:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лекарствата без алтернатива ще се купуват по облекчен ред

Медикаменти, които са регистрирани у нас, но не се продават и нямат алтернатива, ще се поръчват без търг за обществена поръчка от болниците, реши окончателно парламентът, приемайки на второ четене промени в Закона за обществените поръчки, предложени от депутати от ГЕРБ.

Новата процедура касае лекарствата, разрешени за употреба у нас или в Европейския съюз, но които не се внасят в България, а нямат терапевтична алтернатива. Такива са предимно медикаментите за редки болести, твърдят вносителите. Кои точно са тези препарати, се уточнява в списък на Министерството на здравеопазването. В него в момента обаче далеч няма само препарати за редки болести, а и редица базови медикаменти в онкологията, изтеглени от производителите заради прекалено ниски цени.

Досега за доставката на тези лекарства от чужбина се назначаваха отделни търгове, което забавяше лечението на пациентите. С поправките те ще могат да се поръчват директно от избран търговец.
1135
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД