:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 517
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Правителството се ядоса на украинци и даде още 53 млн. лв. на МО

КЗК бързо отхвърли искането на "Украинмаш" за спиране на поръчката за ремонт на МиГ-29
Снимки: Михаела Катеринска
Военновъздушните сили явно щяха да останат без хардуер, ако украинците не бяха обжалвали поръчката за ремонта на руските изтребители.
Възмутено от обжалването и спирането на процедурата за ремонта на МиГ-29 от украинска фирма, правителството раздаде допълнителни 53.4 млн. лв. за поддръжка на военните училища и хардуера на Военновъздушните сили. Това се разбра от официално съобщение на Министерския съвет от последните дни на 2017 г. Решението било взето неприсъствено още на 22 декември.

В бюджета на Министерството на отбраната влязоха 23 млн. лв. От тях за поддръжка на хардуера на комуникационните, информационните и навигационните системи на летища на Военновъздушните сили щели да отидат 20 млн. лв., за строително-ремонтни дейности 2 млн. лв. и за реконструкция на административната сграда на военното разузнаване 1 млн. лв. За ремонтни дейности в държавните висши военни училища правителството трансферира други 28 млн. лв. От тях за ВА "Г. С. Раковски" се отпускали 7 млн. лв., за НВУ "Васил Левски" - 16 млн. лв., и за ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" - 5 млн. лв. През 2018 г. МО ще има рекордно висок бюджет - над 1.1 млрд. лв., и въпросните разходи би трябвало да са планирани в него.

В официалното съобщение се акцентира драматично, че "средствата за ВВС се осигуряват за сметка на предвидените за осигуряване на летателната годност на самолетите МиГ-29 - процедура, която беше спряна поради обжалване от трета страна". Излиза, че нито военните училища, нито ВВС, нито военното разузнаване щяха да получат средства, ако не беше блокирана въпросната поръчка.

Конкурсът за над 80 млн. лв., за който има само един възможен участник - руската държавна компания "Руска самолетостроителна компания МиГ", беше блокиран от жалба на украинската външнотърговска и инвестиционна фирма "Украинмаш". Поръчката е за "интегрирана логистична поддръжка" на 12 изтребителя МиГ-29А и 3 изтребителя МиГ-29УБ (12 едноместни и 3 учебно-бойни самолети - спарки). Срокът е 48 месеца, а прогнозната стойност - 81 294 416 лв. Документацията бе качена на сайта на Агенцията за обществени поръчки на 7 декември.

В първия работен ден от новата година стана ясно, че на 29 декември Комисията за защита на конкуренцията е отхвърлила иска на "Украинмаш" за временно спиране на поръчката. Фирмата обаче може да обжалва пред Върховния административен съд.



ПОДАРЪК

След като украинците обжалваха, военният министър Красимир Каракачанов обяви, че това е саботаж, и дори се обяви за промяна в Закона за обществените поръчки, която да ограничи възможността фирми без правен интерес да обжалват сделки за националната сигурност. Той беше много ядосан, че предвидените средства трябва да се върнат в държавния бюджет и щели да бъдат необходими минимум 3-4 месеца за осигуряване на нови средства за ремонт и поддръжка на бойните самолети. Кабинетът обаче му направи подарък за Коледа.
3
3251
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
02 Януари 2018 22:48
слава украине! а каракачанов - пошел ...
03 Януари 2018 15:05
Когато става въпрос за националната сигурност понятието "обществена поръчка" е абсолютна глупост !
03 Януари 2018 17:24
Обществена поръчка = корупция = конфликти на интереси = некомпетентност = лакомия = пладнешки грабеж = рафинирано измамничество = политическо надсвирване = бой с удари под диафрагмата = кеч, ес ю кеч кен. Това е познато на много хора, участвали на някакво ниво в конкурсите по обществените поръчки. Едно време кечът беше лошо нещо, но мъжки бой все пак. Сега е пълна гадост и се прилага масово с високи и ниЗки технологии съгласно ЗОП. Хеле пък за военните. Там сега са поне 3-4 лагера: Почтени или опитващи да са почтени идеалисти-специалисти (офицери или не); кариеристи-конформисти, предимно офицери; профани и лаици по темите. усвояващи термини и чужди мнения сами или под натиск; директни, преки рупори на наши и чужди интереси. Сигурно има и други чешити и типажи, може и да не ги назовавам най-точно. Фактите обаче са налице, самолетите са трупчета (условно казано, дано гумите им са напомпени), а може и да са зачохлени.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД