:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 562
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Странно ми е как Жан Виденов мина бързо от свръхсамочувствие към безпомощност"

Откъс от дневника на проф. Илчо Димитров като министър на просветата в правителството на БСП (1995-1997)
Проф. Илчо Димитров
Предлагаме ви откъс от подготвения за печат в издателство "Захарий Стоянов" дневник на проф. Илчо Димитров "В правителството на Жан Виденов, 5 януари 1995 - 4 март 1997". В текста не са правени поправки и съкращения, запазен е правописът на автора. Включени са бележки само за някои от споменатите лица, които повече или по-малко вече не присъстват активно в политиката. От съставителя Иван Илчев3 февруари 1997 г. - понеделник

Вчера не са приели изказването ми; извадих 50-ина преписа и един от моите сътрудници отиде на "Позитано", за да ги раздаде на участниците в следобедното заседание. Междувременно ми звънна Жан: обяснявам, че не отидох вчера, че и днес няма да ида, не защото съм болен, а защото не искам да излезе, че с моето участие се извършва нещо, от което бях напълно отстранен; с кого ли не се консултираха, а мен не попитаха дори кой да е просветен министър; вярно е, че категорично съм изразявал нежеланието си да участвувам повече в управлението, но това е било пред него, а не пред медиите; поне за кумова срама можеха да ме поканят, още повече - както разбирам - кандидатите им са кът, пак щях да откажа; сега излиза, че моето желание съвпада напълно и с тяхното (преди две години отказвах, но накрая отстъпих; сега усещах, че не се радвам на благоволението на Пирински, Добрев, Първанов; не зная как да си обясня - ако са решили да ме изкарат "жановист" - вече съм свикнал най-близките на сваления лидер чрез мен да се отделят от него). Той е унил, готов да се съгласи с всяко мое мнение, сподели, че с него никой нищо не приказва. Що се отнася до намерението да разпространя изказването си, бои се да не се претълкува като противопоставяне от страна на досегашното правителство към новото. Признава, че се чувствува направо убит от това, което става. Не се вслушах в опасенията му - повечето от участниците в заседанието си получиха изказването ми.

Не излязох цял ден от дома, докато движението в града е парализирано от заграждения по кръстовищата на някои главни улици - студенти, подкрепаджии. Не се движат трамваи, тролейбуси, автобуси. С частните коли се правят всевъзможни зигзаги, за да се стигне до уреченото място. Част от хората отиват на работа пеша; изглежда, че повечето си стоят у дома. Националните медии предават само новини и разни подстрекателски материали. Почти не се чува друг глас освен на привържениците на опозицията. Казаха ми, че "комендант" на загражденията на Орлов мост бил Милен Семков* - разпореждал се енергично; хвалел се как не допуснал да мине колата на някакъв полковник. Той намира последен шанс да играе политическа роля, която винаги му се е изплъзвала, и то заради самия него; дори във факултета никой за нищо не го зачита. Все повече се насаждат омразата, отмъстителността, жестокостта - реална е опасността от кръвопролитие.

Вчера за пръв път е имало демонстрация и пред нашето министерство. Бяха ми казали, че ще присъствуват около 4 хиляди души. От сутринта радиото оповестява за тази акция. Явили се 100-150 с викове: "Избори! Илчо, ходи си!" Пристигнала Я. Такева, за да се присъедини към протеста - развикали се: "Янка при Илчо". Тя се мъчи да играе по острието на бръснача - хем да не бъде изтикана от екстремистите подкрепаджии, хем да търси заедно с нас полезни и реалистични споразумения. Стачкуващите, изглежда не са много - въпреки че от телевизията и радиото излиза, че няма други; повечето са заставяни с шантаж или от страх, а други фактически не могат да отидат на работа, след като общественият транспорт е спрян, а основните кръстовища са затворени от студенти. По сведенията на министерството от цялата страна вчера са стачкували 254 училища, от които само 54 целодневно, останалите - символично (6% от всички). По софийските улици отново се проточи студентското "шоу", а пред "Св. Ал. Невски" се състоя обичайният митинг.

Повтаря се историята с правителството на Луканов от февруари 1990 г. - първото чисто комунистическо правителство след 1944 г., а Луканов бе поел мандат с амбицията за най-широка коалиция. Сега всички отказват на Добрев, дори членове и симпатизанти на БСП. Звъни ми (за първи път!) Николай Добрев: знаел(?) твърдото ми решение за оставка (нито той, нито Първанов ме попитаха дали наистина държа на оставката си), какво ми е мнението за мой заместник (след като бяха питали разни хора и получили откази). Казах му, че се съмнявам дали ще мине правителството му; мисля, че при всеки случай няма да има време нови хора да навлизат в работата; затова най-подходящият би бил сегашният заместник-проф. Стамов. Такова е и моето мнение - възкликна Добрев и ме помоли да го кандардисам. Повиках Стамов у дома, казах му искрено мнението си и за обстановката, и за бъдещия кабинет, но го помолих да приеме - в интерес на системата, която не бива да страда заради партийните безумия. Той се колебае - и то заради създаденото обществено напрежение. Обеща да помисли. Но ми призна, че сутринта са го викали на "Позитано" (при Калинов /Васил/ ** - един случайно изплувал в ръководството човек) и той отказал. Звъннах на Добрев - казах, че е разколебан, да му се обади и той в министерството. Следобед Добрев го е съобщил в списъка на новите министри. (Преди няколко дни ми казаха, че в този списък твърдо стои името на Стамов - така че донякъде се разигра фарс.) В правителството са включени около половината от досегашните министри. (Пирински начело!), някои зам.-министри. От досегашните остава и Д. Костов - ако наистина има финансова криза, той би трябвало да носи най-голямата отговорност. Камов се изказал против досегашния кабинет, съставен от некадърници и мошеници. Виденов скочил да иска партийна анкета. Първанов после го успокоил, че по такъв начин Камов подготвя да излезе от БСП и да образува нова парламентарна група (колко ли ще трае това НС!). От "коалиционните партньори" е останал само Г. Георгиев (Екогласност); земеделците на Шиваров са отпаднали. Вместо днес за утре е насрочено заседанието на НС. Така че се удължава времето за уличните акции. Защо ли? От някои изказвания на Костов добивам впечатление за сговор - не е така категоричен, че не ще допуснат второ социалистическо правителство. Но утвърждаването му би било блам за самия Костов, тъй като би представлявало провал за вече месечната акция срещу управлението на БСП. Сред новите министри Тошкова /Светла ИИ./, досегашна зам.-министър на транспорта, хубава млада жена, сигурно с голяма поддръжка, тъй като миналата година кой ли не ми ходатайствува да се намеся във ВАК за утвърждаването й като доцент - била провалена в Специализирания научен съвет. Разбира се, никому не се обадих.

Звъннах по телефона на Сашо Томов - един от най-изявените министериабли, с огромно самочувствие, но не може с партията си да прескочи 4%-та бариера за парламента, макар сам да се радва на висок обществен рейтинг. Бе ми харесало едно негово изказване по радиото, та го насърчих да използува влиянието си срещу надделяващата крайност на "Позитано". Той говори тежко сякаш от него зависи изхода - отказал участие в правителството (затова идеята за Матей**** също отпада), вече изход бил възможен само чрез президента. Дало това не му е внушено отвън? Вероятно на такъв изход разчита за собствените си амбиции. Вечерта пак звъни Жан (това никога не се е случвало) - сигурно няма с кого да сподели, съвсем е оклюмал - странно ми е как бързо мина от свръхсамочувствието към тази безпомощност; мъча се да му напомня, че за пръв път се сблъсква с изневярата, подлостта, ударите в гърба, че всичко се променя - важното е да се превъзмогне сегашната критична фаза, която лесно може да се преобърне в трагедия.

Доларът гони 3 хил. лв. Цените растат неудържимо. Много стоки изчезват - огромни опашки за хляб. Когато правителството ни даде оставка, доларът бе под 500 лв. - при безвластието настъпи суперинфлацията и възтържествува анархията на улицата. Този ли кабинет, който по състав наистина е Виденов II, бе целта, т.е. да се махне Жан? Предстоеше, в първите дни на новата година, да се сключи споразумение за борда. Очевидно опозицията, а и среди в БСП, не са искали това да стане при Жан и по този начин още повече да се укрепи положението му. Знаменателно е, че си запазва поста и в новия кабинет досегашният финансов министър Костов, който би трябвало да носи най-голямата отговорност за състоянието на финансите. Жан ми каза, че лично го е съветвал да не отказва. Вероятно са се намесили и финансовите сили отвън.4 февруари 1997 г. - вторник

...

Днес привечер настъпи развръзката към пълната победа на преврата. С проектосъстава на кабинета си Добрев се явил пред президента, но не за да иска указ, а да предлага свикване на Консултативния съвет за национална сигурност.

По същото време пътищата на страната бяха блокирани, граничните пунктове също; затворен бе Дунав мост, големите предприятия обявиха стачки (там се разпорежда Тренчев - който миналата вечер размахваше една сопа, с която ще разгонва парламента); и тези, които искаха да отидат на работа, бяха възпрепятствувани - така бездействуваше градският транспорт. Подстрекателството чрез радиото и телевизията ескалираше - проектокабинетът на Добрев се окачествяваше като чисто болшевишки, съобщаваше се за 100 хил. стачкуващи учители (всичко учителите са 120 хил., според сведенията на министерството стачкуват не повече от 10%; има затворени училища, понеже учащи и учители не са в състояние да се придвижат до тях). За демонстрацията пред министерството бях предупреден, че готвят 4 хил. души; дошли са 150, най-много двеста, на две училища, учители и ... ученици. В София загражденията са дело на студентите при отлична организация. Не се пускат никакви транспортни средства, изключения - ако шофьорите са развели сини знамена. Моят шофьор за час и половина се бе добрал от министерството до нас - такива заобиколки е трябвало да прави. Колега ми се оплаква, че спрели колата му, с която водел бременната си жена за болницата. Показваха пребит полковник от МВР, който се опитал да премине заграждението - изпълнявал си служебния дълг. Соколов, един от първенците на СДС, свика специална пресконференция, за да обяви за слухове, че МВР готвело контраакция за нощта, към София се придвижвали части от провинцията, щели да бъдат включени силови групировки. И пак никой не реагира на тези лъжи и подстрекателства - през тези дни органите на МВР можеха да бъдат упрекнати само в бездействие, правеха всичко възможно да не се пролее кръв. Един познат, преобразен в тъмносин, не се стесняваше да ми каже: "само едно трупче ни е нужно".

Пред президентството огромна тълпа, очакваща резултата от срещата, готова да освирква и малтретира представителите на левицата. Журналистите издевателствуват: влезли през задния вход, не смеели да застанат пред народа (!) и да го погледнат в очите. А този народ е събран именно, за да издевателствува. С "Ура" и "Победа!" посрещат вестта за върнатия мандат. Решението е да се назначи служебен кабинет и избори пред ултиматума на СДС. Макар Стоянов лицемерно да заявява, че победител е България, всички ръководители на СДС ликуват с тълпата пред "Св. Ал. Невски" с възторжени викове "Победа!". Виждаха се разплакани дами и ожесточени мъжки физиономии. По медиите журналистите се захласват в превъзнасянето на П. Стоянов - мъдрец, спасител и какъв ли не още. Друго мнение не се допуска. По едно време зърнах, че показват част от пресконференцията на Първанов.

Нито един привърженик на левицата не излезе на улицата през тези дни. Те са силно намалели, но не са се стопили. Едни са демотивирани - цените са буквално невъзможни, тези дни се редят на гигантски опашки за хляб (пенсията стига сега за 2-2 1/2 хляба на ден!). Други се страхуват от една истеризирана и агресивна тълпа. Пък и повечето са възрастни хора. Трети се вслушали в съветите на партийната централа да не правят нищо, което може да послужи за улични стълкновения. Във всеки случай избори през април са възможно най-неподходящите за БСП. Впрочем, такава бе и целта - да се сведе присъствието в НС на левицата до символично; да се прекарат безпрепятствено исканите от десницата закони - вече са обявени: за лустрацията (прогонване на бивши комунисти от държавна служба), изменение на конституцията чрез засилване властта на президента и права на малцинствата (последното - отплата за ДПС). Стоянов и другите вече предупреждават, че ни очакват много трудности (заложени от управляващите досега - всички правителства започват така: с наследените трудности от предшествениците си), че никой не се заел с наложителните реформи, които с много жертви трябва да се реализират - все едно, че слушам Ж. Виденов.

Всичко, което опозицията искаше и в името на което възбуни януарските вълнения, бе незаконно. Но след като БСП не бе в състояние да наложи зачитането на закони, нямаше друг изход освен компромиса, което значи без победители и победени, като и двете страни намират оправдание за себе си. Сблъскаха се обаче не политически разум и национален интерес, а алчност за власт и от двете страни. В ръководството на БСП имаше, струва ми се, известно отрезвяване, но се оказа безсилно пред натиска на крайната част на левия електорат, както пък крайната част на десния диктуваше на своята централа. СДС, особено със съдействието на президентската власт, изпълни програмата си, обявена още през пролетта на миналата година: чрез първични избори да отстранят Желев и за единствен кандидат да се излъчи представител на синята централа (бе елиминиран Желю, а и подкрепящият го Народен съюз бе принуден да се откаже от всяка мисъл за самостоятелна роля), победа на П. Стоянов, сваляне на правителството на Виденов и осуетяване на второ правителство на левицата, служебен кабинет и предсрочни избори. Поражението на БСП бе пълно и с най-тежки последици за близкото бъдеще.

За да се извърши този своеобразен държавен преврат, вината е и на двете главни политически сили: БСП не откри своевременно мъдро решение, а с протакането и лутанията даде пътя на анархията и суперинфлацията; СДС използува ситуацията, за да я утежни повече, изхождайки от егоистично-партийната максима -"колкото по-зле, толкова по-добре".

Възможностите бяха или Добрев да вземе мандат, към което се стремеше опозицията, или Костов да си даде оставката поради провал на подбуденото и ръководено от него улично движение. До последния момент се опитвах да внушавам (дори завчера пред Добрев) идеята за безпартиен кабинет, който не би се тълкувал като едностранна победа и би разчитал на подкрепа отвън - никой не ми обръщаше внимание. Мъчех се да разсейвам очакванията в Желю, после надеждите в Костов - как можаха изобщо да допуснат, че особено последният ще действува в разрез с КС на СДС? Та Петър Стоянов бе доскоро зам.-председател на КС, кой ли го знаеше в страната преди Костов да го посочи като алтернатива на Желю. И сега президентът ще изпълнява волята на КС на СДС, докато не се почувствува достатъчно силен, за да се противопостави на Костов - поне такава е логиката на българските вътрешнопартийни отношения.*Семков, Милен (1934), професор - историк. Дългогодишен преподавател в Историческия факултет на СУ** Калинов, Васил Тодоров (1956) - лесоинженер, политик и депутат от БСП в 38-ото, 39-ото и 43-тото НС; посланик на България в Азeрбайджан (2009-2012);*** Костов, Димитър Иванов (1957) - финансист и политик; зам.-министър (1990-1992) и първи зам.-министър (1993-1995) на финансите. Оглавява Министерството на финансите в кабинета на Жан Виденов. Член на Управителния съвет и подуправител на БНБ.**** Матеев, Матей Драгомиров (1940-2010), професор, академик, физик. Декан на Физическия факултет на СУ (1983-1985), член на Академичния съвет и зам.-ректор на СУ (1985-1986). Зам.-председател на Комитета за наука и висше образование (1986-1989); министър на народната просвета (1990-1991)

"Сега"
Иван Костов, лидер на СДС, на митинга на 31 януари 1997 г.
"Сега"
Протестите през януари 1997 г.
снимка: Архив
Николай Добрев, тогава вътрешен министър, и Красимир Петров, директор на полицията, при сблъсъците пред парламента на 10 януари 1997 г.
 43-ти конгрес на БСП през май 1998 г. Жан Виденов не управлява повече от година. Преди това е загубил и лидерския пост в БСП. Победила е линията на Георги Първанов.
40
9366
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
04 Февруари 2018 19:48
Тоа камсамолец Жан немаше и един ден трудов стаж преди да го чучнат за премиер на България. Голема кадрова грешка на Партията...
04 Февруари 2018 20:01
Вопиюща управленска немощ и некомпетентност. Нищо чудно, че докараха България до катастрофа. Пълни случайници попаднали незнайно как във власта и завършили феерично.
04 Февруари 2018 20:04
Всичко, което опозицията искаше и в името на което възбуни януарските вълнения, бе незаконно. Но след като БСП не бе в състояние да наложи зачитането на закони, нямаше друг изход освен компромиса, което значи без победители и победени, като и двете страни намират оправдание за себе си.

А народа-кучета го яли.
04 Февруари 2018 20:13
Не излязох цял ден от дома, докато движението в града е парализирано от заграждения по кръстовищата на някои главни улици - студенти, подкрепаджии. Не се движат трамваи, тролейбуси, автобуси. С частните коли се правят всевъзможни зигзаги, за да се стигне до уреченото място. Част от хората отиват на работа пеша; изглежда, че повечето си стоят у дома. Националните медии предават само новини и разни подстрекателски материали. Почти не се чува друг глас освен на привържениците на опозицията. Казаха ми, че "комендант" на загражденията на Орлов мост бил Милен Семков* - разпореждал се енергично; хвалел се как не допуснал да мине колата на някакъв полковник. Той намира последен шанс да играе политическа роля, която винаги му се е изплъзвала, и то заради самия него; дори във факултета никой за нищо не го зачита. Все повече се насаждат омразата, отмъстителността, жестокостта - реална е опасността от кръвопролитие.
04 Февруари 2018 20:14
Доларът гони 3 хил. лв. Цените растат неудържимо. Много стоки изчезват - огромни опашки за хляб.
04 Февруари 2018 20:15
бе целта, т.е. да се махне Жан? Предстоеше, в първите дни на новата година, да се сключи споразумение за борда. Очевидно опозицията, а и среди в БСП, не са искали това да стане при Жан и по този начин още повече да се укрепи положението му. Знаменателно е, че си запазва поста и в новия кабинет досегашният финансов министър Костов, който би трябвало да носи най-голямата отговорност за състоянието на финансите. Жан ми каза, че лично го е съветвал да не отказва. Вероятно са се намесили и финансовите сили отвън.
04 Февруари 2018 20:44
с бетонните глАви начело бяхме на път да се хванем гуша за гуша...с оглед на последващите събития може би беше по-добре ама не стана.
04 Февруари 2018 21:17
Доларът гони 3 хил. лв. Цените растат неудържимо. Много стоки изчезват - огромни опашки за хляб. Когато правителството ни даде оставка, доларът бе под 500 лв. - при безвластието настъпи суперинфлацията и възтържествува анархията на улицата.


Може само да се съжалява, че Илчо Димитров не е оставил след себе си конфиденциална информация за скритите механизми на майдана, които един министър би трябвало да знае.
Или тази информация все още не е за публикуване.
Защото кукловодите и досега остават анонимни, вероятно повечето от тях още са живи.
Ако не се лъжа, Хърсев беше този, който написа в СЕГА, че които са имали вътрешна информация и вместо долари са купували левове са спечелили близо милиард долара. (Огромни пари за онова време!)
По простата причина, че всички които бяха купували щатската валута над 1560 лева пиха после по една студена вода.
(Впрочем, и днес, 21 години по-късно, курсът на деноминирания лев спрямо долара е същият - 1:1.566.)
Няма начин това да не е била една от целите на метежа...

......................................................................
http://www.drago.info/
04 Февруари 2018 21:24
Щурав, пак лъготиш. От 1985 г., след дипломирането си, Виденов работи в Пловдив – в предприятието „Биотехника“ и по-късно в БССП „Автоелектроника“ (1989 – 1990).

Бъркаш Жан със Сергей! Пък се бараш политологче с гъдулчица.

На професора опасно му кървясали очите... Да не очаква втора укопация на студенти-конвенционалисти? Байрактар - проф. Калин Янакиев, православен енориаш на Руската църква на бул. "Цар Освободител"?
04 Февруари 2018 21:30
Започва Жан в производството, а после е бил даже и ОТК .. поне сестра ми така ми е казвала ..
04 Февруари 2018 21:31
Ъхъм, туй да "работиш" като камсамолски кадър е ноо трудна и отговорна работа.
1 годин стаж у камсамолскио апарат требе да се зачита за 10...
04 Февруари 2018 21:33
щурчо 04 Фев 2018 21:31

Ъхъм, туй да "работиш" като камсамолски кадър е ноо трудна и отговорна работа.
1 годин стаж у камсамолскио апарат требе да се зачита за 10...
В "Биомашиностроене" , какъв комсомолски кадър е бил ?? Като е ставало дума са ми споменавали, че е бил ОТК ..

П.П
Мога да звънна, да питам кака .. ?
04 Февруари 2018 21:42
Щурав, баща ми беше секретар на Световната федерация на демократичната младеж в Париж (1948-1951). Водил ме е на прекрасни фестивали, но почти нямам спомени от ония години, освен химна на Федерацията:

https://www.youtube.com/watch?v=Rz4UEBZG0Kc04 Февруари 2018 21:55
В "Биомашиностроене" , какъв комсомолски кадър е бил ?? Като е ставало дума са ми споменавали, че е бил ОТК ..

Начи е разбирал от био машини.
Макар да е завършил Международни икономически отношения в Московския държавен институт по международни отношения. Голем корифей...
04 Февруари 2018 21:56
Сравнително лесни за разбиране събития. Водещо беше предателството в БСП, извършено с различни средства от няколкото групи продажници и подлеци на Позитано. Разбира се, играеха по външна поръчка с главна цел организационно-кадрово разбиване на БСП, разколебаване и попиляване на електората й компенсаторно засилване на СДС, чрез резките огромните скокове на долара натрупване на пари за следващото правителство, други за открадване от информирани подбрани спекуланти, както и около 300 млн щ. д. за Сорос.
Решението в полза на БСП беше много просто, но не го допуснаха както заговорниците, така и Жан Виденов, който гореше от желание да се провалят Първанов и Добрев, които бяха сред свалилите го. Те наистина се провалиха в очите на социалистите и на почтените хора в страната, които естествено не понасят предателите, но провалът им беше прикрит от възползвалите се от него, както и от поръчителите отвън, а за целта уредиха два мандата на главния си далавераджия Първанов. А просто трябваше на 11-12 януари след погрома на НС и обявяването от СДС, че го напуска, да го напуснат и да. Елементарно и печеливше 100%. На колене щяха да ги молят да се върнат, защото новият президент не беше встъпил в длъжност, а не можеше да стане без парламент. Нямаше да има свърхинфлация, дандании по улиците, големи загуби за населението и държавата.
Но... Оттогава БСП не може да се надигне, няма и да може.
04 Февруари 2018 22:07
щурчо
04 Фев 2018 21:55
Начи е разбирал от био машини.
Макар да е завършил Международни икономически отношения в Московския държавен институт по международни отношения. Голем корифей..
Корифей не знам, ама за преподавател го хвалят - май вече е доцент ..
Знае английски, френски, руски и арабски ...

П.П
Абе завършил с отличие .. ама баща му - железничар, а самият Жан - роден и живее в Пловдив - панелките на Филипово .. Семейството - с православни корени ..
#кой къде да го изтегли по София?

В министерство? .. я да си е в Пловдив , то заводи има ...
04 Февруари 2018 22:50
роден и живее в Пловдив
Една от причините защо днес сме на това дередже! А има нечовеци, които му се и кефят. Поврага.
05 Февруари 2018 05:18
Хроника на грабежа. Съответно представен като революция на масите. Колко хубаво да впрегнеш балъците да ти свършат мръсната работа? Олигархията си оплете кошницата, а спестяванията на хората, заплатите, пенсиите бяха унищожени. Що някои Цоциалисти се уговориха с метежниците от СДС-то? Ами, защото явно им е обещана част от баницата. Да участват в грабежа и да узаконят придобитото, да си отпишат кредитите и дълговете, да спечелят от курса на долара. Да участват в приватизацията! Куфарчета, а? Луканов раздавал куфарчета??? И що не взе няколко за себе си?! Просто източиха банките и ги фалираха после. Ама неграмотните мишлета кво разбират от шашми?! Те все са на улицата за морал и против комунистите. Блазе на елит, който има такъв малоумен и необразован народ с промити мозъци от идеалите на комунизма. Никой на Запад не би протестирал за такива глупости! Защото там си знаят интересите.
05 Февруари 2018 07:44
198 МЕТОДА ЗА МИРНИ ДЕЙСТВИЯ по Джин ШАРП

http://energywatch.blog.bg/politika/2012/04/07/198-metoda-za-mirni-deistviia-po-djin-sharp.936483
05 Февруари 2018 07:52
Пощурели сте, начело с щуравия игнорант. Сега пък Жандеризъм!
05 Февруари 2018 07:55
За вас ,Четвъртокласници ,един урок от ЧОВЕК И ОБЩЕСТВО /ЧО,както го пишете като учебен предмет в програмите си /

"....Един познат, преобразен в тъмносин, не се стесняваше да ми каже: "само едно трупче ни е нужно".

Пред президентството огромна тълпа, очакваща резултата от срещата, готова да освирква и малтретира представителите на левицата. Журналистите издевателствуват: влезли през задния вход, не смеели да застанат пред народа (!) и да го погледнат в очите. А този народ е събран именно, за да издевателствува. С "Ура" и "Победа!" посрещат вестта за върнатия мандат. Решението е да се назначи служебен кабинет и избори пред ултиматума на СДС. Макар Стоянов лицемерно да заявява, че победител е България, всички ръководители на СДС ликуват с тълпата пред "Св. Ал. Невски" с възторжени викове "Победа!". Виждаха се разплакани дами и ожесточени мъжки физиономии. По медиите журналистите се захласват в превъзнасянето на П. Стоянов - мъдрец, спасител и какъв ли не още. Друго мнение не се допуска. По едно време зърнах, че показват част от пресконференцията на Първанов..."
05 Февруари 2018 09:10
Абе завършил с отличие .. ама баща му - железничар, а самият Жан - роден и живее в Пловдив - панелките на Филипово .. Семейството - с православни корени ..


Лелей, какво позорно железничарско и филибешко си-ви! Щуравият пък му завижда заради МГИМО-то. Ей, къде изчезна главният ни мгимошник Марс Атак?
05 Февруари 2018 09:15
Подличко заглавие. Като за психоаналитична епикриза. Нечестно спрямо обекта на публична вивисекция!
05 Февруари 2018 10:09
Един познат, преобразен в тъмносин, не се стесняваше да ми каже: "само едно трупче ни е нужно".
Напипал е манталитета точно. В общи линии няма морална еквивалентност между управленската некомпетентност на БСП и първичната кръвожадност, простотия, невежество и интересчийство на хуните на някогашния седесариат, преродил се в ГЕРБ.
05 Февруари 2018 11:07
Колко хубаво да впрегнеш балъците да ти свършат мръсната работа?
Дебили. 80%+
05 Февруари 2018 11:51
1.Жан наистина е работил нещо в заводи в Пловдив преди 10 ноември .. в икономически отдел, или ОТК или друго - може да се пита и до ден на форума ще се знае, щом е важно ..
2.Наистина е завършил в Москва с отличие ..
3.Наистина знае английски, френски, арабски, руски ..
4.В момента наистина е доцент и преподавател ..

Та стана дума - имал ли е стаж в производството или не - ами имал е!
05 Февруари 2018 12:55
Корифей не знам, ама за преподавател го хвалят - май вече е доцент ..
Знае английски, френски, руски и арабски ...

Значи това му е било призванието. Защо му трябваше да се занимава с политика, след като нямаше нито опит нито необходимите познания?
Другарите си направиха далаверките зад гърба му, а него принесоха в жертва...
05 Февруари 2018 13:41
Доларът гони 3 хил. лв. Цените растат неудържимо. Много стоки изчезват - огромни опашки за хляб.
Вчера, в същия този форум, ни убеждаваха, че зърнена криза, по времето описвано в дневника, не е имало, опашки за хляб - също, хляб имало бол, а опашка само за топъл такъв (и то 2-3 души, да не помислиш)! Да се побърка човек! Кому да вярва - на *** си ли, на тъпана (червения) ли...
05 Февруари 2018 14:16
Значи това му е било призванието. Защо му трябваше да се занимава с политика, след като нямаше нито опит нито необходимите познания?


А на пожарникаря защо му трябваше? Защото едни хора с едни пари и влияние го харесаха като марионетка? Има́ късмет, че е инстинктивен актьор-клоун.
05 Февруари 2018 14:26
Бях го забравил този гражданин - И. Димитров. А той, моля ви се, двайсе години над кво размишлявал
05 Февруари 2018 15:33
Ами,което е вярно-вярно е...Жан Виденов беше в БССП "Автоелектроника",беше и комсомолски секретар,после стана секретар на районният комитет на комсомола.Оттам тръгна нагоре.
Така,че...щурчо,при цялото ми уважение си малко слабо информиран...в случая.
05 Февруари 2018 16:22
Преди "Автоелектроника" е работил Жан и в "Биомашиностроене" ...!


Иначе за зърното - да!
Министерският съвет приема 307 ПМС .. (г-жа Ренета Инджова - от 17 октомври 1994 г. министър-председател в служебно правителство – правителството, назначено от президента Желю Желев, което управлява с тримесечен мандат до 26 януари 1995.)

"НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РЕГИСТРИРАНЕ И РАЗРЕШАВАНЕ НА ИЗНОСА И ВНОСА НА СТОКИ ОТ 1994 Г.

Приета с ПМС № 307 от 1994 г. ... ... Раздел II.
Регистриране на сделките

Чл. 3.(1) Регистриране (автоматично лицензиране) на сделки със стоки по приложение № 1 към чл. 2 се извършва в еднодневен срок от подаването на удостоверението.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 34 от 1995 г.) При регистриране на сделки от заявителя се изисква да представи удостоверение за съдебна и данъчна регистрация. Може да се изисква представяне и на други документи, потвърждаващи верността на данните в удостоверението, като договор, проформа-фактура, поръчка, фактура с данъчен номер, сертификат за качество и др. При регистриране на износ на лекарствени средства заявителят трябва да приложи и препис от лиценза за търговия на едро с лекарствени средства..."Като на логиката на г-жа Инджова трудно може да се възрази-ако не се либерализира режима на износ, производителите у нас, просто ще спрат да работят и ще бнасочат капиталите си другаде!

СЕГА можем до безкрай да плюем по Ренета и по назначилият я д-р Желев за зърнената криза, но свободен режим - рано или късно трябваше да има!
05 Февруари 2018 16:56
Наредбата - добре, а кога е изнесено зърното, за да се предизвика кризата 96-97 година?
05 Февруари 2018 18:07
Революцията на паметниците
Точно в този времеви период, със съвпадение конкретна дата, в мъгливата януарска нощ на 1997 г. катурнаха три паметника и откраднаха три бронзови бюста в Южния парк. Единият беше на Симон Боливар, втория мисля, че беше на Хосе Марти, третия - сега не се сещам - исторически личности живели в средата на 19 век в Южна Америка, и нямащи нищо общо с Маркс, Енгелс и Ленин. Кардиналният въпрос беше и си остава кой ще "свие" бронза. 21 година по късно, постаментите си стоят, бюстовете ги няма, буквите не се четат. Паметници на какво?
05 Февруари 2018 18:38
А той, моля ви се, двайсе години над кво размишлявал


Другарят се спомина преди има-нема 15 години.
05 Февруари 2018 18:52
браун 05 Фев 2018 16:56

Наредбата - добре, а кога е изнесено зърното, за да се предизвика кризата 96-97 година?
Aми че много ясно - след приемане на ПМС 307!
Тогава е изнесено!

Но пак да повторя - нито г-жа Инджова, нито д-р Желев би трябвало да бъдат упреквани за либерализирането на износа .. либерализирането на износния режим бе необходимо!
Че даже и за хармонизиране на практиките ни с ЕС ..!

Не бива да политизираме, а да разгледаме нещата обективно!
Иначе всеки може да мърмори : "Мръсни седерасти, направиха така, че хлябът да е дефицит" .. но няма да сме прави!


05 Февруари 2018 18:53
Другарят се спомина преди има-нема 15 години.
И що го изравяте? Кви истини ви споделя?
09 Февруари 2018 09:24
Класика! Преврат по всички правила на изкуството. Уж за добро, ама както се оказва в последствие - хич даже въобще! :-)))
Това не го знаех: "Предстоеше, в първите дни на новата година, да се сключи споразумение за борда. Очевидно опозицията, а и среди в БСП, не са искали това да стане при Жан и по този начин още повече да се укрепи положението му."
10 Февруари 2018 23:13
Казаното по долу ми го разказа приятел на Виденов. Партийната върхушка на БСП забранява на Виденов да пречи на огромната инфлация "докато нашите хора, взели големи кредити, не ги изплатят намалели 1000 пъти и тогава може да се спри инфлация и мине към валутен борд. До тогава да мълчи и слушка. И страхливият и безволев Жан го прави. Банките фалират, а той не слуша интересът на обикновенния българин, а на олигарсите от БСП, които трябва да забогатеят още повече. Така и стана. Жан е виновен не защото е крал (няма данни да го е правил), а защото за него гласът на социалистите-олигарси е по-важен от интереса на България. И заатова с право е прокълнат.
10 Февруари 2018 23:41
камен31 10 Фев 2018 23:13 Казаното по долу ми го разказа приятел на Виденов. Партийната върхушка на БСП забранява на Виденов да пречи на огромната инфлация "докато нашите хора, взели големи кредити, не ги изплатят намалели 1000 пъти и тогава може да се спри инфлация и мине към валутен борд. До тогава да мълчи и слушка. ..
..."Как да съставим тогава портрет на един кредитен милионер?
Ще опитаме с ПОРТРЕТ ПО ПРЕЦЕДЕНТ.
В книгата "Пълен списък на кредитните милионери в България" (Книгоиздателска къща "ТРУД" - 1998 г.) можем да открием следните данни:
Асен Йорданов Агов
ЕГН 4811086281
Банка - ПЧБ
Стара главница - 40 578 000 лв.
Погасена - 0 лв.
Остатък - 40 578 000 лв.
Стара лихва - 13 743 000 лв.
Погасена - 0 лв.
В графата "Вид" (на фирмата) пише "друг", а данни за обезпечение на кредита липсват.
Липсват и най-важните данни: кога е отпуснат кредита; във валута или левове; условия за погасяване; наказателни клаузи. Сиреч липсва това, което "трябва" да липсва. Друга подробност. Асен Йорданов Агов е в списък # 2, тоест Агов е сред тези длъжници, които са "погасили дълговете си в периода 8 декември 1997 г. - 12 януари 1998 г." Според авторите на книгата Агов е сред тези, които "притиснати от закона, (те) са изплатили общо 547 млрд. лв. в кратки срокове".
Това пише в книгата. Книгата, написана по дискетите, дадени на медиите на 21 януари 1998 г. от самия Александър Каракачанов и то само няколко часа, след като шефката на управление "Банков надзор" Емилия Миланова е връчила на председателя на Народното събрание Йордан Соколов списъка на кредитните милионери по закона "Каракачанов".
Сега да видим какво можем да добавим.
Кой е Асен Йорданов Агов? .."

Защо Жан е помагал на подобни люде? ..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД