:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 266
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Опълчението срещу Истанбулската конвенция расте

Вицепрезидентът Илияна Йотова обяви документа за много важен, но БСП ще е против
Въпреки че е заявена като приоритет на европейското ни председателство, Истанбулската конвенция събира все по-голяма опозиция и вероятно ще има сериозни пречки да мине в парламента. В страстите около т.нар. трети пол БСП се нареди до "Обединените патриоти", които в сряда обявиха, че няма да подкрепят в парламента документа, предлагащ цялостна правна рамка за защита на жените, момичетата и децата от всички форми на насилие.

За разлика от бившите си съпартийци обаче, вицепрезидентът Илияна Йотова обяви, че "Истанбулската конвенция е един много важен документ, приет след дълги и трудни обществени дискусии в Европа". Тя изрази съжаление, че у нас не се е състоял дебат по текстовете, за да се избегнат спекулациите. "Също така това щеше да накара министрите поне да прочетат документа и да се запознаят със съдържанието му", написа Йотова. Тя припомни, че основното, което конвенцията защитава, е равноправието между двата пола и реалната защита на жени. Вицепрезидентът цитира данни на Евростат, според които всяка трета жена в Европа е жертва на насилие.

БСП също се обявиха против насилието над жени и деца. Но не подкрепяли текстове, които задължават "страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културните модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете". Както и: "социален пол" и "включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като нестереотипни роли на пола", отбелязват социалистите. Според вицепрезидента Йотова обаче терминът "нестереотипни роли на пола" има предвид следното: стереотипите по отношение на ролята на мъжете и жените в обществото, според които най-общо жените трябва да бъдат само и единствено домакини и да се грижат за отглеждането на децата, а мъжете да са тези, които могат да имат кариерно развитие и по-високи доходи.

В сряда 8 министри, сред които Владислав Горанов, Кирил Ананиев и Нено Димов от квотата на ГЕРБ не подкрепиха конвенцията. Разделението сред министрите на ГЕРБ се пренесе и в парламентарната група на партията. Депутатът Георги Марков обяви, че няма да гласува в пленарна зала. Парламентът все още е във ваканция. Към момента нито ДПС, нито "Воля" са обявили позиция по темата.



Извън пленарна зала

Истанбулската конвенция събуди и извънпарламентарните сили. "Благодарение на здравите семейни и родови традиции благодарение на ценностите, възпитавани от християнската вяра, българският народ и дух оцеляха пет века под османско робство и половин век при насилствено налагания от комунизма атеизъм. Не можем с лека ръка да загърбим тези ценности и да подпомогнем началото на тяхната ерозия чрез приемането на един документ", написаха от СДС и призоваха Българската православна църква да излезе с позиция. А зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев обясни, че суматохата около конвенцията е "поредната медийна димка на Борисов, която едновременно покри няколко тежки управленски провала и придаде на ГЕРБ едва ли не проевропейски вид".
12
1476
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
05 Януари 2018 07:46
В близкото минало правителство на САЩ обяви, че ще започнат да използват термина „сексуални права“ по време на дискусиите за човешките права и международното развитие.
Изявлението дойде по време на среща в ООН след години на лобиране от групи по правата на човека. Те смятат, че САЩ трябва да поеме глобалното лидерство в правата на хората от всички полови идентичности и сексуални ориентации.
Изказването е публикувано на сайта на Държавния департамент, в което още се твърди, че сексуалните права включват „правата на хората да имат контрол и решават свободно и отговорно по въпроси, свързани с тяхната сексуалност, включително сексуално и възпроизводствено здраве, свободно от дискриминация и насилия“.
Ричард Ердман, бивш заместник-посланик на САЩ в ООН, заяви миналата седмица, че „сексуалните права“ ще се отнасят за онези, които не са легално обвързващи.
„Сексуалните права не са човешки права и те не са включени в международния закон за човешките права; използването на този термин от наша страна не рефлектира възгледа, че те са част от определен международен закон“, каза Ердман. „Въпреки това, изразяваме нашата подкрепа за правата и достойнството на всички личности, без значение от техния пол, сексуална ориентация или полова идентичност.“

Да споделим "челния опит" на партньорите.
Задължително е !
05 Януари 2018 08:05
Явор Дачков:
Истанбулската конвенция е маркер – кой къде стои в политическия мейнстрийм и какви са му убежденията. Обикновено онези, които я подкрепят, нямат убеждения, а принадлежат към политическия менистрийм и внимават за него. Пределно ясно им е, че това е тест, а не някаква невзрачна декларация против насилието над жени. Прави са и затова се самоопределят, както направи Илияна Йотова, която е професионален политик, добър играч и много внимава в тези неща.
Ако Истанбулската конвенция беше просто някаква административна формалност – нямаше да й обърне внимание, нито да се разграничава от собствената си партия, която я направи вицепрезидент. Впрочем заплахите, които Йотова отправи публично към Радев за евентуална негова еманципация от БСП, днес се връщат като бумеранг към нея. Тя много добре знае, че това е натиск от Европа и най-вече от Америка, на който политическия елит трудно ще устои. За нея Истанбулската конвенция е по-важна от собствената й партия, което говори само и единствено за значимостта на този документ и силите, които стоят зад него.
Бойко Борисов също го знае, но се надява да го отиграе в свой стил – пуска го през правителството и го бламира в парламента. Няма никакво съмнение, че конвенции като тази прокарват пътя за легализацията на гей браковете, признаването на трети пол и т.н., все неща, които водят до радикална антропологична промяна – до смяна на самия човек. Те са сатанински по произход и затова мощно си прокарват път през политиката, властта и парите. Всъщност ги прокарва едно незначително малцинство, но със завидна упоритост, търпение и твърдост. И очевидна огромна власт.
05 Януари 2018 08:13
Конвенцията има два неприемливи за нас разпоредби в чл.: 59 & 60, както и т. 53 от обяснителния протокол. Под въпрос е и финансирането.

Но конвенцията има смисъл като документ над националното законодателство. Току-виж утре някой въведе закон за декриминализация на домашното насилие.
05 Януари 2018 09:03
А как да се разбира в тази конвенция "насилие над жената", когато полът вече е социален, а не биологически признак. Ами тогава може да се случи мъжът да е с женски детеродни органи, а жената да е с мъжки детеродни органи ?!
Пфу !
05 Януари 2018 09:41
При гласуването в Европарламента Джамбазки се е въздържал. За другите наши евродепутати - не знам, интересно е да се види на сайта, но може би ще отделя време привечер.
05 Януари 2018 09:52
стереотипите по отношение на ролята на мъжете и жените в обществото, според които най-общо жените трябва да бъдат само и единствено домакини и да се грижат за отглеждането на децата, а мъжете да са тези, които могат да имат кариерно развитие и по-високи доходи.


Това отдавна изчезна от нашите географски ширини...
05 Януари 2018 10:00
А как да се разбира в тази конвенция "насилие над жената", когато полът вече е социален, а не биологически признак.

Като при плужеците. Ще се уточнява кой е женски в момента на онождането оплождането.

П.П. И само гледай да си без подписан договор за съгласие! След време мъжоженският индивид може да се сети, че бил изнасилен.
05 Януари 2018 10:10
Шокиращ документ!
ИСТИНСКИЯТ ЛИК НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
http://gindev.blog.bg/drugi/2018/01/04/shokirasht-dokument-istinskiiat-lik-na-evropeiskiia-syiuz.1586528
Автор: gindev Категория: Други Прочетен: 1591 Коментари: 1 Гласове: 4

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
МАТЕРИАЛЪТ СЕ ПУБЛИКУВА ПРЕЗ ГОДИНАТА НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО В ЕВРОСЪЮЗА ЗА ДА МОГАТ БЪЛГАРИТЕ ДА ОСЪЗНАЯТ НАКЪДЕ ГИ ВОДЯТ СВОИ И ЧУЖДИ ПОЛИТИЦИ И КАКВО ПРЕДСТОИ ЗА ТЯХ И ЗА ТЕХНИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ.
Препратките към източниците се намират в текста.
Материалът може да помогне за ориентиране в актуалния дебат за приемане или отхвърляне на Истамбулската конвенция...
05 Януари 2018 10:32
Според вицепрезидента Йотова обаче терминът "нестереотипни роли на пола" има предвид следното: стереотипите по отношение на ролята на мъжете и жените в обществото, според които най-общо жените трябва да бъдат само и единствено домакини и да се грижат за отглеждането на децата, а мъжете да са тези, които могат да имат кариерно развитие и по-високи доходи.

Не съм и фен на Йотова, но когато е права - права е.
05 Януари 2018 11:40
За разлика от бившите си съпартийци обаче, вицепрезидентът Илияна Йотова обяви, че "Истанбулската конвенция е един много важен документ


Идиотова, с патешкия си мозък, просто повтаря мантрана на също толкова мъжествената си колежка Зита Гурмай, която председателства Женските въпроси в ПЕС... Там са се събрали все едни такива корпулентни лелки от сорта по-горните, Деници Златеви, и прочее чудесии, и разтягат едни локуми от липса на акъл и амбиция да подвигнат истински важни за обществото въпроси. А по отношение на равнопоставеността на половете, България далеч не е толкова зле, колкото Западна Европа - например отпуските за майчинство, пропорцията жени в частния и обществения сектор, включително във висшите ешелони. Това ли ни е опозицията?
05 Януари 2018 11:55
Федя05 Януари 2018 10:32
Според вицепрезидента Йотова обаче терминът "нестереотипни роли на пола" има предвид следното: стереотипите по отношение на ролята на мъжете и жените в обществото, според които най-общо жените трябва да бъдат само и единствено домакини и да се грижат за отглеждането на децата, а мъжете да са тези, които могат да имат кариерно развитие и по-високи доходи.

Не съм и фен на Йотова, но когато е права - права е.


Така ли? Ами в такъв случай нека мъжете да гледат децата в къщи, пък жените да изкарват парите, тъй ли излиза?
Какво все ги бърка разликата в доходите? В масовия случай жените си избират спокойна и безрискова работа, която, разбира се, е и по-ниско платена. Колко жени има миньори, военни, летци-изпитатели, строители, автобусни шофьори? Хайде да не изброявам още. А кои са феминизираните професии? Учителството, социалните дейности и т.н. Та като рекат да си сменят стереотипите, нека първо си сменят и работните места и тогава ще дойде и промяната.
05 Януари 2018 13:11
Братя Стругацки
05 Януари 2018 11:55
Федя05 Януари 2018 10:32
Според вицепрезидента Йотова обаче терминът "нестереотипни роли на пола" има предвид следното: стереотипите по отношение на ролята на мъжете и жените в обществото, според които най-общо жените трябва да бъдат само и единствено домакини и да се грижат за отглеждането на децата, а мъжете да са тези, които могат да имат кариерно развитие и по-високи доходи.

Не съм и фен на Йотова, но когато е права - права е.


Така ли? Ами в такъв случай нека мъжете да гледат децата в къщи, пък жените да изкарват парите, тъй ли излиза?

Не съвсем, но аз нямам нищо против.
Какво все ги бърка разликата в доходите? В масовия случай жените си избират спокойна и безрискова работа, която, разбира се, е и по-ниско платена.

Въпросът не е в доходите. Щото една мутреса (да не използвам по-популярно в миналото наименование) може да има много по-високи доходи от един мъж, директор на средно голям завод.
Колко жени има миньори, военни, летци-изпитатели, строители, автобусни шофьори?

Сега, това жена -миньор, тракторист, щангист - си е направо за определението "трети пол".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД