постигане на споразумение силно намалява, но все още е възможно до следващата седмица да се стигне до сделка.

Кметът на Лондон Садик Хан пък заяви, че при Брекзит британската столица трябва да бъде третирана по специален начин и да й бъде разрешено да остане в единния пазар и митническия съюз на ЕС, ако на Северна Ирландия бъде позволено това. "Лондончани в огромното си мнозинство гласуваха за оставане в ЕС и подобна сделка тук би могла да защити десетки хиляди работни места", написа той в социалната мрежа "Туитър".

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Ирландският премиер Лео Варадкар(в центъра), външният министър Саймън Ковни (вдясно) и министърът по европейските въпроси Хелен Маканти бяха видимо разочаровани на пресконференция в ирландската столица Дъблин от провала на преговорите за Брекзит .
1359
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД