:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 240
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пореден тв абсурд: Хазартна игра е най-големият рекламодател

Законът уж забранява рекламата на хазарт, но е оставил вратичка за "обявяване на печалбите"
СНИМКА: БГНЕС
Победителите в хазартните игри се представят в най-гледаното телевизионно време.
Хазартната игра "Националната лотария" е най-големият рекламодател в телевизиите през 2017 г., показват обобщените данни на специализираната агенция "Медия клуб".

Това е същата игра, заради която българите масово търкат талончета с надеждата да забогатеят само за ден. Будки за продажбата им може да се видят на всеки ъгъл и в почти всеки по-голям или малък магазин, мол, бензиностанция. Там също има екрани, които постоянно въртят клиповете, в които водещият Захари Бахаров и асистентките му пътуват из различни градове и села и показват как мало и голямо се радва на късмета на печелившите. Всъщност би трябвало да се радва на лъвския пай на хазартните фирми.



Истерията по талончетата за уж лесни печалби



вече стига невъобразими размери - млади и стари живеят с надеждата да забогатеят от тях, а младоженци дори поискаха подаръците си само в лотарийни билети. В един супермаркет пък се появи табела със забрана да се търкат талони вътре в магазина, защото няма кой да мете стружките. И всичко това се случва в държавата, в която рекламата на хазарта уж е забранена.

За телевизионна реклама "Националната лотария" е дала около 23 млн. лв. Изчисленията не са абсолютно точни, тъй като не отчитат отстъпките, бартерите и други споразумения, които телевизиите сключват с рекламодателите. Собственици на "Националната лотария" са едноименното акционерно дружество и "Ню Геймс" АД. Акционер и в двете дружества е Васил Божков.

Втори в класацията на рекламодателите е международният гигант "Проктър енд Гембъл", който притежава марките "Ариел", "Жилет", Памперс" и др. Фирмата присъства в две категории - козметика и химически продукти за домакинството. Общо фирмата "Проктър енд Гембъл" е инвестирала около 22 млн. лв. в телевизионна реклама. Трета е "Лидл" с тв бюджет от около 17 млн. лв.

Огромният ръст в рекламните показатели на "Националната лотария" е постигнат през последните 365 дни. Данните сочат, че през по-миналата година играта е дала около 14 млн. лв., като по този показател е след "Проктър енд Гембъл", "М-Тел", "Кока-Кола" и др.



През 2017 г. дружеството прави видима експанзия



и излиза на първо място. От "Медия клуб" поясниха за "Сега", че в предишни години хазартната игра е рекламирала изцяло в Нова телевизия, но че през м.г. са се появили реклами и по bTV. Сред компаниите с най-голям дял в рекламата за 2017 г. присъства и дружество "Евробет" ООД, което притежава друга хазартна игра - "Лотария България". И в тази компания съдружник е Васил Божков. Според данните рекламният бюджет на "Евробет" за м.г. е около 2 млн. лв.

Спорът дали хазартните игри имат право да засипват зрителите толкова масирано с реклами, се води от доста време, като в момента законодателството не е докрай изчерпателно и ясно. Един от членовете на Закона за хазарта забранява "пряката реклама на хазартни игри, включително рекламата на такива игри, насочена към малолетни и непълнолетни лица, както и изпращането на непотърсени електронни съобщения... в които се съдържа информация за хазартна игра".

В същото време



законът допуска изключения на забраната,



като позволява обявяване на "наименованията на игрите, регистрираната търговска марка на организатора, резултатите от игрите и спечелените печалби, тегленията на тиражите".

Държавната комисия по хазарта, която отговаря за спазването му, нееднократно е заявявала, че излъчваните по телевизиите реклами не са нарушение на закона. Неотдавна бившият й шеф Димитър Терзиев коментира пред Медиапул, че рекламата на хазарт би трябвало да се ограничи. "Може би законът трябва да ограничи рекламата на хазарт, за да се постигне възпиращ ефект. Излъчването на хазартни игри по телевизията и показването на печелившите може да се счита за непряко приканване на други хора да участват и може да се разглежда и като вид заобикаляне на закона", смята Терзиев.

В Закона за хазарта се казва още, че като част от етичните рекламни правила на бизнеса "се разработват специални правила относно рекламата на хазартни игри". Преди дни шефът на етичния съвет за саморегулация в рекламата Ели Герганова поясни, че "основните участници в хазартната индустрия съвсем наскоро са станали членове на съвета". Това означавало, че "занапред те се ангажират да прилагат неговия етичен кодекс". "Започваме да работим по-активно", заяви Герганова пред Медиапул. Рекламите на хазарт обаче се излъчват в ефира от години, което означава, че през това време



тази част от закона не се спазва



В предизборната кампания за изборите за Народно събрание м.г. единствената формация, която засегна темата за разрастването на рекламите на хазарт, бе коалицията "Нова република". В нейните обещания се казваше, че предвидените мерки за укрепване на българските семейства включват "пълна забрана на рекламата на хазарт", тъй като "чрез хазартния бизнес се източват парите на българските семейства и се рушат връзките в тях". Трудно е обаче да се повярва, че този вид реклама наистина ще бъде забранена някога, като се имат предвид постъпленията, която тя носи на организаторите на бизнеса и на държавата. Хазартният бранш е внесъл в бюджета около 200 млн. лева м.г., ако се съберат таксите по Закона за хазарта и постъпленията от данъци към НАП, съобщи неотдавна комисията по хазарта.



ХЕГЕМОНИ

Нова телевизия и bTV са абсолютните хегемони на рекламния пазар у нас, показват данните на "Медия клуб". Заедно те са привлекли м.г. 96 на сто от телевизионната реклама. Делът на "Нова броудкастинг груп" е по-голям - 56 на сто, от които почти 37 на сто са за Нова телевизия, а останалите са за профилираните канали. "Би Ти Ви медия груп" е привлякла 40%, от които 32 на сто са конкретно за bTV. Всички останали телевизии са взели общо 4 на сто от рекламните постъпления. От останалите комерсиални канали най-голям е делът за телевизия "Европа". Според проучването общият обем на тв рекламата у нас през миналата година е 691 млн. евро, като в сбора не се отчитат отстъпки, бартери и т.н. Спрямо 2016 г. рекламата в ефира отбелязва ръст с около 14 на сто, показват изчисленията на двете пийпълметрични агенции, работещи в България - ГАРБ и "Нилсен адмосфер".



НЕДОСТИГ

Програмите на БНТ са привлекли едва 1 на сто от приходите от тв реклама през 2017 г. По закон БНТ има сериозни ограничения при продажбата на рекламно време - 15 минути за денонощие и до 4 минути на час, като най-много 1/3 от рекламното време (5 минути) може да се използва в праймтайма между 19 и 22 ч. За частните телевизии единственото ограничение е до 12 минути за едночасов период. Въпреки това присъствието на БНТ на рекламния пазар очевидно е незадоволително, като се имат предвид гледаемостта на програмите й и доверието на аудиторията в тях. От "Медия клуб" не предоставиха информация продала ли е през м.г. БНТ цялото си рекламно време. Данните за обществената телевизия са събрани въз основа на приходите на основния канал БНТ1, както и на БНТ2, БНТ HD и "БНТ свят". Те показват, че собствените приходи на БНТ намаляват и че телевизията става все по-зависима от държавната си субсидия. За тази година тя е 65 млн лв. Неотдавна генералният директор на БНТ Константин Каменаров каза, че в края на 2017 г. телевизията е получила допълнително финансиране от бюджета, за да плати натрупани задължения за излъчване на сигнала. Според последния засега официален отчет на БНТ собствените й приходи за първите шест месеца на 2017 г. са били 2 716 319 лв.
СНИМКА: БГНЕС
Актьорът Захари Бахаров е звезда, защото е водещ на "Националната лотария".
8
4086
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
19 Февруари 2018 21:09
Когото го влече и без реклама надушва билетчетата.
19 Февруари 2018 21:10
За телевизионна реклама "Националната лотария" е дала около 23 млн. лв. Изчисленията не са абсолютно точни, тъй като не отчитат отстъпките, бартерите и други споразумения, които телевизиите сключват с рекламодателите


Това значи ли, че им дават безплатни билетчета за търкане?
19 Февруари 2018 21:13
ПиянствотоТъркането на един народ
19 Февруари 2018 21:28
Не е абсурд. Само едно от последствията от ниските данъци за хазарта-остават пари и за реклама.
Ако храните, книгите или лекарствата бяха с нисък данък, те щяха да са най-големите рекламодатели.
Ще стане, когато Божков и Пеевски ги поемат...
19 Февруари 2018 21:34
Ниски данъци, големи разходи за реклами, които потъват в джобовете на ония, които правят закона с ниските данъци.
Цикълът се затваря, змията си яде опашката.
У другите държави данъците на хранителните стоки и книгите и лекарствата са по-ниски. У нас на хазарта.
То това стига на който и да е чужденец да разбере, че сме африканска бананова държава.
19 Февруари 2018 21:41
То ако нямаше идиоти да си дават парите за хазарт, хазартът да е залинял и изчезнал.
20 Февруари 2018 08:49
Не е луд, който...
А и парите не миришат. Както и медиите...;
20 Февруари 2018 11:37
Хазартна игра е най-големият рекламодател
Към хазарта има пристрастяване. Лесно търкането на билетчета може да се превърне от невинно занимание в играчка-плачка. Но изглежда управляващи и законодатели не се притесняват от подобни неблагополучия.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД