:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нищожества, доспехи и величия

Ако използваме днешната демокрация, за да ласкаем вчерашната диктатура, значи просто сме си заслужили диктатурата. А демокрацията не сме си заслужили
Снимка: Юлиан Савчев
Димитър Бочев
Неотдавна чух нещо, което се надявах никога да не чуя: Тодор Живков бе велик и далновиден държавник и ние, българите, трябва да сме му благодарни и да се гордеем с него и в него да се вслушваме, следвайки националния си път във времето.

Обезпокояващо е, че го заяви не някой от онези неокомунистически идеолози, които по език и мироглед много приличат на старокомунистическите, а международно най-известният български медик. Обезпокояващо е също, че го заяви не къде да е, а в най-популярното на родна земя телевизионно шоу. А най-обезпокояващо е, че по думите на медика ни споделената с българския зрител преценка за делото на Живков била на легендарните германски държавници от предпреходния и преходния период - Хелмут Кол и Ханс-Дитрих Геншер: те лично му отворили очите за величието на Тодор Живков.

Ето значи



как се реабилитират и превъзнасят посмъртно деспоти.



Вярвам в медицинските постижения на интервюирания професор, не мога да не се преклоня и пред многото спасени от него човешки животи, и пред здравето, което е дарил на хиляди родни и чужди пациенти. Не мога обаче и за миг да си представя как политици и държавници с образованието и с хуманитарната и политическа култура на Кол и Геншер благоговеят пред недодялания селяшки нрав, пред балканщината и примитивизма на най-безскрупулния и най-малограмотен деспот в цялата ни национална история. През всички десетилетия на Студената война, която благодарение и на техните усилия не прерасна, слава Богу, в гореща, Кол като канцлер и Геншер като външен министър воюваха от другата, от противоположната страна на барикадата. Вярно е, че има и политически противници, които са достойни за уважение, но дали Тодор Живков е един от тях? За мен отговорът съвсем не е труден - труден е той за милионите мои сънародници, които тайно или явно споделят възхищението на професора.

Да се възхищаваш на политическото наследство на един държавник ще рече да възродиш това наследство, да му вдъхнеш нов живот, да възстановиш в днешното ни време всички онези граждански практики, които той е прилагал приживе. В конкретния случай това значи да върнем обратно целия следдеветосептемврийски терор, който Тодор Живков не само е подкрепял идейно като комунист, а в който е участвал и лично. Става дума и за последвалата саморазправа на Народния съд, който е колкото народен, толкова и съд, с всяко свободомислие. Да засвидетелстваме признание пред личността и делото на Живков значи



да върнем на дневен ред и ръководната роля на БКП,



и еднопартийната цензура над словото, и паспортния режим, и разстрелите по южните ни и западни граници, и въдворяванията на местожителство, и политическите преследвания, и доносничеството, врагоманията и шпиономанията, и изтребителните наказателни концлагери в Белене и Ловеч, и цялото онова мракобесие, което Живков и компания въвеждаха на родна земя по съветски образец. И още нещо трябва да сторим, ако искаме да почетем подобаващо паметта на Тодор Живков: да се себепредложим, както той го направи в края на 63-та, на Кремъл като негова губерния. Сиреч да се себепогубим като държава. Да зачетеш делото на Живков значи да наречеш това себепредлагане не национално предателство, а социален прогрес. Погледнато пък от камбанарията на Хелмут Кол и Ханс-Дитрих Геншер, в същия смисъл преклонението пред Тодор Живков би значело отново да разединим, да разполовим Германия, отново да вдигнем и Берлинската стена, окървавена от кръвта на хилядите застреляни или простреляни по нея източногермански бежанци. Такава ли е повелята на новите, демократични времена, за това ли воюваха, за това ли страдаха и загиваха и родните горяни, и стотиците хиляди източноевропейски правозащитници кажи-речи цели пет десетилетия наред?

Като лично потърпевш от неговия режим, във величието на Тодор Живков аз не вярвам - вярвам в неговата политически мотивирана, идеологизирана престъпност. Вярвам и на един мой дългогодишен колега от Радио "Свободна Европа", който го окачестви като



"нищожество в доспехите на величие".



При което не казвам, че нашият професор лъже - търся само обяснение на така горещо приветстваните от него реверанси на Кол и Геншер по адрес на Живков, които аз и до днес считам абсурдни. За съжаление няма вече как да ги попитам за отношението им към личността и делото на Живков - и двамата са от години покойници. А им дължа толкова много - провежданата от тях демократична политика ме избави от тоталитаризма на Живков. Като изгнаник и (западно)германски гражданин, какъвто между впрочем е и интервюираният професор, аз съм живял повече от четвърт век във втората си родина - ФРГ. За разлика от професора обаче, аз не съм чул ни веднъж дългогодишният ми канцлер Кол или дългогодишният ми външен министър Геншер да изрекат подобни комплименти към балканския си колега Живков - дори по адрес на западните си политически съмишленици и партньори те не са говорили този сервилен език. Немската реч е субстанциална, за разлика от нас германците са хора сдържани и пестеливи на комплименти.

Обяснението ще се окаже, струва ми се, от психологичен характер. Това проклето обяснение тръгва от обстоятелството, че човешката памет е селективна, при това с една подмолна, неосъзната и неподвластна на волята ни селективност. Избирателна по природа, паметта ни често обявява несъществуващи, но предпочитани от нас минали събития, фактори и изявления за действителни. Други, нелицеприятни, анулира, трети пък преиначава и изкривява (все така несъзнателно и подмолно) според нашите днешни предпочитания и представи в една или друга посока. Не казвам, че и в случая е станало обезателно така - казвам само, че не го изключвам, че, като всеки от нас, и професорът е



уязвим за подобни манипулации



на изменчивата и податлива на сантиментите ни памет, че ако, като на милиони наши сънародници, на професора (знайно или незнайно защо) много му се е приискало западноевропейските политици да са ценили и оценявали така високо любимия му Тодор Живков, паметта му услужливо да е формирала и доставила подобна оценка.

Психологически погледнато, и в конкретния случай подобна технология не е изключена. Ако пък решим да я изключим, значи да повярваме на интервюирания. Сторим ли го обаче, ще се наложи да отговорим на един ключов въпрос: Защо никой от двамата именити западногермански политици през дълголетното царуване на Живков не е изговорил ни веднъж публично горещите си комплименти по адрес на партийния ни и държавен глава? Защо Кол и Геншер да са така необяснимо конспиративни в ласкавото си отношение към Живков, защо да крият политическите си симпатии към един или друг владетел, след като не само живеят като свободни граждани в една свободна държава, а и са градили и съграждали тази държава кажи-речи през целия следвоенен период? Мислимо ли е двамата държавници с толкова усилия да обезпечават и бранят от посегателствата на комунистическия тоталитаризъм, от вътрешнополитическите леви и десни екстремисти и особено от подривните набези на ГДР скъпоценните човешки права и гражданските свободи на милионите си съграждани, а сами да не се възползват от тях? Прикриването, спотайването на личните политически симпатии и антипатии, тяхното премълчаване е присъщо на деспотичните - не и на прозрачните - общества. И ако не разграничим отчетливо едните от другите, ако използваме днешната демокрация, за да ласкаем вчерашната диктатура, значи просто сме си заслужили диктатурата. А демокрацията не сме си заслужили.

Снимка: Сега
Тодор Живков - далновиден държавник или правешки хитрец?
Снимка: Сега
"Считам реверансите на Кол и Геншер към Живков за абсурдни".
63
5978
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
63
 Видими 
06 Февруари 2018 19:54
За тоя да се казва истината за онзи период е ласкателство. Всъщност се касае за примитивна манипулация, чрез която чрез очерняне на миналото да се постигне украсяване на настоящето. Разумният българин обаче разбира, че лошотиите тогава са по-приемливи и безвредни за държавата и народа от сегашните, а не че лошотии и простотии не е имало или трябва да се скрият.
06 Февруари 2018 20:13
Бочев, що не си гледаш старините, ами се пънеш тука като автор !?!
Не плюй по медицинския професор - не мож се намаза на малкия му пръст!
Айде, ЧИБА!
06 Февруари 2018 20:13
..терор, който Тодор Живков не само е подкрепял идейно като комунист, а в който е участвал и лично. Става дума и за последвалата саморазправа на Народния съд ..
Тодор Живков, кога е заседавал в Народния съд ?????
06 Февруари 2018 20:31
Докторе, blind men must not judge of colour. Aма това не е първица им ...
06 Февруари 2018 20:49
бочев,бочев, *******/самоцензурирано/!!
06 Февруари 2018 20:57
Авторитет граден с години усърден труд .
06 Февруари 2018 21:07
Angel Kandiloto
Авторитет граден с години усърден труд .
Чирков наистина има огромен авторитет..
А Тодор Живков е по-скоро спорна личност! Това е моето скромно мнение, макар че сигурно ще има хора да спорят с мене, че и той е авторитетен ..

Да видим Историята, какво ще отсъди ..

А този Бочев, лично аз - никога не съм го чувал ???
Имаше един Теодор Бочев - в управата на "Ботев"-Пловдив , имат ли нещо общо ?
06 Февруари 2018 21:27
И Народния съд и т.н. „терор„, за който изведнъж и от никъде чухме по-късно, явно не са си свършили работата.
Но сега както е озверял народеца...... Хе, хе!
06 Февруари 2018 21:27
Ако само сложим цифрите на масата, автора на тоя памфлет трябва да се застреля на момента.
Тодор Живков бе титан, какъвто съвременните поплювковци не могат и да си представят в безгръбначния си мозък.
Не я доубиха дребната буржоазия, за съжаление
06 Февруари 2018 21:38
Не я доубиха дребната буржоазия, за съжаление

Не е нужно да я доубиват и изобщо да я убиват - но е напълно излишно да й се дава трибуна за щяло и не щяло! Ако говорим за нищожества и величия, написалият горното не е величие, но виж, за нищожество може би ще се класира, ако човек проследи напъните му да разсъждава
06 Февруари 2018 21:43
П.П. "Написалият горното" не се отнася за никой от форумците, оставили бележки след "горното" (което клавиатурата ми отказва да обозначи като статия, защото то не е) - отнася се за въпросния "автор" (прости ми, Господи!) Димитър Бочев
06 Февруари 2018 22:12
В четенето на "статията" стигнах до първото споменаване на Народни съд и спрях с четенето.Може по-надолу да изброява и достоверни факти, не ме и интересува.Достатъчно ми беше да разбера, че статията е писана от некомпетентно човече, закърмено от злоба.Аз също не одобрявам комунистическите извращения, но и не желая неграмотници да ме манипулират.Съвет към автора - Авторе, вземи и научи защо, как, от кого и от кои партии беше създаден Народния съд.От кога до кога е действал и прави разлика между следвоенния Народен съд и последвалите го съдилища "В името на народа". Поставянето под един знаменател на тия два Съда реабилитира пронацистките и профашистки изроди и унижава некомунистическите антифашисти, които в последствие станаха жертва на комунистическия терор.
06 Февруари 2018 22:39
д.. бочев писателя:
И най-съвършената демокрация не може да надхвърли нивото на собствените си избиратели

личи си по избирателя бочев.
пускайте го поне в петък, да са си двойка в кварталната кръчма със сула.
06 Февруари 2018 22:49
А този Бочев, лично аз - никога не съм го чувал ???
Имаше един Теодор Бочев - в управата на "Ботев"-Пловдив , имат ли нещо общо ?


Тоя май е оня дето ми клъцна 15 лв от първите ми заплатици от 75 лв , че не си е предал инфото за 2-ри юни.
По усмивката го познах. Викаха ме при директора. Телеграфа работеше по 2 въздушни "жици" през балкана. Имаше буря "жиците" се преплели и аз да не се запали телеграфа откачих един предпазител . После не могъл да си предаде новината и ето ти ми изгоряха 15-те левчета.

Не бил тоя.
Моя е със същото име .
06 Февруари 2018 22:56
Автора -
Много точен материал. Коментаторите по-горе са, очевидно, хора с твърде повърхностно мислене.
06 Февруари 2018 22:57
Българите могат и постигат много. Бих казал доста над средното.
06 Февруари 2018 22:57
Българите могат и постигат много. Бих казал доста над средното.
06 Февруари 2018 23:24
Най напред боядисайте това, което не можете да построите.
07 Февруари 2018 00:04
Както забелязва Монтескьо: липсата на дълбочина в едно изложение най-често се компенсира с неговата дължина.
07 Февруари 2018 00:05
Бивш сътрудник на Свободна Европа и едновременно и агент на ДС. Както Коритаров.
29 години демокрация. Все същите сухи лайна дъвчем.
29 години след ВСВ вече бяхме забравили миналото.
07 Февруари 2018 00:12
През седемдесетте на миналия век ежегодно, пролет и/или есен, за седмица у нас е пристигал на лов най-десния политик от ХСС/ХДС тогава и до днес - Франц Йозеф Щраус. Целта му сигурно са били личните срещи с Живков за коментар и анализ на обстановката в управляващия елит на соцлагера.
В началото на седемдесетте министър на вътрешните работи на ФРГ беше Ханс Дитрих Геншер. Тогава правителството на НРБ е разрешило германски командоси да заловят на нашето черноморие ръководителите на известната немска ляворадикална екстремиска организация "Фракция Червена армия". Че за срам, след това съпругата на тогавашния вътрешен министър Стоянов стана "сценарист" по случея на сериал по БНТ.
Горното обяснява, как Живков можеше да осигурява редица заеми за България от частни банки във ФРГ.
Колкото за държавника Живков нека оставим историята да се произнесе. Аз не съм и никога не съм бил негов фен, но си мисля, че за да бъдеш 35 години начело на държавата не става без някои качества.






07 Февруари 2018 01:33
Мюнхенски комплексиран хитрец, опитващ се да свети с отразената светлина на "мартира" Георги Марков.
Този ще се довърши от задавяне със собствената си жлъч.
07 Февруари 2018 01:34
Не мога обаче и за миг да си представя как политици и държавници с образованието и с хуманитарната и политическа култура на Кол и Геншер благоговеят пред недодялания селяшки нрав, пред балканщината и примитивизма на най-безскрупулния и най-малограмотен деспот в цялата ни национална история.

07 Февруари 2018 01:42
Този ще се довърши от задавяне със собствената си жлъч.
Припечелва бе. Ниша.
07 Февруари 2018 01:46
От всички досега мнения, само едно е различно.
На насекомото преди мен!
Е, тè! Ово е стàндард!!!
07 Февруари 2018 01:57
"Разписал" се е под един от "менторите" му. Лика-прилика - пилят гадулките, докато има кой да им лепи каймета по морните чела...
07 Февруари 2018 04:18
Българските политици , от Освобождението от Османците ,та досега , могат да се определят с една дума - удобни , и на руснаците и на всички останали .
ДР . Тодор Живков без да го познавам , имал съм контакти с братовчед му и с някой други , беше много удобен . Затова и ни натресоха всичките тези проблеми ,
които още изстрадваме . Насаждането на страх е основен похват при управляването на големи съобщества . За България , това е основен проблем .
Страха . А отоманците са се възхищавли от смелостта на българите !?
Боядисването е занаят , като всички останали . Колко е повърхността е от голямо значение . Само курортите по Черноморието имат по-голяма повърхност от всичко построено по времето на комунизъма . Другарите не могат да смогнат на боя , затова и сме най-големия вносител на бои в Европа .
Та така , за боите и хората . Да ви е честит 8-ми март , не 8-ми декември , не , полупроводници а догодина цели , другарки и другари и малки другарчета .
Тинята е основно средство по поречието на река Нил , особено около вливането и в Средиземно Море .
07 Февруари 2018 08:25
Некадърно, неграмотно, неумбо, злобно. Но неуморно ...;
07 Февруари 2018 09:46
Преди 10ти имаше такава професия - да громиш фашизма и капитализма, въпреки, че нямаше жив капиталист и фашист. Сега пак същата работа - професионални громячи на комунизма и тоталитаризма. И пак няма жив комунист, а състоянието е най-брутален капитализъм.
07 Февруари 2018 09:47
Не е нужно да я доубиват и изобщо да я убиват - но е напълно излишно да й се дава трибуна за щяло и не щяло! Ако говорим за нищожества и величия, написалият горното не е величие, но виж, за нищожество може би ще се класира, ако човек проследи напъните му да разсъждава


Разбрахме те, не сме от 80%.
Дали ме разбра, че нямам предвид разстрели на кулаци под "доубиване на дребната буржоазия"? :-)
Имам предвид изтребване на тоя манталитет, начин на мислене.

07 Февруари 2018 10:03
едодялания селяшки нрав, пред балканщината и примитивизма на най-безскрупулния и най-малограмотен деспот в цялата ни национална история

Горския, явно не знае за Стефан Стамболов.

07 Февруари 2018 10:32
Една точка в полза на хитреца , Бай Тошо - в сравнение със своите партийни наследници, които направиха преврат само за да материализират властта си, ТЖ е светец.
Така и никой не откри негови скрити авоари, не лъснаха лимузини и палати както на Медведев и Путин, преките му наследници не блестят с незаслужен разкош.
Впрочем и Адолф Хитлер не е притежавал лично богатство, а за Сталин това е известно и на децата.
Което не ги прави по-малки сатрапи, но все пак...
07 Февруари 2018 10:33
Горския, явно не знае за Стефан Стамболов.


Тук е казано точно:

Христо Смирненски
Пред праведния съд


— Защо така ме лъжеш, защо така ласкаеш

твореца свой, човече? Или пък ти не знаеш,

на пръсти че познавам живота ти нечист?

— Простете ме… по навик… аз там бях журналист.
07 Февруари 2018 10:46
Бочев още взривява мостове.
Нищо старо не е забравил, нищо ново не е научил
07 Февруари 2018 10:55
Голям смях! Но така е, като си отдадеш някои части на тялото под наем, за да припечелиш някой лев/ евро! Както казал Гарабед, тя болката не е много, но срамът е голям! Ех, нямаш срам, авторе!
07 Февруари 2018 10:56
Мюнхенски комплексиран хитрец, опитващ се да свети с отразената светлина на "мартира" Георги Марков.
Този ще се довърши от задавяне със собствената си жлъч.




Егати дневнишката или даришка статия. Кога ще му се запуши на тоя кратерът, дето бълва жупел? А д-р Чирков е много прав! Позволете ми да зная повече за бай Тошо от тук пишещите - от разкази на родителите ми - и от една незабравима среща немного преди смъртта му. Блестящ държавник, превърнал селската си аура в очарование! Народът му се подиграваше, но си го обичаше. И държавник като дьо Гол беше успял да се очарова от него!

http://bulgariamakedonia.net/index.php?br=43&stat=601

Е, Бончев? Кво шъ кайш?

07 Февруари 2018 11:05
От къде го изкопахте този ...реликт?
07 Февруари 2018 11:10
Димитър Бочев:

Национално бъдеще нямаме, както нямаме и национално настояще - България е арена на абсурдното. Това прави страната ни артистична, битовата реалност в нея обаче е истински кошмар. Впрочем не само България - никоя цивилизована страна няма национално бъдеще. Казвал съм го и друг път: докато умните народи се денационализират, глупавите народи се национализират. А на мен ми се ще ние да принадлежим към умните народи. Умно ще бъде и предстоящото време - настъпващият век на пълна денационализация на Стария континент. Никаква национална носталгия, никакви патриотарски сантименти няма да спрат този процес... Онези смъртоносни войни, катаклизми, издевателства, опустошителни конфликти, подклаждани от националната ни принадлежност, ще изчезнат веднъж завинаги. Нацията е каторга, която идващите години и десетилетия ще сринат до основи. Нещо по-благородно аз не мога и да си представя.


http://petarpetrov.blogspot.bg/2014/06/blog-post.html

От този човек акъл не ща...
07 Февруари 2018 11:12
И още от Димитър Бочев:

- И как ще се оправим? Чух, че имате идея, ще я споделите ли? - Да. Както си внесохме валутен борд, да си внесем и политически борд. Да си внесем от Запада депутати, магистрати, държавници. Да си внесем примерно от Финландия или по-добре от Германия целия този антураж и ще видите как ще се оправят нещата начаса. Но това значи да приключим с държавата България.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/article/34883
07 Февруари 2018 11:13
И сега, черешката на тортата.
Оруел нервно яде пасти:

- Не, не! Спирайки ми посланическото назначение в последния момент, ми беше предложена една много по-интересна работа – създаването на нова агенция “Памет”. Целта на агенцията ще бъде да преработи комунистическото ни минало. Да видим какво ще стане.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/article/34883
07 Февруари 2018 11:19
Сиреч да се себепогубим като държава. Да зачетеш делото на Живков значи да наречеш това себепредлагане не национално предателство, а социален прогрес


Сега, човекът иска по най-благороден начин да унищожи българската държава и нация, или да ги пази от предателство и себепогубване?
Или, може би, иска те да бъдат унищожени, но не сами, а отвън, под вещото ръководство на хора като него самият, например?
Някой да ме ориентира, че се загубих в мислите на г-на Бочева...
07 Февруари 2018 11:24
Димитър Бочев в "Блиц":

- Както казва по друг повод изключително талантливата поетеса Миряна Башева, животът ми е пъстър като дамски гардероб.

Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/article/34883


Олеле! Не съм! Не съм! Съм изключително бездарна, вервайте ми!

ПОСЛЕПИС: VADE RETRO******!
07 Февруари 2018 12:05
Не мога обаче и за миг да си представя как политици и държавници с образованието и с хуманитарната и политическа култура на Кол и Геншер благоговеят пред недодялания селяшки нрав, пред балканщината и примитивизма на най-безскрупулния и най-малограмотен деспот в цялата ни национална история.
Може пък ти да си малограмотен? Фактите за Живков са достатъчно красноречиви - завари страната на 7 млн. населени и я остави на 9 (сега пак са 7). Завари дървени плугове и я остави с космонавти, ядрена енергетика и нива на грамотност, детска смъртност и продължителност на живота недостижими преди и недостижими сега. Не знам колко е бил образован цар Борис 3, но той остави страната като съюзник на нацистите, във война с половината свят, с ширеща се неграмотност и немотия, без конституция, с отрязани глави по мегданите, с държавна политика на расизъм и с хиляди депортирани българи в лагери за изтребление. А онзи преди него остави България с две (2) национални катастрофи, непосилни репарации и стотици хиляди избити в безмислени войни. Постиженията на Живков нямат нужда от обяснение - те се виждат с просто око (колкото и да е просто) - в двореца на културата издраден от неговото управление днес заседават ръководителите на Европа. Живков има почетени ордени от всички европейски държави (изключае Великобритания доколкото си спомням) - а снимки с това как чужди ръководители го посрещат на летището има достатъчно в публичното пространство. Най важното за Живков обаче е, че по показатели като БВП на глава от население България трайно изпревари индекса за Източна Европа (данни от проф. А. Мадисън). Това не се беше случвало от 1392 г. и е непоправим показател за успехът на неговото управление. Именно затова на изборите 90 г. БСП спечели (по инерция). Оставям ви сами да си проверите какво е положението в момента (подсказвам - под индекса сме).
*
Проф. Чирков е друга работа - той е благодарен на Живков, защото беше част от близкото му обкръжение (както и приятеля на автора на тази глупава статия - Г. Марков). Беше се сдушил с брата на Мара Живкова - Малеев и онзи го беше пробутал в България да прави кардиохирургия (а държавни пари се крадоха насила - да не говорим за лекарски грешки - защо ли никой не пише за продължителността на живота на тези с присъдени сърца от Чирков...). Разбира се едно от постиженията на управлението на Живков беше здравната система - и тя се вижда с просто око, карето на МА, ВМА и други болници. Още стоят недовършени сгради (напр. детската болница) - за 29 г. България беше неспособна дори да завърши вече започнатото - камо ли да направи нещо ново. Тогава се търсеха кадри от чужбина, защото бяха кът. Чирков разбира се не е създал Св. Екатерина - просто се нанесе в държавното и след 89та ръководеше държавното като частно. Затова имаше такъв вой като го уволниха - сигурно си е мислил, че ще му припишат болницата по давност.
*
Както и да е - нещата са две - едното е дребната злобарщина на авторът на тази статия, който се прави, че не вижда очевидни факти. И дребното интересчийство и его на Чирков. И двете са жалка история.

07 Февруари 2018 12:06
Хм, че то баш Тодор Живков ни отваря към Запада и ориентира производството към изискванията на пазара; това го пише Станиш Бонев, толкова ли му е трудно на г-на Бочева да го прочете.
07 Февруари 2018 12:17
Г-н Бочев не чете, той пише и манипулира онез 80%-те.
07 Февруари 2018 12:22
Бочееев, не си лош човек и някакво зрънце талант имаш. Есетата ти, в които не правиш политически миш-маш не са лоши и могат да се четат.
А относно това
Не, не! Спирайки ми посланическото назначение в последния момент,
формалният повод да те отхвърлят е че нямаш висше образование, а същинската причина си я знаеш ти и чехите.
07 Февруари 2018 12:54
*
07 Февруари 2018 13:01
Най -безскрупулния и малограмотен деспот в българската история бил Т. Живков? Не думай!?
07 Февруари 2018 13:06
Правешкият каскет сигурно и тебе лично те е правил,а
Не Микеле, аз поне знам кой е баща ми.
07 Февруари 2018 13:07
И въобще есетата на автора(всички) ми звучат като продиктувани от лична обида и желание за реванш. Е, късно е, а и едва ли на някого е интересно- нито на тези, които бяхме тук през тези времена, а не гледахме от разстояние; и помним. На младите пък- хептен.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД