:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 352
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Поуки

Сексскандалът с "Оксфам" е само върхът на айсберга

Служители на хуманитарни организации често се възползват от бедата на хората в кризисни райони и извършват сексуални посегателства
Посещенията в публичен дом не са изолиран случай сред служителите на хуманитарни организации.
От няколко седмици една от най-мощните британски благотворителни организации "Оксфам" е в центъра на сексскандал заради действията на нейни служители след земетресението в Хаити през 2010 г. Бившият й директор за района бе принуден да признае, че е приемал проститутки в служебната си вила, преди да напусне организацията през 2011 г., сочи публикуван доклад от вътрешна проверка. Проституцията е разпространена в Хаити, но е забранена. Преди дни "Таймс" съобщи, че 68-годишният Роланд ван Хаувермайрен и още двама служители на организацията са използвали услугите на проститутки, докато са били на хуманитарна мисия там. Хаувермайрен първоначално отрече и заяви, че е напуснал мисията, понеже не е упражнявал достатъчно контрол върху другите служители, които се възползвали от проститутки. Белгиецът призна само, че е имал кратка връзка с хаитянка, но тя не била проститутка и не била жертва на земетресението. Хуманитарната мисия начело с Хаувермайрен заминава за Хаити след смъртоносния трус, при което загинаха между 200 000 и 300 000 души. Още същата година той е подал оставка и е напуснал Хаити, като едва сега се разбира, че това е след вътрешното разследване на недопустимото му поведение. От доклада става ясно още, че трима служители на "Оксфам" са заплашвали физически свидетел по вътрешното разследване. Бившата служителка на организацията Хелън Евънс дори предупреди в интервю за "Ченъл 4"



за посегателства над деца доброволци



в стотиците офиси на "Оксфам" във Великобритания. Тя обвини централното ръководство в бездействие. Малко по-късно от организацията публикуваха част от доклада и признаха, че премълчаването на скандала е довело до загуба на доверие. Заради него зам. изпълнителната директорка на "Оксфам" Пени Лорънс подаде оставка и пое цялата отговорност, а заради скандала организацията може да загуби държавното си финансиране от Великобритания и от Европейския съюз. Актрисата Мини Драйвър вече се отказа от работата си с нея, както и редица други известни личности. "Оксфам" оперира в над 90 държави, като основната й дейност е в най-бедните страни. Тя има 5083 служители, 27 000 доброволци и 800 000 активни привърженици. Според отчета й за 2016-2017 г. са били подпомогнати 11.6 млн. души.

Като цяло служителят на хуманитарна организация е човек, който трябва да помага на хората и който действа безкористно спрямо онези, които зависят от неговата подкрепа. Така е прието да се смята. Само че представата за безкористния помощник в кризисни региони явно е мит. Защото онзи, който помага, има и власт, а някои се възползват от нея. След тежкото земетресение в Хаити през 2010 г. сътрудници на британската неправителствена организация "Оксфам" са организирали в служебна вила на организацията сексоргии с проститутки. По време на хуманитарни операции в Чад през 2006 г. също е имало секспартита. В Южен Судан пък сътрудници на "Оксфам" дори са изнасилвали жени, съобщи "Дойче веле".

Това не е първият сексскандал в сферата на хуманитарната помощ. "Служители и партньори на благотворителни организации неведнъж са се забърквали в случаи на сексуална експлоатация на хора в кризисни региони", посочва ръководителят на Германския централен институт за социални въпроси (ГЦИСВ) Буркхард Вилке. Той потвърди, че скандалът в "Оксфам" не е изолиран случай. За поне 24 случая на изнудване и сексуален тормоз съобщи наскоро хуманитарната организация "Лекари без граници". Благотворителната организация "Международен комитет за спасение" също призна, че по време на нейни мисии в Конго е имало три случая на сексуална злоупотреба. До прегрешения на сътрудници на хуманитарни



организации се е стигало и през 90-те години,



по време на войните в бивша Югославия. Жени и момичета са били сексуално експлоатирани от служители на международни организации. Войници от "сините каски" на ООН и хуманитарни помощници пък редовно са ползвали услугите на проститутки в региона.

Помощ за засегнатите жени на място оказва германската организация за женските права "Медика Мондиале". Още по време на конфликта на Балканите нейни сътрудници са се грижели за травматизирани жени в Босна и Херцеговина. Ара Стилау, която отговаря за международните програми на организацията, посочва, че дълго време посещенията при проститутки на сътрудници на хуманитарни организации по време на мисии в чужбина са били приемани за "дреболия и лично удоволствие". Стилау ясно си спомня думите на ръководител на германска хуманитарна организация. По повод на случай, в който негов сътрудник бил замесен в сексуални издевателства, той заявил дословно, че не било негова работа какво сътрудниците му вършели в кревата. Финансовите проблеми и мизерията тласкат много жени към проституция. Понякога положението им ги принуждава да приемат храна или пари срещу сексуслуги. На тази основа възникват взаимоотношения между бедстващите местни жени и чуждите мъже, които им оказват помощ. Помощниците разполагат с ресурси, както и с власт да разпределят помощите.

Но как е възможно да се злоупотребява с тази власт? "Сътрудниците на дадена организация разполагат с пари и съответно с влиянието да помогнат на едни, а на други - не. И това може да ги вкара в изкушение", обяснява Вилке. Повечето международни хуманитарни организации са наясно с тези рискове. Точно затова те имат кодекси на поведение, които сътрудниците им трябва да спазват. "Случаят в "Оксфам" показва обаче, че когато става дума за сексуални прегрешения, срещу тях не винаги се вземат необходимите мерки", добавя Буркхард Вилке. Според него ползването на услугите на проститутка може и да не нарушава законите в съответната страна,



но е в разрез с кодексите на поведение на всички хуманитарни



организации. И всяко нарушение на тези етични и морални правила води до загуба на доверие. А особено пък за благотворителните организации е много важно да се ползват с добро име и да имат високо доверие. Те зависят от дарения и от доверието на дарителите към тях. Донорите искат в крайна сметка да знаят дали парите им наистина стигат до бедстващите хора.

Точно затова обществеността трябва да бъде информирана "безпощадно" за всички подобни прегрешения, съветва експертът. В Германия например организации, които действат морално коректно и прозрачно, получават дарителски сертификат. Колко чувствително реагират дарителите показва случаят с УНИЦЕФ, когато след финансовата афера през 2007 г. тогавашният управителен директор Дитрих Гарлихс трябваше да подаде оставка, а на организацията й беше отнет въпросният сертификат. От 81 милиона евро през 2007 г. даренията за УНИЦЕФ тогава спаднаха на 55 милиона.

Във Великобритания обаче няма подобен сертификат, а в случая с "Оксфам" очевидно е липсвала необходимата прозрачност. През 2011 г. организацията посочи наистина, че е уволнила ръководния си екип в Хаити. Само че посочи като причина злоупотреба с власт и нарушаване на правилата. Но нито думичка за някаква проституция и сексуални оргии, което показва, че в сферата на хуманитарните мисии трябва да се вземат радикални мерки, и то най-вече заради милионите хора, които зависят от тяхната дейност и помощ.
 През 2017 г. "Лекари без граници" призна за 24 случая на злоупотреби от служители на организацията.
СНИМКИ:www.dw.de
От няколко седмици една от най-мощните британски благотворителни организации "Оксфам“ е в центъра на сексскандал.
 Хелън Евънс
 Роланд ван Хаувермайрен
5
2890
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
26 Февруари 2018 22:24
А проститутките гладни ли да стоят? Ми и те са хората! Тогаз на такива мисии да изпращат само жени предимно ЛГБТ-йки.
27 Февруари 2018 11:51
Вярно е, че е само върхът на айсберга. Ръководствата на тези благотворителни хуманитарни организации получават тлъсти заплати и бонуси, а същевременно манипулират и облъчван непрекъснато широката публика за дарения. В Англия да не смееш да си пуснеш телевизора: въртят се непрекъснато клипове с изгладнели африкански деца. Обаче стандартът на живот на босовете на тези организации не се показва никъде.
27 Февруари 2018 12:42
Западните ценности са на много високо ниво. Дълго ще драпаме за да ги стигнем.
27 Февруари 2018 14:40
Западните ценности са ...

Ама как? Точно тея западняци по незападно хетеросексуална линия посещавали незападни проститутки (с правилни незападни ценности). Точно тея западняци не се смущават да си поискат настоятелно, както (съобразно правилните незападни ценности) ги съветва форумията барабар с Катрин Деньов.
27 Февруари 2018 15:35
Човек да се радва, че все пак са били на женско

Между другото, понеже съм бил навътре в подобна организация в Африка, да ви забележим нещо: вътрешноорганизационните дефиниции за сексуална експлоатация са толкова разтегливи, че никога не знаеш дали с в проблем. Давам ви пример: сексуална експлотация е да се възползваш от неравно отношение, независимо че жертвата е поискала контакт.

Тук, както се види, имаме предварително поставена жертва. И второ, никаква възможност за свободен секс по желание. Хората ставата машини, десексуализирани обекти.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД