:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Игра

Феномен ли е Корчной по активно спортно дълголетие?





74-годишният ветеран спечели трети турнир подред. След успехите в Беер Шева и Пакс той пожъна лаври и в Монреал, като доказа, че запазва репутацията си на шахматист от суперкласа. Гросмайсторът притежава агресивно позиционен стил, а изпълва своя репертоар с остри, екстраординарни дебюти. Владее до съвършенство невероятното умение да се защитава и ловко да маневрира в трудни ситуации, но предпочита открития бой, в който често внедрява дълбоки комбинационни замисли. Също както някога безупречно реализира дори и минимални преимущества и подобно Нютон сякаш възкликва: "Дайте ми само една пешка, за да я трансформирам незабавно в точка!"

Историята познава и други фрапантни случаи, когато бележити шахматисти на преклонна възраст демонстрират не само завидни състезателни качества, но и отлични спортни резултати. Своеобразен рекорд държи 85-годшният французин Кермюр сир де Легал, който побеждава в уникална партия кавалера Сен Бри. Гравирана с екзотичен мат, ефектната комбинация - хитра дебютна уловка - старикът е визирал много отдавна , обаче години наред търпеливо изчаквал удобен момент. А през целия си живот той ще носи ореол на втори по величие френски шахматист след легендарния Филидор.

Яркият талант на германеца Якоб Мизес (865-1954) не помръква и от юбилейната му 80-годишнина. Затова в неговите класически партии тогава няма нито следа от настъпващата старост. Един любопитен факт - Мизес се класира трети на турнирите в Хастингс през 1895 и 1945 г., които са разделени от половин век. Амбициозен, енергичен и упорит, той никога не стои в сянката на изгряващите звезди, а се стреми винаги към темпераментна и безкомпромисна борба, така че за всички да бъде опасен съперник, т.е. "злият дядка".

Възхищение предизвиква и неотслабващата мощ и трудоспособност на 72-годишният етнически руснак, виртуозът на мълниеносните атаки Осип Бернщайн (1882-1962), когато в грандиозен турнир в Монтевидео постига фурор. Тънък естет и забележителен художник на шахматната дъска, маестрото създава бравурни шедьоври на шахматното изкуство.

От партията му на диаграма първа срещу Найдорф, или неговото "любимо дете", лъха самобитна красота. Как белите тържествуват? На диаграма втора той матира с белите гениалния Котов в четири изящни хода. Кои са те?





Бридж



Как американецът Дж. Бекер е изкарал договор "6 кари"?



KQ6

QJ74

Q1052

74



4

K6

AKJ943

AQ52



Раздаването е от първенството на САЩ през далечната 1960 г. След стандартно проведени преговори, започнати от Юг и в които Юг е показал 2-та си минорни цвята, а Север е отговорил с купа и е фитирал карото на Юг, се достига договор 6 кари (явно!).

Атаката на Запад е с пика J. Как ще процедирате?



Димитър Атанасов
2
627
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
10 Септември 2005 10:36
Явно 5 кари.

Редактирано от - rutori на 10/9/2005 г/ 10:37:23

10 Септември 2005 12:09
Е, и аз обичам да играя на покер, ама чак пък толкова...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД