:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,337,903
Активни 129
Страници 6,958
За един ден 1,302,066

Румъния се измъква, а България остава под наблюдение в ЕС

Комисията по бюджетен контрол в ЕП смята, че напредъкът на страната ни не е достатъчен, а от северната ни съседка се иска само да запази постигнатото
Отлитат надеждите на правителството на Бойко Борисов да се освободи до края на тази година от унизителния контрол за върховенство на закона, въведен само за България и Румъния от първия ден на членството им в ЕС. След 10-годишно прилагане на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) Румъния е на път да достигне европейските стандарти по отношение на правосъдието и върховенството на закона, както и в борбата с корупцията. На България обаче все още й предстои дълъг път. Това става ясно от проучване, поръчано от Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

Влиятелната парламентарна комисия, която следи за изпълнението на бюджета на ЕС, стигна вчера до извода, че двете държави са на различно равнище на справяне с корупцията и с реформата на съдебната си система. Независимата румънска евродепутатка Моника Маковей, бивш министър на правосъдието, направи следното сравнение: В Румъния са осъдени за корупция 13 министри, 90 депутати и 88 магистрати (съдии и прокурори), а в България няма осъдени на такова високо равнище. Въпреки огромната разлика тя настоя МСП да се запази и за Румъния, защото има важна стимулираща роля.

От българска страна никой не представи точни данни за произнесени ефективни присъди срещу висши функционери. Председателката на Комисията по бюджетен контрол Ингеборг Гресле (ХДС, Германия) с досада констатира, че след като 10 години е получавала едни и същи отчети, може да каже - от сън да я вдигнат - каква е ролята на главния прокурор за неефективната правосъдна система. Напредък бе отчетен в борбата с организираната престъпност, защото "историческите проблеми с големите силови групировки са преодолени и понастоящем се работи за справянето с обичайната организирана престъпност и престъпленията на белите якички". За съдебната власт се казва, че "продължаващото влияние на изпълнителната власт" върху нея предизвиква възражения. Но "най-слаб напредък е постигнат в областта на борбата с корупцията", се казва в доклада, който е сто страници.

Докато от България все още се чакат видими резултати, за Румъния главното изискване е да гарантира необратимост на реформите. Ингеборг Гресле предупреди, че "реформите могат да бъдат обратими, но необратими са очакванията на гражданите за справедливост". От българските евродепутати най-активен в дебата бе Георги Пирински (БСП), който каза: "В нашето общество не само има очакване, но има и решителност за постигане на осезаеми резултати". Той даде за пример протестите напоследък в защита на природния парк "Пирин", мотивирани от подозрение за корупция в инвестиционните намерения, защитавани от правителството, защото фирмата, която иска да ги изпълнява, е офшорна и крие физическия си собственик.

Финалният въпрос, който поставя докладът на изследователския център, е: "Трябва ли да продължи прилагането на МСП в бъдеще?". Отговорът е "да", но с три възможни варианта. Първо, ако МСП продължи действието си, един от вариантите е да се предоговорят целите и показателите с националните правителства, а след това Комисията да изготви конкретни препоръки с фиксирани срокове, свързани с тях. Реалистичен срок за изпълнението на тези препоръки би могъл да бъде две години. Второ, като алтернатива, за да се направи по-приемливо продължаването на реформите по МСП и да се преодолеят слабостите в други държави членки, би могло да се обмисли въвеждането на "облекчен" вариант на МСП в целия ЕС. Вече има опит в тази насока, защото през 2014 г. бе огласен Първият антикорупционен доклад в ЕС, но Комисията на Жан-Клод Юнкер попречи две години по-късно на публикуването на втория и реши да го замени с друга процедура, наречена "европейски семестър". Трето, рамка за насърчаване на по-систематичен мониторинг на корупцията е тази на европейския семестър, която понастоящем се използва за координиране на икономическите политики в целия ЕС и може да бъде адаптирана за сферата на правосъдната реформа.

Която и от трите форми да се избере, накрая се посочва, че "на България може да бъде предоставена допълнителна подкрепа за изпълнение на нейната съдебна реформа и стратегии за борба с корупцията", което означава на дипломатически език, че ще остане обект на специално внимание в Брюксел.

Интересна е поуката от 10-годишните мъки на ЕС да въведе стандартите на правовата държава в България и Румъния. "Поуката, която може да бъде извлечена от опита на МСП в България и Румъния, е, че би било уместно система, подобна на МСП, да стане част от бъдещите преговори за присъединяване към ЕС. Това би помогнало да се гарантира, че държавите кандидатки не само транспонират достиженията на правото на ЕС, но също така подобряват институциите по начин, който им позволява да достигнат европейски стандарт на съдебните си системи към датата на присъединяване и да избегнат останалите последващи системи за мониторинг."
14
22071
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
29 Януари 2018 19:46
Що така, бе партнери, Му вдигате кръвното насред европредседателстеото Му.
Каза ви, че до 2-3 г. ще изкорени корупцията, в НС герберите се клеха, че корупцията видимо си отива, пък вие - Румъния отличник, Той опять двойку.
29 Януари 2018 19:54
БОЙКО БОРИСОВ И „ИЗПРЕВАРВАНЕТО“ НА РУМЪНИЯ В ДАТИНатисни тук
29 Януари 2018 20:41
Партнери, не сте прави! Ние сме зад румънците, защото ги ...затваряме с една обиколка.
29 Януари 2018 20:52
Румъния са осъдени за корупция 13 министри, 90 депутати и 88 магистрати (съдии и прокурори), а в България няма осъдени на такова високо равнище.

Няма и да има.
Тоест Еврозоната през крив макарон.
29 Януари 2018 21:04
То и на Западните Балкани ще им вдигнат мониторинга преди нас...
Нещата не са вече за майтап - тази нехайно престъпна банда шебеци трябва да бъде изметена ! Преди да измете цяла България
29 Януари 2018 21:08
Румъния са осъдени за корупция 13 министри, 90 депутати и 88 магистрати (съдии и прокурори), а в България няма осъдени на такова високо равнище


Какво е виновен Бай Бойко, че в България корупция няма?!

29 Януари 2018 21:30
Когато влязох в спец ВЪНШНА ТЪРГОВИЯ на ВИИ Карл МАРКС 1969 година лицето Георги Пирински беше курс-два пред мен! Спомням си го като актор от уроците по английски по ЛТ, които ги водеше лелята на Асенчо АГОВ, Велка АГОВА! След това го мернах в снимка на РАБ.ДЕЛОТО на разни насядали около т.нар. КРЪГЛА МАСА!
Оттогава това лице НЕ е ставало от Софрата! Е затова МСП ще продължава - щото откак се помня все едни и едни същи гарвани ни ...управляват, и същите те си назначават ...гарвани в Прокуратура, Следствие и Съд, а ние будалите чакаме да си извадят един-друг очите! Е, нема да стане! И никой не ни е виновен за не-ставането! САМИ сме си виновни! Хвани БСП, и удари ГЕРБ! И vice-versa!
29 Януари 2018 23:07
Напредък бе отчетен в борбата с организираната престъпност, защото "историческите проблеми с големите силови групировки са преодолени и понастоящем се работи за справянето с обичайната организирана престъпност и престъпленията на белите якички".

Европата да не се прави на мома нещипана, нелегални ОПГ няма, всички са легални, системни и овластени, Бая начело. Този хал, на който сме, не е само наша вина-корупцията се храни най много от еврофондовете, а Юнкер целува наред.B
29 Януари 2018 23:12
Хунтата с мониторинг си прави каквото си иска.
Не мога да си представя, ако не ѝ се налага да прави мили очи на Брюксел, какви още би ги свършила.
Мога само да предполагам...

..................................................
http://www.drago.info/

30 Януари 2018 03:23
О_о, партнерите в Брюксел и Берлин, колко още години ще са ви нужни за да прозрете връзката между управлението на Бойко Борисов и корупцията? Откъде да дойде тая борба с корупцията, като Боко си избира главния прокурор, цацаратори му ходят на крака в Банкя да обсъждат отърваването на негови министри и обяснения от рода "ми аз имам шест апартамента, щото тъщата ми ги даде" минават и пред прокурори, полицаи и журналя? От въздуха ли да се вземе тая борба с корупцията? На Берлин и Брюксел им е през шЕнгена за корупцията в България, стига територията да се управлява от послушна тяхна марионетка, на нея ще и бъде простено всичко във вътрешен план ако във външнополитически чинно изпълнява нарежданията. Все пак такива са принципните на американската и европейската политика. Затова и САЩ подкрепят 73% от диктатурите по света, независимо колко корумпирани са. Не е важното дали си корумпиран, корупцията ще ти се размине ако работиш за нас. Тогава ще си затворим очите как си източвал германската помощ с псевдодоклади за сигурност за да си купиш шест апартамента. По-добре корумпиран безпринципен послушко, който знаеш че можеш да купиш, отколкото принципен, неподкупен, но неуправляем политик. Мчи може да му скимне да прави каквото си иска, или по-зле каквото народа му иска. А такова отклонение от правя път на партията, път водещ към светлото третополово бъдеще, е недопустимо.
30 Януари 2018 06:12
Да не ги обиждам от ЕК, ама тяхната борба с корупцията в родината ни не се различава много от байовата.
30 Януари 2018 07:43
България при Борисов - територия на МАФИЯТА Европейците не са глупаци и знаят това добре.
30 Януари 2018 08:47
Даа, а в Румъния социалистите им дали са приели закон за амнистията в края на мандата си? А след това какво чакате, Герб да съди министри на Герб?
01 Февруари 2018 15:08
Европейският съюз реално препоръчва да се работи при пренебрегването на вредното влияние от лева и обрича Република България на нарастващи щети.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД