:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,333,577
Активни 150
Страници 2,632
За един ден 1,302,066

Кога родители и учители ще разберат, че са заедно на барикадата?

За насилието над деца няма оправдание. Но за него има обяснение, за което едната страна не може да събере сили да даде, а другата няма търпение, за да чуе
Марта Радева
"Трябва цяло село, за да се отгледа едно дете."

(Нигерийска поговорка)"Хайде марш с вашите камери! Слагайте си ги вкъщи. След което приемаме един закон като в Норвегия и хоп: вземат ви децата." Това написа в мрежата една учителка по повод на протестите на родители, настояващи да се поставят камери в детските градини. И постът й, естествено, стана обект на възмутени коментари за невежеството, дебелоочието, садизма й (подобно на учителките от бургаската детска градина). Докато една дама в групата попита: "Кога родители и учители ще разберат, че са на една страна?"

До този въпрос, струва ми се, все още не е дорасло обществото ни, което развява като знаме всеки случай, в който бъде заснет възпитател, изпуснал нервите си. Разбира се, за насилието към деца оправдание няма. Но има обяснение, което едните не могат да съберат сили, за да дадат; другите нямат търпение, за да чуят.

Сред многото гневни и уплашени викове и взаимни обвинения от време на време се чуват разумни гласове. Нормално ли е например в една група (или клас, но много по-жестоко е, когато е в група) да бъдат събрани 30 деца? 37 деца е имало по списък в групата от детска градина "Брезичка"! Замислят ли се родителите, които с гордост гледат празненства с участието на техните деца, с цената на какъв учителски тормоз и какво насилие над детските души най-често се осъществяват те? Знаят ли родителите, че бумащината нагло и безочливо краде от вниманието, търпението, добронамереността на възпитателите към техните деца?

Във въпросната виртуална група, в която членуват предимно родители (и тук-там някой педагог плахо се опитва да изрази мнение в дискусията), бяха поставени и други наболели въпроси. Например за цената на откритите уроци в детските градини, с които се подлагат на стрес учителите и се притесняват и измъчват децата. За настойчивостта и недоволството на детските учителки и лелки в случаите (ставащи все повече), когато едно или повече деца отказват да спят и пречат и на останалите трийсетина да си почиват на обяд. За бездушието на едно училищно ръководство, което седмици наред не си дава труда да прегледа внимателно записите от камерите, за да види кой е задигнал забравения в шкафчето плик на второкласник...

И колкото и различни да са мненията, повечето във форума се обединяват околоидеята да се намали броят на децата в групитеВъзражения от рода на "ние едно време как..." са отхвърлени с напомнянето за голямата промяна през последните десетилетия. Променени са децата: неотдавна видях двегодишното момченце на съседите с биберон в устата и със смартфон в ръката, който никой не бе в състояние да му отнеме. Променени са и възпитателите, за добро или за зло. Няма я някогашната "здрава ръка" от времената без камери в училищата и детските градини. Днешните кадри на насилие са само инцидентни изблици на слаби и неустойчиви човешки същества, одаскалени и вдетинени от дългото си пребиваване "между чука и наковалнята". И днес не навсякъде по света е като у нас. Моя приятелка ми пише от Франция: "Мисля, че разликата е огромна. Децата имат респект към учителя. Както беше при нас някога. Учителите са с голям авторитет и никой не си помисля в семейството да го уронва." Да, някой беше писал, че децата никога не са били толкова добри в това да слушат родителите си, колкото в това да ги имитират.

Всъщност промяната - ако обществото наистина я желае - трябва да започне първо от въпроса какъв модел предлагаме да следват децата ни. Ако вкъщи се изразяват съмнения в качествата на един учител, не очаквайте той да направи нещо добро за детето ви. И гениален да е, и света да преобърне, детето няма да му вярва. Не можеш да научиш нищо от човек, на когото нямаш доверие. Ако винаги търсиш причината за недоволството на малкото момченце или момиченце извън него и без да си сигурен за фактите, се нахвърляш с думи на учителката му, баща му, майка му, баба му... (дори в тяхно отсъствие), ти го лишаваш от възможността да си изгради представата за един стабилен свят, в който има ясни правила и авторитети. Разбира се, това не означава да бъдеш безкритичен и да възпитаваш наследника си в покорство, конформизъм и лицемерие. Има си обаче начини, по които възрастните би трябвало да уточнят принципите и критериите си, без да объркват децата. Това - за семейството.

Но учителите в детските градини и в училищата са жертви преди всичко на системата, която може да ги смачка до такава степен, че техните карикатурни фигури просто да няма как да бъдат харесани от родителите и техните деца.Морето от документи, които като зомбирани произвеждат всеки ден учители,директори, образователни експерти, все повече отдалечава педагозите от онова, което би трябвало да бъде същественото в тяхната работа. Как искаш да върнат записите от камерата седмица назад и да търсят плика с учебни пособия на детето ти, когато от днес за утре им искат цяла папка справки?! Как искаш "госпожата" да чете приказка на будното ти дете (докато другите спят), щом трябва да попълва справки и протоколи: какво е правила и какво предстои да направи за иновативното, интерактивно и приобщаващо образование на възпитаниците си.

От друга страна, никой от нас не иска децата ни - най-скъпото, което имаме, да бъдат подлагани на какъвто и да било тормоз; детството им да бъде ограбено от абсурдни правила, които сковават крилете им. Но как може да се установи ред в помещение, в което има трийсетина 2-3- или 3-4-, или 5-6-годишни деца, ако те не бъдат принуждавани да правят и неща, които не обичат? Да, най-нормалното е децата да играят. И да бъдат обучавани и възпитавани чрез игра. Но как това да се случи, когато една - обикновено уморена и претоварена - жена е с трийсетина малки деца в стая? "Аз с две изперквам!" - пише във форума майка. И учителките се принуждават да държат децата на столчета, да им говорят с диктаторски тон, да ги заплашват. Накратко, да правят всичко онова, което и да бъде заснето от камерите - обществото няма да осъди. Но след време ще осъжда поведението на част от тия деца, системно лишавани от игри и държани в подчинение, за да не си пречат взаимно, да не се бият, да не се наранят. Защото насилствено потисканата естествена детска агресия "избива" при първата възможност. И това често се случва при срещата със свободата, чието изпитание свикналият да търпи насилие трудно понася. Имам наблюдения и от частна детска градина, в която някои от оставените на самовъзпитание малчугани се връщат не по-малко изнервени вкъщи. От насилието на невръстните "неформални лидери" в групата.Но какъв е изходът?Да не се приемат повече деца в държавните детски градини? След като и без това много деца в големите градове не могат да намерят място там и това създава големи неудобства на семействата - от десет пъти по-високите такси в частните детски градини до невъзможността родителите да работят. Да се отварят нови детски градини? Разбира се! Но тук започват обяснения от рода на: "каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари". Сравнително по-достъпно е (и за по-малко пари става дума), ако всяка група над 20 и дори над 15 деца си има и втора учителка или поне помощник-възпитател. И не по-малко важното. Оставете учителите на децата!

Уважаеми чиновници, намерете си някой друг да ви създава работа и да оправдава вашите работни места и заплати. Ние, учителите, сме поели отговорност само за децата на това общество. Не сме безгрешни; и ние сме човешки същества - като всички възрастни, които имат какво да научат от децата. И преди всичко се научават да бъдат търпеливи, както твърди един американски хуморист.

Но когато обществото е болно от лицемерие, дребнотемие и бюрократизъм, се изчерпват силите и търпението на ония, които се грижат за най-крехките и чувствителни души. И на родителите, и на учителите, които вместо да са заедно, застават от двете страни на една глупава и абсурдна барикада.
Pixaby
-----------
14
21389
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
07 Февруари 2018 00:53
Чудесна статия! Такова лицемерие се вихри... Как се усмиряват 30 - ТРИДЕСЕТ ДЕЦА?!? Да, изпускането на нерви и грубоста не са приемливи, но кой от нас излезе на улицата за да подкрепи учителите? Срещу каква сума се разписват всеки месец? 15 минути на произволна детска площадка са достатъчни за да се види състоянието на днешните деца и тяхното възпитание. Нищо не оправдава гневните изблици и обидите, но нека някой от нас опита само за ден да гледа 30 деца. Учителите са може би май-онеправданата професионална прослойка у нас. От там трябва да се тръгне. Имаме крещяща нижда от вероучение. Ние си мислим, че децата някакси ще придобият ценностната система в която криво ляво сме били възпитани. ГРЕШКА. Нищо не става от само себе си. Преди цялото общество, средствата за информация и забавление подържаха някакво морално ниво. Сега нивото е ютуб. За малките душички това е норма. Пример за подражание и цел в живота. Те не са виновни. Ние сме виновните. Те нямат понятие от елементарни неща. Добро-зло, правилно-грешно всичко е мъгла. Да се обърнем към изконните български традиции - Православие,Семейство , Родолюбие, Любов към знанието. Това е ключа. Оставихме корена си да изсъхне. Вероучението поставя основата на добрия човек.
07 Февруари 2018 08:26
За статията и авторката -

"Нема лоши деца. Има лоши родители!" -
07 Февруари 2018 08:44
Вероучението поставя основата на добрия човек.


Изучавайки вероучение, аз страшно много обикнах безбожието. Така се получи вероятно, защото учителят, който ни предаваше тоя предмет, така нехристиянски ни биеше, че и днес, когато слушам в черквата проповед за християнското милосърдие, аз се обръщам на всички страни от страх да не би да ме цапароса митрополитът с жезъла си или дяконът с кадилницата. Тоя факт е още едно доказателство, че впечатленията от ранната младост оставят дълбоки следи в душата на човека.
07 Февруари 2018 09:33
Да се отварят нови детски градини? Разбира се! Но тук започват обяснения от рода на: "каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари". Сравнително по-достъпно е (и за по-малко пари става дума), ако всяка група над 20 и дори над 15 деца си има и втора учителка или поне помощник-възпитател. И не по-малко важното. Оставете учителите на децата!

При тези символични такси в детските градини и заплащането на учителките ще е ниско и групите ще са препълнени.
Правете сметка колко трябва да е таксата за малки групи на децата и прилични заплати на учителките.
В частните детски градини, където държавата не плаща нищо групи до 15 деца, а в яслите - 10.
В яслите са две възпитателки на група.
07 Февруари 2018 12:24
Нушич
07 Февруари 2018 12:25
Поредното безцелно мрънкане изпълнено с патос и предъвкване на шаблонни неща.
"Бумащината" - сигурно има купища глупости които се пишат по прищявки на чиновници, но реалният разговор започва не с изрази от сорта на "море от документи", "учителите са зомбирани " и прочие. Ясното и точното е - на месец трябва да попълня хх страници, да направя хх записа, да изпиша хх думи за което ми трябва толкова и толкова време. От всичките мрънканици никога не се е появявало точно такова нещо, за да видим има или няма основание за такива твърдения. Ако има - какво може да се направи, не само да се споделят субективни усещания. Става въпрос за хора с висше образование, не за хамали с основно от които не е редно да се чакат такива работи.
При 37 деца в група има очевидно нарушение на действащата нормативна уредба. Децата могат да са до 22 съгласно действащите нормативни документи. Преди мрънкане по медии и фесбук групи, имало ли е сигнали за това нарушение? Или си кротуваме, но за резултатите от траенето обвиняваме с твърдо насочен пръст?
Кратка справка за училище където се подвизават автори на мрънканици. Един учител на около и под 7 ученика (колко по-малко да са ???). Средна заплата - номинално колкото средната в България, с отчитане на разликите от средния платен отпуск - около 20% по-високи от средното за страната. Колко още се иска??
Резултатите - при външното оценяване в 7 клас, по Български език средният резултат по нормалните критерии (50% от теста) е около (малко под) 3.00 по шестобалната система, а по математика - някъде около 2.50. Какъв е смисълът от съществуването на такива училища с такива учители? Ако всичко ще трябва да прави семейството, тези учители да ходят да пасат крави или да садят картофи, просто няма нужда от тях. И без това, техните възпитаници с такива знания няма да могат да изработват много и да отделят по много за образование и заплати на учители, за здравеопазване, за пенсии...
07 Февруари 2018 14:18
Основният проблем са родителите. Аз бях доста дисциплиниран в училище, но основният ми страх беше възможното домашно наказание, а не публичното в училище. Това продължи докъм началото на гимназията и разпада на обществото (или налагането на новите извратени ценности) в началото на 90-те. Та в този дух не бива да се очаква кой знае какво от безплатното държавно образование. Каквито данъци си плащате, такава услуга ще получавате по новому казано. Не вменявайте на държавата с новата й роля единствено на "нощна стража" нищо повече от това да бъде "нощна стража" и на "генийчетата" ви. Преди 30г. държавата даваше, но и взимаше - като реши, че й трябват шлосери ги произвеждаше без значение какъв талант на валдхорната ще бъде погубен. Я пренесете това в настоящето и спрете да мрънкате срещу образователната система! като не ви харесва - пътища много.
07 Февруари 2018 14:32
Каквито данъци си плащате, такава услуга ще получавате по новому казано.

За образование "плащаме данъци" около 4 милиарда лева. Изключително далеч сме от това да получаваме "услуга" за 4 милиарда лева. Спрямо изкараното, разходите за 1 учещ са вече относително по-високи от Финландия например, за разлика от резултатите. Крайно време е за драстични мерки, а не за приказки.
07 Февруари 2018 16:22
Преди последните общински избори в квартала ремонтираха детска площадка, на която сложиха невисока дъсчена ограда.
Седмица по-късно малчуганите изкъртиха дъските ПОД ПОГЛЕДА НА РОДИТЕЛИТЕ СИ.

Какво би могла да направи държавата за майка, която след като е нахранила детето си, оставя бурканчето под пейката, заедно с мръсните памперси?

А за майка, която люпи семки над количката на бебето си?

Изобщо не става дума за майка, която пуши над количката, "на открито".07 Февруари 2018 21:34
След като народът така ударно оскотява, как очаквате младите генерации да се очовечват?!
Пзнавам няколко майки, чийто деца са с т. нар. "специфични потебности", но които, по неразбираеми за мен причини, с дяволска упоритост тикаха между останалите деца, без такива потребности. И за нищо на света не можеха да приемат очевидния факт, че всички роблеми в детската градина са пряка последица от състоянието на наследниците им. Преместиха рожбите си в частни детски градини и сега се изтрепват да се хвалят колко са доволни от обслужването. Родителите, които съвсем съзнателно и целенасочено култивират в децата си патологична агресивност и тираничност, са още повече...
07 Февруари 2018 23:52
Родителите, които съвсем съзнателно и целенасочено култивират в децата си патологична агресивност и тираничност, са още повече...

За съжаление и аз не мога да се преборя с този проблем, а става въпрос за религиозни хора. Заради тях не обичам проповедите. Така е много важно каква роля ще изиграе и вероучението.

Резултатите - при външното оценяване в 7 клас, по Български език средният резултат по нормалните критерии (50% от теста) е около (малко под) 3.00 по шестобалната система, а по математика - някъде около 2.50.

Тази година ще са и по-лоши. Имам поглед и то от елитна гимназия. Замествах 2 месеца миналата година и тази същите деца не мога да ги позная в 7 клас.
08 Февруари 2018 03:59
Кире, поклон, точен изстрел, закова го. И все пак, Нушич ни разсмива с премеждията си в училище , но тогава е било лесно - децата не са били заливани с помия и извращения.Сега са напълно са изгубени. Това трябва да ни е ясно. Всяка вечер новините докладват истории смразяващи кръвта. Деца убиват за удоволствие?!? Насилието, секса, издевателствата са вече норма. Ако не дръпнем ръчната спирачка падаме в пропаста.

Буболечка, прощавайте , положих известни усилия да разкодирам написаното от вас но съм в когнитивен дисонанс :
"Родителите, които съвсем съзнателно и целенасочено култивират в децата си патологична агресивност и тираничност, са още повече...

За съжаление и аз не мога да се преборя с този проблем, а става въпрос за религиозни хора. Заради тях не обичам проповедите. Така е много важно каква роля ще изиграе и вероучението"
Ако не става дума за някаква грешка при писане, то единствения смисъл който се извежда от написаното е че религиозните родители (православни?) " съзнателно и целенасочено култивират в децата си патологична агресивност и тираничност " в следствие на което вие сте развила непоносимост към проповедите (?!?) и поставяте въпроса каква роля ще изиграе вероучението.
Православието е самият български дух. Христос е въплътилата се любов. Всеки който познава, даже и бегло, Божието слово знае това. Евангелските истории възпитават в детето добродетели, чието познаване става гръбнак на бъдещата личност. И даже да залитне или да бъде облъчвано със злост и поквара, то ще знае, че това е пътя към разрушение и смърт. От къде мислите Левски е черпил сила, мъдрост, смелост? От Божието Слово! Кой е дал сили на това младо момче да събуди от кома българския народ? Христос.
09 Февруари 2018 16:06
Преди време пак ставаше дума в една дискусия за едновремешното уважение към учителите и за сегашното отношение към тях и преобладаващото мнение беше "ама вие тогава сте се страхували от репресивната държава, затова сте се престрували че ги уважавате". Иска ми се да вярвам че повечето от участниците са били родени след 1989-та - нормално е човек до една възраст мисли че светът е започнал от него.
В моя случай бях доста спокоен тийнеиджър, пък и отличник и се ползвах с добро отношение и от учителите, и от по-голямата част от съучениците си. Обаче веднъж в 7 клас отговорих нещо сравнително невъзпитано на една от учителките. От нейна страна нямаше негативна реакция, но когато в къщи разбраха за случката майка ми директно ме хвана за ръка, завлече ме в училище и ме накара да се извиня. Изобщо нямаше обсъждане дали съм бил прав или не - "ти не можеш да обиждаш Учител" и толкова. Още тогава страшно мразех да се извинявам и тази дребна и надявам се незапомнена от учителката случка ми изгради за цял живот стремежа да не правя неща, за които после трябва да се извинявам.
Сега имам позната учителка, която постоянно разказва как в тяхното елитно софийско училище при практически всяка нейна среща с родители всеки неин опит да ги накара да обърнат внимание на постъпки на децата си среща като минимум негативна реакция. Добре че няма ученици от известния етнос, та поне до насилие още не се е стигало. Според нея изключително рядко се срещат родители, които да допускат възможността любимото им чедо да не е право във всяка ситуация.
Та затова ми е трудно да си представя "Кога родители и учители ще разберат, че са заедно на барикадата"
10 Февруари 2018 00:59
Във всеки форум се явява дежурният дебил, който, в конкретния случай, просто не знае, че възпитанието започва у дома, в семейството. Липсват ли ти първите седем години, ни даскал, нито професор могат да ти ги възстановят, Дежурен!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД