:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,396,095
Активни 152
Страници 12,955
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Тайфуни със засукани имена

Бойко Ламбовски
Още като ученик - през далечното вече тоталитарно време, се натъкнах на термина "конвергенция". Именити социолози от различни страни разсъждаваха, че т.нар. капитализъм и т.нар. социализъм ще прихванат по нещо един от друг и на 50%, или на 40% оттук и 60% оттам, ще си заприличат.

Официалната историческа постановка днес е, че не стана така, а страните от Варшавския договор просто загубиха Студената война. И приеха 100% политическата и икономическата система на Запада, пък Западът не взе нищо от Варшавския договор. Нещата, разбира се, със сигурност са по-сложни. И социалното устройство на Швеция, както и странният комунизъм на Китай са само малък пример за тази сложност, но не за това подхващам този разговор.

Нито пък за да се поусмихна на идеята на президента Тръмп да прави военен парад в САЩ с танкове и ракети - явно по индукционен пример от Пхенян и Москва. Можем да я наречемсъщо конвергентна тази приумицаТова сложно понятие обаче според мен има широки и многопластови измерения. Можем да вкараме конвергенцията - особено днес, и в етнически, и в конфесионален контекст. Онзиденшната идея на президента на Франция Макрон "да реформира исляма във Франция" е пример за конвергентен напън на високо държавно равнище. Защото процесите на сближаване в света и съответно - на раздалечаване и конфликти, са предизвикани не само от моделите на държавно устройство, а както виждаме - от идеологически и манталитетни особености, свързани с религията, включително на големи групи хора в една и съща държава или съюз. Германската правозащитничка Ребека Зомер преди няколко дни в интервю за полска медия заяви, че скоро германските граждани ще започнат да се преселват в Полша и Унгария поради несъвместимост с мигрантите в собствената си страна. Тя, след като работила дълги години с мигранти от арабските страни, изказа дълбокото си днешно неверие, че е възможна истинска интеграция на тези хора в родината. "Аз мислех, че средновековните им възгледи с времето ще се променят (...) Но това, което наблюдавах като доброволка, ме принуди да призная, че мюсюлманските бежанци са израсли със съвършено други ценности. На тях са им промивали мозъците от деца (...), те не се канят да приемат нашите възгледи. Нещо повече, те гледат на нас, неверниците, с презрение," разказва бившата доброволка. И припомня случай, когато нарушаващи предписанията на Корана имигранти я нарекли "тъпа немска курва". "При това те ядяха моя храна в собствената ми градина", огорчава се правозащитничката.

Та Макрон желае да реформира исляма във Франция, но както казахме в началото, конвергенцията е двустранен процес. Две неща, които се отъркват едно в друго, вземат по нещо от другото и му заприличват. Би следвало това "отъркване" да снема военното и политическото напрежение между тези неща и подобно взаимопроникване да служи на опознаването и мира, да гарантира възход. То обаче невинаги става. Понякога поражда обратен резултат - например в междудържавните отношения. Куба се отъркваше о САЩ, а Украйна - в Русия, Турция се отъркваше в Кюрдистан, а Ирак с партията му БААС - и в социализма, и в капитализма. (Ирак взе нещо от тях, за да се отърква днес, потънал в хаос и разруха, в най-радикалния ислям.)

Понякога голямото отъркване създава голяма дружба,понякога - големи врагове,а понякога едното прераства в другото (може би ще го потвърдят и бракоразводните адвокати).

Инак аз харесвам ентусиазма на президента Макрон и енергичността му. За жал рейтингът на младия президент продължава падението си и е малко над 40%, сочат агенциите. По-нисък е от процента французи, които възприемат исляма като сериозна заплаха. Според изследване на маркетинговата компания IFOP 55% от французите и 49% от германците смятат, че "влиянието на исляма в Европа е прекалено голямо". И че всички проблеми на мюсюлманите в Европа са свързани с "нежеланието им да се интегрират в западното общество".

Франция, която до неотдавна ни размахваше пръст, че не можем да си интегрираме ромите и им купуваше билети, за да се връщат тук, сама строеше джамии, за да "поощрява традиционната ислямска култура" сред внесената навремето евтина работна ръка от страните от Магреба. От друга страна, по една или друга причина не успяваше да научи тези вече близо 7 милиона мюсюлмани там нито на висока толерантност, нито успяваше да намали високото социално разслоение между тях и коренното население. Иначе да нямаше ни "Ебдо", ни "Батаклан"...

Един французин - Гийом Биго, изследвал ислямския екстремизъм във Франция, пише: "Мюсюлманската общност във Франция е (...) напълно изхвърлена в обществен и икономически план и е свикнала да се чувства унизена. Тази младеж, чиито имена и фамилии стават пречка, когато им трябва работа, няма ни минало, ни чувство за принадлежност към тази земя, и е абсолютно без бъдеще".

Макрон заяви, че пристъпва към този план, за да "запази националната кохезия". Кохезия, конвергенция - все хубави и засукани понятия, обличащи сравнително прости процеси - с пожелателно оптимистичен и реално стряскащ резултат.
17
5233
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
12 Февруари 2018 19:42
Проба-грешка.
Лошото е, че цели държави изчезват след това.
12 Февруари 2018 20:01
Търпимост и толерантност.
Хубави понятия, само че много често не работят.
Ето истински случай.
Живея в средно малко градче, близо до Ню Йорк Сити.
В кротък квартал, имам си малка прилична къща.
Тука дворовете ни не са заградени, всеки знае докъде се простира ливадката му, и си коси тревата където е негово.
Отпреди 2-3 години в една от къщите отсреща се настани един главоч. Разкарва някакъв помияр по улицата, не разбирам много от породи, но ми прилича на немска овчарка.
Гледам го миналото лято, като минава пред къщата ми, прекарва кучето на 2-3 метра навътре в двора ми, и остава кучето да се облекчи.
Случи се 5-6 пъти в рамките на месец.
Не издържах един ден, и като го видях да се приближава с кучето излезах от къщата.
С най-спокойния си тон (а бях побеснял) му викам:
"Сър, разбирам че не зачитате частната ми собственост, и имате наглостта да замърсявате двора ми.
Снимал съм как кучето ви във ваше присъствие си върши работата ей тука, в двора ми.
Би трябвало да отида в местния съд, да ви осъдя да ми платите почистването.
Но няма да го направя.
Ако още един път ви видя да оставите помияра си да се облекчава в двора ми, ще го застрелям във ваше присъствие."
Оня ме гледа като втрещен, не може да повярва че му говоря по този начин.
Оттогава минава по улицата от другата страна.

Та толкова за толерантността и търпимостта.12 Февруари 2018 20:15
Колонката пак е запълнена надве-натри и джаста-праста, с подръчен материал, чук и тел.
12 Февруари 2018 20:24
Боев, това за кучето трябваше да го напишеш и във форума за Ска и ските.
12 Февруари 2018 20:28
За жал рейтингът на младия президент продължава падението си и е малко над 40%, сочат агенциите.


Под агенциите вероятно се крие "ТАСС, цитирана от "Фокус". Според последното проучване на IFOP рейтингът на Макрон пада от 53 на 48 %. Та може и да се каже "малко над 40 %", но по-вярното е "близо 50 %".

le couple exécutif subit un double recul ce mois-ci selon le tableau de bord Ifop-Fiducial pour Paris Match et Sud Radio : Emmanuel Macron perd 5 points (48%) et Edouard Philippe, 9 (50%).http://www.parismatch.com/Actu/Politique/Sondage-Ifop-Coup-de-froid-pour-Macron-et-Philippe-1453682
12 Февруари 2018 21:08
Абе, д-р Тормозчиян, Вие не сте ли с Президента Радев на височайша визита в Армения, бе ?
Ша ма прощавате, какъв доктор сте Вий - само медицински или пък от другите ?
12 Февруари 2018 21:13
Докторе,
ама да бяхте ни пояснили - Макрон пердва петтях процентни пункта от 48-те, или са му били 53% преди да пердне петте ? Аналогично, и другия от "двоицата" (правилно превеждам "купль", не ли) деветте ги губи, и от 59% става на 50%, или деветте пункта да ги вадим от 50-те ? Някакси, неакуратно сте ни поднесли цитатата!
12 Февруари 2018 21:14
Според Дарвин
Дивергенцията е по-важна от конвергенцията.
12 Февруари 2018 21:43
Кой загубил и кой е спечелил от т.нар. "Студена война" ще се види след 50-на годинки след нея. Реалността е че запада я започна тази конфронтация защото едно от нещата които не може да търпи е конкуренцията. А след като няма подписан и подпечатан черно на бяло договор с изрично упоменати загубилите страни като Версайския или Ньойския значи ревизията и реванш са напълно очаквани на сегашното статукво. И то ще дойде в горния времеви отрязък.
12 Февруари 2018 22:07
Бойко се е натъкнал на термина "конвергенция", обаче от статията не разбрах каква точно конвергенция има в предвид в писанието си.Омешал е в едно конвергенция в политиката с конвергенция в математиката, а от написаното за Франция разбрах, че е имал в предвид конвергенцията в биологията.
12 Февруари 2018 23:28
Още като ученик - през далечното вече тоталитарно време, се натъкнах на термина "конвергенция".

Аз по онова време си купих (не зная защо) една книжка, която се казваше "Конвергенция или дивергенция". Вече не помня автора, но беше от Западна Европа.
С една дума това което го пишеше в тази книжка вече е актуално не за комунизма и капитализма, а за Европа и исляма.
12 Февруари 2018 23:30
циникЪтхедонист12 Февруари 2018 21:1

По свой начин ме е изпреварил.
12 Февруари 2018 23:55
запада я започна тази конфронтация защото едно от нещата които не може да търпи е конкуренцията.
13 Февруари 2018 00:20
Все тръбят за Запада как бил спечелил. Като гледам до какво са се докарали, не знам дали след 50 год ще пишат така или за ритуалното му самоубийство. И дали последното ще е само за западна Европа или за целия ЕС. Все пак, дано да има и по-добри сценарии.
13 Февруари 2018 02:17
Боев на моита улица има табела $1,000 глоба ако кучето ти сере на улицата или в двора ти.Гледам кучкарите си носат пласмасови торби и с тех моментално чистат след кензането на кучето.Изобщо не се опитвай да стреляш по американско куче 3 години условна присъда ми дадоха през 1975 година +$2,500 глоба=На една нова кола тогава като моита Гремлин 6 цилиндара.А двама полицай застреляли едно куче ги осъдиха 3 години пандиз показваха по телевизията преди 25 години.Така се успокоих,че съм минал ефтино.
13 Февруари 2018 05:30
Кучетата и котките са ми най-лесни . Където искам да сере и да пикае поливам белина . И няколко капки са достатъчни и готово . Работи та се къса .
Животинките не са виновни , те го правят първосигнално , като Кошлуков .
13 Февруари 2018 17:22
Учехме във Френската и термини като кохезия и конвергенция или пък диверсия не са ни "шокирали", просто си ги записвахме в речниците като другите непознати думи.
По мое време, а предполагам, че моето е и бойковото (завършихме през 1977 г.), всичко се учеше на френски с изключение на математиката и физиката.
Анатомията я знаехме на френски с разните ѝ там тибиа и пероне, примерно...

Виж, повече проблеми ни създаваха ротацията и революцията на Земята като небесно светило, в чисто езиков и екзистенциален, не в друг план.

Имаше и далеч по-сложни термини, разбира се... За мен години по-късно, при първото ми приземяване на френска земя, бе по-скоро проблем това, че трябва да наричам толерантно чернокожите черни, Noirs, а не негри... Сблъсък на цивилизациите.

Все още трудно си превеждаме на български елементарни термини като сивилите и инсивилите обаче... У нас няма разговор или дискурс за тях.

А няма съмнение, че пораженията от тях са по-дезастрьозни от тези на тайфуните.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД