:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 289
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Никой не е преговарял за разваляне на договорите с американските тецове

Цената на тока в България била от най-ниските в Европа, казва министърът на енергетиката
СНИМКА: БГНЕС
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се разграничи задочно от изказванията на депутата Делян Добрев за бързата промяна на договорите с американските централи.
В развален телефон се превърнаха новините от последните дни, свързани с договорите на двата американски теца - "Марица -изток" 1 и 3. След като тази седмица депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обяви, че контрактите ще бъдат развалени, а централите ще продават ток на свободния пазар, ресорният министър Теменужка Петкова вчера отрече да са водени преговори.

"Аз не зная кой успя да наложи тази информация, че е налице становище на ЕК за прекратяване на договорите с двете американски централи", заяви министърът. Все пак Министерството на енергетиката и на финансите, както и Българският енергиен холдинг били в непрекъсната комуникация с ЕК. "Когато има информация и становище, вие ще бъдете уведомени първи", увери Петкова. За да опита да промени договорите, България поиска от Брюксел становище дали преференциалните цени за двете централи могат да се определят като нерегламентирана държавна помощ.

В началото на седмицата кабинетът се опита да тушира планираните за края на месеца протести на работодателите заради скъпия ток на свободния пазар. За да стопят напрежението, няколко министри, водени от премиера Бойко Борисов, обещаха на бизнеса пакет от законодателни промени. Освен това една от предвидените мерки е прекратяване на договорите с двата американски теца, на които ще бъде предложено да продават енергията си на свободния пазар. Разликата в цената, постигната на него, и преференциалната цена, която им се плаща от НЕК, ще бъде поета от фонд "Сигурност". В резултат работодателите оттеглиха искането си за оставка на енергийния министър, но остават в готовност за протести.

Петкова защити държавния монопол на енергийната борса. В момента на нея участват само АЕЦ "Козлодуй", "Марица -изток" 2 и НЕК със своите вецове. Петкова обясни, че цените на либерализирания пазар се определяли на база търсене и предлагане, а енергийното министерство нямало контрол и възможност за намеса. Работодателите вече са изпратили сигнал до Комисията за защита на конкуренцията, която проверява защо цените за бизнеса са с до 60% по-високи от началото на тази година.

Теменужка Петкова заяви още, че цената на тока в България е една от най-ниските в Европа. "Среднопретеглената цена на свободния пазар в България през 2017 г. е била 76.90 лева за мегаватчас, докато цената в Унгария е била 50 евро, а в Румъния - 48 евро", каза тя.



ПРОТЕСТ

От високи сметки за ток се оплакаха в петък жители на столичния квартал "Факултета". През последните месеци абонати са получили фактури за между 600 и 1000 лв., предаде Би Ти Ви. "Ние не можем да си позволим да работим за 300 - 400 лв. и да плащаме такива високи цени", коментира Рашо Илиев, който наскоро е платил 774 лв., а сега му предстои да даде над 800 лв. От ЧЕЗ заявиха, че проблемите с разпращането на хартиените фактури се дължат на неточни адреси. Проверки по сигнали в квартала пък показали, че нарушения няма.



7
2077
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
09 Февруари 2018 20:14
Това момче Делян има някаква карма да се навира между шамарите.
09 Февруари 2018 20:27
За да опита да промени договорите, България поиска от Брюксел становище дали преференциалните цени за двете централи могат да се определят като нерегламентирана държавна помощ.


Нека Теменужката ПОКАЖЕ ПИСМОТО, с което България е отправила до ЕК горното искане, дословния му ТЕКСТ му да видим, и ПОДПИСА отдолу!

За въпросното писмо екс-депутатът Минчо ХРИСТОВ (води предаването "Премълчани истини" по Евроком) твърди че Теменужка го е подписала, ама първо го е РЕДАКТИРАЛА и вместо да пита ЕК дали преференциалните цени за двете централи могат да се определят като нерегламентирана държавна помощ, тя, Теменужката, с писмото всъшност е ПОИСКАЛА Еврокомисията да РАЗРЕШИ на България да предостави на двата ТЕЦа 13 милиарда лева ДЪРЖАВНА ПОМОЩ, за следващите години (май 10 спомена Минчо), под формата на фиксираните ВИСОКО над пазарните ПРИВИЛЕГИРОВАНИ цени, по които НЕКът изкупува техния ток!

Е, те точно това писмо искам да покаже Теменужка, и тогава ще видим Минчо прав ли е, или тя пък с горните си приказки, за които дописката разказва!

Таско Ерменков вчера при Кошлуков каза, че ОТ ЕДНА ГОДИНА в МФ отлежава писмо от ЕК, в което Комисията се е произнесла, че преференциалните цени за двете централи НАИСТИНА са нерегламентирана държавна помощ!

И писмото, което Таско Ерменков визира, също искаме МФ да ни покаже!

11 Февруари 2018 14:49
"Цената на тока в България била от най-ниските в Европа, казва министърът на енергетиката"
А за нивото на доходите нещо споменала ли е?
11 Февруари 2018 15:27
Нещо ми се мотае в главата че централите съдиха България в Париж , за приемане на законодателство с което е нарушила договорите. Ако не чя осъдила , значи има договорки да се промени законодателството.
Иначе България я чакат 10 милиарда неустойки.
Така че си търсете парите от тоя , който е подписал договорите.
11 Февруари 2018 15:29
А за нивото на доходите нещо споменала ли е?


Равнището на доходите зависи от работодателя ти , него питай.
11 Февруари 2018 15:36
rorik 11 Фев 2018 15:27

Нещо ми се мотае в главата че централите съдиха България в Париж , за приемане на законодателство с което е нарушила договорите. Ако не чя осъдила , значи има договорки да се промени законодателството.
Иначе България я чакат 10 милиарда неустойки.
Така че си търсете парите от тоя , който е подписал договорите.
"в четвъртък Иван Костов бил недоволен и сърдит на основните отговорници Петър Жотев и Иван Шиляшки заради неяснотата около договорите и отложеното обсъждане на доклада на работната група. Премиерът ги натиснал да свършат работата в четвъртък през нощта, за да може в петък докладът да мине за одобрение от министрите. ..
... Единствено председателят на комисията Петър Жотев се обявил категорично против. Вбесен, той заявил, че отказва да подпише такъв доклад, и си заминал. ...

... Официалната подкрепа на американските инвестиции от правителството трябваше да премахне последните въпросителни около посещението на Иван Костов в САЩ в началото на следващата седмица. Премиерът разчита да бъде приет във Вашингтон на високо ниво - от вицепрезидента Ричард Чейни, за което съдействаха най-вече лобисти от американските енергийни компании. Съдбата на инвестициите на “Ентърджи”, Ей И Ес и “Уестингхаус” ще бъде един от трудните въпроси при визитата на Костов във Вашингтон ...

... При неотдавнашната си еднодневна визита у нас търговският заместник-министър на САЩ Чарлз Лудолф даде ясно да се разбере, че бъдещите инвестиции на други щатски компании в България зависят изцяло от реализацията на проектите на “Ентърджи” и Ей И ЕС в “Марица-изток”.
11 Февруари 2018 15:44
samuil
11 Фев 2018 15:36


Явно Костов ги е подписал , но това съдене беше наскоро.
Когато беше истерията за тока и свалиха Баце.
Явно след това е било сменено законодателството. И после са го оправили щом не се чуеа че България е осъдена.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД