:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 292
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държавата се загрижи за историческите сгради

След поредицата от разрушени сгради, които са със статут на паметници на културата, Столичната община и Министерството на културата започват кампания за опазването им. Освен че ще бъде създадена дигитална карта на сгради с историческа стойност в София и страната, ще има и промени в Закона за културното наследство. По думите на министъра на културата Боил Банов трябва да се намерят механизми, които да стимулират собственици на тези сгради да ги регистрират и поддържат, като сред обсъжданите предложения са данъчни облекчения. "Трябва да намерим механизма на моркова", обобщи и главният архитект на София Здравко Здравков.

Промените в законодателството започват от тази седмица и ще продължат до края на годината, обясни министър Банов. Предвижда се общините да имат право да дават безвъзмездна финансова помощ на собственици на исторически сгради. Все още обаче не е изчислено кой и колко ще получава, а и откъде общините ще намират средства за този допълнителен финансов разход. Освен идеята за данъчни облекчения ще бъде въведено и законово задължение към собствениците на сгради с исторически статут да продават своя имот първо на общината. Всички тези стимули обаче ще важат само за здания, които се поддържат.

Съборената миналия април сграда на столичния бул. "Васил Левски", известна като "Двойната къща", ще бъде изградена отново в оригинален вид, обяви министърът на културата Боил Банов. 100-годишната сграда беше разрушена от новия й собственик Кирил Киров-Японеца, който планираше да изгради на нейно място подземен паркинг. Къщата на архитект Георги Фингов на ул. "Шипка", както и "Къщата с ягодите" също ще бъдат реновирани или запазени в оригиналния им вид, обясниха от Министерство на културата, които са в преговори със собствениците им. Започнала е и процедура по обявяване на сградите на булевардите "Дондуков" и "Васил Левски", познати като "Царските конюшни", за паметници на културата. През 2016 г. имотите бяха продадени от областния управител на София Веселин Пенев, който впоследствие беше обвинен от прокуратурата, че е ощетил държавата с 10.33 млн. лева.

2
1238
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
28 Февруари 2018 08:26
Браво! Най-после някой да се загрижи1
28 Февруари 2018 13:45
Ама то за коя ДЪРЖАВА става въпрос! Някоя държава да е превзела нашето географско пространство без ние да сме разбрали? А тези сгради не са ли ги вече продали и ако не са - защо са се помайвали?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД