:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 227
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Децата ми научават много повече вкъщи, отколкото на училище

Големите проблеми на системата са претрупаният материал, задълбаването в детайли и неадекватният подбор на произведения, казва Ирина Манушева, която сама обучава децата си
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Ирина Манушева е завършила СМГ, а след това - философия и английски език и литература в СУ "Св. Климент Охридски". Няколко години е била учител в частно училище, където по думите й се "среща с философията на образованието". От 12 г. е преводач на художествена и научнопопулярна литература на свободна практика. Омъжена, с 3 деца на 2, 8 и 12 г.
- Г-жо Манушева, кога и как решихте да обучавате децата си вкъщи?

- Тази година е втората, в която обучаваме децата си у дома, като в момента големите са съответно във II и VI клас. Решението дойде постепенно, след няколко години търсене на най-подходящия вариант. Децата никога не са имали проблем с училището - напротив, и двамата се учеха отлично в избраното от нас училище, в което имаха всеотдайни учители и чудесни съученици - но аз не смятам, че системата, наложена от МОН, акцентира върху тези елементи на образованието, които намирам за истински важни - естественото любопитство, устойчивото учене, критичното и логичното мислене и личната отговорност в образованието.

Избрахме т.нар. "самостоятелна форма", предвидена в закона за предучилищното и училищното образование, в името на възможността децата във всеки един момент да променят решението си и ако поискат, да се върнат в училище. В този смисъл ние не прилагаме действително домашно образование, защото не следваме само собствените си разбирания и програми, а поне бегло се съобразяваме с материала, заложен от МОН за съответния клас. Впрочем според мен това е един от съществените проблеми на днешното българско образование: претрупан материал, препускане напред по предмети като математика, без да са създадени достатъчно здрави основи, безкрайно излишно задълбаване в детайли по български език, неадекватен подбор на произведения и подход към текстовете по литература и пр. За щастие ние имаме свободата да не следваме сляпо тази програма.

- Разкажете ни как минава един ваш ден? По всички предмети ли преподавате? Имате ли "часове" като в училище? Следвате ли уроците в учебниците?

- Всеки ден е различен, но някак съчетаваме съвместното учене, самостоятелните занимания на децата, моята работа и заниманията извън дома. Потърпевша от тази въртележка май беше най-малката ни дъщеря и сигурно затова много се зарадва на детската градина, в която я записахме този месец. Занимаваме се с всички предмети. Благодарение на собственото си образование поне засега се справям успешно с помощта по всички учебни направления. "Официалните" учебници използваме само за насока. Децата учат предимно с помощта на други помагала - научнопопулярна литература, енциклопедии, образователни програми и сайтове. "Приказки за физиката" от години са любимото предаване и на двамата. Освен това имаме щастието не само чудесно да се допълваме със съпруга ми, но и да сме заобиколени от близки приятели, специалисти в най-различни области.

Що се отнася до учебните "часове", второкласничката общо взето учи сама и без определена програма. Както си играе, изведнъж започва да решава задачи по математика, да чете книжка на английски, да учи стихотворение на руски, влиза в образователни сайтове и т.н. Спонтанно започна да чете на 4 г., в предучилищния клас смяташе до 100, сама настоя да научи повече за дробите и процентите, а миналата година съвършено сама направи презентация на PowerPoint за устройството на атома, стигайки до кварки и лептони. Всичко това е въпрос не само на умения и таланти, но най-вече на свободата да задоволява любопитството си във всеки един момент. С големия е малко по-сложно, защото по-често има разминаване между непосредствения му интерес и "уроците", тъй като все пак се налага да следва поне приблизително официалната учебна програма, но обикновено успяваме да намерим ползотворен подход. Програмата му у дома се мени непрекъснато, за да бъде максимално ефективна. На ден обикновено се занимава с по два предмета, или по-скоро направления, за да може да се задълбочи във всяко от тях. Често нещо неусетно грабва интереса му и сам започва да търси допълнителна информация, без да мисли за отделеното време и даже любимото "Лего" остава някъде встрани, въпреки че понякога ги съчетава: миналата година например измисли цяла серия фигурки от древногръцката митология. Друг път, подсетени от урок по "Човека и природата", прекараха цял ден в сглобяване на електрически вериги с баща си. Освен това и двамата се интересуват все повече от проблемите, вълнуващи днешното общество, и често разговаряме пространно по най-различни теми. Обичаме да си организираме тематични екскурзии - тракийски гробници, римски градове, средновековни крепости и пр.

Ученето у дома се допълва от различни "извънкласни" занимания - рисуване, народни танци, пиано, руски език, спорт, програмиране. Миналата година посещаваха курс по астрономия за деца, а "първия срок" тази година - школа по геология. Големият ни син е записан и на курс по български език и литература, защото аз, въпреки професията си, се почувствах безсилна пред нещата, които някой е решил да наблъска в този предмет в прогимназиалната степен. Безкрайно сме признателни на всички учители, които работят с децата ни и превръщат всяко занимание в удоволствие.

- Как ги изпитвате?

- Аз не изпитвам. Насочвам, помагам, проверявам свършената работа, поправям, когато е нужно, но не изпитвам. Целта е децата да учат заради себе си, а не заради мен. За сметка на това в края на годината държат изпити в училището по всички предмети на целия учебен материал за съответния клас. Миналата година взеха отлично изпитите си, а аз съм изключително признателна на всички преподаватели, които подходиха много сериозно и стриктно, но в същото време обективно и добронамерено.

- Как ще отговорите на критиките, че децата няма да се социализират? Или че вие не сте учител и няма да можете да им предадете нужните знания?

- Децата са си чудесно социализирани. Училището не е единственият - а според мен, далеч не е и най-добрият начин за социализация. Ученето у дома не означава изолация и затваряне между четири стени. Тези деца обикновено посещават много повече групови занимания и се срещат с много повече и различни хора, в различни социални ситуации, отколкото връстниците им, посещаващи училище. Освен това израстват изключително самостоятелни и независими, въпреки че мнозина подозират тъкмо обратното. Второ, аз съм и учител, макар отдавна да напуснах тази сфера. Да не говорим, че тапията не прави учителя. А знания получават много повече, отколкото биха получили в повечето училища, само че с доста по-малко напрежение и гарнирани с множество допълнителни умения. Тези знания може невинаги да съвпадат с очакванията на МОН, но това все пак е част от идеята.

- Как бихте определили предимствата и недостатъците на обучението у дома от ваша гледна точка и опит?

- На този въпрос ще може да се отговори вероятно след 20 години. Засега обаче предимствата са много, като голяма част от тях могат да се обединят под думата "свобода" - свободата да избираме акцентите и приоритетите в ученето и образованието, свободата да разполагаме с времето си и да бъдем динамични в ежедневието си, свободата да пътуваме. Децата имат време за допълнителни занимания, игри и книги. Изграждат лична отговорност в отношението си към образованието и живота изобщо. Ако има недостатъци, това може би е фактът, че не всеки ден се виждат с приятелите си или с деца, с които не се харесват, но са принудени да се разбират.

Устойчивото развитие на човека и обществото е тясно свързано с образованието, а устойчивото развитие на образованието - с освобождаването му от монопола. Това е първата и най-важна крачка, която сме длъжни да направим, за да отскочим от дъното, в което рови "системата" в момента. Ни най-малко не пропагандирам самостоятелната или която и да било друга форма на образование. Фундаментално важно обаче е всеки родител да има свободата да вземе отговорно лично решение за образованието на децата си, както впрочем е записано и в Хартата за правата на човека. Аз не познавам две семейства с деца в самостоятелна форма на обучение или домашно образование, които да имат еднакъв подход и приоритети. Общото между всички нас обаче е ясната визия за образованието на децата ни и готовността да поемем лична отговорност за осъществяването й.
29
7912
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
27 Февруари 2018 21:02
Баси!!! Да затвориш децата си, човешки същества, да ги облъчваш само с това, което ти знаеш, и да си мислиш, че ти си всичко на света което им трябва!!!
27 Февруари 2018 22:53
Ученето у дома се допълва от различни "извънкласни" занимания - рисуване, народни танци, пиано, руски език, спорт, програмиране.
Ага, Ирина не из мира сего
28 Февруари 2018 09:04
Ирина, майката на 3 деца, е завършила Софийската математическа гимназия, а в СУ -- философия и английска филология. Браво на нея: вместо да запрати децата си в бездушната училищна казарма, организирала е базата, върху която децата свободно да се развиват, като търсят най-доброто за себе си. Толкова е ясно и просто, ама пък и хубаво, иии нямам си думи да изкажа колко добре прави тази Ирина.
Добре, че е попаднала на добронамерени изпитвачи на децата. Абе краставите магарета
28 Февруари 2018 09:12
Браво на жената. Поела е задача, която не е по силите на мнозина. В статията не е казано, как семейството си изкарва хляба, но видимо им позволява да отделят повоче време за децата. Моето впечатление от българската образователна система се изразява с една дума - отврат. Имам три внука, които наскоро плиключиха с нея и слава богу. Нищо против днешните учители. Сред тях има и истински Човеци. Болшинството са безразлични чиновници и това не е чисто тяхна вина - основната вина е в наложената от демократизаторите система. На тях не им трябват мислещи хора, а безмозъчни потребители. За съжаление, независимо от декларациите, резултатът е такъв. Според мен целта на образованието трябва да бъде умението да ползваш информацията в което се включва търсене, обработвани и приспособяването й за решаването на възникналия проблем. В днешно време няма проблем в търсенето на информация и запомнянето на факти не е особено важно. В своята област, човек без да полага особени усилия, запомня достатъчно. Другата цел на образованието е, че трябва да се възпита любопитство към други области на знанието, защото в днешно време пробивите се правят именно в областта на допира им.
28 Февруари 2018 09:13
но аз не смятам, че системата, наложена от МОН, акцентира върху тези елементи на образованието, които намирам за истински важни - естественото любопитство, устойчивото учене, критичното и логичното мислене и личната отговорност в образованието.
28 Февруари 2018 09:36
Един чудесен начин за отродяване Още повече, че междуличностните отношения между връстници никога не могат да бъдат наваксани в домашни условия. Нещо повече, ако в домашни условия се появяват естествените за училищната среда емоции, то без съмнение ще става дума за извращение.

Разбира се, че ЗПУО дава възможност за сектантско индоктриниране, при което не може да има никакъв контрол, поради религиозната свобода.

--
Отпреди няколко дни новината:

Възрастен мъж е намерен убит в столичния квартал "Люлин". За престъплението, извършено вчера, са задържани дъщеря му и съпругът й, съобщи БНР.

В апартамента на семейството са открити три деца, за които има данни, че до момента не са посещавали училище. По случая са сезирани и социалните институции в столицата.


Натисни тук
28 Февруари 2018 10:30
We don't need no education
We don't need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teacher, leave them kids alone

Hey, teacher, leave them kids alone


28 Февруари 2018 10:32
Един чудесен начин за отродяване


Абсолютни глупости.
28 Февруари 2018 10:42
@Michael_P
28 Фев 2018 10:30
We don't need no education
We don't need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teacher, leave them kids alone

Hey, teacher, leave them kids alone

Аха, само дето по времето на тази песен все още боят е бил официално възпитателно средство в английските училища
28 Февруари 2018 10:43
Абсолютни глупости.


Разбира се Например защо да изучавам Вазов, Ботев и Каравелов, ако съм евангелист от Божиите църкви? За мен би било много по-важно децата ми да учат Трейси Питърсън или нещо от сорта И кое ще е по-важно: първата поправка на американската конституция или принципите на секуларизма на Република България?

28 Февруари 2018 10:59
А бе защо никой не говори за социализацията в училище и детска градина в този аспект: научаваш се да се занимаваш с неща, които не са ти интересни, или в момент, когато не ти се ще. Общуваш с хора, които ти харесват, но повече с такива, които - хич, на място, което тотално не ти допада. При мен поне беше така и това си беше една добра школа за живота- не може да правиш само това, което искаш.
28 Февруари 2018 11:16
Няколко години е била учител в частно училище, където по думите й се "среща с философията на образованието".


Прочетох текста под снимката, стигнах до това изречение и реших, че няма смисъл да чета интервюто.
Била се срещнала с философията на образованието в частното училище. Нямам думи!
Защо от вестника не дават трибуна на млади и образовани учители от, примерно, Класическата? Или от НПМГ? Да кажат как успяват и на какви олимпиади питомците им стават призьори? Защо дават трибуна на побъркани родители?
28 Февруари 2018 11:20
Тази сутрин с маршова стъпка отиваме с моя син (трети клас) към занималнята. Давам тон за песен и запявам "Питат ли ме де зората ме огряла първи път...." Той ми отвръща "Тате не ме излагай! А пък: 1. Има да го научи и ще го изпитват. 2. Не пее вярно. (не се е метнал на баща си). 3. Това е единственото стихотворение което до този момент им е задавано да научат наизуст.
28 Февруари 2018 11:34
Тая хахавела не съзнава каква травма нанася на децата си. Като станат тийнейджъри, пак ли ще ги обучава вкъщи?
28 Февруари 2018 11:40

Гойко Горисов
27 Фев 2018 22:53
Ага, Ирина не из мира сего
Гойко, програмирането ли те смути? Или "Дайчовото"?!?
28 Февруари 2018 11:41
за мен проблемът в домашното възпитание е, че ученикът вижда само гледната точка на учителя, а ако той (учителят) е и родител, мъката става голяма.
28 Февруари 2018 11:41
За сметка на това в края на годината държат изпити в училището по всички предмети на целия учебен материал за съответния клас. Миналата година взеха отлично изпитите си, а аз съм изключително признателна на всички преподаватели, които подходиха много сериозно и стриктно, но в същото време обективно и добронамерено.

Лошо няма! Особено ако децата са надарени и освен задължителния материал могат да научат и много други неща. На по-умните деца им е скучно в клас и се отегчават и затова индивидуалното обучение за тях е точно на място.
Проблемът са другите деца, които не стъпват в училище и въобще не се обучават.
28 Февруари 2018 11:46
В семейство с три деца, с майка с такова образование и баща, който е в състояние да ги издържа, тези хора са намерили идеалния вариант.
А тези аргументи
tatyana1
28 Фев 2018 10:59
наистина са съществени. Но при ситуацията в днешното общинско училище, плюсовете от тях отиват на втори план.
28 Февруари 2018 11:56
А бе защо никой не говори за социализацията в училище и детска градина в този аспект: научаваш се да се занимаваш с неща, които не са ти интересни, или в момент, когато не ти се ще. Общуваш с хора, които ти харесват, но повече с такива, които - хич, на място, което тотално не ти допада. При мен поне беше така и това си беше една добра школа за живота- не може да правиш само това, което искаш.


Защото в реалния живот е точно така
28 Февруари 2018 11:57
Всъщност много точно сте го написали. Аз грешно Ви разбрах
28 Февруари 2018 13:09
Тая другарка дали се е замисляла защо има две понятия - дом и училище? И каква е ролята им? А нещо за социализация да е чувала? 24 часа у дома, под крилцето на мамулята... Страшно наказание...
--------------------
Блогът на Генек
28 Февруари 2018 13:26

Прочетох текста под снимката, стигнах до това изречение и реших, че няма смисъл да чета интервюто

Което не ти е попречило да се изхрачиш. Класика...
28 Февруари 2018 13:33
А интервюта с майки, които са против ваксинирането на децата?
А с майки, които смятат, че водата е вредна и не си къпят бебетата и не им дават да пият вода до късни месеци?
Някой още модел как един родител поема изцяло контрола над детето си и не оставя място за нищо друго, освен за себе си и за собствената си представа за света?
28 Февруари 2018 13:37
Абе от училищното образование ли иде това дето не можете да прочетете и един кратък текст на тема, близка до всекиго? Ама да го коментирате нямате проблем. Говоря за онези списователи, дето не са разбрали, че децата през повечето време или сами си търсят източници на информация, или се консултират с приятели на семейството, възползвайки се от разнообразните им квалификации, или посещават курсове според интереси и наклонности. Жената си го е написала едно към едно с думи най-обикновени.
Родителите са само едни от консултантите и са просто винаги на разположение, когато децата имат въпроси или потребност от съдействие. Проста работа. Да, ама не. Тъй като ние сме се мъчили в училище и сме си губили времето, нека сега и децата ни да се мъчат. Загубеното време за нищо ли го нямате? А лишаването от избор? Наклонената плоскост на компромисите? Все излишни работи. Да, има рискове в свободното образование, но те първо са по-малки от тези в криминогенното у-ще и второ: грешките в резултат на свободен избор са най-доброто училище.
28 Февруари 2018 13:48
Браво на тези родители! Не ги е страх да поемат отговорност за възпитанието и обучението на децата си! А пък социализацията в училищата - минете покрай някое средно училище да видите къде се социализират децата Ни - по тротоарите с цигарка. Кой влязъл в час, кой излязъл... И отдалеч мирише на "трева", другите допълнителни екстри може и сами да си представите... За съжаление малко родители имат образователния, психически и финансов ресурс да направят тази Голяма Добрина на децата си. Тези деца не са и никога няма да бъдат проблем за обществото, за разлика от другите пратени (зарязани) от родителите, друг да ги възпитава и обучава в училище, а те вдигнали ръце, все едно децата не са техни.
28 Февруари 2018 14:30
Тия деца с какво основание ще бъдат наречени българи? Кой гарантира това, ако не унифицираното национално училищно образование?

Домашното образование (абе кво значи "свободно" е измислица за пълен разпад на нацията. Някои умници го наричат "свободно" - демек свободно от "индоктринацията на държавата" както твърди Николай Дренчев от ПП Възраждане (а сетете се дали не са и те сектанти). А защита от тая държавна индоктринация е задължителна - затова в щатите се нарича Home School Legal Defense Association. И въобще сходните им протестантски defense организации. По същия начин са каращисани и у нас: Асоциация за домашно образование на пастор Порумбачанов и Асоциация "Общество и ценности" и връзката им с конгреса на семействата и alliance defending freedom (става дума за религиозна свобода).

Да припомним, че в. "Сега" ни даде интервю с Порумбачанов от от 12.01.2014 г. (Асоциация за домашно образование), в което активно се рекламираха два софтуера за домашно образование: Robinson Curriculum и Sonlight Curriculum. Според тия софтуери предметите включват само история, литература, география и основно изучаването на библията, а религиозната насока на полученото обучение е протестантизъм. Протестантизмът обаче обхваща твърде много и различни течения, като повечето от тях са светски, основани на рационализма. Тези течения не отричат по никакъв начин светския характер на властта. Съществуват обаче и други партии в протестантизма. В САЩ тези партии са особено силни в щатите от Средния запад, където именно домашното образование е и най-развито и откъдето внасяме светлия пример.

Та, това е една особено интересна форма на отродяване
28 Февруари 2018 16:39
Браво на жената! Дай Боже повече хора да имат такива възможности, защото веднъж влезнали в матрицата на образванието и мелачката по-натам (сигурна работа, добра заплата, прилична пенсия - ако доживеят) много малко деца (хора) успяват да се отскубнат по-късно и да бъдат себе си, правейки това, което могат и занимавайки се с това, което харесват. Съдейки по коментарите по-горе, повечето пишещи не са имали този ксъмет и вездесъщата обществена машина отдавна вече ги е смляла...
17 Април 2018 23:14
Социализацията в училище!?! Хахаха, "цомбене на женки в 6-ти клас", "джобене" на зайци, публични събличания - унижения, с гащички и без гащички, дърпане на коси, "бий за да те уважават", "козене", "тупане на бело"...
Другари, да се социализираме! За да избегаме после в "белия свят", където тези "социализации" не са толкова развити както в маймунарника!
18 Април 2018 10:07
Тия деца с какво основание ще бъдат наречени българи? Кой гарантира това, ако не унифицираното национално училищно образование?


Гарантира го майката, която ги е родила на българска земя.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД