:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,505,945
Активни 165
Страници 15,222
За един ден 1,302,066

Как правителството върза поЛа, за да е мирно селото

Терминът "джендър" ужасява 8 министри от "Обединени патриоти" и ГЕРБ при обсъждането на Истанбулската конвенция
БГНЕС
Правителството заседава на 3 януари и предложи за ратификация Истанбулската конвенция, която ще бъде съпътствана от уточняваща декларация. Основен говорител срещу конвенцията и джендър образованието е Красимир Каракачанов, подкрепян от Валери Симеонов. Те настояват НС да постанови, че в България се приема, че половете са само биологично обусловени.
На заседанието на МС на 3 януари се обсъждат и приемат две точки, които са свързани. Първата е Решение за приемане на Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за 2017-2018 г. (т.1 от дневния ред), втората - проектозакон за ратификация на Истанбулската конвенция (т.6). Първата точка е приета с 13 срещу 6 гласа, шестата с 11 срещу 8.

Заради европредседателството правосъдният министър Цачева настоява правителството да предложи на НС ратификация на конвенцията. Тя смята, че обществената дискусия по въпроса е приключила успешно. Публикуваме стенограмата със съкращения.Точка 1

Проект на Решение за приемане на Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за 2017-2018 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Каракачанов.

КАРАКАЧАНОВ: Имам предложение т.1 и т. 6 от дневния ред, които са взаимно свързани, да отпаднат от днешния дневен ред, докато се направи по-широко обществено обсъждане от гледна точка на съмненията, които поражда ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция. Разбира се, тя касае правата на жените и равенството между половете, но в самата конвенция има заложени изрази и думи, които създават сериозно основание в обществото за съмнение, че те могат да бъдат използвани впоследствие като опит да се налагат нетрадиционни разбирания по отношение на половете, като трети пол, оттам да се претендира за еднополови бракове и т.н. - неща, които сериозно тревожат нашето общество. Защо казвам, че са свързани? Защото в самата Национална програма за превенция и защита от домашно насилие се казва, че трябва ратифициране на конвенцията. Оттам нататък има неща, които, според мен, трябва да бъдат терминологично изяснени. Примерно: "Ранна превенция на насилието, основано на пола, в т.ч. и домашното насилие чрез джендър обучения на деца в предучилищна възраст". Има още: "Национална програма на МОН и въвеждане на джендър проблематиката в програмите и предметите за обучение". Много добре знам какво означава джендър, но ако помните, навремето имаше една конвенция за националните малцинства, която една немалка група държави отказаха да я приемат и ратифицират. Ние тогава, въпреки нашите предупреждения, че нашата конституция ясно гарантира индивидуалните човешки права и не говори за колективни малцинствени права, през 1999 г. беше приета без интерпретираща декларация и както виждате вече колко години - 17-18 г., на тази основа ни се тропосват всякакви претенции, съдебни дела и т.н. Ако ние приемем тази програма, без да изчистим терминологията, аз предлагам просто да се преработят тези терминологични проблеми, а самата конвенция да бъде по-широко обществено обсъдена. Ако е толкова важна, макар че 11 членки на ЕС не са я приели и ратифицирали, да се приеме с интерпретираща декларация, в която се гарантира, че полът е биологична категория, а не е въпрос на измишльотина или някой може да измисли още 12-13 пола, каквито практики има в някои държави и в ЕС и извън него.

БОЙКО БОРИСОВ: Цачева.

ЦАЧЕВА: Противопоставям се на предложението за оттегляне на точка 1 и 6. Несъстоятелни са опасенията на колегите. Самият ЕС подписа конвенцията през юни 2017 г. Всичките държави членки са подписали, 17 от тях са я ратифицирали. Не е вярно твърдението, че 11 отказват. По тази логика, след като до днешното заседание не е било внесено за разглеждане, някой би се позовал отвън, че и България отказва да ратифицира. Вчера има поздравително писмо от г-н Тимерманс за това, че заместник-министърът е участвала в дискусия. Заявили сме ангажиментите още с подписването на конвенцията през 2016 г. и трябва да извървим стъпките напред. Категорично няма да се променя конституцията, категорично няма да се въвеждат различни бракове, освен тези между мъж и жена. Освен това ползваме правото си, предвидено в самата конвенция, да предложим ратификация с редица резерви там, където текстовете не съответстват на нашето законодателство. Няма място за притеснения по този въпрос.

БОРИСОВ: Симеонов.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: Лично аз изцяло поддържам позицията на моя колега и партньор г-н Каракачанов, още повече че ако Вие, г-жо Цачева, твърдите, че няма опасност, за мен има пък, точно обратното - много голяма опасност, и не толкова от това дали ще има бракове от третия вид или от втория вид, и аз вече не знам как да ги нарека, малко се обърквам с терминологията, но по-скоро ме притеснява допускането на възможност за въвеждане в образованието на такива текстове, които да разясняват на децата, че те не са той и тя, а са то. Това съм го видял в други държави, не ми се ще да го виждам в България. Сериозният риск е прекаленото коментиране, обсъждане и въвеждане в образованието на този въпрос. България все пак е държава с традиции, слава Богу.

БОРИСОВ: Захариева.

ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: Подкрепям предложението на г-жа Цачева - нека да дадем възможност да се докладва и да обсъдим проекта на решение, с което се предлага ратифициране на конвенцията. За съжаление, според мен се създава погрешно впечатление - конвенцията е за защита от домашното насилие и текстовете в нея за обучение от най-ранна детска възраст предвиждат точно създаване на толерантност между мъже и жени, разчупване на стереотипи в част от държавите, че жената може да бъде подлагана на домашно насилие и това да се приема за нормално. Там няма текст нито за признаване и задължения на държавите да признаят еднополови бракове, нито текстове, които противоречат на нашата конституция. Всъщност точно за това отне почти година от подписването да се предложи за ратификация, за да се направи анализ дали част от текстовете на конвенцията противоречат на нашата конституция, защото такова е изискването. Всъщност текстовете въвеждат задължение на държавата да се грижи за жертвите на домашно насилие, като, ако това може би ви притеснява, мен лично не - се дава възможност на това, че и мъжът може да бъде жертва на домашно насилие, т.е. - грижа за жертвите.

БОРИСОВ: Поне аз това, което съм прочел и съм информиран от министър Цачева е, че конвенцията касае равенството между мъжа и жената. Каракачанов.

КАРАКАЧАНОВ: В конвенцията има някои термини, има и положения, които, гарантирам Ви отсега, ще дадат възможност във времето всевъзможни организации, защитаващи тези различни хора, да претендират, да съдят държавата и да я осъждат. Само ще спомена организациите, които са участвали в общественото обсъждане на различни етапи. (Изрежда организации, в чието име фигурира джендър и ЛГБТ бел.ред.) Извинявайте, защо тези хора одобряват подобно нещо?! И затова има 11 държави, които категорично отказват да я приемат. Защо се налага точно на 3 януари да го правим това? Не съм съгласен, че на нас ни трябва някаква нова конвенция, която да гарантира равенство между половете. Равенството между половете е гарантирано с конституцията. Да, има в някои общности семейно насилие - бият жените, а някъде и жените бият мъжете. Съгласен съм, но ако ние искаме да изчистим проблема с една конвенция, набързо приета, без широко обществено обсъждане, може би ще отворим врата за нови претенции. Ако обаче изработим и бележките, и интерпретираща декларация при ратификацията, ние ще вържем попа, за да е мирно селото, както се казва. Дайте да го обмислим, една-две седмици не е фатално.

ЦАЧЕВА: Изрично в проекта на закона предлагаме текстовете, които са несъвместими с нашето законодателство, с резерви да бъдат ратифицирани - т.е. да не действат по отношение на България. Освен това ЕС подписа като цяло конвенцията през юни 2017 г. Няма да бъде добър знак държава, председателстваща Съвета на ЕС, да отлагаме, тъй като вече е извървян пътят на общественото обсъждане.

Огледано е, съобразено е и нищо повече няма да се получи от ново обществено обсъждане. Не е вярно, че останалите 11 държави я отхвърлят. Те са в процедура за ратификация. Несъстоятелни са твърденията, че, виждате ли, който мине, ще му даваме статут на бежанец, защото ще се позове на трети пол.

БОРИСОВ: Добре, дайте да гласуваме точката със забележките от Валери Симеонов - да се махнат чуждиците, и от Каракачанов, да се изчистят и ясно да се произнесат. Говорим за първа точка. Кои са "против"? Против са: Каракачанов, Е. Караниколов, Н. Димов, К. Ананиев, И. Московски, В. Симеонов. Приемаме първа точка с направените забележки.

Точка 6

Проект на Решение за предложение до НС за ратифициране на Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

БОРИСОВ: Който е съгласен, тъй като я дискутирахме, и който е "против", моля да вдигне ръка. Които са "против" да вдигнат ръка. Каракачанов, Е.Караниколов, Кр. Вълчев, Н.Димов, К.Ананиев, И. Московски, Вл. Горанов и В. Симеонов - осем. Да вдигнат ръка тези, които са "за" - 11. Приемаме т.6 с направените забележки от Симеонов и Каракачанов за изчистване на интерпретиращите възможности и най-вече по чуждиците. Приемаме т.6.

2
2927
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
06 Януари 2018 05:08
"Обществено" обсъждане по време на правителствено заседание. По-скоро след. След като върза поЛА, селото стана размирно!
06 Януари 2018 11:31
ТО,създанието от третия пол.банкянското чудо на природата ще приеме каквото и да му кажат "началниците" ,стига да не му пипат "паричките" и да не влезе в затвора.Отдавна нас ни управляват от третия пол-"стамбулски пидали",казано по премиерски
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД