:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 337
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Горубляне срещу парка в "Младост": Ще вдигнем въстание!

Бъдещите зелени площи ще са върху частни ниви и собствениците им са убедени, че отново ще бъдат излъгани от властта
План на бъдещия Източен парк. Голяма част от земите в него са частни.
Съмнителната реституция и непрозрачното управление на София дадоха поредните си печални плодове. Над 200 излъгани от управлението през последните 28 години софиянци се сблъскаха на общественото обсъждане за бъдещия Източен парк, организирано от кметството на столичния жк "Младост".

Куп забатачени проблеми, мошеничества и неясноти, както и подозрения, че гражданите отново ще бъдат излъгани от властта, нажежиха страстите до червено минали четвъртък вечерта. Причината - Столичната община е отредила паркът да е върху частни земи. Собствениците им вече 9 г. плащат данъци за тях, но не могат да си ги ползват, а досега никой не им е предложил справедлива цена за обезщетение. Горубляне ври и кипи, защото е убедено, че земите му ще бъдат заграбени точно както след 9 септември 1944 г.

Жителите на "Младост" се оказват в конфронтация със съседите си, защото за тях паркът е жизнено необходим. Въздухът в квартала е много мръсен, няма достатъчно зелени площи, градинките са занемарени, а голяма част от тях - застроени.

Затова събранието започва с



остра конфронтация между жителите на двата квартала



Горубци (както те се наричат) идват подготвени с плакати, че им се нарушават правата. Жителите на "Младост" са доста по-малко на брой. Кметът на района Десислава Иванчева, спечелила изборите с обещания за повече зеленина и спиране на презастрояването, е посрещната с възгласи и държи кратка реч, в която предупреждава темата да не се измества към дупките по улиците и други проблеми. Тя обявява, че паркът ще бъде направен и той ще е за ползване от цяла София.

"Грабеж!" - отвръща й публиката. "Искате въстание ли да вдигнем?!"

Положението се опитва да спаси арх. Къдрева, изпратена от главния архитект на София Здравко Здравков, за да направи неустоимо предложение на собствениците на земи. От думите й става ясно, че досега изобщо не е било обсъждано как тези хора да бъдат обезщетени. Причината е, че теренът, определен за парк още преди години, до момента няма подробен устройствен план (ПУП) и това е законова пречка да се плащат обезщетения. Никой впрочем няма идея колко би струвало изкупуването на въпросните земи. Според един от активистите на Горубляне - Иван Димитров, оценката на най-близките терени е 400 евро на кв. м. "Готови ли сте да ни платите по тези цени?", пита той риторично общинарите.

Арх. Къдрева трудно надвиква публиката, но все пак става ясно, че главният архитект на София е стигнал до 3 предложения към собствениците, "след като ги обсъдил с депутати". Накратко, горубци могат да избират между: собствен парцел в парка, върху който да упражняват търговска дейност, парично обезщетение или терен другаде. Като чуват третото, някои възкликват, че това е приемливо. Това обаче трябва да бъде включено като икономическа част на заданието за ПУП и сложната процедура обърква гражданите.

По време на общественото обсъждане около 3000 жители на района са изпратили становища за и против парка. Повечето са против. Районният архитект на "Младост" се опитва да изчете основните аргументи, но публиката няма търпение да го изслуша.

Микрофонът е взет от Юлия Бонева от Горубляне, която прочита славната му история: Селото съществува от ХII в., но иначе живот по тези земи има от 14-15 хил. години. По време на турското робство селяните са "рая със специално предназначение" - обработват собствена земя срещу данък, който плащат на пашата. 90% от жителите му и до днес са



потомци на коренното население, затова толкова милеят за земите си



Това патриотично отклонение въодушевява публиката и когато Бонева пита на чия страна е кметицата в конфликта "Младост"-Горубляне, някой се провиква: "На който плаща!"

Следват викове, че паркът няма да е на частни земи, и никой от собствениците не желае да чуе, че става дума за Общия устройствен план (ОУП) на София, който е приет със закон и чието изменение е правомощие единствено на парламента, а не на общинските власти.

"Парк няма да има! Не сме против парк, но нека да е върху държавни и общински имоти! Няма да се откажем от имотите си! "Младост" подкрепете ни!", вика публиката.

Иван Димитров заявява, че всъщност не желае да продава, а да си построи ранчо в собствения имот. "Даваме срок на общината до април - след това ще ги смачкаме! Ще ни подкрепят и други, вече се чуват гласове и от Кокаляне", предупреждава Димитров сред бурни овации. "Правят ни на маймуни! Когато някой се прави на тарикат - ще го смачкаме!"

В ръка Димитров размахва снимки как изглеждат спорните ниви в момента. Оказва се, че са превърнати в сметище на фирмите, които са строили метрото. Пейзажът е трагичен - строителни отпадъци, камари пръст, пустош. Той има и други снимки - на кооперациите, в които живеят Цветан Цветанов и Йорданка Фандъкова - целта му е да покаже, че те не отговарят на изискванията на закона за 40% зеленина около тях.

Гневът все по-често се прехвърля към общината с въпроса: защо паркът не се направи върху общинските и държавни терени в съседство. Много пъти питането къде са тези земи увисва във въздуха и не се намира кой да му отговори. Реално и присъстващите служители на общината имат оправдание - те са избрани едва преди година и няколко месеца. За хората обаче това няма никакво значение - през годините са лъгани, несправедливо са плащани данъци, а купища



апетитни терени мистериозно са се озовали в активите на "Софийски имоти"



Как става този номер, питат хората. От администрацията на район "Младост" вдигат рамене. Още със създаването си общинската фирма предизвика скандали, едно от бившите й ръководства години наред беше съдено и накрая оправдано, а цялата й дейност тъне в непрозрачност.

Заради това нежелание за поемане на отговорност от тези, които сега са на власт, много от хората смятат, че отново ще се случи някой "трик" и: нито пари, нито земи.

Времето за обсъждането изтича и от Горубляне стават изключително нетърпеливи. Двама-трима по-гласовити вече вземат думата за постоянно. Хвърчат реплики от типа: "И терените на БАН са наши и се водят дела за тях!" "Имаше плавателен канал от бай Тошо, що го зарихте?" Все по-често се чува и: "Ще се видим в Страсбург!"

Историята отново идва на помощ на Горубляне. "Това не си го е позволявал дори цар Борис!", посочва разгневен гражданин и припомня, че царят, когато е правил парка си "Врана", е купил земя от Герман и е компенсирал с нея или с пари собствениците на ниви. Същият човек посочва, че общината не представя сметка колко ще струва изграждането и поддръжката на Източния парк. "И аз искам хеликоптер, но не ми го позволяват финансите!", дава пример той.

Идва ред на гражданските организации. Млада дама, очевидно работеща за общината, обявява, че не е вярно, че в София няма зеленина. "Няма по-зелен европейски град!", твърди представителката му и предизвиква виковете на жителите на "Младост". Тя посочва, че на всеки софиянец се падат по 71 кв. м зеленина и 21 кв. м парк.

В този момент "Младост" контраатакува:

"Не ламтя като вас да ставам милионерка. Линчувайте ме, ако искате!", започва жителка на квартала и излага тезата си за мръсния въздух, презастрояването и нуждата от още зелени площи.

Представител на "Спаси София" е категоричен, че Източният парк трябва да го има, но по друг начин. Градът ни се задъхва, посочва той.

Ландшафтна архитектка на 29 г. се обявява категорично за парка, защото положението е трагично.

Това е преломният момент на вечерта, тук гневът се отприщва съвсем, но вече само срещу властта: "Кой ще ни върне платените данъци? Стига с тия лъжи!



Бойко Борисов дойде през 2009 г. в Горубляне и обеща: "Аз ще ви обезщетя".



"Взеха ни местата и ни заплашваха. Борисов командва Фандъкова. Стига с тая корупция!"

И още: "Колко паркове ще се правят, та ние нямаме канализация!"

Най-накрая масата успява да разбере, че проблемът е създаден със закон. "Променете закона!", настояват те. Общинарите любезно им обясняват да се обърнат към депутатите за това. "Като ме изберете за депутат, това ще е първият закон, който ще предложа", казва зам.-кмет на "Младост".

Финалът е философски: възрастна дама отправя критики към тълпата: "Не показваме присъствие на интелигентни хора. Разберете, че собствеността няма да ви донесе щастие!"

Накрая спорещите от "Младост" и Горубляне почти се сприятеляват - следват миролюбиви разговори. Кметът Десислава Иванчева е наобиколена от хората - раздава визитки, изслушва казуси, обещава съдействие и се ангажира във вторник-сряда да види каква е ситуацията в Горубляне, където приятелски ще я развежда една от най-бурните участнички в събранието. Тоест хепи енд. Колкото до парка - процедурата продължава.



ЕКЗОТИКА

Димитър Димитров отмества темата от парка с предложение "Младост" да се превърне в Източен град. За целта предлага заданието за парка да се забрави, а на новото да се разшири територията и да обхване и Искър, Панчарево, части от Слатина и части от кв. Витоша, или 25 хил. дка площ, включително 1200 дка държавни земи, които наследниците на Борис III не са успели да си върнат. Източният град според него трябва да има собствен бюджет вместо сегашните 100 хил. лв. на районната администрация - жалки в сравнение с 1.5-те млрд. на София. Сегашният устройствен план е архаичен и легитимира посегателствата върху частната собственост, казва Димитров. Той е радикален - печелещите фирми като летището и РВД например трябва да дават половината си печалба за Източния град. Според тази сметка РВД - хранилката на властта - ще има да дава 250 млн. лв. годишно на "Младост" и околностите.
 Столовете на столичните общински съветници останаха празни.
 Иван от Горубляне заяви на общинарите, че желае да строи ранчо на земята си, която е предопределена за парк.
 Горубляне се бунтува срещу доводите на представителя на "Спаси София" (с микрофона), че Източен парк трябва да има. Защо върху техните земи, питат хората.
6
5086
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
25 Февруари 2018 21:52
Пълна трагедия. Беззаконие, далавери, алчност и мърлящина. Умалена картинка на цялата ни държава.
25 Февруари 2018 22:44
А на парк „Врана“ защо не му отварят вратите? Какво е това работно време само уикенд, по шест часа на ден? И какви, съответно, са тези цени за български граждани? Също, т.нар. парк „Въртопо“, от другата страна на „Младост“, е изключително занемарен. Миналата година попаднах там с велосипеда и няма дори пътека, мостче, от където да се излезе към „Студентски град“. Иначе, за да не бъдат прецакани частните собственици, наистина, ще трябва останалите данъкоплатци да платим имотите им по пазарни цени
26 Февруари 2018 00:10
А какво стана с проекта за гробищен парк между „Младост” и Горубляне?
26 Февруари 2018 08:34
Какви 400 евра на м2 ???? УПИ-тата в София са на 200 евро м2 в момента у вихъра на балона. Освен това тези земи не стават за застрояване - това са полублата и почвата поддава при висока застройка.
26 Февруари 2018 10:26
Общината трябва да купи земеделска зема извън София и да обещити всички реститути, реституирали земи като земеделски с тях. Иначе да се забрани всякаква промяна на статута на тези земи и реститутите да отглеждат компир или райграс върху тях.
26 Февруари 2018 12:36
cardinal26 Февруари 2018 08:34
Какви 400 евра на м2 ???? УПИ-тата в София са на 200 евро м2 в момента у вихъра на балона. Освен това тези земи не стават за застрояване - това са полублата и почвата поддава при висока застройка.


Може и така да е, обаче хората искат да си строят ранчо. Може и автокъщи да направят, кой знае.
Но правилното е, ако общината иска да прави обществен парк с частни земи, то да ги изкупи на пазарни цени и да прави каквото си е наумила.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД