:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 556
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Къде и кога е хубавото?

Бойко Ламбовски
Случи ми се да побеседвам с няколко младежи под 20 години тия дни, темата бе политическа. Стана дума за историята, за това какво е бил комунизмът и дали е имало нещо хубаво тогава, или е нямало, а хубавото е само сега. Усещах огромно напрежение. То беше, защото водехме неформален разговор и имах малко време. Трябваше да си претеглям думите, за да кажа бързо, кратко и по възможност обективно важното; друг шанс сигурно нямаше да имам. Защото това не беше лекция, на която питомците са длъжни да те слушат, но могат (и охотно го правят) да се разнообразяват с мобилните си устройства, или с мечти за довечера и утре. Не бяха в някаква зависимост от мене (в качеството ми на работодател, родител, евентуален спонсор или поръчител), та да кимат умно, докато си мислят: "да-да, ама дано приключиш по-бързо". Беше си съвсем така: кратък разговор между отдалечени вече поколения, на едно от които априори не му се слушат назидания, а на другото му се приказва пред публика, но има достатъчно опит, за да знае - словото е податливо на мигновена девалвация. А опитът е лична придобивка,



не се внушава с дидактика, колкото и цветиста да е.



Нека кажа, че ползвах ситуацията, за да ги и поразпитам. Какво мислят за въпросния комунизъм - тоест тоталитаризма, защото тези термини се припокриха в масовото съзнание. (Макар за мен едното да си стои в сферата на утопичния социален блян, а другото да е реализация на властови практики.) Учудих се от разнообразните им оценки - най-лошото при комунизма била корупцията, каза един. А за друг комунизмът бил нещо справедливо, защото нямало бедни и богати, а имало работа за всички. Трета рече, че било лошо, защото хората нямали свобода, а ги затваряли в лагери, където хранели прасетата с тях.

Тоест чух мамите и татковците повече, отколкото децата. Така че поляризацията не ме зачуди. А това с корупцията и свободата ми се видя най-важно, та поглаголствах за него. Корупция тогава нямаше особено, защото парите не бяха така важни. И защото принципът "танто за кукуриго", всъщност принципът на пазарната икономика, си се изповядваше, ама в патриархално-битов режим. Една стрина например доведе при леля ми - учителка, своята дъщеричка, за да напредне в задачите по математика. И плати с жива гъска. Продавач в месарския магазин пък заделяше всяка седмица качествена мръвка за мастит член на нещо си; онзи в замяна успя да му уреди москвич не с десетгодишно чакане, а с тригодишно такова.

Не - корупцията не бе най-лошото на тоталитаризма. Иначе да беше изчезнала с него, а не да избуява преходно и постпреходно.

Но да минем към свободата, казах им. За добро или за лошо, това понятие при човеците е неразривно - ама адски неразривно свързано с друго понятие - властта. Говорим ли за свобода, не можем да не говорим и за власт. Щото какво е свободата - да упражняват върху ти по-малко власт. Свобода е, нали?

Ама и да ходиш, където поискаш, да ядеш, каквото ти решиш, да правиш, каквото обичаш, изобщо - да избираш, заподхвърляха юношите. Все свобода. Е, да. И най-вече - да скъсиш времето, в което чувстваш юлар на врата, времето, през което правиш не каквото искаш, а каквото ти заповядат - реших да обобщя. Те не разбраха думата "юлар", та се усетих виноват за тоя архаизъм, но все пак обясних.

Има места и времена, в които индивидът е до стената откъм свобода. Тези места и времена са: затвор, лагер, казарма, робски периоди и т.н.

Тоталитаризмът е по-близо до казармата от тази гледна точка, отколкото либералната демокрация. Тоест властта те държи изкъсо не само по време на работния ден, но гледа и къде спиш, и какво с кого приказваш, и може да се намеси в твоя бит, дом, почивка - дори да те прибере за разни внушения направо от улицата. При демокрацията имаш повече възможности - да си честит, да си свръхзаможен, но и да ровиш по кофите, хем с висока конкуренция. А защо тоталитарната система показа и изумителна жизненост? Защо има носталгици? Заради две неща - сигурността и властта. Вярно, че става дума за казармена сигурност - цял ден, па дори нощ разполагат с тебе, но вечерята - еднаква за всички, е неотменима и гарантирана. Пък властта и упражняването й са зона за комфорт на сериозна прослойка. Изобщо въпросът с властта и субординацията е изначално условие за комфорт при общества от примати. "Знаеш ли какво е хубавото в Северна Корея?" - попита ме веднъж стар дипломатически служител. "Че там има ли нещо хубаво?" - изумих се аз. "Има, има, там има система от значки, все с портрета на вожда, но 14 или 15 разновидности. И при среща всеки знае кой е по-важен и кой кому трябва да се кланя."

Ще кажете - примитивно тоталитарно място. Но чух същото и на Иберийския полуостров от наш сънародник: "Абе тука, каза ми той, при среща с други хора всеки много по-бърже от България разбира кой е важният и кой кому следва да струва почит".

Антиутопистът Оруел развива идеята,



че всяко общество се състои от три групи.



Едната държи властта, втората е малко под нея, стреми се към властта, и има трета - голяма. Третата е безправна, няма шансове, но може да се бунтува. Е - втората гледа да бутне първата с помощта на третата и да стане първа. То се случва. Това била тя, световната история. След известно време местата се сменяли...

Юношите ме слушаха божем внимателно. Но когато ги попитах дали мислят, че вече е дошло хубавото, зажестикулираха: не-не!

А къде е хубавото тогава - в миналото ли? Не-не! В друга страна? Може би в бъдещето?

Не получих ясен отговор. Отдавна не бях виждал по-замислени физиономии.
17
5228
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
05 Февруари 2018 20:57
За разлика от старите, на младите по-често им се налага да мислят. Иначе информацията влиза през задника, вместо през главата.
06 Февруари 2018 01:22
Едната държи властта, втората е малко под нея, стреми се към властта, и има трета - голяма. Третата е безправна, няма шансове, но може да се бунтува. Е - втората гледа да бутне първата с помощта на третата и да стане първа. То се случва. Това била тя, световната история.

Да не смятате да я променяте?
06 Февруари 2018 02:04
„Хората не искат да бъдат богати. Те искат да бъдат по-богати от другите.“
Д.С.М.
06 Февруари 2018 02:09
Достойнството на държавата зависи в крайна сметка от достойнството на хората, от които е съставена.
06 Февруари 2018 08:19
Малко живях по оня строй, но имам някаква идея от разкази за ежедневието на моите родители и роднини. Нямало корупция? Айде бе. Връзкарството и шуробаджанащината какво са? Търговия с влияние, в по-примитивен вид. Искаш да си купиш москвич за 3 вместо 10 години. Намираш "връзки". Може да не дадеш нищо важно (гъска), но след време ще трябва ад върнеш услугата. Или на човека, уредил те пряко, или на човека уредил ти връзките. Като мафията, но на битово ниво.
Лошото е, че точно това прави корупцията приемлива за обществото. Защото на думи всички сме против нея, обаче в трудни за нас моменти с охота се действа по другия начин (дали "бутайки" 10 лв на катаджия, дали давайки пари за промяна на някаква скица, дали "уреждайки" детето в детска градина, дали друго - все едно е).
Някъде по страниците на този вестник бях чел следната много хубава констатация:
Няма да преборим корупцията защото за хората тя е лоша само ако се случва с другите.
06 Февруари 2018 09:21
Личи си московската школа. Размиване, замазване, псевдоанализ, отплесване от важното и в крайна сметка - нищо.
06 Февруари 2018 09:29
Личи си московската школа.


Стига с това дивашко суловско отношение към Москва, като към Картаген!
06 Февруари 2018 11:03
Юнкер
Доста точно.
06 Февруари 2018 11:22
...онзи в замяна успя да му уреди москвич не с десетгодишно чакане, а с тригодишно такова.

Москвичите се продаваха за 5700 лв. веднага, защото ги произвеждаха в Ловеч. Виж за Лада се чакаше, че и капаро се внасяше!
Само уточнявам.
06 Февруари 2018 14:12
Една стрина например доведе при леля ми - учителка, своята дъщеричка, за да напредне в задачите по математика. И плати с жива гъска. Продавач в месарския магазин пък заделяше всяка седмица качествена мръвка за мастит член на нещо си; онзи в замяна успя да му уреди москвич не с десетгодишно чакане, а с тригодишно такова.
Е такава беше корупцията. Или някой по-висш градски началник вземе безплатно някоя карантия от месокомбината, някоя друга бутилка вино и ракия от Винпром-а. Или като му се полага един апартамент, повече не даваха, вземе на по-добро място. Сега корупцията е на друго ниво-настотици хиляди, на милиони. Гледаш Цв. Цв, на държавна заплата, а станал 6-тодомник. Що заместник министри си направиха водни електроцентрали по реките у нас, след като напуснаха министерството. Въпросът е до дозата, дето викат за лекарствата.
Но да минем към свободата, казах им. За добро или за лошо, това понятие при човеците е неразривно - ама адски неразривно свързано с друго понятие - властта.
не, не е свързана само с властта. Свободата е като енергията, тя преминава от една форма в друга. Когато дадеш свобода на отделните членове на обществото, тогава те почват да ограничават свободата. Ние в института свободно говорехме на политически теми. Имаше за имаше и против. Знаехме, че има хора, които ни следят, но и те не се престарваха толкова много. Важното е да не излезеш навън за да протестираш явно. В САЩ политически теми не се дискутират на работа, никой не знае какво мисли шефът, страхуват се. При демокрацията си свободен да протестираш, ама и правителството е свободно да не те слуша.
06 Февруари 2018 14:26
Малко живях по оня строй, но имам някаква идея от разкази за ежедневието на моите родители и роднини. Нямало корупция? Айде бе. Връзкарството и шуробаджанащината какво са?
МиТу, Няма идеална държава. Аз сравних по-горе корупцията тогава и корупцията сега. Всичко е във дозата.
06 Февруари 2018 16:13
Дефицит
(М. Жванецкий)

Послушай меня, дорогой! Что я тебе скажу. Все идет к тому, что всюду все будет, изобилие будет! Но хорошо ли это будет? Подожди, не торопись, ты молодой, горячий, кровь играет. Я сам был огонь, сейчас потух немного, хотя дым еще идет иногда... С изобилием не надо торопиться! Почему?..
Ты идешь по улице, встречаешь меня.
- Здравствуй, дорогой! Заходи ко мне вечером.
- Зачем?
- Заходи, увидишь.
Я прихожу к тебе, ты через завсклада, через директора магазина, через товароведа достал дефицит! Слушай, ни у кого нет - у тебя есть! Я попробовал - во рту тает! Вкус специфический! Я тебя уважаю.
На другой день я иду по улице, встречаю тебя.
- Здравствуй, дорогой! Заходи ко мне вечером.
- Зачем?
- Заходи - увидишь!
Ты приходишь ко мне, я через завсклада, через директора магазина, через товароведа, через заднее крыльцо достал дефицит! Слушай, ни у кого нет - у меня есть! Ты попробовал - речи лишился! Вкус специфический! Ты меня уважаешь. Я тебя уважаю. Мы с тобой уважаемые люди.
В театре просмотр, премьера идет. Кто в первом ряду сидит? Уважаемые люди сидят: завсклад сидит, директор магазина сидит, сзади товаровед сидит. Все городское начальство завсклада любит, завсклада ценит. За что? Завсклад на дефиците сидит! Дефицит - великий двигатель общественных специфических отношений.
Представь себе, исчез дефицит. Я пошел в магазин, ты пошел в магазин, мы его не любим - он тоже пошел в магазин.
- Туфли есть?
- Есть!
- Черные есть?
- Есть!
- Лакированные есть?
- Есть!
- Черный верх, белый низ есть?
- Есть!
- Белый верх, черный низ есть?
- Есть!
- Сорок второй, самый ходовой, есть?
- Есть.
- Слушай, никогда не было. Сейчас есть.
- Дамские лакированые, бордо с пряжкой, с пуговицей есть?
- Есть!
Ты купил, я купил, мы его не любим - он тоже купил. Все купили.
Все ходим скучные, бледные, зеваем. Завсклад идет - мы его не замечаем. Директор магазина - мы на него плюем! Товаровед обувного отдела - как простой инженер! Это хорошо? Это противно! Пусть будет изобилие, пусть будет все! Но пусть чего-то не хватает!

06 Февруари 2018 16:21
На Ламбовски съм му батко - с малко, но съм по-стар от него.
Казвам го само във връзка с това, че познавам нещата и от "двете страни".
Можеше да приключа само с брадатия виц, дето питали Радио Ереван кога ще стане по-добре. И те отговорили, че вече беше по-добре.
Но знам, че младите на никого не вярват. Искат да изпитат всичко на свой гръб. Което сигурно не е толкова лошо.
Моите лични наблюдения са, че преди промените имаше много проблеми. МНОГО. Хората обаче имаха нагласа да гледат в бъдещето с оптимизъм.
Живота се променяше към по-добро. Не с такава скорост, каквато искахме - но се променяше.
Затова хората имаха семейства, раждаха деца. Правеха планове за бъдещето.
След 1989 оптимизма изчезна.
Хората загубиха доверие в обществото.
Единици забогатяха безмерно, и хората с основание считат, че е нечестно и криминално.
Свидетели сме на пълен разпад на моралните устои на обществото.
Нищо добро не може да чака страна, която не създава условия на семействата да се развиват пълноценно. Да раждат и отглеждат деца, да имат свободно време и ресурси да се наслаждават на живота.
Прогнозата ми е, че ако не се появят загрижени за съдбата на България политици, разпада ще продължи до пълно изчезване на България като нация.

06 Февруари 2018 16:53
с брадатия виц, дето питали Радио Ереван кога ще стане по-добре. И те отговорили, че вече беше по-добре.


Ами да - брадат е вицът.
От времето на любимия соц.
Прави си изводите...
06 Февруари 2018 16:55
Boev
06 Фев 2018 16:21
06 Февруари 2018 19:19
Няма да преборим корупцията защото за хората тя е лоша само ако се случва с другите.

Друго определение: корупцията е далавера, в която аз не участвам.
09 Февруари 2018 09:21
Живота се променяше към по-добро. Не с такава скорост, каквато искахме - но се променяше.
Затова хората имаха семейства, раждаха деца. Правеха планове за бъдещето.
След 1989 оптимизма изчезна.
Хората загубиха доверие в обществото.
Единици забогатяха безмерно, и хората с основание считат, че е нечестно и криминално.
Свидетели сме на пълен разпад на моралните устои на обществото.

Ами капитализъм е...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД