:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 491
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Властта си купи спокойствие в МВР, но надзирателите се вдигат на бунт

Дирекциите "Изпълнение на наказанията" и "Охрана" искат 20% увеличение на заплатите и готвят още протести
СНИМКА: БГНЕС
Досега протестите на надзирателите бяха пред затворите. Очаква се обаче да се пренесат пред Министерския съвет или НДК, където се провежда европредседателството.
Една сутрин, ден преди началото на европредседателството, премиерът Бойко Борисов реши да си осигури спокойствие, като обещае на полицаите още 100 млн. лв. за заплати. Още тогава бе ясно, че това е началото на верига от искания -логично бе всеки, чиято заплата, идва от бюджета, да попита: "Защо за тях има, а за мен - не". Най-пряко засегнати от липса на подобно увеличение, което засега ще е само за МВР, са служителите на две главни дирекции в Министерството на правосъдието - "Охрана" (ГДО) и "Изпълнение на наказанията" (ГДИН). Първата отговаря за охраната на съдебните сгради и конвойната дейност - транспортиране на арестанти, привеждане в затвора на осъдени и др. В ГДИН пък работят надзирателите, които отговарят за реда в затворите.

Ключовото тук е, че служителите и на двете дирекции работят по Закона за МВР, т.е. заплатите им се определят както на полицаите. Така че е логично, когато има увеличение за служителите на МВР, то да засегне и двете дирекции на правосъдното министерство. В същото време парите за тях минават през бюджета на това ведомство. Обещаните от премиера допълнителни пари обаче са само за МВР. Затова ГДО и ГДИН започнаха протести.

Досега се проведоха няколко такива, а със сигурност ще има и още. Резултат обаче няма. Исканията на надзирателите и служителите на дирекция "Охрана" като че ли срещат симпатия у ръководството на правосъдното министерство. Наскоро зам.-министърът с ресор "Затвори" Николай Проданов заяви, че нужната за исканото увеличение от 20% сума не е чак толкова голяма. "Парите не са чак толкова много и са съизмерими с допълнителната сума, която беше дадена на БАН", каза той пред БНР. Преди Нова година, пак на среща с премиера, от БАН успяха да си издействат още 15 млн. лв. към бюджета си, отново заплашвайки с протести. T.е. ако на двете дирекции се дадат 15 млн. лв., или дори 20 млн. лв. допълнително, това ще значи 1/5 от обещаните на МВР пари. Засега подобна новина за надзирателите няма.

От тази година надзирателите и охраната на съдебната власт получиха 5% увеличение на заплатите. На практика това съвпадаше с предвиденото средно увеличение в МВР. За него бяха отпуснати 55 млн. лв. и вътрешният министър Валентин Радев се кълнеше, че не може да издейства и лев повече, дори в един момент даде да се разбере, че му е омръзнало от синдикални искания. Междувременно полицейските синдикати дадоха ясно да се разбере, че не са доволни от тези пари и ще протестират през цялото европредседателство. Затова и спешно се намериха допълнителни средства.

"Всъщност нещата претърпяха промени след 11 януари, когато, както всички добре знаем, на една среща с част от ръководството на МВР и част от ръководството на синдикалните организации бяха декларирани едни 100 млн. лв. в повече към заплатите на служителите в МВР", заяви преди няколко дни пред "България он ер" зам.-министърът Проданов. По последни данни в ГДИН работят 4320 души и 1338 души в дирекция "Охрана". "Ето за тях става въпрос. Позицията на политическото ръководство на министерството е ясна - ние окачествяваме техните искания като справедливи, и то не толкова на базата на един банален разговор, спор за пари. Наистина е несправедливо, нашите служители са в правото си да се чувстват пренебрегнати за това, че за техните колеги от МВР явно се намериха пари, а за нашите служители все още не са", заяви Проданов. Така се получи една доста интересна ситуация - полицаите успяха да си издействат повече пари, въпреки че министърът им беше против, а надзиратели не могат да го направят, въпреки че имат подкрепата на своя.

"Със сигурност няма да се откажем", заяви пред "Сега" Ивайло Григоров от Синдиката на служителите в затворите. В края на седмицата от профсъюза имат общо събрание, на което се очаква да вземат решение за национален протест. Засега вариантите са два - пред Министерския съвет или край НДК, където се провеждат по-голямата част от събитията на европредседателството. Така на практика на правителството вероятно ще му се наложи още веднъж да тушира напрежението в сектор "Сигурност", ако се притесни от протестите на надзирателите. От синдикатите засега нямат отговор на исканията си. Едновременно с това обаче позицията на правосъдното министерство остава малко неясна, макар да бе декларирана подкрепа към исканията на протестиращите. По време на срещите си със синдиката от министерството първо са обяснили, че те ще получат същото увеличение както в МВР, а след това им е било обяснено, че ще се увеличат допълнителните пари, които се получават за работа в специфични условия на труд. Нито едното не е изпълнено. Увеличението за двете дирекции не е равно с това в МВР, а впоследствие на синдикатите е обяснено, че тъй като за полицията са отделени още 100 млн. лв., за тях може и да не остане нищо. От синдиката на надзирателите са поискали и увеличаване на щата в двете главни дирекции, но това пак е свързано с парите, които уж още се търсят. Само преди ден от синдиката на надзирателите изпратиха писмо до премиера, правосъдния министър Цецка Цачева и военния Красимир Каракачанов, който е и вицепремиер на силовия сектор. От тях поискаха отговор дали ще се актуализира бюджетът на правосъдното министерство. Такъв засега няма.

Междувременно и надзирателите, и служителите на съдебна охрана, макар и доста по-малобройни от полицаите, успяха да съберат сериозна подкрепа за исканията си. "Споделяме възмущението на служителите на ГДИН и ГДО срещу политиката на двойни стандарти в сектор "Сигурност". Наказателната политика на държавата обхваща предотвратяването на престъпленията, тяхното разкриване и разследване, установяването в съдебен процес на авторството и вината, осъждането и накрая - изпълнението на наказанието. В този смисъл и е налице необходимост от равно третиране на служителите от МВР, охраняващи обществения ред и разкриващи престъпленията, и служителите, на които е поверено изпълнението на наказанията. Това се отнася и до служители на ГД "Охрана", които осигуряват сигурността както на магистратите и съдебните служители, така и на всички граждани, участващи в съдебни производства", написаха в отворено писмо от Съюза на съдиите в България.

Подкрепа за надзирателите изказаха и от Асоциацията на прокурорите. От там за пореден припомниха, че броят на надзирателите е критично малък. Според самия синдикат на смяна в затвора в София има 28 души. Срещу тях стоят около 1000 затворници, 22 от тях - с доживотни присъди. "Необходимо е държавата да положи усилия да се предприемат бързи и решителни мерки за преодоляване на критичното съотношение между броя на надзирателите и затворниците. Застрашена е сигурността в местата за предварително задържане и лишаване от свобода, което поставя в опасност не само охранителния състав и лишените от свобода, но и всички граждани", заявиха от Асоциацията на прокурорите.

Засега властта няма отговор за надзирателите и съдебната охрана. Междувременно те стягат протести.
СНИМКА: БГНЕС
Служителите на дирекция "Охрана" пазят съдебните сгради. На протеста си обаче заявиха, че на много места сградите се пазят от по един човек.
1
3465
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
07 Февруари 2018 13:10
А защо когато на надзирателите искаха да им направят смените 12 часа, те не пожелаха? Кого ще убедят, че работят 24часа? Наистина?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД