:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

С халосни патрони и ялови операции срещу мафията

Държавата пак е в кампания срещу организираната престъпност. Поредната
Снимка: Велислав Николов
В правоохранителните органи има хора, здраво вкопали се в постовете си, успяват да се скрият от обществения гняв, а после си правят реклама с кампанийни операции срещу организираната престъпност.

Алгоритъмът е следният. Шумно се обявява началото на "тотално настъпление" срещу мафията, гарнирано от време на време с някоя и друга бомбастична цифра на заловени. Следва постепенно утихване до поредната кампания, предизвикана или от смяна във властта, или от дръзко престъпление. Цялата сценка се съпровожда и с нарочното палене на междуинституционални скандали, спорове и прехвърляне на отговорности. Накрая се стига до оправдаване с лошо законодателство и нуждата от нови норми. През това време уж атакуваната организирана престъпност става още по-нагла, още по-легална и с още по-силно влияние върху цялата държавна машина.

Пак сме в антимафийна кампания. Сигнал даде убийството на боса на бившата ВИС-2 и легален президент на футболен клуб и на групировката "ВАИ холдинг" Георги Илиев.

Прецизният разстрел в Слънчев бряг



отпуши автоматично бурна държавна реакция



Бе подписно мълниеносно споразумение между прокуратура, следствие, данъчни, митници и МВР за тотална операция срещу организираната престъпност, силовите групировки и срещу тяхната финансова и имотна мощ. Последваха декларации за категоричната воля на институциите за целенасочена дейност срещу мафията. Дойде обичайната акция по задържане на престъпници, наречена "мащабна специализирана операция". Пуснато бе бомбастичното число от 733 арестувани, от "които 596 с наложени мерки за неотклонение". Твърдеше се даже, че се проучват между 50 и 100 фирми и лица, за които трябвали още данни и проверки, за да се стигне до "реализация". Очакваме още подобни съобщения. Ще има дори похвала с приключило разследване за пране на пари, контрабанда или трафик на наркотици, с обвинителен акт за милиони долари или евро и дори с арестувана "средна риба". И тук някъде е мястото за аплодисменти и фанфари.

Такъв е гледаният вече 15 години водевил, който цели да отбие справедливото обществено недоволство. Да си спомним периода 1992-1996 г., известен с "люти битки" между МВР, съд, прокуратура и следствие кой е по-виновен за разрастващата се организирана престъпност. Тогава се роди модата да се правят списъци с лица, които имат по 2, 3 и повече висящи дела. Част от тях отдавна не са между живите. После дойде "списъкът на Начев", кръстен по името на вътрешния министър в кабинета "Виденов". Той дори излезе по вестниците с трите имена на лицата, ЕГН-ото им и съответните висящи дела. Целта бе да се аргументират поправки в конституцията и тежки законодателни решения, състоящи се в общи линии във възможности за тотално подслушване и следене. Това време бе белязано и от анализи, които показваха мощта на силовите групировки - ставаше дума за имущества от порядъка на 2,5 млрд. сегашни лева, за легализиране на несметни богатства. Всичко обаче остана на фаза констатации. А организираната престъпност стана още по-силна.

Дойде ред на операциите "Комар" и "Нулева толерантност". При тях се започна с тоталната проверка на колите на мутрите,



мина се през привикване на босовете на силовите групировки в МВР



и се стигна до забраната да участват в застраховането. След кратко затишие, използвано за тоталното легализиране на придобитите от престъпления пари, цялата организирана престъпност се появи в целия си блясък - с взривове, убийства, разправи. В МВР Богомил Бонев бе сменен с Емануил Йорданов, който също започна с операции и обещания за удари върху финансовата мощ. Нищо подобно не последва.

Дойде и Новото време, което възприе почина на предшествениците и започна да прави списъци на лица с по 2, 3, 10, 20 и дори 60 висящи дела. Цифрата достигна близо 4000. Идеята отново бе тотална атака срещу престъпността, кардинални законодателни решения, въвеждането на задължителен арест за тези хора. Стартира първата операция "Белезници", при която трябваше контингентът масово да марширува към арестантските, а веднага след това и към затворническите килии. И пак нищо не стана.

В общи линии цялата схема бе проиграна и след убийството на боса на "Мултигруп" Илия Павлов. Дори човек оставаше с впечатление, че държавата сякаш прави помен и пази паметта на тези хора чрез шумни акции и операции, след които не следва нищо.

После дойде



взривът срещу Иван Тодоров-Доктора и появата на т. нар. яхтени снимки,



на които край Монако лъснаха вече бивши министри в компанията на сега обвиняеми за милиони евро пари от контрабанда и пране на пари. Хората на яхтата дори и карти играеха, но твърдяха, че там се запознали.

След тези случки последва точно това, което наблюдаваме и след сегашното убийство с изключение на драматично хвърляните оставки на финансовия министър Милен Велчев и от главния секретар на МВР Бойко Борисов. Но алгоритъмът бе същият: "тръгва тотална проверка на силовите групировки и на тяхното имущество", "няма да има прошка", "ще затворим контрабандните канали", "всички босове на съд" и др. подобни. В парламента имаше денонощни заседания, на които службите вадеха доклад след доклад и твърдяха, че знаят всичко за мафията. Дори депутатите се включиха в дописването на списък на лица и фирми, които да бъдат проверени от службите, но бяха изпуснати от МВР и прокуратурата. И накрая институциите си стиснаха ръцете в "пазене на следствена, държавна, търговска" и всякаква друга тайна.

Дойде взривяването на Стоил Славов



и пак настана държавно опълчение срещу организираната престъпност



За по 24 часа бяха прибрани емблематични престъпници. После ги пуснаха.

Тук е мястото да се отбележи изцяло сбърканата теза, че тези убийства решават по някакъв начин проблема с борбата с организираната престъпност. Защото мафията отдавна има изработени схеми, за които е без значение кой точно ги изпълнява - дали Илиев, Минев, Иванов, Павлов или Петров.

И още нещо. И прокуратурата направи списък с дела на специален отчет - банкови, за нарушения на югоембаргото, за контрабанда. Накрая всички банкери, раздавали милиони и милиарди негарантирани кредити , бяха оправдани. Тук заслугата е и на съда, който преимуществено прие, че въпросът бил гражданско-правен. Нищо не излезе и от създаването на спецекипи с прокурор, следовател и оперативен работник, на което се залагаше много. И е почти сигурно, че ще бъде рекламирано отново сега. Същият плачевен край очаква и сегашната шумна атака срещу организираната престъпност и нейната финансова мощ. Защото



целият модел на държавния отпор срещу организирания бандитизъм е сбъркан



Вредно е и надпреварването между институции и техните шефове за това кой по-страшно ще й се закани на мафията. Президентът обяснява, че иска "акулите на организираната престъпност" в затвора, главният прокурор постоянно нарежда някакви проверки и акции, МВР тиражира съобщения за поредния успех, митниците - също. Прокуратурата и тя не остава назад. Депутатите пък привикват ръководството на вътрешното министерство да дава обяснения. И накрая - пак нищо.

Ето ги проблемите, които се виждат с просто око.

Липса на политическа воля, на агентура, на желание на хората да помагат на органите на реда и на правосъдието, корупция по високите етажи и сред самите призвани да се борят с нея, престъпна мудност в правораздаването, зависими от мафията политици.

Затова



и най-прецизната и най-мащабната операция ще удари на камък



Дори и да бъдат открити свидетели срещу мафията, обвинението не може да ги опази. Само за 1 година бяха показно разстреляни двама - единият ключов за дело за контрабанда и пране на пране за 30 млн. долара, а другият бе свидетел в процес за поръчков разстрел. Да не говорим за анонимните само на книга свидетели, които трябва да разкрият схемите на организираната престъпност. В такива случаи трябва да се намеси агентурата. А нея очевидно я няма.

А за правосъдието думите вече се изчерпаха. Престъпно е лице с доказани например 20 кражби или грабежа да бъде на свобода.

Изследването на главния прокурор върху криминалната диктатура, в което казва, че "организираният престъпен свят влияе върху всички области на обществения живот, в това число и върху вземането на политически решения", и че "босовете са недосегаеми от правосъдието", е вярна констатация. Но от неговата камбанария звучи като капитулация.

А българските акции срещу мафията са като режисирано риалити. Което в крайна сметка е само шоу с елементи на достоверност.
 
Вътрешният министър Румен Петков декларира взаимодействие с прокуратурата и финансовото министерство и обяви началото на поредната мащабна акция срещу организираната престъпност.
 
Президентът Първанов наблюдава подписването на инструкция за взаимодействие между прокуратурата, МВР и следствието през февруари 2004 г. Някъде от това време бе и неговата реплика, че иска "акулите на организираната престъпност" в затвора. Явно ще трябва да почака.
36
984
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
09 Септември 2005 23:50
Каква организирана престъпност, какви пет лева. Те ромите ходят и бият полицаите в самото РПУ, а тук говорят за борба с организираната престъпност. Вицове.
10 Септември 2005 00:04
Интересно е, ще се отделят ли от полицията тайните служби и под чий контрол, по конституция всички при премиера. Публична тайна е, че притежават огромна информация и възможности за политически натиск, чу се за изпълнявани поръчки, а това не е национална сигурност. Не ми излезе първия постинг, голема тайна е, че има логиран с моя IP докога бе, затвор за вас няма ли, г-н Станишев, питайте ги защо го правят. Релативисти ? ами, че това е липса на духовна възраст, е, и пак ли ще е забранено да харесваме американците

Редактирано от - Пейчо Пеев на 10/9/2005 г/ 12:05:42

10 Септември 2005 01:51
..истина дума автора.. Остава ми плахо да се надявам, че и овчедушния електорат в тая държава ще си направи някъкви изводи..
10 Септември 2005 03:41
Само трябва да се добави, че кахърни статии като горната са част от гледания вече 15 години водевил.
10 Септември 2005 05:38
Avtora na statiata, ЕМИЛ РАЙКОВ, pravi absolutno viarna konstatacia. Za sajalenie tendenciata e segashnoto polojenie ne samo da prodaljavama, no i da se vloshava. Tochno e kazano, "Vseki narod si zaslujava upravliavashtite" Poiava si Boiko Borisov v zashtita na naroda, no lumpeni s usti na obshtestvena toaletna reshiha, che i toy vrag. E, moje li niakoy da mi kaje koy e priatelia na balgarskia narod. EU? US? Russia? Koi?
10 Септември 2005 05:56
Констатациите са верни и кво от това. Нима не го знаехте и преди статията...... а може би и от преди 10 години. Кучета, керван, пустиня.......
10 Септември 2005 06:20
Към тримата "ялови специалисти" от горната снимка трябва да се прибави и тази на другаря Румен Петков. Той е най-яловия от всичките взети заедно.
10 Септември 2005 07:36
Мафията ще бори мафията.
Комунистическата мафия ще се бори сама сресту себе си след като самата тя управлява МВР и правосъдието.
Голема борба ще пада нема що.
Голем смех в тази скапана страна.
10 Септември 2005 07:58
Другарю ми Райков, алгоритъма е следният, Интепол хваща поредния канал с участие на ченгета, звъни на тавриш Бат Гойко, че ако не ги хване или утрепа те ще го направят...а Клюнове, Картофи и разни други дебили с пият кротичко биричката или се разкарват с последни модели коли незабележимо из София, ходят си из света с по 10-на паспорта, границата я разминават като спрял трамвай....но пнеже са тъпи ченгета, рано или късно за-рат работата и следва "уволнение" и като награда за всеодайният труд парче олово в челото (напоследак смениха наградата с парче олово в сърцето)....
10 Септември 2005 08:15
За мен обирът на чичо Пенчо в трамвая да не говорим за пребития до смърт професор в Захарна фабрика е неизмеримо по-важно от тия показни убийства, които с дни се обсъждат на висше ниво в Апарата. Полицията не работи за българите. Пресата също. Парламента и той.
10 Септември 2005 09:06
smiren,
Компартията има политическо и военно крило, а понеже се наройха, и структорите им се наройха....та сега са се събрали да разберат за квотите за "уволнение"
10 Септември 2005 09:46
Емил Райков - вътрешен министър! Е тогава ше се опрайме.
10 Септември 2005 09:46
Фотото е многозначително. Трите Дона на мафията, като трите глави на комуняшкия змей дето изпепелява милата ни татковина - милиция, тихия фронт, прокоратура.
Кам го юнака да ги посече тез смръдлйовци заапали златната ябълка.

10 Септември 2005 09:49
П.С. Опаа забравих четвъртият главанак, Др.Путков. Тоз самото му излъчване е на престъпник.
10 Септември 2005 10:29
Натиснете тук
10 Септември 2005 10:53
Проблемът на дебеловратите е несправедливото международно разделение на труда (кокаина): на българските мафиоти е отредена неблагодарнана роля на солидарен "гарант" по преминаване на дрогата, което не е същото като да си собственик на пратката. Този вид лично обезпечение предполага - при неизпълнение (залавяне на кокаина) - пряк иск (изтрел) срещу солидарния гарант от страна на кредитора за цялата сума.
10 Септември 2005 11:03
.
10 Септември 2005 11:08
Властта има нужда от организирана престъпност. И затова всяка власт си организира съответното "лоби", а дорде то вземе местната власт се получават "нежелани" отстранявания, после нещата утихват за известно време докато не задуха друг вятър и т.н.
10 Септември 2005 11:34
Отлична статия- изчерпателна и аргументирана. От нея се разбира, че държавата се е срастнала с престъпния свят. И това е самата исткина!
10 Септември 2005 13:49
самата идея да се разглежда организираната престъпност, като нещо отделно от държавата е смешна
10 Септември 2005 13:52
... един димитър стоянов ви требе на вас ....
10 Септември 2005 14:03
гаспарини:
Мафията ще бори мафията.
Комунистическата мафия ще се бори сама сресту себе си след като самата тя управлява МВР и правосъдието.
Голема борба ще пада нема що.
Голем смех в тази скапана страна.


Светло пиво и оIо

10 Септември 2005 14:15
BOLGAR - мафията е финансовия клон на властта. едното захранва другото и обратно. симбиоза та дрънка. и гърмежите са наистина само за смяна на "техни" с "наши", и както казва Dominius - при неизпълнение или самозабравяне на подставеното лице (тия нискочелите като видят кола пълна с мацки и кока и бързо забравят коя ръка ги храни и пази). приятелските кръгове фирми ги има навсякъде по света, но тук понеже икономиката ни е шибана и незаконния бизнес е по-изгоден от легалния такъв та много от основните печеливши дейости не са за пред хората и дори "улегналите" бизнесмени продължават да са набъркани в тежки престъпления, а кражбите с "бели якички" са само част от "бизнеса".

10 Септември 2005 16:16
Много точен анализ. Само дето авторът се е "посвенил" да отбележи основното: нито един от големите престъпници, било в наркобизнеса, хазарта или проституцията не би могъл да просперира без активното съучастие на полицаи ( от ниши до висщи), прокурори, следователи, съдии (също от нисши до висши) и най вече политици!!! Докато една истинска операция "чисти ръце" не изчисти съучастниците из между горните, никакъв резултат в борбата срещу организираната рестъпност няма да има.
10 Септември 2005 19:02
На прав път сте - това е пътят към Ада!...Тепърва ше оцените "режима" на Тодор Живков и сладостта на забранените по негово време благинки! Интересно като какъв ли ще ви се види след 15-20 години(на тези, които преживеят демокрацията, разбира се) построения наскоро пред НДК "поменик на пострадалите от комузизЪма"?...
10 Септември 2005 21:08
Jivkov, Nikoga niama da vidish pametnik na jertvite ot Demokraciata ne za drugo ami zashtoto jertvite sa tolkova golemi, che finansiraneto na stroeja na takav pametnik e nevazmojeno za BG darjavata.
10 Септември 2005 23:23
Ногу лошо нещо е демокрацията.

Кога да я премахват демокрацията комунетата избиха маса народ обраха банки , мандри , апартаменти и пенсйонния фонд на хората под вещото ръководство на савецките другари и казаха че това били родилните петна на камунизма.

Сега па решиха да се върнат към демокрацията тъй като Тато каза че соцялизамот бил едно недоносче. Па обраха банките , фабрики , заводи, земя, любимия им пенсйонен фонд и пак почнаха партизански войни с много трупове за демокрацията.

Та с това че ги запомниме наследниците на Георги Димитров и руските ибрици в България- щом се докоснат до демокрацията и почват кражбите и убийствата.
Долу Костов и USA
11 Септември 2005 01:51
Гаспачо преди Комунизма имаше монархия, а сега е една "демокрация" ум да ти зайде!Ти за това си избягъл по-далечко от БГ!?
11 Септември 2005 03:13
Демокрация ? свобода ? свободна частна инициатива ? благоденствие ? Преходът свърши, честито, псевдодемокрацията е построена
11 Септември 2005 04:44
Ами щом комунетата я строят демокрацията ще е псевдо или рабфаковска, както я предпочитате другари и другарки.
11 Септември 2005 11:42
На 10 септември ромски банди поставиха на релсите на 2 влака в Софийско камъни и гуми. Един вагон от товарен влак в района на Биримирци–Подуяне Разпределителна дерайлира.
Това е вторият инцидент с нарочно сложени препятствия на релсите в междугарието за един ден, съобщи БДЖ. Час преди това товарен влак се удари в барикади, струпани от роми. За последните 3 дни са регистрирани още 3 подобни случая в това междугарие и 3 - в Искър-Подуяне. И двата района са в непосредствена близост до ромски квартали.
Също днес четирима роми бяха задържани в района на консервния комбинат в Бойчиновци в момент на демонтиране на железопътни релси от линията, предаде Actualno.com. Освен с барикади и с кражби, ромите атакуват БДЖ и без билети. На 9 септември следобед стотина роми се качили в пътнически влак от Карлово за София. Те отказали да си купят билети, поради което влакът бил спрян извънредно.
11 Септември 2005 11:58
Eлектронното издание на британския вестник "Телеграф" пише днес: Българските тайни служби са замесени в убийството на мафиоти“Телеграф” цитира Иван Костов, премиер на България от 1997 до 2001 г.: “Убийствата са извършени от професионалисти, които никога няма да бъдат заловени. В малка страна като България това може да се случи само при условие че убийците са под правителствена протекция”
Натиснете тук Свирачи на аларма в нашия квартал се хвалят, че им плащат 200 кинта месечно, ако ги търсите, ще помогна, елате и ще ги чуете няма да спрат, държавна поръчка.....


Редактирано от - Пейчо Пеев на 11/9/2005 г/ 16:41:57

11 Септември 2005 13:39
Гъзпарини, няма ли да излизаш в отпуска?
11 Септември 2005 18:27
Ама те и патрони ли имат нашите...
11 Септември 2005 18:31
Има ли под вола теле...news.bg Натиснете тук
11 Септември 2005 23:05
Казаното в статията всичко го знаем, вярно. Ама знаем и друго пък си траем. От 11-ти ноември 89-та капитализъм ли строим? Капитализъм! Капитализмът с капитали ли работи? С капитали! И не какви да е, а “капиталистически капитали”!
Е, я ми кажете как се правят такива капитали за година, 5, 10, че и 15? Като излъскваш ябълки и ги продаваш?
Мафия ли? Глупости, има си натрупване на капитала от бъдещите легални капиталисти. За които “ябълчни” легенди ще четат вашите внуци.
И да ви попитам вас, които сте в сега (ясно ли ви е защо го подчертавам?) нормалните държави:
Кога се спасихте от невъзможната за нормален живот България – преди или след 10-ти ноември?
Въпросът ми не е риторичен, а е съвсем сериозен, като за мъжки разговор! Само не ми казвайте, че тогава (в “преди-то”) не можело – можеше, между вас вероятно има и такива, питайте ги.
Колкото до изявлението на Костов, той сигурно знае добре – нали беше министър-председател...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД